Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2009 17:25 - 18 450
Автор: thetrooper Категория: Политика   
Прочетен: 6855 Коментари: 24 Гласове:
0

Последна промяна: 10.06.2009 17:45


18 450 гласа получи партия "Зелените" на изборите за Европейски Парламент.

С подадените 18 450 гласа Зелените не успяха да изратят в Брюксел свой представител в Европейскта парламентарна група на Зелените. Не им достигнаха някакви си по-малко от 127 хиляди гласа.

На изборите за ЕП в неделя участваха малко над 2.4 млн. избиратели. В случай, че на 5 юли активността достигне 3 млн., летвата за влизане в Парламента ще бъде 120 хиляди гласа. Ако пък още половин милион решат да се разходят до урните, прагът ще се окаже 140 хиляди гласа.

Когато близо година след учредяването си се явиш на избори и получиш 18 450 гласа, никой здравомислещ човек няма да повярва, че за още 4 седмици ще ги увеличиш до 120 000. Или 140 000, ако се наложи. Освен ако някой не ти прелее гласове. За това обаче не виждам желаещи.

Така на 5 юли 18 450 гласа ще бъдат разпределени измежду влизащите в следващия парламент политически сили. Сред които със сигурност ще бъдат БСП, ДПС, Атака и НДСВ. И твърде вероятно сред тях да се окажат също така ЛИДЕР и РЗС.

18 450 гласа обаче, биха могли да увеличат бъдещата парламентарна група на Сините с още един депутат. И може би точно този депутат ще се окаже 121-ия необходим за формиране на мнозинство от партии, които нито са в сегашната власт, нито са създадени да им слугуват. И измежду всички останали намерения, това ново мнозинство искрено желае да помогне за спасяването на българската природа.

Затова драги 18 450 избиратели на Зелените, ако наистина желаете някой да осъществи исканията на партия "Зелените", на 5 юли гласувайте за Синята коалиция.

За да има природа в България.

За да има свободни избори в България.

За да има България.

image




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Чудно какво пречеше до сега на па...
11.06.2009 01:50
Чудно какво пречеше до сега на партиите от "синята коалиция" да защитава природата, та се наложи да бъде създадена партия "Зелените"?
Наивността, с която смятате, че "зелените" избиратели ще са най-лесни за привличане, е причина за слабия ви (на Синята коалиция) резултат. Затова моят отговор на горното безумие е следния:
Скъпи избирате на "Синята коалиция", ако искате в България "гражданин" да значи нещо, подкрепете гражданската партия - ЗЕЛЕНИТЕ. Ако искате в България да се случи промяна наистина - гласувайте за промяната - ЗЕЛЕНИТЕ. Защото ако продължавате да гласувате за "Синята коалиция" ще продължавате да получавате същата "промяна", която получавахте и през последните 4 години. Колко пъти ще се връзвате на един и същи прозрачен номер?
цитирай
2. анонимен - Защо си мислите че ЗЕЛЕНИТЕ мечтаят за сините...
11.06.2009 08:08
първо самите избиратели на зелените са интлигентни хора и немисля че много от тях биха подкрепили сините, дори зелените да го заявят в прав текст.
Второ зелените както гледам нямат никакво намерение да играят мръсни игри на дребно за един депутат. Да твърде вероятно няма да съберат 120/140 хил гласа. Но за тях тези избори са легитимация! И точно защото това че се явяват сами на избори ще им помогне за вбъдеще. Обвинения като - "това са хората на (Костов, Доган, конумистите или който и да е)" ще бъдат безпочвени. Целата им ед а променят държавата и ако някой симисли че става с един депутат или от днес за утре ....
Чудя се обаче защо сините толкова много искат да минем зленеите под тяхната шапка?
Не виждат ли че ако ни пробием ще имат един надежден (най надеждния) партньор срещо триглавата ламя? Да не би Лидер, ВМРО, РЗС да са партиите с които могат да работят?
цитирай
3. thetrooper - re:
11.06.2009 11:59
@ анонимен 1 - Нищо не пречеше на Сините да защитават природата... докато бяха на власт. Когато Евдокия Манева беше министър на околната среда, никой не си и помисляше да бетонира Черноморието, Рила и т.н. Отделно сред сините има хора, които са учредители на Комитета за екологична защите на град Русе през 1987г. - по време когато за протест или "флаш моб" силите на реда не охраняваха събитието, а директно налагаха с палки и използваха каратистки прийоми срещу мирни граждани.
Никой не смята, че привличането на който и да било избирател е лесно. Моята цел е да апелирам към здравия разум на тези избиратели. А твоят отговор е лишен от всякаква логика - Синята коалиция няма никаква вина за случилото се последните 4 години, когато други бяха на власт.

@анонимен 2 - не ме интересува за кого мечтаят Зелените и техните избиратели. Но след като си признавате, че не можете да влезете в парламента и въпреки това отказвате на реформистите (не е задължително да са Сините, може да отидете и при ГЕРБ, ако ви приемат) желание за координирани действия срещу общия враг, занчи работите за него - врага. Или го правите от глупост, или сте подставени лица на на Станишев, Доган и сие.
Лично аз изобщо не искам Зелените при Сините. Зелените вече доказаха своята несъстоятелност:
- провалиха се на януарските протести;
- провалиха се на протеста срещу забраната за протести - добре, че бяхме ние от ДСБ и металурзите от Кремиковци, че да има хора на площада;
- отидоха на избори без да имат управленска програма извън темите, които лично тях ги интересуват (екология и софтуерни технологии) - а да кажете нещо за икономика, транспорт, отбрана, вътрешен ред, външна политика, образование, здравеопазване, култура, и т.н.?
- искат да свалят властта и да променят държавата - а защо не приеха опита и помощта на тези, които направихме успешно това упражнение през 1997-а?
И какъв партньор ще ни бъдат вън от парламента? Все едно ние не можем да съберем 20 души да викат и да издигат плакати и лозунги...
цитирай
4. анонимен - до анонимен 2
11.06.2009 12:02
Лъжеш се, анонимен 2. Аз самият симпатизирам на "Зелените", но винаги гласувам в синьо, даже в тъмно синьо. И познавам един-двама от тези 14 450, трябва да ти кажа, че и те преди появата на "Зелените" винаги гласуваха в синьо.
цитирай
5. анонимен - В белите държави
11.06.2009 12:26
При така постигнат резултат от първи тур лидерите се обръщат към симпатизантите и членовете си и ги призовават за кого да гласуват. В противен случай - "гласувайте по съвест" или "не, ние отиваме сами", е равностойно на подаряване на гласовете на противниците. Кои са ви противници, Зелените?
цитирай
6. анонимен - Противници са ни всички плиткоу...
11.06.2009 12:41
Противници са ни всички плиткоумници, които "са наясно" с нещата. Светът не етова място, което беше през 1989, и не е това място, което беше през 1997. И най-вече - хората не са същите. Всеки, който е взел решение преди 20 години и продължава да го повтаря безкритично продължава да си живее във времето отпреди 20 години.
Аз съм свършил немалко работа, за да има някакво припокриване между думите и делата на партиите от "синята коалиция", но не се гордея с резултатите. Затова в един момент просто спрях да се занимавам с тях.
Колкото до начина, по който "единствоното правиелство, което знае и може" разбираше опазването на природата - кой подписа разрешителното за Банско? Кой подписа проекта "Горна Арда"?
А "сините" ще са точно толкова управляващи през слдващите 4 години, колкото бяха и през предишните 4.
цитирай
7. анонимен - зеленка
11.06.2009 16:44
На мен лично ми омръзна да гласувам "по целесъобразност". Доста пъти вече го правя и всеки път се чувствам измамена.
Не ми харесва да ми обясняват, че няма смисъл да се опитва, защото така и така няма да стане. Гласувах тоз път по съвест за зелените и пак така ще гласувам на парламентарните избори.
Ако всички гласуват по съвест и не се оставят да им промиват мозъка с някакви "тактики", които очевидно са от полза само за професионалните политици, които не искат да си изгубят заплатите, нещата в България наистина ще се променят.
Може сега да сме малко, но все повече хора започват да мислят така.
цитирай
8. анонимен - CSmachine
11.06.2009 16:48
Seki sam si izbira za koi da glasuva az sum za Sinite
цитирай
9. boyanov - рано им е още
11.06.2009 16:50
Въпреки симпатиите ми към екологичните идеи, очевидно нашите "Зелени" не са узрели политически за да участват в голямата политика. Тук се пише, че евроизборите били легитимация на зелените. Глупости на търкалета. Къща не се строи от върха на покрива. Започва се с основите. А, нашите еколози нямат основи. Те са еклектична смес от добри идеи тук и там, за това и онова. Така не се прави политика. Вторият анонимен писа, че зелените не си мечтаели за сините. Вероятно си мечтаят за червените, които биха родителите им преди двайсетина години? Странна работа.
цитирай
10. анонимен - "Зелените" си повяр...
11.06.2009 18:32
"Зелените" си повярваха, че са реформатори. А не са, защото са същите конформисти, против които пеят и танцуват. Вярно е, протестите им са различни, но идеите им стигат до там. А това на никого не му трябва. Получиха си минутата слава, мисля аз.
цитирай
11. анонимен - Зелените!
11.06.2009 20:23
Да, верно е, на предишните избори съм гласувала за тъмно сините, но вече никога няма да гласувам за тях и Зелените нямат общо с това!С и без Зелените не бих гласувала за Синята Коалиция, защото ми е писнало от Костовци и Надета и тяхно-подобни корумпирани личности, които не си знаят хотелите и имотите по София и Черноморито.Радвам се, че Зелените не са със сините, защото това е политическо самоубийство-коалиция с такива тоталитарни типове.
цитирай
12. irshad - сигурно...
12.06.2009 00:04
Защо си мислите, че хората в България все още са тревопасни? Ако съм искала да гласувам за сините, нямаше да дам гласа си за зелените...Защо?! Защо го правите? Защо непрекъснато трябва да се чувстваме като марионетки?!
цитирай
13. boyanov - irshad не истерясвай. Никой не те ...
12.06.2009 14:59
irshad не истерясвай. Никой не те кара да гласуваш за когото и да било насила. Въпросът е съвсем друг. Всяка политика е една сложна система от позиции, по огромен списък въпроси, касаещи управлението. За да правиш сериозна политическа партия - трябва да си готов да имаш позиции по всички тях. Здравеопазване, образование, армия, вътрешна сигурност, социални дейности ... и т.н. Да речем, че Зелената партия е тясно специализирана в определена тематика и изобщо не разработва останалите. Това автоматично я прави в евентуален партньор на... да кажем по-универсалните партии. (Моля те отбележи, че говоря по принцип). В същото време, всяка политическа партия се стреми към участие във властта и прокарване на своите виждания по дадени теми. Зелената партия като такава, трябва да има същата основна цел. Но както вече казах - тя е условно казано... тематична партия. За да има възможност да направи нещо трябва да си партнира с универсалните партии. Тук вече идва момента, в който Зелените трябва да открият най-близки до своите позиции и да предложат себе си като активен политически субект. Това, че гласуваш за зелените е добре. Така увеличаваш тежеста им. Стойността им като политически партньор нараства. И един ден като се седне на масата за преговори, могат да се поставят по-сериозни условия за партньорство. Първата ви смислена цел трябва да бъде изместване на ДПС от ролята им на балансьор. Хиляди пъти повече предпочитам в политиката да играе екологичната, а не етническата карта. Защото при екологичната - в крайна сметка печелят всички, а при етническата - винаги някой губи. Това е цялата схема около която се водят всички тези диалози.
Появата ви в Евроизборите беше... някакъв имиджов акт. 18 450. Поне знаете, че не сте сами :) Следват избори за парламент. Сами сте ... пренебрежима грешка в статистиката. По-важни за вас са следващите местни избори. Имате време да работите сериозно по места и да се качите на първото стъпало. Вкарайте общински съветници в най-важните за вас общини (и където още можете) и започнете да правите политика. Много са симпатични тези петиции, граждански протести, живи вериги и т.н., но както виждате - файда ник'ва. Затова запретнете ръкави и работете сериозно за да ви вземат на сериозно.
цитирай
14. анонимен - Евала, много си прав. Няма смисъл да ...
12.06.2009 17:08
Евала, много си прав. Няма смисъл да си пропилявате гласа хора. Не го наливайте на турско-руските олигарси. Гласувайте за Синята Коалиция или най-малкото за ГЕРБ...
цитирай
15. анонимен - не изтерясвам
12.06.2009 17:17
Просто ми стана чоглаво...Боянов, абсолютно си прав.
цитирай
16. greg68 - Диктатура на демокрацията
14.06.2009 17:19
Това ли е демокрацията с нейния политически плурализъм?
Без да правя опит да предизвиквам негативни нападки (като този пости някои от коментарите под него) да попитам. Как ще реагира автора, ако някой от ЗЕЛЕНИТЕ ... не Зелената партия . . . беше написал подобно нещо и в завършека си беше сложил за да се осъществят демократичните промени в програмата на "Синята коалиция" гласувайте за нас.
За да остане природа в България
За да останат хора в България

... какво ще кажете?
Или да се примирим с тезата и да спим спокойно щото в България си имаме Универсални партии" . .. хайде бе - това сериозно ли звучи .. даже на този който го казва... Щото, ако е така би трябвало да повярвам на думите в отчета за управление на Серго хамстера . . май... или да се чудя дали живеем на едно място с него/вас.
Екологическата "карта" както казвате . . не просто карта, ние не я размахваме .. . работили сме по тази кауза години, считаме доста години и в момента в който осъзнахме, че това трябва да е политика се създадоха ЗЕЛЕНИТЕ. Не са "еклектична смес" г-н "боянов" и не са без основи - всеки е работил и то не само в областта на опазване на околбната среда - има икономисти, философи, социолози, преподаватели, учители, прависти и какви ли още не... моля да не обиждате хората, особено без да ги познавате.
Втори основен въпрос - смятате ли, че е неразумно да се следва желанието на масата от членове и симпатизанти в една партия. . .ако и да е млада, политически необиграна и пр.?
цитирай
17. thetrooper - @greg68
14.06.2009 17:59
Неслучайно написах този постинг едва сега. Макар да съм убеден привърженик на Сините, отношението ми към Зелените през цялата кампания за евровота беше напълно толерантно. Нещо повече:
- включих се в подписките им за участие в изборите, макар да бях наясно, че няма да гласувам за тях - реших, че имат право на шанс за изява;
- участвах в две от акциите им ("флаш моб" пред Министерството на Земеделието и протест срещу забраната за протести пред Парламента);
- убеждавах други привърженици на Сините в нуждата от съвместни действия срещу общия враг.

Приех и уважих решението на Зелените да се явят на изборите за Европарламент сами, а не в коалиция (и без това те се борят да вкарат депутати в Зелената фракция, а не в ЕНП). На Зелените им бе нужно това "преброяване на дивите зайци" за да стане ясно какъв е размерът на влиянието им в обществото. Честно казано, очаквах повече от тях - между 30 и 40 хиляди гласа.

Сега обаче нещата са съвсем други. Всеки глас, който не се трансформира в подкрепа за опозиционните партии, които ВЛЯЗАТ в следващия парламент, отива по дяволите, т.е. при тройната коалиция. И тук няма място за сантименти, гласуване "по съвест" и нужда от легитимация на тази или онази партия - или ние ще отстраним Станишев и Доган от власт, или те ще ликвидират България! БНД и Движение "Гергьовден" взеха разумното решение - като видяха, че електоралният им потенциал е доникъде, се отказаха от участие и подкрепиха Синята коалиция. Това следва да направят и Зелените - освен ако не играят в полза на управляващите.
цитирай
18. анонимен - снощи по новините
14.06.2009 18:14
Снощи по новините казаха, че Сините не приели Зелените за изборите и Зелените са приети от РЗС. Просто се потресох. Явно съм абонирана за подобни думи - изтерясване, потрисане...Не само не съм толерантна към РЗС и нейния лидер, аз су абсолютно против тази "партия".
Много чувства бушуват в мен по този повод, но вътрешната ми съпротива към това, което чух, е голяма и е трудно да пиша повече.
Явно на РЗС им трябват повече избиратели независимо откъде. Това - ясно. Но защо Зелените да са съгласни да дадат гласа си на РЗС?!
цитирай
19. thetrooper - @анонимен 18
14.06.2009 20:06
Ако това наистина е така, само показва колко е дълбока пропастта между повечето партии и желанието на избирателите им... дори и когато още не са влезли в парламента.

Иначе е ясно, че Синята коалиция няма да приеме Зелените - ставаше дума за това ИЗБИРАТЕЛИТЕ на Зелените да гласуват в синьо. Лидерите на Зелените още не са дорасли за да се наредят до утвърдени и последователни политици до Костов, Мозер, Йордан Нихризов и др.
цитирай
20. анонимен - мхмх
14.06.2009 20:21
А не мислиш ли, че на много хора им е писнало от тези "утвърдени политици" и гласуват наистина да остане природа в България и пр...?
Освен това аз имах предвид по-горе не точно това за кого ще гласува отделния избирател, а ориентацията на самата партия. Това ме разочарова.
Освен това защо мислиш, че лидерите на Зелените могат да стоят на едно ниво с Яне Янев?! За мен последния може да се нареди само до Сидеров...
цитирай
21. анонимен - По разни новини се говорят разни ...
15.06.2009 00:29
По разни новини се говорят разни глупости по адрес на ЗЕЛЕНИТЕ - ту че сме с НДСВ, ту че сме с РЗС. Изпреварвайки всякакви подобни новини, ние още през февруари, решихме да се явяваме самостоятелно и на двата избора - за европейски и за български парламент. Информация за това наше решение има на сайта ни - zelenite.bg.
цитирай
22. анонимен - Аз ще гласувам за ЗЕЛЕНИТЕ
15.06.2009 10:02
Ами Сините. Да верно не са управлявали дълго време вече. Ама откъде накъде взеха БНД, които са хора на ТИЙМ (Борислав Ралчев например) и бяха най-отявлените врагове на НАТУРА 2000 в “триглавата ламя”. Освен това те още не са обяснили защо между 1998 и 2002 година:

* унощожиха Пирин над Банско и заложиха повече от сегашните проблеми –
* приеха Закона за устройство на територията с всичките му вратички за хаотичното застрояване. А именно възможност да се приемат подробни устройствени планове върху земеделски земи и гори без да има общ устройствен план, възможност с подробния план да се изменя общия устройствен план директно, липса на възможност да се обжалват решенията за одобряване на подробни устройствени планове. Заобикаляне на процедурите по ОВОС чрез много малки проекти и чрез частични изменения на общия устройствен план.
* приеха Закона за защитените територии отслабващ статута на Националните паркове с неясния режим за ново строителство на спортни съоръжения
* бетонираха порочните практики за купуване на Докладите за оценка на въздействие върху околната среда от инвеститора.
* стартираха унищожаването на българските реки с масиран добив на инертни материали (съгласуваха енигматичния случай със село Оризаре Пловдивско където цялото село е с напукани стени на къщите заради това) и строеж на ВЕЦ.
* започнаха масираните делавери с прочистване на крайречни гори без реална обосновка.
* Приеха закона за околната среда с вратичка за така наречените проучвателни дейности да не минават ОВОС – макар понякога те да са по-обширни от малка кариера.
* Всички делавери в горите стартираха тогава.
* Започнаха “псевдо”рекултивациите на нарушени и замърсени от стари производства терени – класически случай Елшица и рекултивацията на хвостохранилището с нетраен полимерен филтър и токсична утайка от пловдивската пречиствателна станция, вместо с дебел слой глина и почва върху него.
* Класически случай е закриването на урановите мини, които бяха “рекултивирани” по начин по който днес не можеш да го разбереш.
цитирай
23. thetrooper - @анонимен 22
15.06.2009 13:49
Не сме взели БНД, те просто призоваха да се гласува за нас. В нашите листи няма хора от БНД и ние не сме отговорни за техните действия.

На въпросите ти следва да отговори някой експерт по опазване на околната среда, а аз не съм такъв. Но каквито и вреди да са били нанесени на природата през 1997-2001г. (унищожаването на природата е световен, а не чисто български проблем), те бледнеят пред това, което се случи през последните 5-6 години. Достатъчно е човек да види презастрояването на големите черноморски и планински курорти, което се извърши СЛЕД управлението на ОДС.
цитирай
24. boyanov - за greg68
16.06.2009 12:05
greg68 - интересно защо ми приписвате думи, които не съм казал. Къде съм казал, че трябва да "спите спокойно". Обратното - твърдо съм ПРОТИВ 60% от хората с право на глас да спинкат сладко и спокойно. Защото не е време за сън. Това за "универсалните" партии беше просто илюстрация на думите ми и да - сериозно го мисля. Освен това (сигурно и вие го пазбирате) активната гражданска политическа позиция никога не е безкритична. Вярата е атрибут на религията, не на политиката. При политиката има обществен договор - аз ти гласувам доверие, което ти трябва да заслужиш като изпълниш тези мои искания. Нетипично за мислещия човек е да бъде безкритичен - нито към Станишев, нито към Сините, ГЕРБ или който и да било друг. Политическото поведение изисква постоянна двупосочност.
Сега за "картата". Сам разбирате, че в областта в която работят Зелените се преплитат много интереси. От една страна е екологията, от друга икономическото развитие. Като всеки интерес, така и при тези има крайни има и разумни позиции. Затова на обществото е нужен политически плурализъм, за да се намери най-добрия компромис между разнопосочни интереси. Защото оставена на самосебе си политическата алчност винаги добива чудовищни размери. Зелените не са застраховани от нищо. Достатъчно е да ви припомня Зелената партия и причините да се появят Зелените и мисля, че ще се съгласите с мен. Хайде сега да поговорим за картите. В колодата карти има слаби има и силни. Някои са козове. Вашия коз (карта) е екологията, нали така? Считате, че тя е толкова силна, че би могла да бие всички, или поне повечето други карти. И естествено я "размахвате", показвайки колко е силна. Кое ви подразни в това сравнение? Ами - да, ако не сте го разбрали - политиката е една голяма и сложна игра и асоциацията с "картите" не е никак неуместно.
Сега по въпросите за "обиждането на хората". В нито един мой пост не съм обидил нито Зелените, нито хората, на които екологичната тематика е близка. Просто не е коректно да ми вменявате такова нещо. Еклектичен - грубо казано означава механичен сбор от различни елементи. И да, аз като гражданин смятам, че вашето политическо поведение е такова. Казвате, че за зелените работели много специалисти - прекрасно. Вероятно скоро обществото ще научи как смятате да подобрите здравеопазването, съдебната система, образованието, вътрешната сигурност, данъчните закони...и т.н. - все неща, които мен искрено ме вълнуват. Да, вълнува ме и застрояването на защитените площи, морския бряг, изсичането на горите от "дървената мафия", но позволете ми да имам свои приоритети и да изисквам от политиците, за които гласувам точни отговори точно по тях. За да получите 18450 гласа, очевидно повечето хора са като мен и не виждат у вас конкретни решения за най-важните им въпроси.
Към последния ви въпрос. Разбира се, че една група от хора се събира в името на нещо общо и желанието им трябва да е основен мотив за поведение. Далеч съм от мисълта (и вече го написах в предния си пост) да карате насила своите хора да правят каквото и да било. Това към което ви призовах е да използвате интелекта си и да оцените правилно политическата ситуация. За вас има три варианта - единия е да гласувате за себе си - както се казва - колкото - толкова, важен е олимпийския принцип на участието. Втория е да подкрепите с гласовете си тези политически сили, които са най-близо до вашите изисквания за правилна политика ( НЕ казвам дали това са червените, сините, жълтите, герб или други - това вие сами ще решите). Третия вариант е в деня на изборите да идете на излет в планината и да се радвате на природата. Всеки един от трите варианта има колкото За, толкова и Против, но аз (въпреки вашите намеци) продължавам да мисля, че сте хора интелигентни и ще направите най-доброто за вас и за хората около вас.
И най-накрая един чисто приятелски съвет. Оставете агресията, когато се води дискусия. Агресията води единствено до контраагресия. Седнете ли да говорите/пишете и изобщо спорите - правете го аргументирано, логично и с необходимото уважение към другата страна. Честно казано не ми пука изобщо, дали ще поставяте истинското ми име в кавички или не, но е някак си признак на ... лош маниер, г-н greg68.
С уважение:
Боян Боянов
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: thetrooper
Категория: Политика
Прочетен: 2064858
Постинги: 264
Коментари: 3353
Гласове: 6456
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930