Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2009 16:50 - Ревът и воплите на Станишев са музика за моите уши!
Автор: thetrooper Категория: Политика   
Прочетен: 31249 Коментари: 102 Гласове:
9

Последна промяна: 21.08.2009 19:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Тези дни Сергеят Станишев направо орева орталъка, упреквайки Бойко Борисов и правителството на ГЕРБ в "чистка" и "лов на вещици". На което настоящият премиер му отговори, че "ще ловим вещиците и ще ги даваме на правосъдието". Станишев дори се закани, че ще отиде да реве и в Брюксел.

Ще ми се да отговоря на Сергей Дмитриевич с класиката: "А га яде кифтета - ни рива", но ще се задоволя само с коментарите на Марин Чушков по темата -
Станишевите вопли и стенания, след като е изритан от властта както и Комунистическите вопли продължават Що се отнася до Борисов и ГЕРБ, аз изпитвам известни съмнения доколко те ще се разправят с бандитите от тройната коалиция и ще ги пратят на подсъдимата скамейка. Отчасти заради "топлата връзка" на част от "герберите" с комуно-ченгесарската мафия, но най-вече заради недостатъчната вътрешна убеденост, че трябва да се реже из корен. Не бива да забравяме също, че в момента е в сила един много неприятен Закон за амнистията, според който практически няма как да бъде постигнато възмездие за злодеянията на предишното правителство, извършени преди 1 юли 2008 година. Така че сегашната шетня по министертва и агенции има някакъв смисъл само ако въпросният закон бъде отменен.

Прочистването на администрацията от политическите назначения, извършени от кабинета "Станишев" в "дванадесет без пет" не са никаква чистка, а елементарен инстинкт за самосъхранение. На всички е ясно, че тези хора бяха назначени с цел да саботират следващото правителство, ако то е враждебно на тройната коалиция и нейните "обръчи от фирми". Затоваако Борисов иска да изкара цял премиерски мандат, той е длъжен да се отърве от тези вредители.

До момента новото правителство се е концентрирало в разобличаване на финансовите далавери и корупционните схеми на предишния кабинет. Това е прекрасно, но далеч не е всичко необходимо. Не е стартирало разследването на криминалните престъпления на трипартийната банда. Кръвопролитията по време на протеста от 14 януари тази година, издевателствата в полицейските управления, убийството на Методи Маринов, геноцида в Могилино, (само)убийството на Ахмед  Емин, малтретирането на Андриан Цаконски и евродепутата Димитър Стоянов, спирането на "Опасните новини" и варварския побой над журналиста Огнян Стефанов, съучастието на Румен  Петков в деянията на "братя Галеви" - обществото чака дейсвтия по всички тези казуси. Действия, които да доведат до снемане на депутатски имунитети и съд за бивши министри и настоящи депутати.

Само чистка и "лов на вещици" не са достатъчни - трябва да се действа много по-твърдо и безкомпромисно. Да се забрани ДПС и да се започнат истински институционални и съдебни репресии над Догановите бандити, комунистите и "царските" лекета. Да се възцари въровенството на Закона и да възтържествува справедливостта.

Въпреки всичко, ревът и воплите на Станишев са музика за моите уши! Още може, но и това не е малко. Историческата справка показва, че тъкмо в периодите, когато БКП е подлежала на забрана и преследване (1923-27 и 1934-44 година) съвпадат с времето на най-големия икономически и социален възход на Царство България. Едва ли Бойко Борисов ще успее да се нареди до премиери като проф. Александър Цанков, проф. Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов, чиито героични усилия за елиминиране на "червената чума" са се увенчали със сериозен успех (проф. Цанков например заварва БКП като втора политическа сила в страната и я оставя като маргинализирана група "левосектанти").

Нека  да подкрепим правителството в напъните за разправа с тройната престъпна сган, но същевременно като граждани да изискваме по-сериозни и ефективни действия. ВСИЧКО, КОЕТО Е ЛОШО ЗА БСП, Е ДОБРО ЗА БЪЛГАРИЯ!


Тагове:   чистка,   лов на вещици,


Гласувай:
9



1. valsodar - "Историческата справка п...
21.08.2009 17:06
"Историческата справка показва, че тъкмо в периодите, когато БКП е подлежала на забрана и преследване (1923-27 и 1934-44 година) съвпадат с времето на най-големия икономически и социален възход на Царство България." - Сега нито сме царство, нито може да става каквото и да е сравнение с тогавашните условия.

Малко прекалени ми се виждат подобни апели, но подкрепям всеки да си послужи заслуженото.

От какво се притесняват в БСП?
Ако са с чиста съвест, то не би имало, а ако не са е време да си платят за прегрешенията.
Те, както и всички останали злоупотребили с гласа народен, дал им власт над всички нас. :)))
цитирай
2. thetrooper - @valsodar
21.08.2009 17:12
Причината да не сме Царство е в това, че комунистите изгониха Царя и неговото семейство и ни натрапиха пейзанско-републиканската форма на управление, при която начело на държавата е мръсник от Държавна Сигурност, избран с гласовете на комунисти, продажни цигани и "екскурзианти" от Турция.
цитирай
3. valsodar - Причината е комплексна
21.08.2009 17:27
и част от нея е една среща между Сталин, Рузвелт и Чърчил на една виличка :)))

Ти... да не би да жалееш по царя?
цитирай
4. thetrooper - @valsodar
21.08.2009 17:38
Това за срещата на тримата е популярна легенда, но така и не е потвърдена.

Ако имаш пред вид мадридския помияр - не жалея по него, защото той отдавна не е Цар - още откакто създаде НДСВ, той се отказа от Българската Корона и де факто предаде монархията. Аз обаче си оставам убеден монархист, защото България е станала Царство много преди връщането на Симеон и Царство трябва да бъде отново.
цитирай
5. templar - Всичко, което е лошо за БСП е добро за България!
21.08.2009 17:47
Това напълно изчерпва темата ;)
цитирай
6. lubima - "А га яде кифтета - ни рива&...
21.08.2009 17:51
"А га яде кифтета - ни рива", .....е това всъщност е краткия и точен отговор на воя му)))Безплатен обяд няма))той не знае ли ;)
цитирай
7. veninski - Не съм монархист, но Станишевият ...
21.08.2009 17:53
Не съм монархист, но Станишевият рев и вопли въобще не ме правят нещастен.
Поздрави!
цитирай
8. thetrooper - @templar
21.08.2009 17:58
Остава думите да се превърнат в дела:)
цитирай
9. thetrooper - @lubima
21.08.2009 18:00
Ми отде ще знае - нали на номенклатурата всичко им беше безплатно?:)
цитирай
10. thetrooper - @veninski
21.08.2009 18:02
Не е нужно да си монархист, за да ненавиждаш Станишев - той обедини срещу себе си агитките на ЦСКА и Левски, та за република/монархия ли ще спорим?:)
цитирай
11. анонимен - добавете
21.08.2009 18:02
стойчо раданов
цитирай
12. thetrooper - @11
21.08.2009 18:04
Добавям
цитирай
13. анонимен - Идиот
21.08.2009 18:06
Като говориш,че всичко лошо за БСП е добро за теб какво имаш в предвид-членовете на тази партия или си говориш по принцип.Защото повечето от сегашните симпатизанти и членове на ГЕРБ са бивши комунисти или социалисти начело с лидера си.Или който се е осъзнал т.е. предвидливо присламчил се към новата партия заслужава само уважение.До сега освен пушилки и приказки на килограм няма нищо съществено.Приказват неща ,които са известни на всички-затова тройната коалиция загуби изборите.Който е нарушил закона да влиза в затвора-само,че има голяма разлика между това дали едно нещо е незаконно или несправедливо.Редиците на ГЕРБ са пълни с хора ,които по нищо не отстъпват на досегашните,че даже и някои са доста по-големи крадци и измамници.Житиета и битиетата на гербаджиите тепърва ще излизат така ,че малко по-полека с квалификациите
цитирай
14. thetrooper - @13
21.08.2009 18:32
Заради обръщението и наставническия тон заслужаваш да те изтрия, но ще отговоря заради останалите читатели:

В началото на поста съм споменал за "топлата връзка" на част от "герберите" с БКП, ама кой да чете... А и повечето симпатизанти на ГЕРБ одобряват акциите срещу предишната власт.
цитирай
15. gantree - @ thetrooper
21.08.2009 20:34
Малко си краен, както обикновено, но точно в момента това никак не е лошо :))

Само за "пейзанско-републиканската форма на управление" от коментар 2 като че ли няма да се разберем много-много. Вкъщност, в случая става дума за демократична република с парламентарна форма на управление. В монархиите обикновено се получава така, че едни хора са по-важни от другите, докато при републиканския модел всички хора са еднакво важни. Дали всичко това може да се нарече "пейзанско", няма особено значение.

Поздрави.
цитирай
16. thetrooper - @gantree
21.08.2009 20:47
Е, с времето ще ставам още по-краен:))

Нарекох формата ни на управление "пейзанска република" поради простия факт, че всички държавни глави на Република България от 1946-а насам (с изключение на Петър Стоянов и донякъде Желю Желев) са цървули от най-висока проба. Докато властта на Царя е дадена от Бога и той не само, че е призван да управлява, но и е подготвян най-старателно за тази мисия още от раждането до деня на Коронацията. Е, със Симеон Мадридски нещата не са се получили по обичайния начин, но това не оборва правилото:)

Поздрави.
цитирай
17. raylight - Евала
21.08.2009 21:29
брат ми :)
цитирай
18. thetrooper - @raylight
21.08.2009 21:30
Стараем се:)
цитирай
19. pontis - Thumbs up!
22.08.2009 08:28
Анализът е на 95% процента верен, всичко казано по отношение на Станишев и БСП, както и споделям крайния тон.
Ще си позволя само да не приема фетишизирането на едно минало до 1946г., което е не по-малко тъмно, "българско", брутално и недемократично. Корпупцията в България не е изборетена от комунистите или от прехода. Няма да давам примери, но едва ли има правителство на България от Освобождението, което да е било "непорочно". Да не говорим за трите "национални" катастрофи и това, че през 1944г. в България е имало по-малко от 50 км асфалтов път.
Идологизирането на отделна личност- цар, премиер, кмет или генерал също е част от "българския модел" и за съжаление продължава да се възпроизвежда. Обещанията за "800"-те дни са много сходни с лозунга "Петилетката за три години". Това разбира се не оневинява с нищо безсрамната "Тройна" и само мога да се съглася с автора.
цитирай
20. nkf - Аз лично съм скептик по отношение ...
22.08.2009 11:15
Аз лично съм скептик по отношение правителството на "ГЕРБ", но все пак никак не ми се ще то да се проваля, особено в сегашното трудно време.
Дори да започнат разследвания срещу някои "цаци", дори и давлязат в затвора , то не вярвам доган или румен петков или овчаров да бъдат подложени на съдебно преследване.
Но иначе и аз изпитвам положителни емоции от Станишевите вопли :).
Няма нищо по-хубаво от терзанията на комуниста :).
цитирай
21. nkf - Анализът е на 95% процента верен, ...
22.08.2009 11:25
pontis написа:
Анализът е на 95% процента верен, всичко казано по отношение на Станишев и БСП, както и споделям крайния тон.
Ще си позволя само да не приема фетишизирането на едно минало до 1946г., което е не по-малко тъмно, "българско", брутално и недемократично. Корпупцията в България не е изборетена от комунистите или от прехода. Няма да давам примери, но едва ли има правителство на България от Освобождението, което да е било "непорочно". Да не говорим за трите "национални" катастрофи и това, че през 1944г. в България е имало по-малко от 50 км асфалтов път.
Идологизирането на отделна личност- цар, премиер, кмет или генерал също е част от "българския модел" и за съжаление продължава да се възпроизвежда. Обещанията за "800"-те дни са много сходни с лозунга "Петилетката за три години". Това разбира се не оневинява с нищо безсрамната "Тройна" и само мога да се съглася с автора.

Добре си усвоил червените интерпретации за периода до 1944-та, когато България бе наистина суверенна държава- в пълния смисъл и на двете понятия.
Корупция в царството може и да е имало-все пак хората не сме съвършени-но разликата е ,че тогава корумпираните са влзиали в затвора,че партизаните (тогавашните мутри) не са пребивавали по луксозни заведения и салони, както сега.Разликата е, че душата на Българина не е била покварена , както я поквариха комунистите.
И е пълна лъжа,че тогава е имало само 50 километра асфалтов път.Например в Бургаска област основната пътна мрежа е изградена в първите години на 20-ти век и е значително по голяма от ...50 километра.Но що става дума за пътища,ако не бяха комунистите ,сега сигурно щяхме да имаме пътища по немски стандарти .
цитирай
22. merkator - Най-лошото е, че "доган или ...
22.08.2009 11:58
Най-лошото е, че "доган или румен петков или овчаров" никога няма да влезнат в затвора!!! Не само това, няма да има никакви санкции спрямо тях и делата им. Очевидни престъпници и национални предатели ще се разхождат свободни и ще трупат "блага" на наш гръб, не зависимо кой ще дойде на власт. Да, може би някои "цаци" ще изгорът, но на мен това не ми стига!!! Жал ми е за "герберите", които лека, по лека влизат в руслото на поредното безпомощно правителство..." Едно е да дрънкаш, друо е да можеш....а трето, четвърто, пето, шесто, седмо....е да го направиш" :)))
цитирай
23. thetrooper - @pontis
22.08.2009 14:00
Няма да ти опонирам, като гледам nkf е свършил работата преди мен. Само ще допулня, че не фетишизирам никого. Пиша Цар с главна буква, защото отдавам дължимото уважение на монархическата институция.
цитирай
24. thetrooper - @nkf
22.08.2009 14:04
За да стигнат Доган, Румен Петков и Овчаров до затвора, трябва да има много силен граждански натиск към правителството, за да ги подгони. Бойко Борисов е тщеславен човек, разглезен от медийния комфорт, и едва ли ще му е приятно дазагуби "народната любов". Ако осъзнае, че трябва даизбира между рейтингаси и горепосочените субекти, вярвам, че ще направи правилния избор.
цитирай
25. thetrooper - @merkator
22.08.2009 14:16
Все пак комунистическите разбойници не са толкова всесилни, колкото ги изкарват лакейските им медии...
цитирай
26. gantree - Кратък цитат
22.08.2009 15:39
"... "Тепърва ще усещаме ефекта от Закона за амнистията по отношение на чл.219", коментира прокурор Джамбазов и допълва, че вече се е сблъсквал с откази за образуване на досъдебни производства именно на основание действащата амнистия. Всяка година в Софийската градска прокуратура (СГП) се образуват между 40 и 50 дела за непредумишлена безстопанственост. В СГП се гледат дела срещу лица с имунитет, членове на Министерския съвет, ръководни кадри в държавните учреждения, което означава, че част от тези казуси може да са именно за подобни случаи. Така например сред депутатите в предишния парламент имаше трима, срещу които се водеха дела по чл.219 - Йордан Костадинов от НДСВ, Венцислав Върбанов от ОДС и Стоян Проданов от БСП. Вече бяха прекратени делата срещу кмета на Велико Търново Румен Рашев, като вероятно същата съдба ще сполети и неговия колега от Хасково Георги Иванов.
Освен в досъдебната фаза по новия закон дела се прекратяват и в съда. Това вече се случи с делото срещу борда на "Топлофикация - София", производството срещу бившия кмет на Банкя за злоупотреби с помощите за наводненията.
Не са рядкост случаите, при които делото се внася в съда по обвинение за умишлено престъпление, а впоследствие се оказва, че става дума за непредумишлена безстопанственост: "Ако това стане, също ще е основание съдът да прекрати производството", пояснява прокурор Джамбазов. Такава хипотеза би обхванала делата срещу борда на "Софийски имоти", както и тези срещу бившия шеф на фонд "Земеделие" Асен Друмев.
Законът влиза в прекрасна услуга на всички представители на предишното управление, които в момента са обект на проверки. "Твърде е вероятно например за някого да не могат да се съберат данни, че умишлено е нарушил разпоредби на Закона за обществените поръчки и е сключил неизгодна сделка. Тогава се образува за непредумишлена безстопанственост", разказва столичен дознател, пожелал анонимност поради естеството на темата.

Връщане назад няма. Юридически няма механизъм, който да позволи корекция на закона. В ефира на "Нова телевизия" правосъдният министър Маргарита Попова определи нормативния акт като "особен продукт" и поясни: "Той има действия веднъж, еднократно и неговата отмяна или частична отмяна няма да доведе обратно до възможност наказателна отговорност да бъде потърсена."
Което означава едно - разследващите органи трябва временно да забравят за този текст от Наказателния кодекс и да си мислят за 130-годишнината на Министерството на правосъдието. Което е вид разтоварване на системата."



от последния брой на КАПИТАЛ, статията е "Amnesty governmental", на този адрес:
http://capital.bg/show.php?storyid=772988
цитирай
27. анонимен - Това за дележа между Сталин и Чърчил ...
22.08.2009 21:02
Това за дележа между Сталин и Чърчил не е митове.Бележката се пази в архива на Уинстън.А Цанков е един узурпатро на властта.Той сваля законноизбраният бълагрски премиер Александър стамболийски.Не само това,ами му отрязват главата след жестоки инквизиции.Занасят му я в голяма кутия в София.Цанков избива цветтъ на българската интелигенция.При това,хора които никога не са били комунисти.Но не одобряват стила му.Той избива хора без съд и присъда.Това е един узурпатор на властта.В една Англия през вековете при опит за държавен преврат е следвало обезглавяване на инициаторите.Той няма никакво законово право да управлява тая държава.Мястото му е било до живот в затвора,не и в правителството.А царство в българия може да има,но само с цар Симеон.Той никога не е абдикирал.И няма законово основание друг да го замести,АКО се върне монархията.Спазвайте законите в тая държава!
цитирай
28. thetrooper - @gantree
22.08.2009 23:14
Е, чак пък да няма механизъм закорекция на закона... Но лично аз не съм компетентен в тази област, затоваспирам дотук.
цитирай
29. thetrooper - @27
22.08.2009 23:19
Тъй като прихванах малко и от комунистическото образование по история (промяната на 10 ноември 1989 ме завари в пети клас) няма нужда да ми цитираш комунистическите учебници по история (нито посткомунистическите такива, когато са писани от комунисти).
цитирай
30. анонимен - Аз ти цитирам Бибиси-Лондон, което ...
22.08.2009 23:39
Аз ти цитирам Бибиси-Лондон,което съм слушал 10 години поред преди 1989г.Когато още си лазел под масата с плюшените мечета или дори си бил с биберона в устата.Имаше емисии на български и предавания.Имаше "Исторически преглед".Изобщо не си в час с нещата и дрънкаш глупост върху глупост.Точно в комунистическите учебници не можеше да прочетеш нищо подобно.Политиката на СССР беше табу да се коментира и тайните им преговори с Англия и Америка.И също така показването на Сталин,Хрушчов беше забранено.Техни снимки почти нямаше в пресата.Дори при посрещането на Гагарин в Москва,Хрушчов е отрязан в кадъра.Тъй че не продавай краставици на краставичаря както се казва.Ти когато отиваше аз се връщах по тоя път.И не се прави на толкова войнствен антикомунист.Това изобщо не ме вълнува.Но просто,имаше един шеф на едно национално радио,Радосвет Радев и нали се сещаш?Когато някой се развихри толкова е добре да му се отвори досието от ДС.На него или родителите му.Вероятно крие нещо и с войнстсвени тиради се опитва нещо да прикрие.Нещо от миналото.
цитирай
31. thetrooper - @30
23.08.2009 02:36
В предния ми коментар визирах брътвежите против проф. Цанков, а не за договоркте между Чърчил и Сталин. И не ми дръж такъв тон ако обичаш - не ми казвай на какво да се правя и на какво не. В моя блог пиша както и каквото си искам и наставления не търпя - особено от разни анонимници. При следваща подобна проява ще бъдеш изтрит.

Сега по същество: ако намекваш, че родителите ми имат нещо общо с ДС, което се опитвам да прикрия, направо си взимай думите обратно. И двамата ми родители починаха преди 1989-а, така че никого не можеш да уплашиш с някакви си досиета. Още не съм проверил дали родителите ми са имали досиета в ДС, но скоро ще го направя. При всички случаи обаче аз нямам какво да крия. Затова очаквам да се извиниш - в противен случай се моли да не те открия. Който и да си...
цитирай
32. анонимен - А ти се моли да не ме откриеш. Защото ...
23.08.2009 11:10
А ти се моли да не ме откриеш.Защото не е много здравословно.Аз също мога те открия,така че...
Брътвежите срещу Цанков не са никакви брътвежи след като британските банки и правителство отказват заеми за България по политически причини.Свързани с това което върши в страната.Той няма никаква работа в министерския съвет.През пролетта на 1923 г има общи избори спечелени от Българския Земеделски Народен Съюз на премиера Стамболийски.Това е нов 4 годишен мандат.Що ще Цанков в премиерското кресло?От кого е избиран? Царят Борис Трети заплашен от генералите, подписва указ за правителството му.На какво законно основание Цанков управлява България?От кого е избран?Избива стотици и хиляди земеделски привърженици и лидери след юни 1923 г.Праща килъри чак в Прага на земеделския министър Райко Даскалов.Станал е грандиозен скандал.Неслучайно дъщеря му Светла Даскалова после стана министър на правосъдието при Живковото управление.Убиват и земеделския военен министър.

Аз не плаша с досиета.Обаче Радев беше уж най-десен от десните,а какво се оказа?И Георги Марков беше същата бира.И още много други пребоядисани за една нощ на 10 ноември "десни" "демократи".Затова трябва се отворят всички досиета.Да се качат даже в Интернет.И някой правили ли се на какъвто не е в тия сайтове,бой.Ела тук синко! и бой през ушите.Ха сега ми кажи?Бил си ченге,как тъй стана "демократ"?И бой до спукване.В тая държава трябва да се знае,кой кой е.И да играем с открити карти.Честно и почтено.
цитирай
33. gantree - @ thetrooper
23.08.2009 12:12
thetrooper написа:
Е, чак пък да няма механизъм за корекция на закона... Но лично аз не съм компетентен в тази област, затова спирам дотук.

Може и да има "механизъм за корекция на закона", но освен такъв механизъм, трябва да има и кой да я направи тая корекция. Кой ще я направи обаче, след като не друг, а новия правосъден министър в новото правителство на новото мнозинство ни казва в прав текст, че "... неговата отмяна или частична отмяна няма да доведе обратно до възможност наказателна отговорност да бъде потърсена"? След като няма кой да направи тая корекция, след като предварително се заявява нейната несъщественост, какво да очакваме тогава, нов правосъден министър, ново правителство или ново мнозинство, които да са на друго мнение? Не виждаш ли, че байрака е вече вдигнат, и досега управлявалите професионални бандити ще бъдат оставени "без корекция"? Колко по-директно да ни бъде казано това от страна на новото правителство на новата "дясна" партия?

Поздрави.
п.п. И го зарежи тоя анонимен боклук.
Думите на анонимните боклуци нямат никаква стойност.
цитирай
34. gantree - @ анонимен 32
23.08.2009 12:44
анонимен цървул 32 написа:
На какво законно основание Цанков управлява България?От кого е избран? Избива стотици и хиляди земеделски привърженици и лидери след юни 1923 г.Праща килъри чак в Прага на земеделския министър Райко Даскалов. Станал е грандиозен скандал.

Не плачи за комунистите и за Стамболийски. Единственото, в което аз лично бих обвинил Цанков е, че в известна степен е проявил малодушие и слабост, и не е успял да ги избие всичките.
цитирай
35. анонимен - до неанонимен цървул 34
23.08.2009 16:20
А портрет на Хитлер виси ли на стената ти.А по времето на Цанков живял ли си та си толкова компетентен.Харесва ти да избиват хора които не споделят твоите възгледи.Само,че живота е като махало-днес избиват едни, утре ролите се разменят.
цитирай
36. thetrooper - @gantree
23.08.2009 17:44
Ние носим отговорност за нашите думи и действия, правосъдният министър и правителството - за техните. Бандидите от тройната коалиция трябва да бъдат натикани в затвора - как точно, не държа на детайлите:)
цитирай
37. thetrooper - @анонимен досадник
23.08.2009 17:51
Не ми пиши пасажи от българската история, знам я наизуст. Да, наистина Цанков е взел властта с военен преврат, но това се случва, защото Стамболийски фалшифицира изборите и реално налага земеделска диктатура. И не той, а ВМРО праща килъри в Прага за предателя Райко Даскалов.

Иначе за отварянето на всички досиета съм съгласен. Нещо повече - непрекъснато агитирам за това в този блог, както и за пълна лустрация на ДС ченгетата. Това, че Радосвет Радев е пребоядисан "десен", не ме прави и мен такъв. Аз съм си автентичен антикомунист и антисоциалист - от онези, които преди 10 ноември наричаха "монархо-фашисти"...
цитирай
38. анонимен - От анонимния 32. за gantree
23.08.2009 18:35
gantree,когато репликирах thetorooper за прекомерно изхвърляне и съмнение за досие,имах на предвид не толкова него.Колкото точно теб и още други двама-трима твои подражатели.
Извинявам се на thetorooper заради неговите починали родители.Не съм искал да обидя хора,на които не знам живота.Как е минал и какви са били приживе.Това беше само хипотеза.
Просто прекалено много хора заемат едни крайни позиции.После се оказва друга работата.И вече съм нащрек,прочета ли нещо подобно.
Имаш доста крайни мнения,което за мен е доста подозрително.Не плача за никого.Само още веднъж ще подчертая,че тоя тип узурпирал незаконно властта довежда страната до международна изолация.А вътре в нея-до кървави конфликти,убийства и размирици.Държи се като слон в стъкларски магазин.Той уж се бори с комунизма,а с едни тъпи и бесмислени репресии към съвсем случайни хора постига точно обратното.Радикализиране на широки слоеве от обществото.Това,което върши е държавен тероризъм преведено на днешен език.Имали сме много други премиери преди 1944 г.За никой от тях няма подобни обвинения.Имало е въоръжени конфликти през 1941-1944 г.Това е ставало през втората световна война.Правителствата тогава са имали някаква що годе легитимност.Въпреки че сме нямали сегашната западна многопартийност и съвременните стандарти за честни избори.
Обаче това с Цанков надминава всичко което мога да приема.Неслучайно някои демократични партии излизат от управляващата му коалиция.За мен това е един безсмислен преврат,който пуска злите духове от бутилката.

И да отбележа по темата,че нарушилите закона трябва да бъдат съдени.Това не е лов на вещици. Обаче репресии заради самите репресии това не го разбирам.Искате тая страна да стане нормална европейска държава,без корупция и далавери?Или търсите просто кого да репресирате?Като на мачовете Левски-ЦСКА?
цитирай
39. анонимен - Неанонимний ми thetroooper! Чу...
23.08.2009 19:05
Неанонимний ми thetroooper! Чудесно,че знаеш историята.Значи занеш и тоя кратък цитат,който изкопах за теб:
Александър и брат му Васил са убити на 14 юни 1923 г. в къщата им на 3 километра от село Славовица. Земеделският лидер е прободен 97 пъти със щик. Преди да издъхне, се подписва със собствената си кръв на стената на къщата. През 2001 г. къщата-музей изгоря, следствието не се произнесе умишлен или не бе палежът и сега ... няма пари да се изгради наново.
В столицата семейството на премиера Стамболийски живее в къщица от 36 квадрата
в кв. "Връбница". Репресиите след 9 юни не може да избегне и 19-годишният Асен Стамболийски. Той е осъден на 20 години затвор. Излежава 7. После се отдава на журналистика и става един от лидерите на БЗНС."
Асен е синът му.
Каквито и фалшификации да има,дотогава страната се развива мирно и тихо.Колко души са убити при тая земеделска "диктатура"?И то по заповед на Стамболийски?А ВМРО се превръща от патритична в една открито терористична организация след 1919г.Срам и позор за България е,че допуска терористична организация да убива нейни видни политически дейци.Затова беше разтурена в 1934 г тая държава в държавата-ВМРО.На кого служи?
Номер 35. е напълно прав.На някои наши уж сънародници май им харесва ей тъй да избиват хора.А "причини" затова винаги ще се намерят.
Имам усещането,че една голяма част от нашенците имат доста примитивен начин на мислене.Нямам на предвид конкретни хора,много са.Не са един и двама.
цитирай
40. thetrooper - @38
23.08.2009 19:12
Приемам извинението ти.

Според мен няма нищо подозрително в това да си краен - когато ситуацията го налага, няма нищо неестествено.

"Тъпите и безсмислени репресии" всъщност са естествена реакция спрямо заплахата България да престане да съществува. След атентата от 16 април 1925 година обществото е изпаднало в такъв амок, че всякакви ответни действия са били разбираеми. Нещо подобно се случи в САЩ при атентатите на Ал Кайда от 11 септември. И не съм съгласен, че широки слоеве от обществото са били радикализирани. Точно обратното - т.нар. "олевяване на масите" се е случило непосредствено след края на Първата световна война, когато БКП и БЗНС са набрали огромна полпулярност. Правителството на Цанков се е справило доста успешно с комунистите, а БЗНС като "по-малко зло" е продължил да съществува, макар и разцепен на няколко крила и без това огромно влияние, което е имал дотогава.

Иначе погромите над "лявата интелигенция" са извършени не от правителството, а от Военната лига и ВМРО.
цитирай
41. thetrooper - @39
23.08.2009 19:21
Ето информация за земеделската диктатура - от блога на templar http://templar.blog.bg/politika/2009/06/09/9-iuni.346503

Така че малко му е било на Стамболийски.

Жалко само за къщата-музей. Според мен трябва задължително да се намери начин да се реставрира.
цитирай
42. gantree - @ анонимен 35-38
23.08.2009 19:48
анонимен цървул 38 написа:
gantree,когато репликирах thetorooper за прекомерно изхвърляне и съмнение за досие,имах на предвид не толкова него.Колкото точно теб и още други двама-трима твои подражатели. Извинявам се на thetorooper заради неговите починали родители. Не съм искал да обидя хора,на които не знам живота.

Ти наистина си долнопробен цървул :)) Няма как да си ме имал мен предвид, постингът ти стои непипнат и в него ясно се вижда какво си имал предвид. А това, че сега опитваш да прехвърляш мръсотията си върху мен, не ме притеснява изобщо. За мен са изписани и изприказвани чудеса, та цървулските ти писаници изобщо не могат да ме впечатлят.

Хубаво е поне, че правиш опит да се извиниш на домакина тук. Неговото сърце е малко по-голямо от моето. Аз на негово място отдавна да съм те изтрил от блога си.

Колкото до познанията ти по съвременна история на България - в много тежка драма си изпаднал. Дори не си струва да ти опровергава глупостите човек. В коментар 35 ми пишеш за портрети на Хитлер, вероятно визирайки мнението ми за проф. Цанков. Дори само тази твоя аналогия прави всякакви разговори с теб напълно излишни. Такива като теб не заслужават нищо друго, освен здрав шут в мръсната червена муцуна.
цитирай
43. darktales - thetrooper
23.08.2009 19:54
Виж какво казваш в поста: "Историческата справка показва, че тъкмо в периодите, когато БКП е подлежала на забрана и преследване (1923-27 и 1934-44 година) съвпадат с времето на най-големия икономически и социален възход на Царство България"

С една дума България не е била най-добре, когато изобщо е нямало комунисти или пък е имало, но те не са били някакъв забележим фактор ( т.е. целият период от Освобождението - или Окупацията, ако предпочиташ - до ПСВ ), а е била най-добре, когато комунистите са били преследвани. Понякога си мечтая да има някой остров в океана, на който да заминат всички крайно леви и крайно десни и да правят там каквото си искат, а нормалните хора да оставят на мира.
цитирай
44. thetrooper - @darktales
23.08.2009 19:59
В периода от Освобождението (1878г.) до съветската окупация (1944г.) България е в непрекъснат подем с изключение на следвоернната криза (1919-23г.) и Голямата депресия (1929-34г.). Логично, че през втората половина на 30-те години нивото е било по-високо в сравнение с годините непосредствено преди ПСВ.

А и до 1908г. България не е Царство, а Княжество.
цитирай
45. gantree - @ darktales 43
23.08.2009 20:09
darktales написа:
Понякога си мечтая да има някой остров в океана, на който да заминат всички крайно леви и крайно десни и да правят там каквото си искат, а нормалните хора да оставят на мира.

Няма такъв филм, "крайно леви" срещу "крайно десни" :)))
Или си нормален, или си ненормален, сиреч ляв. В политическата терминология у нас изключително рядко описанието съответства на реалността. Затова много хора и до днес се подвеждат, когато им се казва, че ДПС и НДСВ са не тоталитарни, а либерални партии, че АТАКА и ВМРО били патриотични и националистически партии, или пък че ГЕРБ и СДС били десни партии.
:))
цитирай
46. darktales - 44. thetrooper
23.08.2009 20:22
Признавам, че добре извъртя нещата :))), но съм сигурен, че разбра какво искам да кажа. Успешна политика не е да преследваш комунисти, а да не ти се налага да ги преследваш. Политическият терор, бил той бял, червен или кафяв, дори и да изпълни временните си цели, никога не може да замени истинската демокрация. Той е един вид мярка на отчаянието, независимо колко силен изглежда този, който го упражнява. Добър политически лидер не е този, който временно постига някакъв почти фантастичен успех, а който успее да даде път и бъдеще на страната си за поколения напред. ФДР, Ататюрк, Шарл де Гол, Аденауер. Не е кой знае какво постижение днес да имаш егейски острови, утре да те перат безответно с бомби, а вдругиден да строиш колхози.
цитирай
47. darktales - 45. gantree
23.08.2009 20:25
Генералите Кочо Стоянов и Иван Вълков, примерно, като какви ще да са - некрайно десни, нормални, или и двете?
цитирай
48. thetrooper - @darktales
23.08.2009 20:39
Вечна слава на генерал Вълков и генерал Стоянов - защитници на Отечеството!!!

"Успешна политика не е да преследваш комунисти, а да не ти се налага да ги преследваш." - Да, така е, но понякога се налага и да ги преследваш - особено, когато тези преди теб са ги оставили да си разиграват коня. А комунистите от 1923-25г. и шумкарите от 1941-44г. са били всъщност като днешните мутри, само че по-примитивни и жестоки.
цитирай
49. анонимен - thetrooper без незаконния държ...
23.08.2009 21:01
thetrooper без незаконния държавен преврат от 9 юни,нямаше вероятно да го има и комунистическият атентат от 1925г.Това е незаконен атентат срещу незаконно правителство.Ако ти (и крайнодесните изобщо) обичаш незаконните неща,това е съвсем друг въпрос.Човек може храбро да гаси пожар,който сам е запалил(Цанков).Сравнението с 11 септември е некоректно.Буш не стана Юес президент с държавен преврат.Атаката е от външна сила.И той не хукна да избива американските мюсюлмани.Същото беше след атентата на Тимъти Маквей в Оклахома-1996 г.Кинтън не взе да избива безразборно американците.Както у нас прави Цанков.Хората изчезват без съд и присъда.След априлския атентат-1925 г извършителите са установени,обесени и застреляни при съпротива.Кое налага да се убиват още хора,нямащи отношение към случая?Или правителството е чакало удобен случай да почне масово избиване на населението?А то самото законно ли е?
Какъв е проблемът със Стамболийски?Съди виновниците за националната катастрофа на България и загубата на територии.Затваря виновните в пандиза.За тия "репресирани" ли пишеш?Че българите,ако бяха мъже трябваше с камъни да ги убият тия хора.И после те инициират държавния преврат,за да спасят кожите.В една Турция техния Ататюрк отряза главите на виновните от войната.

И накрая пишеш:Иначе погромите над "лявата интелигенция" са извършени не от правителството, а от Военната лига и ВМРО. "
Толкова по-зле.Не стига,че това правителство е незаконно,дошло без избори с държавен преврат,Но на всичкото отгоре не контролира положението в страната.Позволява на всеки да върши каквото си иска,да коли и убива.Сякаш в тая държава няма Българско Правителство.Че това е двойно по-обидно за един българин.Да вилнеят всякакви въоръжени банди по улиците.Кой управлява България?ВМРО или българското правителство?
цитирай
50. анонимен - Вечна слава на генерал Вълков и г...
23.08.2009 21:13
thetrooper написа:
Вечна слава на генерал Вълков и генерал Стоянов - защитници на Отечеството!!!

" Да, така е, но понякога се налага и да ги преследваш - особено, когато тези преди теб са ги оставили да си разиграват коня. А комунистите от 1923-25г. и шумкарите от 1941-44г. са били всъщност като днешните мутри, само че по-примитивни и жестоки.


Да,обаче им излязоха криви сметките.Не може ти щом си тъп във външната политика(за политиците говоря,не за теб) и два пъти се редиш на страната на губещата Германия срещу огромната и влиятелна Британска империя,не може ти да не си тъп и във вътрешната си политика.едното върви с другото.Че нали с тая външна политика точно те докараха Червената армия в България?
цитирай
51. thetrooper - @49
23.08.2009 21:22
Между 9 юни и 16 април няма връзка. В първия случай българското офицерство отстранява един самозабравил се лумпен-диктатор. Във вртория случай банда родоотстъпници по нареждане от москвасе опитват да изтребят не само правителството, но и Царя, и генералитета - с цел да ликвидират българската държавност, а не просто своите политически противници.

Цанков не избива безразборно българите - жертви на репресиите са основно "червени" терористи и "оранжеви гвардейци", както и няколко леви интелектуалци.

Вярно е, че правителството не е имало контрол над ситуацията в държавата. Но в такава ситуация кое правителство би имало контрол? Когато бъдещето на България е заложено на карта, когато лумпените от земеделската "Оранжева гвардия" все още не са неутрализирани напълно, а агенти на Коминтерна водят война срещу държавата, не може да се очаква да се действа като по книга. Военните и ВМРО са бранели Царя и Отечеството, затова официалната власт им е пуснала аванта, поне според мен.

И основната разлика между 16 април и 11 септември е, че в единия случай терористите са били натикани в мазето на Обществена безопасност, а в другия - в Гуантанамо и Абу Гариб.
цитирай
52. gantree - @ darktales
23.08.2009 21:25
darktales написа:
Генералите Кочо Стоянов и Иван Вълков, примерно, като какви ще да са - некрайно десни, нормални, или и двете?

Сега сигурно се очаква и от мен нещо "да извъртя", нали?
Ще те разочаровам - нищо няма да извъртя. Вместо това ще ти кажа, че няма начин да не си или на единия, или на другия бряг на реката. Не е възможна дистанцирана средна позиция, от която да си въобразяваш, че можеш да отхвърлиш с едни и същи аргументи и доброто, и злото.

Поздрави.
цитирай
53. gantree - @ анонимен 52
23.08.2009 21:28
анонимен написа:
gantree,смятах те за по-интелигентен.
...
Много съм загрижен за теб!
...

Мисля, че злоупотребяваш с търпението на домакина в момента.
На мен лично изобщо не ми пука от емоциите или впечатленията ти.
цитирай
54. thetrooper - @50
23.08.2009 21:31
Ти, след като не си тъп във външната политика, би ли ми отговорил как да се постигнат едновременно следните цели:
- присъединяване на Македония и Беломорието без военни действия;
- съхраняване на българската войска чрез неучастие във войната до октомври 1944г.;
- спасяване на българските евреи;
-запазване в голяма степен на икономиката и инфраструктирата на страната;
-заставане на страната на Британската империя вместо включване в Оста;
- недопускане на азиатско-комуноидните червени орди в България;
-след края на войната получаване на статут на страна-победител?

Кой външнополитически факир би успял във ВСИЧКО това?

Иначе и аз имам критики към българската външна политика от лятото на 1944г. тях ще ги развия в отделен постинг.
цитирай
55. thetrooper - @анонимен 52, когото изтрих
23.08.2009 21:37
Лични обиди (към мен или други читатели) не толерирам. Страхливите нищожества, които развалят атмосферата в блога, нямат място тук.
цитирай
56. анонимен - Да, червени террористи. Ок. Дру...
23.08.2009 21:45
Да,червени террористи.Ок.Другите са колатерални щети,както военните казват. Пардон,стана грешка!А как се доказва кой е червен,кой е терорист? Или това няма значение за теб? Някво разследване,съд,следствие,документи,засечени разговори от полицията,нещо? или просто ей тъй.Този наклепал оня,щот не му е симпатичен и хаааайдее.В мазето и в реката сетне?Къде са документите?Как са решили-ето тоя направи така и така? Че тая дръжав няма ли съд,няма ли смъртни присъди? Или узурпаторът цанков сам решава кого да убият и кого не.Че каква държава е това? Ами не се сърди,обаче това най-малк съм очаквал да го чуя.на свой ред след 1944г комунистите също са убили "враговете на народа".И така.Щом ще караме по тая логика.

Стамболийски червен терорист ли е?Защо не беше съден и обесен или разстрелян? А убит от македонски шайки? Ний провинция на република Македония ли сме?

Ти сега такава държава ли ми предлагаш? С политически убийства без съд и присъда?Нека си дойдем на думата.
цитирай
57. darktales - @
23.08.2009 22:05
48. thetrooper "Вечна слава на генерал Вълков и генерал Стоянов - защитници на Отечеството!!!"

Като ще е вечна слава, вечна слава да е. Отсреща ще рекат вечна слава на Спасов, Газдов и Берия. Ама защо да ходим чак до Спасов - и сега сред тези дето ни управляват, има достатъчно такива, дето са взели пръчката на щафетата директно от неговата и на подобните му ръка. Включително и самият настоящ премиер, на когото толкова разчиташ да разгони комунистите. Мисля, че си струва да помисли човек над това. Защо се получава така един вид.

52. gantree

Защо трябва да съм очаквал да извърташ, не ми е ясно, но както и да е. Това за бреговете звучи хубаво, но все пак е метафора, а метафората нищо не доказва. За мен това да дойдат и да ти метнат чувал на главата и да те качат в камионетка, защото си написал или казал нещо, не може да бъде част от доброто, независимо кой срещу кого го прави.


цитирай
58. gantree - @ thetrooper
23.08.2009 22:13
thetrooper написа:
Лични обиди (към мен или други читатели) не толерирам. Страхливите нищожества, които развалят атмосферата в блога, нямат място тук.

В интерес на истината аз първи го провокирах, и имам своята си част от вината. От друга страна, не виждам смисъл от какъвто и да било разговор с анонимни шумкари като тоя, на който основната му тема е да вкарва някакви тъпи внушения по адрес на родителите ти, по твой или по мой адрес. Затова бях груб, от което се стигна до изтрития му коментар.
цитирай
59. thetrooper - @56
23.08.2009 22:15
"Някво разследване,съд,следствие,документи,засечени разговори от полицията,нещо?" - естествено, че полицията е следяла тези неща. И убитите са все изявени комунисти и "сопаджии", за какво и е на властта да убива мирни хора и да озлобява семействата им?

Стамболийски не е бил червен, а просто гадина. И през 1923г. република Македония не е съществувала.

Тези "политически убийства без съд и присъда" са всъщност резултатите от гражданската война, която се е водила тогава. Между защитниците на Отечеството и предателите, направлявани от Москва.
цитирай
60. thetrooper - @darktales
23.08.2009 22:20
"Отсреща" могат да викат (или квичат) каквото си искат. Те не ме интересуват - ние сме чада Божии, а те са произлезли от маймуните. Да се сравняват двама достойни генерали, воювали за България, с изроди като Спасов, Газдов и Берия е направо нелепо.
цитирай
61. thetrooper - @gantree
23.08.2009 22:23
Не виждам каква вина можеш да имаш за това, че някой не е дорасъл еволюционно да води нормална дискусия. но оценявам жеста ти - по това се отличаваме от приматите.
цитирай
62. gantree - @ darktales 57
23.08.2009 22:28
darktales написа:
52. gantree

Защо трябва да съм очаквал да извърташ, не ми е ясно, но както и да е.

Ясно ти е. Thetrooper ти беше отговорил достатъчно ясно по друг въпрос, а ти просто нарече отговора му "хубаво извъртане". Оттам нататък няма как да не погледна на твоя по същество безсмислен въпрос към мен с поне едно наум. Не вярвам да си очаквал да ти отговоря еднозначно в полза на едната или на другата страна в онези събития.

darktales написа:
Това за бреговете звучи хубаво, но все пак е метафора, а метафората нищо не доказва.

То няма нищо за доказване. Недей да оставаш с впечатлението, че нещо се опитвам да ти доказвам. Приемаш едната страна не само с плюсовете, но и с минусите. Да стоиш отстрани в стил "всички са маскари" - това не е позиция. Това исках да ти кажа и с тази "метафора", а не да ти доказвам каквото и да било.

darktales написа:
За мен това да дойдат и да ти метнат чувал на главата и да те качат в камионетка, защото си написал или казал нещо, не може да бъде част от доброто, независимо кой срещу кого го прави.

Изобщо не си оригинален, казвайки ми това. Перифразирайки твоите думи, абсолютно същото левичарите казват днес и по повод двете бомбардировки в Хирошима и Нагасаки, отнели живота на десетки и стотици хиляди невинни цивилни. Малцина са онези японци, които могат да отговорят с нещо от типа на "ние първи започнахме", но ги има.

Поздрави.
цитирай
63. darktales - 60. thetrooper
23.08.2009 22:32
Може да не те интересуват, но тях все пак ги има. Аз не сравнявам никой с никого, опазил ме Господ. Не давам чак дотам пет пари нито за едните, нито за другите, че да седна и да ги сравнявам. Тези времена и хора отдавна са минало, и слава Богу. Ти обаче не ми отговори защо се получава така, че очакваш тъкмо Бойко Борисов, отгледан в котилото на Мирчо Спасовци, да гони червените вещици.
цитирай
64. анонимен - Ти наистина си долнопробен цъ...
23.08.2009 22:36
gantree написа:
[quote=анонимен цървул 38]
Ти наистина си долнопробен цървул :)) За мен са изписани и изприказвани чудеса, та цървулските ти писаници изобщо не могат да ме впечатлят.

thetrooper ,изпращам ти това за колекцията ти от "комплименти" по повод на твоя коментар 55.



Колкото до познанията ти по съвременна история на България - в много тежка драма си изпаднал. Дори не си струва да ти опровергава глупостите човек. В коментар 35 ми пишеш за портрети на Хитлер, вероятно визирайки мнението ми за проф. Цанков. Дори само тази твоя аналогия прави всякакви разговори с теб напълно излишни. Такива като теб не заслужават нищо друго, освен здрав шут в мръсната червена муцуна.

цитирай
65. darktales - 62. gantree
23.08.2009 22:50
Не ми е ясно. Thetrooper наистина малко извъртя върпоса ми, но в рамките на позволеното, тъй че нямам претенции по изложението му ( макар че тези по същество си остават ). Въпросът, който наричаш безсмислен, тръгна от едно твое твърдение, с което не мога да се съглася:
"Няма такъв филм, "крайно леви" срещу "крайно десни" :)))
Или си нормален, или си ненормален, сиреч ляв."

Както може да се досети човек, лично според мен има и крайно леви, и крайно десни, като аз лично се затруднявам да определя кои са по-ненормални. Да оставим метафорите, да оставим бомбите, да оставим кой колко е оригинален. Ти казваш "да стоиш отстрани". Стоя отстрани на какво?
цитирай
66. darktales - P.S.
23.08.2009 22:55
Аз трябва да ставам, защото дългът ме зове, тъй че се извинявам предварително, ако се забавя с някой отговор. Да благодарим на бившия премиер г-н Станишев, че макар и неволно предизвика тая интересна дискусия :))))
цитирай
67. анонимен - Do gantree
23.08.2009 23:02
Много си компетентен по всички въпроси.Не разбирам защо мненията на хората ,които се различават от твоето те докарват до истерия.Кое ти дава основание да смяташ ,че ти си правия, а не опонентите ти.Всяко действие предизвиква противодействие.Когато се извършват репресии на политическа основа ще последват същите репресии само ,че ралите на жертвите и палачите се разменят
цитирай
68. анонимен - Щом Стамболийски е бил гадина, защо ...
23.08.2009 23:04
Щом Стамболийски е бил гадина,защо не са го съдили за извършени престъпления?Съд ли сме нямали?Или той не е бил независим,а трансмисия на държавата и правителството?Кой е решил дали е гадина или не? За други хора пък Цанков е гадина.Подготвял е и преврат срещу цар Борис през 40-те години.А кои са предателите?Виновните да загубим територии в 1913 и 1919 г ли?Които Стамболийски съди и вкарва в затвора,а Цанков вади оттам и им дава високи държавни постове.
А не може ли нещо друго да е станало?Просто земеделският лидер гони до дупка истинските предатели и виновници за националните катастрофи.А те пък го свалят с преврат,отрязват му главата и спасяват кожите? Логично нали? После за да укрепят личната си власт заливат страната с терор.Уж се борят с някого?Да борят се с комунистите.Отлично!А дали те не са им само удобен параван?Колко са били тия комунисти?Една шепа хора.
Е като не е червен Стамболийски тогава какъв е?Значи не само червени са избивали?Кой срещу кого води гражданска война?Май виновните за катастрофите на България започват гражданска война,както срещу комунистите,така и срещу всички неудобни.Които могат да им търсят сметка.Има ли при Цанков осъдени за националните катастрофи 1913 и 1919г?Ако не защо? Как се измъкнаха тия хора? Кой ги пусна по живо,по здраво.?
цитирай
69. thetrooper - @darktales 63
23.08.2009 23:45
В постинга съм написал, че се съмнявам Бойко Борисов да излови червените бандити и да ги прати на правосъдието. Написал съм и защо. Затова и гласувах за Синята коалиция, защото само те могат да направят истинска лустрация.
цитирай
70. thetrooper - @68
23.08.2009 23:46
Ако искаш да отговоря на въпросите ти, ще трябва да се появиш с името си зад тях. Аман от анонимни всезнайковци.
цитирай
71. gantree - @ darktales
24.08.2009 00:57
darktales написа:
Въпросът, който наричаш безсмислен, тръгна от едно твое твърдение, с което не мога да се съглася:
"Няма такъв филм, "крайно леви" срещу "крайно десни" :)))
Или си нормален, или си ненормален, сиреч ляв."

Нямаме проблеми с това, че не си съгласен. Не настоявам, нито пък е крайно необходимо да сме на едно мнение точно по този въпрос. Крайнолевите, например, са привърженици на централизираната държавна икономика и са противници на свободната търговия, на частната собственост на "средствата за производство" и на частната пазарна икономика като цяло. Приватизирането на държавна или общинска собственост ги влудява, с изключение само на случаите, когато те са другата страна по сделките. По какво биха се различили от тях левите, според теб? Биха приели свободната търговия, или пазарната икономика без капка протекционизъм или любимите им довчера регулации и забрани? Нашенските бивши комунисти са най-яркото опровержение на схващането ти и за несъстоятелността на тези фалшиви квалификации по хоризонталата. Вдясно, и по-точно "крайното дясно" е същата история, но с обратен знак. Десетки примери имаш всеки ден пред очите си, и едва ли е нужно да ти ги показва който и да било.

darktales написа:
Както може да се досети човек, лично според мен има и крайно леви, и крайно десни, като аз лично се затруднявам да определя кои са по-ненормални.

Така наречените "крайнолеви" по абсолютно нищо не се различават от левите. Като палец и показалец са си. Колкото до "крайнодесните" - кого наричаш крайна десница, Сидеров и Расате ли? Или прясно консервирания земеделец Янев? И какво по същество е онова, което възприемаш или наричаш "крайна десница" не само у нас, а и в Европа? Нацистката партия в Германия не беше ли национал-социалистическа, всъщност? Какво дясно, та даже и крайно-дясно, може да има в една социалистическо-националистическа партия?


darktales написа:
Да оставим метафорите, да оставим бомбите, да оставим кой колко е оригинален. Ти казваш "да стоиш отстрани". Стоя отстрани на какво?

Когато в един разговор имаш две страни, всеки един от разговарящите ясно и недвусмислено заема едната или другата страна. Стоящи отстрани са всички онези, които по една или друга причина отхвърлят и двете страни. За мен досега стана ясно единствено това, че си срещу репресиите, извършени спрямо комунистите и земеделците след 1923-а. От друга страна, не ги приемаш идеологически. Ето, това е един разкрач, дето аз не го мога. Ако не приемах и двете страни, щях само да чета дискусията отстрани и да си мълча.

Поздрави.
цитирай
72. gantree - @ анонимен 67
24.08.2009 01:12
анонимен написа:
Много си компетентен по всички въпроси.Не разбирам защо мненията на хората ,които се различават от твоето те докарват до истерия.

Къде продължаваш да се буташ, не мога да разбера? Много мнения се различават от моето, но ти къде точно се буташ сред онези, с които може да се води нормален и смислен разговор? Ти си един най-обикновен цървул, от който не може да се очаква нищо друго, освен внушения и интриги на тема ДС по отношение на мен, на домакина тук или родителите му. Та, къде точно се буташ, не разбрах? Не виждаш ли, че не разговарям с теб?
цитирай
73. анонимен - И аз не говоря вече с теб. Кар...
24.08.2009 08:33
gantree написа:
[
Къде продължаваш да се буташ,..? ....но ти къде точно се буташ сред онези, с които може да се води нормален и смислен разговор?
Ти си един най-обикновен цървул, ... освен внушения и интриги на тема ДС по отношение на мен, на домакина тук или родителите му. Та, къде точно се буташ, не разбрах? Не виждаш ли, че не разговарям с теб?


И аз не говоря вече с теб.Картинката ми е ясна.
НЕЩО ГОВОРИХ ТУК ЗА ИНТЕЛИГЕНТНОСТТА.А домакинът взе,че го изтри.Трябваше добре да го прочетеш.38. не беше 35. Както сега 68. не е 67.Съгласен съм с това мнение,но то не е мое.Стилът на писане е съвсем различен от моя.
Да,писах за досиетата.имаш доста крайни менния.Приличаш ми повече на провокатор, отколкото сериозно да мислиш тия неща които пишеш.Едва ли случайно се разкарват тия цървули,тоест "комплименти" в текста на всяко второ изречение.А домакинът очевидно трие избирателно обидите.Едни хора са патентовани да обиждат,правят го по всяко време.За други пък е забранено.Нека после ми говори домакинът за патриотизъм и прочее.След като позволява тук да обиждат сънародниците му.Той може си говори колкото иска за патриотизъм,за предателства.Аз пък не съм длъжен да му вярвам.Гледам кой какво върши,а не какво ми говори.Това е.Нямам какво друго да кажа.
цитирай
74. gantree - @ анонимен 73
24.08.2009 11:00
анонимен написа:

И аз не говоря вече с теб.Картинката ми е ясна.
...
Да,писах за досиетата.имаш доста крайни менния.Приличаш ми повече на провокатор, отколкото сериозно да мислиш тия неща които пишеш.Едва ли случайно се разкарват тия цървули,тоест "комплименти" в текста на всяко второ изречение.А домакинът очевидно трие избирателно обидите.Едни хора са патентовани да обиждат,правят го по всяко време.За други пък е забранено.

Не, все още не ти е "ясна картинката", съдя за това по отговора ти до мен като цяло. Ако бях на твое място, изобщо нямаше да има отговор, вместо да има такъв, в който да е написано веселото "и аз не говоря вече с теб".

Напълно прав си, че грубото ми отношение към теб не е случайно. Още в първите ти коментари (30-32) може да се види какво правиш ти, влизайки тук, цитирам съвсем накратко просташките ти обиди още от първия коментар:

"Когато още си лазел под масата ...";
"Изобщо не си в час с нещата";
"дрънкаш глупост върху глупост";
"не продавай краставици на краставичаря";
"Ти когато отиваше аз се връщах по тоя път"

и т.н. и т.н. само в един-единствен коментар 30 е всичко това от твоя страна към домакина. Коментарът ти още си стои непокътнат, така че не плачи, че си бил изтриван и ти е било забранявано каквото и да било. Нали разбираш, че след такова тотално персонализирано и непредизвикано обидно отношение към личността от твоя страна не бива да очакваш дори и елементарна проява на учтивост към себе си от никого? На какво отгоре е претенцията ти, че не получаваш учтиво или уважително отношение след като си написал всичко това в коментар 30? Как изобщо не те е срам да продължиш да се обръщаш към другите, след като си позволяваш подобно чисто лично отношение без да си предизвикан с абсолютно нищо? Забележи, дори не съм коментирал тъпата ти интрига с ДС, която пускаш първо по отношение на домакина, и после по отношение на мен, без да познаваш нито един от двамата.

За Радосвет Радев - ти си единственият тук, който твърди, че Радосвет Радев е "десен", и оттам нататък идва екстраполацията към домакина тук да си затваря устата, защото я се вижте какви сте вие, десните. Радосвет Радев никога през живота си не е имал нищо общо с каквото и да било "вдясно", нещо повече - беше един от основателите и дългогодишен член на мутренско-олигархичния клуб "Възраждане", заедно с Илия Павлов, Васил Божков, Добромир Гущеров, Емил Кюлев и т.н. Добромир Гущеров е бивш ЗКПЧ, доколкото знам, и беше цял мандат депутат от БСП - да не би и той да е "вдясно"? Или може би Черепа, Илия Павлов или Емил Кюлев също са "десни"? Тази твоя тъпа интрига с "десния" милиционер Радосвет е още една голяма, много голяма причина изобщо да не се влиза в какъвто и да било разговор с теб. Никакви разговори, а само ритане в мръсната червена муцуна, както вече писах някъде по-горе.
Точка на разговора ми с теб.
цитирай
75. monarchism - "Що се отнася до Борисов и Г...
24.08.2009 12:25
"Що се отнася до Борисов и ГЕРБ, аз изпитвам известни съмнения доколко те ще се разправят с бандитите от тройната коалиция и ще ги пратят на подсъдимата скамейка."

Аз пък съм убеден, че Бойко Мутров няма да осъди никой.
цитирай
76. анонимен - той не е съдия, че да осъди някого. ...
24.08.2009 16:11
той не е съдия,че да осъди някого.Бойкото ти.Някои хора още живеят с представите си отпреди 1989г.когато генералният секретар можеше да нареди да осъдят някого.
цитирай
77. thetrooper - @73
24.08.2009 19:08
Още в коментар 70 заявих (и на теб, и на всеки друг анонимен), че ако искате да водя дискусия с вас, ще трябва да пишете името си след всеки коментар. Нямам намерение да гадая дали два или повече коментара са писани от един или няколко субекта. Да, трия избирателно, по моя ЛИЧНА преценка и никой не може да ми държи сметка за това. Не трия коментарите на gantree, защото не само че се появява с регистрация, но и го познавам лично и съм убеден, че влиза тук да отстоява позиция, а не да напада когото и да било на личностна основа. Нещо, което не съм убеден за теб. Ако това не ти изнася, пръждосвай се. Стартирай собствен блог, където ще можеш да пишеш каквото си искаш и да триеш когото си искаш. Когато аз влизам да коментирам в чужд блог, винаги спазвам добрия тон - въпрос на елементарно уважение, когато съм на гости. А че на теб това ти лиспва, си е твой проблем.
цитирай
78. thetrooper - @gantree
24.08.2009 19:10
Добре казано:)
цитирай
79. monarchism - Хиперболизирах. :)) Но, ако ...
24.08.2009 19:16
Хиперболизирах. :))

Но, ако трябва да влезна в този тон - хайде на бас, че баця ти Бойко Мутров мисли точно по този начин. ;)
цитирай
80. thetrooper - @анонимен 75, когото изтрих
24.08.2009 19:18
Можеш да заповядаш отново в блога ми, когато се научиш да се държиш прилично, да оставяш името си в края на коментара и най-вече когато се ограничиш да комнентираш САМО по темата, а не да се заяждаш с други участници в разговора. Коментарите са дадени за да развиват темата, а не да се превръщат в инструмент за лични заяждания.

P.S. Наистина ли мислиш, че съзнателният живот на човека започва на 20 години, вместо по-рано? И откъде си сигурен, че gantree не е вече милионер? А като толкова те интересува какво той има против комунизма, отговорът можеш да го намериш в собствения му блог, затова не го търси тук.
цитирай
81. thetrooper - @monarchism
24.08.2009 19:19
Е, дано пък ББ да те опровергае:)
цитирай
82. thetrooper - @76
24.08.2009 19:21
С представите отпреди 1989 година живеят най-вече тези, които пишат анонимно (по подобие на доносите от онова време).
цитирай
83. monarchism - Highly unlikely ;) А комуни...
24.08.2009 19:22
Highly unlikely ;)

А комунистическата мутра да се готви за Белградския съд през октомври. ;)
цитирай
84. gantree - @ thetrooper 77-80
24.08.2009 20:23
Thumbs up
цитирай
85. darktales - 69. thetrooper
24.08.2009 21:56
Q.E.D. Затова и ревът на Станишев не е чак толкова страдалчески, колкото на мен лично би ми се искало да бъде. Повече ми прилича на поредната шутовщина и пускане на прах в очите.
цитирай
86. darktales - 71. gantree
24.08.2009 22:36
Крайно леви според мен са например Военната организация на БКП. Крайно десни - Военната лига до края на 20-те години. И Хитлер е крайно десен, въпреки социалистическата дума в името на партията си. Кръгът понякога се сключва и полюсите се срещат - както са се срещнали след 20 години някои от наследниците на Военната лига и Военната организация. И което е само един малък пример от кратката история на малка България. Колкото до партиите днес у нас, много ми се иска да може да се каже коя каква е, но уви. Дай Боже да стигнем и до това време.

Аз не мисля, че стоя отстрани, но това е въпрос на перспектива. За мен убийствата на Йосиф Хербст и на Данаил Крапчев, например, са еднакво отвратителни деяния. Още по-отвратителното е там, че ако беше доживял до 1944, Йосиф Хербст можеше пак да бъде убит. И не съм отстрани, а срещу тези които са правили подобни неща. Аз съм от едната страна, а те са отсреща.Въпрос на перспектива и зрителен ъгъл, както казах. Не харесвам нито оная държава на сопаджийска демокрация, на политически убийства и атентати, на заклани и застреляни депутати и премиери ( защото, нали така, Стамболийски не е единственият, а един от ), нито пък дошлата след нея крепостно-колхозна диктатура. Идеология? Всеки има идеология. Това не е кой знае какво постижение. Пет пари не давам обаче за идеологията на човек или хора, които действат по този начин.
Жив и здрав.
цитирай
87. thetrooper - @86, когото изтрих
24.08.2009 23:16
Да, искам да видя и други гледни точки (като например тази на darktales, която не споделям, но приемам и уважавам), но не и да чета истеричните призиви на разни анонимни нещастници, които отгоре на всичко се опитват да ми налагат какво да правя. Акъл от такива като теб не ща. И си напиши името, ако искаш да не те трия.
цитирай
88. gantree - @ darktales 86
24.08.2009 23:57
Нищо "дясно" няма у Хитлер, та камо ли крайнодясно. Ще ти бъда изключително благодарен, ако ми посочиш каквато и да било правилна дясна политика от провежданите политики в Третия Райх, дори само една-единствена ще ми бъде достатъчна. Държавата е в култ, и абсолютно всичките му политики са до една авторитарни, без изключение. Забележи - държавата, а не нацията, въпреки, че го наричат нацист. Социалистическото в името да, лесно можеш да го пренебрегнеш, ако не ти пасва на предварително изградената заблуда. Аз не си позволявам сам да се заблуждавам, и сигурно затова социалистическото в името на нацистката партия винаги ме боде в очите.

Няма "кръг" в хоризонталата. Всеки един от краищата не се "среща", а е най-далече от другия. Нека да не си пишем такива елементарни глупости. По-добре приеми приликите другояче, вместо да представяш хоризонталата като кръг.

Да, ти не мислиш, че стоиш отстрани, но продължаваш да отхвърляш и едната, и другата от двете страни. Пропускаш, например, извънредно важния детайл, че едната репресия е породена от другата. Едната репресия е отговор на другата. Дори не се опитваш да си представиш как би постъпил ти в подобна ситуация, примерно като след взрива от 16 април 1925-а. Много по-лесно е да се каже "не харесвам тая държава". Много свестни и готини българи казват абсолютно същото и днес, за днешната ни държава. Всички са еднакви, к`во ме интересува и не ме занимавай с тия глупости. Ти приличаш на тях по това, че казваш същото, само че не за днес, а за известен период назад във времето. И наистина ли мислиш, че "всеки има идеология"? Идеологията е част от фундамента на активните, а те са винаги малцинство.
Сигурно ще продължим разговора.

Поздрави.
цитирай
89. darktales - 88. gantree
25.08.2009 01:07
Хе-хе, това беше коментар точно №88 и ти продължаваш с тоя Хитлер... Защо ли Съдбата толкова обича подобни съвпадения...:)))

Как да ти посоча нещо правилно от друго нещо, което смятам за крайно? Да, при хитлеризма го има този парадокс дясно-тоталитаризъм. Дясното е изкривено до чудовищност. Това му е "крайното".

Няма кръг в хоризонталата, ако хоризонталата е линия. Ако е равнина с две измерения, може и да има. И не само че може, а често има.

Аз не пропускам факта, че едната репресия е породена от другата ( а другата от едната преди нея, и т.н. ). И да исках, нямаше как да го пропусна, защото почти всяка дискусия за онези времена, която съм виждал, се изражда в спор кой повече глави е рязал. Може би не ми е толкова лесно да кажа, че не харесвам онази държава - най-малкото защото това е държавата, в която е минал животът на две поколения от семейството ми - но все пак го казвам.

цитирай
90. gantree - @ darktales
25.08.2009 07:50
darktales написа:
Да, при хитлеризма го има този парадокс дясно-тоталитаризъм. Дясното е изкривено до чудовищност. Това му е "крайното".

Не може да се изкриви дясното до чудовищност, нито пък лявото да се изкриви до нормалност. Ако си представим нещата цветно, то е все едно да си кажем, че бялото се е изкривило до черно, а черното - до чисто бяло. Докато продължаваш да игнорираш социалистическото в името, ще е така - ще си мислиш, че бялото може да се изкриви до нещо, което няма абсолютно нищо общо с него.

Поздрави.
цитирай
91. анонимен - До домакина от анонимен нещастник
25.08.2009 09:00
Драги домакине,призоваваш за цивилизован диалог, а лепиш етикети.Същото прави и приятеля ти гантри-цървулосва наляво и надясно но него не го триеш.Намерете някой дълбок вир и се удавете заедно преливащи от щастие неанонимни но еднакво тъпи
цитирай
92. thetrooper - @91
25.08.2009 17:30
"Те го не искат в селото, той за поповата къща пита."

Докато продължаваш да си криеш името (а може би си безименен, като и безличен), не се учудвай, че те третирам като добитък. Жалко, страхливо псе, което скимти някакви безсмислици.
цитирай
93. анонимен - Страхливото псе до храбрия автор
25.08.2009 18:20
На мен воплите на Станишев или изцепките на Борисов са ми напълно безразлични.Аз се радвам на други не толкова възвишени неща от живота-семейство-две деца -на 19 и 24 год за мое съжаление гласуваха за герб,образован съм-дипломирах се 1989 год и работа ,която освен удоволствие ми осигурява доста висок стандарт на живат за България естествено.Дали случайно не си организирал някой таен революционен комитет за сваляне на Тодор Живков след като човека се спомина от старост
цитирай
94. thetrooper - @93
25.08.2009 18:51
И защо съжаляваш, че децата ти са гласували за ГЕРБ? Или искаш и те като теб да не гласуват, а само да мрънкат и недоволстват?

И отново ти напомням да си пишеш името.
цитирай
95. анонимен - Ами аз съм реалист. Илюзиите ги з...
25.08.2009 19:28
Ами аз съм реалист.Илюзиите ги загубих в далечната 1990 год и за голямо съжаление по-нататъшните събития не ме опровергаха.Всъщност мисля,че ако Бойко не отговори на очакванията им те (имам в предвид 18-30 годишните )просто ще го пометат в истинския смисъл на думата.След големи очаквания следват големи разочарования .Ако Герб направят така , че децата ми да останат тук ,а да не избягат в чужбина на следващите избори ще гласувам за тях.Ще заведа и жената да гласува за тях.Защо толкова държиш да си напиша името-няма гаранция ,че няма да е измислено
цитирай
96. thetrooper - @95
25.08.2009 22:44
Не ме интересува какво мислиш и за кого ще гласуваш на следващите избори. Написването на име (дори и измислено) или ник е проява на елементарно достойнство и възпитание, както и уважение към събеседника. Така че ако още веднъж ми пратиш анонимен коментар, започвам да трия без обяснения.
цитирай
97. darktales - 90. gantree
26.08.2009 01:18
Ако гледаме името - аз лично не мога да се сетя за партия, която да съдържа в названието си "капиталистическа" или "дясна". Значи ли това, че подобни партии не съществуват?

По времето, когато се е създавала NSDAP ( която отначало се е наричала просто "работническа" ), са съществували още несметен брой партийки и съюзи, повечето отдавна забравени от историята, и почти всяка от тях е имала в името си "немска", "работническа", "национална", "народна", "трудова", "социалистическа" и т.н. Самият Хитлер обяснява така прибавянето на това "социалистическа":

"Социализмът е учение за грижата в името на общото благо. Комунизмът не е социализъм. Марксизмът не е социализъм. Марксистите са откраднали това понятие и са извратили неговия смисъл. Аз ще изтръгна социализма от ръцете на "социалистите". Социализмът - това е древна арийска и германска традиция".

Общо взето, става ясно, че социализмът е нещо хубаво и германско, ама от там нататък е пълна мъгла. Казано е по време и на място, когато думата "социализъм" просто е можела да примами по-голям брой хора. В програмата на NSDAP наистина има "социалистически" точки, но на практика никоя от тях не се изпълнява, с изключение на тези, които обслужват пряко тоталитаризма.

Хитлер получава канцлерството от Хинденбург и Франц фон Папен, а те едва ли биха могли да бъдат наречени социалисти, откъдето и да ги погледне човек. По-късно получава Райхстага с помощта на една национал-либерална и една пре-християндемократическа партия, като единствено социалдемократите се опитват да му попречат. Това са силите и хората, помогнали му да направи последната крачка към пълната власт. Първите му жертви са точно комунистите и социалистите от всякакъв вид: от линията Маркс-Ленин ( които обявява за враг номер 1 наравно с евреите ), от линията Маркс-Кауцки-Бернщайн, люксембургианците и наличните тогава партии на социалдемократите, включая отцепилите се от комунистическата партия. Накрая дори и Густав Носке го отнася. Тоест кръстената от Хитлер "социалистичека" партия е пръв враг на абсолютно всички видове социалисти и комунисти, съществуващи по това време в Германия. Но трябва да я смятаме за социалистическа, защото се нарича така.
цитирай
98. gantree - @ darktales 98
26.08.2009 07:35
Добро утро.
О не, тезата, че социализмът и комунизмът са съвсем различни неща е доказано невярна. Недей тръгва по тая линия. Ние, за разлика от съвременниците на Хитлер, прекрасно знаем това. Имаме щастието да сме видели от историята всичко онова, което се е случило след тези негови думи, които цитираш. Може би би се получил един безкрайно полезен разговор по тоя въпрос, но проблемът е, че тук коментарите направиха темата трудна и бавна за отваряне. Ще гледам да намеря време да ти отговоря в близките дни, вероятно в нов постинг.

Поздрави.
цитирай
99. thetrooper - Изтрих анонимния,
26.08.2009 07:58
защото коментарите са дадени по темата, а не да се прави н аинтересен и да философства дали името е важно или не.
цитирай
100. thetrooper - @анонимен досадник
26.08.2009 08:12
Абе ти не разбра ли, че не си желан тук? Как по-ясно да ти го кажа? Нямаш ли си друга работа освен да се заяждаш анонимно (или може би за това ти плащат от БСП)? Представи си мнението - ОК. Никой тук не го интересува какво мислиш по въпроси извън темата, така че довиждане!
цитирай
101. monarchism - Темата доста се разми. :)
26.08.2009 12:19
Темата доста се разми. :)

Все пак, gantree, в "Прусачество и социализъм" Освалд Шпенглер прави разлика именно между германски социализъм и марксизъм, който той нарича "английски социализъм". Разлика има и тя е огромна. Адолф Хитлер никога не е бил марксист. Всеки който се е интересувал знае, че той прави партия, която обединява вижданията на Християнсоциалната партия на Карл Люгер и Великогерманската партия на барон фон Шьонерер. Социални идеи има в икономическото развитие на Германия, но не и идеологически. Чисто в идеологически план, Хитлер е краен консерватор.

Германският социализъм е създаден много преди отрепката Карл Маркс да се появи на бял свят. Един от първите германски теоритици е Адам Мюлер. Следват хора като Карл Родбертус - привърженик на държавния социализъм, но силно консервативен монархист. Един от основните опоненти на Маркс.

Страхотна книга, която обяснява и показва развитието на икономическите системи е "Трите стопански системи - Капитализъм, комунизъм и националсоциализъм" на проф. Александър Цанков.

Теориите, че германският нацизъм всъщност бил комунизъм са резултат от либерално-анархистичната пропаганда след края на ВСВ. Небивалици навред.
цитирай
102. darktales - 98. gantree
26.08.2009 14:19
Аз не казвам че "социализмът и комунизмът са съвсем различни неща", макар че моята забележка в това твърдение би била за "съвсем", а не за "различни". Все пак трудно бих нарекъл например Густав Носке "комунист".

Темата наистина се разми, както казва monarchism, да не прекаляваме все пак с търпението на домакина.
Може би тези неща наистина си заслужават един нов пост или постове.

Извинявам се на thetrooper за оспамването и му благодаря за търпението. Чао засега :)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: thetrooper
Категория: Политика
Прочетен: 2069254
Постинги: 264
Коментари: 3353
Гласове: 6456
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930