Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2009 11:28 - Социология, стъкмистика и манипулации
Автор: thetrooper Категория: Политика   
Прочетен: 6206 Коментари: 8 Гласове:
2

Последна промяна: 22.05.2009 16:43


Като човек, притежаващ магистърска степен по Социология и работил в няколко агенции в България, смятам да разясня основните похвати и техники за манипулиране на едно социологическо проучване. За да не се чудите защо понякога се изнасят странни резултати - като на изследването на МБМД от преди 10-ина дни, според което подкрепата за Синята коалиция е в рамките на 3.4%, по-ниска от тази за РЗС (3.8%) и драстично по-малка от подкрепата за БСП (15.4%) и ДПС (8.2%).  
  1. Предварителни манипулации. Първата стъпка в осъществяването на социологическо изследване е конструирането на извадка. Извадката включва 1000 – 1500 души, разпределени по няколко признака (възраст, пол, завършено образование, местооживеене), които предстои да бъдат анкетирани. Извадката трябва да бъде представителна – различните възрастови и социални групи, както и различните географски региони, трябва да бъдат представени съобразно техния дял в генералната съвкупност (населението на страната). И тук идва първата възможност за манипулация: като се знае къде са силните и слабите позиции на една или друга партия, извадката може лесно да се нагоди с цел постигане на „нужните” резултати.
 
  1. Манипулации в хода на изследването. До голяма степен зависят от вида на извадката. При поименна извадка агенцията получава от служба ГРАО списък с респонденти заедно с информация за тях (трите имена, дата на раждане, адресна регистрация). Анкетьорите трябва да включат в изследването ТОЧНО ТЕЗИ лица и не могат да ги подменят с други. За успешното приключване на изследванто, посочените лица са повече от нужните, тъй като някои от тях не могат да бъдат открити, а други отказват да участват.
  При анонимна извадка обаче, анкетьорът получава само квоти, които да изпълни (напр. 2 жени 31-40г. висше образование, 1 мъж 18-30г. със средно образование и т.н.). Тези квоти често водят до различни „изкривявания” на извадката.   А. Несъзнателни манипулации:    - географско несъответствие – по-правило хората, живеещи в села и малки градове са по-склонни да участват в социологически изследвания в сравнение с тези, които живеят в столицата и големите градове;    - „скрит вот” – анкетираните представят едни политически предпочитания, макар в действителност да споделят други. Този феномен обяснява 16-те процента на БСП на изборите през 1997г. при декларирана много по-ниска подкрепа непосредствено след януарските протести, както и изненадващите 8% на „Атака” през 2005г, дошли привидно отникъде. По правило в Израел социолозите редовно „вадят” 5-6% от резултатите на умерените партии и ги „добавят” в резултатите на екстремистките. В България причините за „скрит вот” са най-често обществен натиск към „непопулярна” кауза или страх от местните феодали.   Б. Съзнателни манипулации:    - „антуражни” респонденти – когато изследването е анонимно и за проверка се оставя само телефонен номер, е трудно да се проследи дали част от респондентите не са свързани по някакъв начин с анкетьора (семейство, приятели, роднини, колеги, и т.н.);  - сугестия – анкетьорът насочва респондента към „верния” отговор; минава при по-ниско образовани и по-неориентирани в темата на изследването.  
  1. Манипулации след края на изследването. Всичко, написано дотук, може да се окаже неоснователно притеснение и самото изследване да протече изрядно. На края обаче, резултатите се предоставят на директора на социологическата агенция за одобрение. Нерядко съответният директор вижда резултатите, заявява: „Аа, това не може да е така!” и просто ги коригира по свое усмотрение, преди да бъдат предадени на организацията, поръчала съответното изследване. Понякога това се случва от комерсиални мотиви, но най-често причината е друга. С течение на времето, опитните социолизи придобиват усет за ситуацията, която подлежи на изследване и съставят своя прогноза преди края на проучването. Когато тази прогноза не се сбъдне, те смятат, че причината за това е в нередности в самото изследване. И тъй като вече няма време за повторно изследване, далеч по-лесно е да се коригират резултатите.
  Накрая трябва да се отбележи, че съществуват два вида изследвания на политическите нагласи на населението. Едните са за партийна употреба – резултатите в тях са обективни (партийните щабове нямат интерес да бъдат лъгани), но те не се изнасят пред обществеността (освен ако няма някаква тенденция, която е безусловно в полза на тази партия). Другите са публични – медийте ги изнасят с цел информиране на хората и съответното въздействие върху тях.   (Настоящето изложение не е обвинение към споменатата в началото агенция МБМД или която и да било друга. Целта ми е да споделя знанията и опита си с хората, които нито имат диплома по Социология, нито са участвали като сътрудници в социологически изследвания, т.е. огромното мнозинство от избирателите.)



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. grigorsimov - Един въпрос, свързан с темата
22.05.2009 14:29
Като човек подготвен теоретически по социология, какво бихте отговорили, разбира се, ако желаете, на твърдението, че социологическите науки в една морална държава, следва да се сведат до една единствена наука - евреология?
цитирай
2. thetrooper - Един от преподавателите ми по Социология в СУ
22.05.2009 15:47
беше представил пред аудиторията факта, че 90% от големите социолози в световната история са евреи. След това ни посъветва да проверим родословието си дали имаме еврейска жилка. "Ако не сте евреи, каза той, шансът ви да оставите значима диря в социологическата наука е 10%. Но дори и да се окажете евреи, това не ви гарантира място сред останалите 90%."
цитирай
3. galinabg - Браво, Митко!
22.05.2009 16:23
Сериозен човек - каза и го направи! Чакам те в неделя!
цитирай
4. анонимен - Социологически изследвания
23.05.2009 12:32
Благодаря за разясненията! Дано при тези избори манипулираните да са само 5% - останалите 95% да съберат сили и желание за гласуване! Имам предвид 95% от имащите право на глас, а не 95 от 1000. Приятно изкарване с galinabg!
цитирай
5. анонимен - ВЯРНО
23.05.2009 12:41
Това е така, и винаги ще бъде така защото в България всичко е за продан. Не че в други страни го няма, разликата е, че там има будна журналистика и рано или късно нещата излизат на яве. В България и журналистиката е за продан. Ако си честен журналист може и да не работиш повече, а това, което знаеш да можеш да го казваш само в такива коментари като този.
цитирай
6. thetrooper - до galinabg:
23.05.2009 13:20
Обещанията трябва да се изпълняват - въпрос на чест:)

до анонимен 4 - винаги и насвякъде има манипулации, но в България хората масово допускат да бъдат "финтирани" с доста елементарни похвати, а това не говори добре за обществото като цяло.

до анонимен 5 - В България има както честни журналисти, така и свободни медии, но те се неглижират за сметка на поръчкови такива.
цитирай
7. borsi - Преди няколко години бях срещнал ...
23.05.2009 21:33
Преди няколко години бях срещнал една обява в която се събираше социологически екип за изборите.
Обадих се и си предложих услугите (дори безплатно) защото сам си правих едни проучвания и исках да проверя математически модел в който и до сега съм убеден, работи.
Там някакъв образ ме попита познавам ли политици.
Казах - Да, познавам! Защо? , а той - Ами на нас са ни нужни хора с познати в политиката :))
Тогава го попитах - Вие проучване ли ще правите, за реалните данни, или ще търсите кой ще плати повече? :))
Оня замълча, а аз затворих телефона.
Стана ми ясно. Това което се предлага не са проучвания, а стъкмистика.
цитирай
8. анонимен - Аз съм правил контрол на анкетьо...
23.05.2009 22:37
Аз съм правил контрол на анкетьорите и спокойно мога да кажа, че твърде рядко има изцяло изрядни, но това как скатават те, е друга тема. Проблемът е не само в това, че всичко е за продан, но и че всичко струва пари и много агенции си спестяват контола ( струва пари, отнема време, а и имат срокове да гонят; при некоректно отношение на анкетьорите трябва да се анулира съответното гнездо/квота и да прави ново). Което не значи, че няма платени изследвания.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: thetrooper
Категория: Политика
Прочетен: 2054500
Постинги: 264
Коментари: 3353
Гласове: 6456
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031