Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2009 23:39 - Емилия Масларова: от Могилино до Хасково
Автор: thetrooper Категория: Политика   
Прочетен: 3628 Коментари: 7 Гласове:
0

Последна промяна: 20.06.2009 23:48


Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова е водач на листата на Коалиция за България в Хасково.

Напомням, че съответното министерство отговаря за десетките специализирани домове за деца без родители, както и за деца с физически и умствени увреждания. През септември 2007г. ББС 4 излъчи филма на британската журналистка Кейт Блюит "Изоставените деца на България", който описва ужасяващите условия в Дома за деца  с физически и умствени увреждания в с. Могилино, както и варварското третиране на възпитаниците в него. Цяла Великобритания бе потресена от видяното във филма, което може да се сравни само с кадрите от концентрационния лагер Аушвиц в края на Втората световна война. Разкритията доведоха до най-големия международен скандал, в който е замесено името на България от атентата срещу папа Йоан-Павел втори насам. През месец март 2008г. филмът бе прожектиран и в Европейския Парламент.

Ако смятате, че имате сили, можете да изгледате филма тук 
www.moviesfoundonline.com/bulgarias_abandoned_children.php

Що се отнася до самата Емилия Масларова, ето интервюто по повод казуса "Могилино", което тя даде пред Инфо радио на 12 декември 2007г.

Кажете тема, която вълнува всички през последните дни. Започна ли извеждането на децата от дома в Могилино?

Ем. Масларова: Откровено да ви кажа, това е една много груба манипулация, преекспонирана. Съжалявам, че се включиха и българските медии, защото аз, ако искам да, извинете за израза, да злепоставя някоя държава мога да направя много по-страшен филм. И то много.

Да уточним само за слушателите, става въпрос за филма на Би Би Си, който беше излъчен за този дом.

Ем. Масларова: Да, искам да ви кажа, че ние закрихме вече два дома, без никой да разбере и без да се вдига такъв шум. За дома в Могилино решението беше взето още 2006 г., но тъй като той не е на подчинение на Министерството на труда, въпреки че ние обираме всичките лаври в кавички, а на общинско, на общината, община Могилино не се съгласи, а те са на тяхно разпореждане. Но, взети са всички мерки, децата вече се извеждат от дома и предвидени са изграждане на защитени жилища, те ще станат много скоро за тези деца, които са над 18 години, тъй като там има 35 деца над 18 години – младежи с умствена изостаналост, няколко деца ще бъдат върнати в семействата си. За съжаление повечето от родителите не желаят да си вземат децата от дома, така че ще трябва всички ние да се грижим за тях. Няма драма в това. Искам дебело да подчертая, че децата в дома имат и храна, и облекло, и необходимите условия. Така че не ни трябват стари дрехи, изпратени отнякъде, но всичко в рамките на до 4 месеца ще приключи. Така че много интензивно работим по този въпрос, съжалявам, че трябваше да се драматизира по този начин, включително и с българи, които получават пари за това, но това е друга тема.

Искате да кажете, че някой е получил пари, за да злепостави българската държава чрез този филм?

Ем. Масларова: Разбира се, за филма са заплатени не малко пари, във филма участват и български представители на неправителствения сектор. Но това са други неща. Аз искам да кажа, че ние сме предприели всички мерки, децата са добре, здрави са, регулярно ходят лекаривече от Русе при тях. Проблемът беше, че не могат всеки ден да имат тази специализирана лекарска помощ, защото все пак Могилино е на около 40 километра от Русе и по-трудно се пътува.

____

 

 

Да обобщим: министър Масларова смята, че всичко показано във филма е драматизация, преекспониране. Напомняме, че след филма в Могилино се промениха много неща. Около 15 деца бяха хоспитализирани, някои от които обезводнени. Едно от тях е с операция на хранопровода, за да спре най-накрая да повръща храната си. ХЕИ работи по кухнята, която е в кошмарно състояние. Обсъжда се закупуването бус, с който децата да ходят на лекар, а рампата за буса бе дарена от потребител на бг-мамма. Децата вече ядат пет пъти на ден, имат и плодове. Нуждите на всяко дете са оценени и с повечето работят специалисти.

Обезводнени деца без достъп до лекар, невидели плодове с месеци са нещо съвсем тривиално за Вас. Така ли, г-жо министър?



За сравнение комендантът на Аушвиц Рудолф Хьос не е бил допуснат да участва на изборите за Бундестаг в Западна Германия след края на войната. Вместо това прекарва остатъка от живота си в единична килия в затвора за военнопрестъпници Шпандау...







Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - не можеш ли
20.06.2009 23:43
просто да се разкараш
т.е да спреш да пишеш
цитирай
2. thetrooper - Мога.
20.06.2009 23:49
Но няма да го направя...
цитирай
3. анонимен - Анонимнико!!!!
21.06.2009 10:36
До този,който няма смелост да напише кой е всъщност,а се представя като АНОНИМЕН!!!
Да,ти наистина си АНОНИМЕН и си точно такъв,като тези дето защитаваш-АНОНИМНИЦИТЕ В ПОЛИТИКАТА КАТО ТАЗИ ДЪРТАТА ПАЧА МАСЛАРОВА,КОЯТО МОЖЕ И НАЙ-ЧЕРНОТО ДА КАЖЕ И ДА ТЕ УБЕДИ ЧЕ Е БЯЛО!!!
Така,че се разкарай ти и вземи,и нея с тебе-да си правите компания по пътя!!!
цитирай
4. анонимен - Puflet
21.06.2009 11:15
Хич не спирай да пишеш, хубаво е, че има кой да ги каже всичките тия неща. Жалко, че бабите по забравените от Бога села имат само БНТ и БНР, и са им промити мозъците и вярвят, че BBC се опитва да ни злепостави. А те просто показват нещата каквито са.
цитирай
5. divini - Ети и за Смолян малко
21.06.2009 13:24
http://divini.blog.bg/lichni-dnevnici/2007/11/12/bez-komentar-na-edin-komentar.132081

Ето пример, който не бива да се забравя..
цитирай
6. анонимен - Интересно ми е...
17.07.2009 13:04
...защо не "сваляте" и "вдигате" каквото там има за вдигане и сваляне, без да злепоставяте България?...
цитирай
7. thetrooper - Ами те и германците,
17.07.2009 17:34
които са участвали в разобличаването на нацистките зверства, така са злепоставили страната си...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: thetrooper
Категория: Политика
Прочетен: 2054435
Постинги: 264
Коментари: 3353
Гласове: 6456
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031