Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2009 21:00 - Комунистите никога не са яли толкова бой!
Автор: thetrooper Категория: Политика   
Прочетен: 4981 Коментари: 18 Гласове:
0

Последна промяна: 08.07.2009 16:38


Едно мнение, което помествам без никакви поправки...

image

05.юли.2009 / 22:39

Моето поколение: Комунистите никога не са яли толкова бой

Моето поколение – аз съм на 45 години – беше в зряла възраст, когато в България рухна социализмът. Ние завършихме университета през юни 1989 година, през ноември Политбюро на ЦК на БКП свали Тодор Живков. Дойде демокрацията, студентите окупираха висшите училища, ние завиждахме, че не сме при/с тях.

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ През цялото това време – 20 години – ние мерехме прогреса на България не през това, дали подкрепяните от нас политически сили печелеха победи, а през това, колко позиции е загубила БКП. На изборите през 1990 година БКП почти не загуби позиции. През 1991-а БКП (тогава вече БСП) загуби с разлика от 4 мандата – 109 за СДС, 105 – за комунистите. Филип Димитров направи правителство, обаче не издържа много – комунистите имаха достатъчен брой депутати, за да пречат. Последва период на безвремие, а през 1994 година БКП/БСП спечели изборите и имаше 125 депутати. Направи си правителство и през 1996 година България рухна. На изборите през 1997 година СДС спечели 137 мандата, БСП имаше 58. На изборите през 2001 година победи НДСВ. То имаше точно 120 депутати. БКП/БСП имаше 48 мандата. През 2005 година комунистите бяха вече първа политическа сила с 82 депутати. Пак си направиха правителство, макар и с ДПС и НДСВ. На 5 юли 2009 година БКП има 39 депутати. Това, от гледна точка на нашето поколение, на 45-годишните, е добре за България. Комунистите ядат толкова бой, колкото никога през последните 20 години не са яли. 40 комунисти в следващото Народно събрание – плюс още 30 квазикомунисти от ДПС – това наистина е добра новина. България има шанс. Понеже комунистите в Народното събрание са най-малко в цялата ни най-нова политическа история. Това е повод за оптимизъм. В агенционен стил, следствията от изборите са горе-долу такива:

1. Високата избирателна активност даде резултат, който игнорира всякакви политически технологии. България доказа, че не може да се управлява по съветски образец, при който предварително зададените резултати се разминават с 2-3 стотни от планираните в Кремъл.

2. ГЕРБ и лично Бойко Борисов получават ясен и еднозначен мандат да управляват държавата. Това съвпада със заявената позиция на партията – ако ние спечелим, ще носим цялата отговорност.

3. Избирателите дадоха мандат не под напора на емоциите, а прагматично – за тях беше важно разликата между победителя в изборите и фактическата коалиция БСП/ДПС да бъде такава, че да изключи всякакви комбинации. Това е факт – ГЕРБ вече няма право да флиртува с която и да е партия от вече бившата тройна коалиция.

4. Мандатът е даден под условие – ако няма наказание за престъпленията на тройната коалиция, доверието ще се срине бързо. Дори и да няма бързи резултати в стандарта на живот, възмездието трябва да бъде необратимо.

5. Не се сбъднаха прогнозите за мъчително сформиране на ново правителство – ГЕРБ е в състояние да направи кабинет, какъвто си пожелае. Влизането на малки формации в парламента като Синята коалиция, РЗС и дори “Атака” дава възможност на Бойко Борисов да не се поддава на шантаж.

6. В България печели политическа сила от десноцентристкия спектър. Ако се спазват правилата на европейската десница, авторитетът на страната трябва да бъде възстановен бързо.

Важно: Трябва да има политици в затвора. От това пряко зависи дали ЕС ще разблокира спрените сега пари.

Финал: БКП и създаденото от него ДПС са в най-лоша позиция, откакто съществуват в модерен вид. Има надежда.


Ето и оригинала на статията с линк към сайта Екипнюз www.ekipnews.com/





Гласувай:
0



1. sparhawk - готин коментар
07.07.2009 21:07
дано да е верен!
цитирай
2. haralanov - Има Надежда но...
07.07.2009 21:13
Самият аз имам силно недоверие към ББ!Дори не е нужно да казвам защо!
цитирай
3. анонимен - Много съмнения
08.07.2009 09:30
С нашата страна е много съмнително разделянето на десен и ляв политически спектър. Ако БСП е лява партия, както твърдите, трудно ще обясните данъчната й политика! Със същата сила това се отнася и за самообявилите се десни формации. Спомнете си принципите на приватизация по времето на Иван Костов. А политическото лице на Бойко порисов за момента излъчва изключителен популизъм и определена непоследователност. Ако паметта на дядо му е толкова важна за него, което е разбираемо за всеки нормален човек, как да разбираме кариерата на баща му и неговата в бившите служби на МВР, а работата му за Т. Живков? Та затова да не избързваме с възторга. Ако нещо хубаво има да се случва по нашите географски ширини, обикновено то става бавно и мъчително!
цитирай
4. анонимен - ???
08.07.2009 09:39
Кои са повече в Бъгария - работниците или работодателите? Та ми е чудно защо са повече гласовете за десните партии. Явно сме мазохисти.
цитирай
5. boyanov - ?
08.07.2009 10:03
Само не разбрах кой е авторът на този коментар...
цитирай
6. анонимен - re: много съмнения
08.07.2009 10:11
Предлагам да престанем да гледаме миналото на хората, за които сме гласували и да обърнем внимание на настоящето. Докато главите са ни обърнати назад, няма как да вървим стремглаво напред. Дали сме шанс на нещо , което смятаме за по-добро от всички досегашни - защо започваме да му търсим кусури? Имайте малко вяра в себе си, ако не в тези, за които давате гласа си! Пътят, осеян със съмнения, няма да ни отведе далече...
цитирай
7. анонимен - не мога да повярвам!
08.07.2009 10:12
И аз съм от 45-годишните и не мога да повярвам, че БСПп и ДПС паднаха от власт! Мислех ги за вечни, заради наличието на твърдия си електорат. Но ето, че можело да се обедини младато поколение и да отиде да гласува.
цитирай
8. анонимен - no merci
08.07.2009 10:29
Колега, благодаря за проявения интерес към моето писание. Бих искал да ви информирам, че статията е написана за сайта Ekipnews, чийто главен редактор съм. Поради тази причина е коректно не само да посочите авторството на статията, но и да дадете активен линк към сайта ни, понеже така се прави и понеже зад този сайт стои трудът на много хора.
Поздрави и успехи
Георги Даскалов
цитирай
9. анонимен - Фугас
08.07.2009 10:36
Браво на автора! Мислим значи ще оцелеем и ние и
България!
цитирай
10. анонимен - И аз съм от това поколение
08.07.2009 10:38
И аз завиждах на студентите, защото току що бях започнала работа като лекар по разпределение. Емоцията беше много силна, ходех на всички възможни митинги и вярвах, че всичко много бързо ще се оправи и комунизмът и комунистите ще останат назад в историята. Знаех, че няма да е лесно - в тях бяха парите, с които купуваха всичко, и най-вече съвести, приватизираха, репресираха чрез силовите групировки, за тях и с тах работеха агентите на ДС, а ние НЕ бяхме в ЕС. Наистина беше трудно. Но присъщо на младостта е да мечтае и да живее с надежда. Мислиш си, че можеш да промениш света и той да стане розов и красив. Наивността и ентусиазма постепенно отстъпва място на опита и мъдростта и се превръщаш в реалист. Хубавото е, че аз все още съм мечтател и живея с огромна надежда. Знам, че от мен зависи, от нас зависи как ще се случват нещата. И никога не съм си продавала вярата, съвестта и душата. И няма да го направя. Готова съм да отстоявам себе си и мечтите си за силна и просперираща България.
Важно е обществото да реагира своевременно, да проявява нетърпимост към корупцията и да не я подхранва, да не търпи антинационални действия, намеса на Турция във българската държава и да изисква компетентно и почтено управление.

Ами медиите, журналистите!? Те години наред манипулират обществото. Превърнаха се в лакеи и страхливци. Платена журналистика, която дори възхвалява престъпниците.

Какво да кажем за полицията, прокуратурата и следствието, съдебната система!? Позор за България.

Прости, мързеливи и крадливи цигани живеят на нашия гръб и ни крадат, убиват, тероризират цели села, не работят и не плащат данъци, търгуват с хора и наркотици и ние търпим. Управляващите ги дундуркат и купуват гласовете им по време на избори. И ние пак търпим. Турските избиратели в Турция никой не знае как така гласуваха и кой ги контролираше и защо чужди граждани, неплашащи данъци в България ще решават съдбата на родопчани и на България. Е, нека вече не търпим, нека реагираме адекватно и на момента срещу всяко зло.

Вярно е, че БКП/БСП носи огромната вина за това. Те създадоха мутрите, позволиха на Доган да е феодал и главен диригент на антибългарската политика, Симеон да граби, всъщност всички много крадоха! Но нека и всеки от нас да се замисли какво е направил, за да ги спре ! Да, ние като народ им го позволихме. Обществото ни е гнило за съжаление. Дано сме си взели поука !

Грешка е разбира се да се обобщава. И аз вярвам, че в България има умни, почтени и отговорни хора. Хора с достоинство и чест. Има здраво ядро, което да изреже гнилото.

Иска ми се дадем шанс на Бойко Борисов. И да помагаме с каквото можем. Дяволът не винаги е толкова черен, колкото изглежда. Пък и хората се променят понякога към добро. А Иван Костов и Синята коалиция съм сигурна, че ще помогнат да се води една добра политика. Надявам се и всички стойностни професионалисти да участват в този процес. Нацията трябва да се обедини и да има самочувствие.

А дай Боже в бъдеще България да се управлява от автентични демократи от най-тъмносиния спектър.

Мафията, агентите на ДС и Турция не спят. Комунизмът е като плевел, трудно се изкоренява. Затова трябва да се внимава. Те са способни на всякакви мерзости! След този шамар, без власт и възможност да крадат, нали се сещате колко са озлобени и отровни !!!!

ХОРА, БДЕТЕ !!!!

Юлия
цитирай
11. анонимен - ялови коментари
08.07.2009 10:43
Вотът, който получи ГЕРБ не е нищо друго освен едии антиДоган вот. На нацията и писна, а върхът на сладоледа бе репликата за това кой е финансовият инструмент в държавата. Хората се ориентираха към ГЕРБ не заради харизмата на някой или заради хубавите очи на друг, или за металокерамиката в устата на трети. Те видяха шанс там Доган да си отиде. Социалистическата партия го отнесе именно заради това. Реалната разлика между Соц. партията и ГЕРБ бе от порядъка на 5-6 %, но без катализатор. Не бива да се заблуждавате, че лявото е рухнало. Това е над 100 г. партия, която е преживяла всичко. Едва ли кметската формация ще може да се похвали със същото. В момента тук наблюдаваме синдрома на НДСВ, но смятам, че времето за спускането надолу ще е доста съкратено - от 8г. за царистите на 4 за ГЕРБ. Още повече, че кмета няма експертен екип с който да управлява. Предвиждам много смях, който отново ще е за наша сметка, но след поредния провал явно ще трябват кардинални промени, които да доведат до смяна на модела на управление на държавата, а именно преход към силна президентска република с големи права на президента. Тогава само ще се даде предимство на личностите и мажоритарния избор, който трябва да бъде водещ.
цитирай
12. анонимен - айде холан, както казват холандците
08.07.2009 10:43
Ние също сме на 45 и ние завършихме ЮФ на СУ някъде 1989-1990 год., но от четене не помним точно кога!Никога не сме съжалявали, че не сме се разхождали по покрива на университете с една тъмна личност, която направи такава приватизация, че още 30 години ще се чудим що не се оправяме.Но съжалявахме, че не лежахме с колежките из двора на споменатото учебно заведение, пък хората и пиене носеха.Ние слично се косяхме, че няма откъде да си вземеме протоколи и че преподавателите от яд голяма сеч направиха!Тогава такива ни бяха притесненията.Ние не се радваме, че на другите им е станало лошо, ние не се радваме че и едни други взеха 6 и нещо процента, но щом някой гласува за едни още по други и те взеха малко повече и от НДСВ, нормално е да има толкова заблуда, в рамките на статистическата грешка.Само се молим да не приватизират Козлодуй и да не взенамт да приватизират болниците, че ще си мрем на частно.Още повече се притесняваме да не сложат данък на земята, щото сега вземаме рента към 25 лева и после ще ни я вземат, надяваме се тези да са малко по-умни хора!!!!!
цитирай
13. анонимен - не е важно на мене да ми е добре, важно е на Вуте да му е зле
08.07.2009 11:08
Докога така, бе пратя. Докога ще искаме някого да наказват, без значение дали на нас ще ни стане по-добре. На тези избори злобата има измерение под 8%, етническата омраза ~20%, турското самосъзнание -15%, страх от новото <18% Но 60% искат те за живеят по-добре (40% без да гледат в паницата на другия). Така беше при Царя, така е при Бойко. Те може(ше) и да лъжат, но чрез тях българите казват какво искат.
цитирай
14. анонимен - hei
08.07.2009 11:37
Абе какво стана със Сузи.Някой да е чул някакъв коментар от негова страна?
цитирай
15. анонимен - Благодарим на thetrooper
08.07.2009 11:42
Уважаеми господин Петров,

Редакцията на "Екип нюз" Ви благодари за вниманието, което сте оказали на нашата публикация, като сте си направите труда да я популяризирате допълнително. Молим Ви само ако в бъдеще прецените, че и други наши материали заслужават същото внимание, да поставяте и активен линк към нашия сайт, каквито са провилата за ползванe на публикации на ekipnews.com. Благодарим предварително.

Успех!
цитирай
16. анонимен - Kym:айде холан, както казват холандците
08.07.2009 14:22
Tolkowa li si typ ili se prawish ??? Ei sega utre shte priwatizirat i nacionalniq osiguritelen institut. Ne samo i Kozlodui... takawa tarapana e nastanala da gi wzemat...

Ako naistina si na 45 godini, mnogo si zle. Tolkowa posredstweno mnenie ne bqh chel skoro...
цитирай
17. анонимен - айде холан, както казват холанците
08.07.2009 14:38
1964!!!!Тогава съм роден.Що се отнася до приватизацията на Козлодуй, идеята наистина е яко тъпа, но не произлиза от мен....Така, че...А пък този от когото произлиза има винаги готов купувач, щото продава за по един лев....Летял ли си скоро?????????Аз не съм защото ме е страх........
цитирай
18. анонимен - Кеф
08.07.2009 15:40
Абе голям кеф, че както бяха зинали за баницата им се изплюха в устата, но за Бойко съм твърде, твърде умерен оптимист. Ако направи нещо добро, ще е приятна изненада.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: thetrooper
Категория: Политика
Прочетен: 2067934
Постинги: 264
Коментари: 3353
Гласове: 6456
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930