Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2012 00:18 - ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! (ПАТРИАРШЕСКО И СИНОДАЛНО ПАСХАЛНО ПОСЛАНИЕ)
Автор: thetrooper Категория: Новини   
Прочетен: 6078 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 16.04.2012 00:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

“В Него имаше живот, и животът беше светлината на човеците” (Йоан 1:4).

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Възлюбени във Възкръсналия Господ чеда на светата ни Църква,

В утрото на свещената Пасха до всички краища на вселената отново се разнася радостната вест за Възкръсналия Богочовек, за победата и тържеството на живота. И радостта ни е пълна, а надеждата ни ­ светозарна, защото “ето, Христос възкръсна от мъртви и за умрелите стана начатък” (1 Кор. 15:20).

С тази непомрачена надежда и с неизменна вяра във Възкръсналия от мъртвите Христос Господ живеем и се спасяваме, чрез тях свидетелстваме пред света, че “Бог ни е дарувал живот вечен; и тоя живот е в Неговия Син” (1 Йоан. 5:11); че по Божия милост ни е дарувано “възкресение на мъртвите и живот в бъдещия век” (Символ на вярата, 11-12). Залогът пък и начатъкът на това наше възкресение е Възкресението Христово. Приели Кръщението, участници в светотайнствения живот на Църквата, ние се превръщаме и в свидетели Христови, в очевидци на Неговото славно и всепобедно Възкресение. Макар подвластни на човешки немощи, пред нас е спасителната надежда на възкресението и вечния живот в Царството на Отца. Макар все още в плен на “поднебесните сили на злобата”, живеем свободни от властта на злото и смъртта. С чисти сърца и помисли изповядваме пред света, че, ето, възкръсна Христос, “Алфата и Омегата... начало неизяснимо и край непостижим” (св. Мелитон Сардийски, Слово за Пасха); че “възкръсна Христос и живот се въдвори!” (св. Йоан Златоуст, Похвално слово за Пасха).

За да въдвори този живот, за да ни дари с него, Спасителят претърпя страдания и кръстна смърт. Погреба се с нас в хладния и мрачен гроб, за да ни изведе на пътя на светлината и живота. Претърпя това единствено от любов, защото, както свидетелства божественият евангелист: “Бог толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен” (Йоан 3:16). А на друго място добавя: “Божията любов към нас в това се [и] яви, дето Бог проводи в света Своя Единороден Син, за да бъдем живи чрез Него” (1 Йоан. 4:9). Затова именно Църквата във всички времена е вярвала и изповядвала, че тази всеобхващаща Божия любов лежи не само в основата на Божия творчески импулс, но е и движеща сила на Божия промисъл и домостроителство за творението. “Защото -­ отново по думите на евангелиста -­ Бог не проводи Сина Си на света, за да съди света, а за да бъде светът спасен чрез Него” (Йоан 3:17).

Като подражатели на Христа Спасителя -­ на Неговия живот, кръстни страдания, смърт и Възкресение -­ ние също сме призвани да проявяваме любовта, с която Той ни обикна и без остатък отдаде Себе Си за нас. Да не съдим, а да прощаваме и да любим друг другиго. За всичко да благодарим и всякога да имаме пред очи кръстните страдания на нашия Господ, с които Той ни изкупи и спаси, за да имаме живот в изобилие. Защото, както Сам Той беше казал в земните Си дни, “по това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако любов имате помежду си” (Йоан 13:35).

Братя и сестри,

Христовото Възкресение е светлина, която “в мрака свети, и мракът я не обзе” (Йоан 1:5). То огрява и най-дълбокия и непрогледен мрак, от него неизменно черпим сили за живот ­- дори тогава, когато всяка надежда ни изглежда угаснала. То огрява пътя ни и в най-тъмната нощ, разсейва в нас дори и най-дълбокото страдание, отстранява всяка безутешност. То е единствената истинска основа и на нашата вяра, и на нашата надежда. Нека, прочее, живеем и се подвизаваме като достойни свидетели на Възкръсналия от мъртвите и привел ни от смъртта към живота Господ наш Иисус Христос, та да станем участници и в Неговото Възкресение!

В утрото на свещената Пасха отечески поздравяваме всички верни чеда на светата наша Православна църква ­ в пределите на Родината ни и далеч от нея -­ с пожелание за духовен мир и преизобилна пасхална радост във Възкръсналия Господ и Спасител!

Благодатта на Възкръсналия от мъртвите Христос Господ да бъде с всички вас!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

† МАКСИМ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ

ЧЛЕНОВЕ НА СВ. СИНОД:

† Врачански митрополит КАЛИНИК

† Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ

† Видински митрополит ДОМЕТИАН

† Варненски и Великопреславски митрополит КИРИЛ

† На САЩ, Канада и Австралия митрополит ЙОСИФ

† Западно- и Средноевропейски митрополит СИМЕОН

† Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ

† Русенски митрополит НЕОФИТ

† Неврокопски митрополит НАТАНАИЛ

† Плевенски митрополит ИГНАТИЙ

† Старозагорски митрополит ГАЛАКТИОН

† Ловчански митрополит ГАВРИИЛ

† Пловдивски митрополит НИКОЛАЙ

† Доростолски митрополит АМВРОСИЙ

Източник: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=72814

 



Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: thetrooper
Категория: Политика
Прочетен: 2065369
Постинги: 264
Коментари: 3353
Гласове: 6456
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930