Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2009 07:31 - Лустрацията ще покаже, че България не е троянски кон в ЕС и НАТО
Автор: thetrooper Категория: Политика   
Прочетен: 3138 Коментари: 9 Гласове:
2



Интервю на Валерия Йонкова с депутата от Синята коалиция Лъчезар Тошев
www.vsekiden.com/

Г-н Тошев, какво ще бъде основното съдържание на подготвяните от вас лустрационни текстове. Изцяло ли ще ползвате препоръките от резолюциите на Европа?

Да, нашите идеи са свързани с резолюция 10/96. Тя е приета през 96 г. от Съвета на Европа, в която има няколко текста, които са реферите за това как се провежда лустрация. Лустрацията не като санкция, не като правосъдие, а като подкрепа за дадена политика. Ако България има желание да провежда проевропейкска, пронатовска политика като част от ЕС и НАТО, а не да бъде троянски кон в тези институции, логично е да имаме такива текстове, които да гарантират, че тази политика ще бъде успешна, но се поставя винаги един срок например от 5 години.

Всъщност лустрацията не може да бъде завинаги, т.е. да не се ограничава от определен период от време.

Лустрацията е временна мярка, временно въвеждане на ограничение, така че да се гарантира необратимост на тая политика, която се провежда. Това е нейният смисъл. Друг е въпросът, ако има хора, които са извършвали престъпления, с тях трябва да се занимава съдебната система, това не е лустрацията. Лустрацията е друго нещо – подкрепа за политика на страната. И в рамките на принципите на Съвета на Европа ние ще предложим на ГЕРБ да направим съвместна работна група, която да обсъди тези идеи и в тази група ще внесем нашите идеи, предложения. Искаме да видим какви са техните идеи.

Вече има приети такива текстове…

Да, имаме такива текстове в нашето действащо законодателство. По отношение на Съвета на електронни медии, също на Комисията по досиетата има такъв ограничителен текст, преди това имаше и Закон “Панев” за висшите учебни заведения – това беше в началото на 90-те години. Така че имаме лустрационни текстове.

Смятате ли да обхванете всичките тези текстове в едно?

Не, имаме предвид в случая лицата, свързани с репресивния апарат да не могат да заемат ръководни длъжности в някои сектори, където се провежда държавната политика в подкрепа на ЕС и НАТО и това е разбираемо.

А освен вас кои ваши колеги от Синята коалиция и ГЕРБ ще работят по текстовете?

Ще направим работна група заедно с ГЕРБ и надявам се, че ще завърши с добър резултат.

Кога предвиждате да се създаде тази работна група?

Не мога едностранно да правя такива изявления, не зависи само от нас. Ние сме готови с нашите идеи, оформени са като един проект.

Не очаквате сериозни разминавания по тази тема с ГЕРБ?

Ние с ГЕРБ имаме общи ценности. ГЕРБ е проевропейска партия, както ние сме проевропейска и проатлантическа коалиция, така че по този въпрос едва ли може да се очакват различия с ГЕРБ. Ние сме от едно политическо семейство.

А как тези текстове ще бъдат приети от обществото, няма ли към днешна дата като закъснели и крайни?

Според социологическите проучвания повече от 60 % от българските граждани подкрепят такива мерки. Специално за приложените текстове в парламента, мисля, че само 13 % от гражданите бяха против, че са приложени такива мерки в правилника на парламента. Докато 66 % по данни на НЦИОМ ги подкрепяха. В проучване на “Алфа рисърч” в едно телевизионно предаване – тогава бяха пак към 62 % на 33 %, т.е. огромната част от българските граждани разбират необходимостта от това, че за да се гарантира политиката на България спрямо ЕС и НАТО, не трябва да има лица, които да не са убедени в правилността на тази политика, а такива, които я подкрепят.

четвъртък, 27 август 2009

image


Тагове:   интервю,   лустрация,


Гласувай:
2



1. анонимен - Годината, с която завършва инте...
01.09.2009 13:49
Годината ,с която завършва интервюто е важна-2009.Има няма 20 год след прехода.В Германия времето през което служителите на ЩАЗИ нямаха право да заемат определени постове изтече и някои ги връщат на работа-ако не се лъжа над 14 000 бивши членове на ЩАЗИ вече са на държавни служби.Ние тепърва се напъваме нещо да правим.Мисля, че времето за това малко поотмина
цитирай
2. thetrooper - Не ме интересува
01.09.2009 18:40
какво мислиш, след като се появяваш анонимно...
цитирай
3. monarchism - Лъчезар Тошев е един от малкото п...
02.09.2009 11:24
Лъчезар Тошев е един от малкото политици в СДС, които все още се опитват да направят нещо в тази насока.

Винаги има едно "но" обаче. Защо само 5 годишна лустрация и защо само на ченгетата от ДС? Ами членовете на БКП? Или понеже от 1944 г. насам не е имало премиер, който да не е член на БКП, ще "громим" само ченгетата?

Без декомунизация тази страна няма бъдеще. Така като гледам обаче народа няма никакъв потенциал да отхвърли комунизма и няма и да го направи...
цитирай
4. thetrooper - @анонимен1
02.09.2009 16:52
Аре чупката - като не се съобразяваш с изрични изисквания, ще бъдеш изтрит.
цитирай
5. thetrooper - @monarchism
02.09.2009 16:56
Ти не го гледай "народа" - дневния ред на една нация се определя от активното малцинство, а не от инетрнтото мнозинство:)
цитирай
6. monarchism - Да, обаче от това мнозинство излиза ...
03.09.2009 10:38
Да, обаче от това мнозинство излиза активното малцинство, което в България няма власт, именно защото инертното малцинство не му я даде, няма и да даде.

Демокрация...

цитирай
7. анонимен - петър димитров от перник
14.09.2009 05:02
учил съм горска промишленост,бил съм в коми,андите,а за малко и на други места.много малко са дърварите в световен мащаб завършили като мене.които не верва ,аре чупката...лустрацията в българия е като мастурбацията-знае се че е полезна ,обществено значима,но се прилага някак си таино,скрито,половинчато.а не требва така..
цитирай
8. thetrooper - @петър димитров от перник
14.09.2009 06:51
А как трябва да се прилага лустрацията?
цитирай
9. анонимен - петър димитров от перник
14.09.2009 08:42
ако требва да ти отговора по дърварски, шефе,требва поголовна сеч,нема тука храстите да кастриме а па пъновете да ги прескачаме.или с други думи не може само втората половина....
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: thetrooper
Категория: Политика
Прочетен: 2067559
Постинги: 264
Коментари: 3353
Гласове: 6456
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930