Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2009 07:50 - 65 години от съветската военна агресия срещу България
Автор: thetrooper Категория: Политика   
Прочетен: 25619 Коментари: 89 Гласове:
11



"На 5 септември 1944 г. Сталин оповестява война на България с довода, че българското правителство укривало германски войски. В действителност германските войски са напуснали България още през август 1944 г. при правителството на Иван Багрянов, което е прогласило неутралитет и е издало заповед за разоръжаването на всички германски войскови съединения, отказващи да се изтеглят от страната. Същото правителство е отменило и цялото антисемитско законодателство и е оповестило амнистия за комунистическите терористи. От своя страна правителството, формирано на 2 септември 1944 г. от дотогавашната парламентарна опозиция начело с Константин Муравиев, решава да оповести война на Германия и води преговори със САЩ и Великобритания за примирие. Декларацията на война от страна на Сталин е последвана от нахлуването на съветската армия в България, започнало на 8 септември 1944 г." (цит. "Какво се случва на България през септември 1944 г." , проф. д.ист.н. Пламен С. Цветков)

Така азиатско-болшевишката окупационна сган навлиза в страната ни и остава до 1949 година, като разходите по издръжката им на наша територия се поемат от българския държавен бюджет.
Основните резултати, причинени от съветските агресори, са следните:

1. Изтребване на българския елит. (Показателен е случаят, когато Никола Петков моли главнокомандуващия съветските войски в България ген. Бирюзов да употреби влиянието си над българските комунисти за спиране на убийствата без съд и присъда в първите месеци след 09.09.1944г. Отговорът е повече от арогантен: "Не само, че няма да спра произвола, но ако вашите комунисти не направят каквото трябва, то ние ще го направим!")

2. Стопанско поробване на държавата.

3. Ликвидиране на монархическия институт - крепител на конституционния ред и държавна независимост.


Отделно, по време на престоя си в България, червеноармейците масово и системно се отдават на пиянство, грабежи, мародерства и изнасилвания на български жени и момичета.



Днес България е може би единствената страна в света, в която има построен паметник на окупирала я армия. За сметка на това паметници на сражавалите се  срещу окупаторите няма. А такива герои, воювали за Цар и Отечество срещу червеноармейските скотове наистина има, макар те да не се споменават често от официозните историци. Още в първите дни след нахлуването на съветските войски и последвалия преврат, в България се създава
горянското движение. А във виенския хотел „Империал”, се формира емигрантско българско правителство, ръководено от проф. Александър Цанков. Това правителство стартира създаването на своя военна структура (позната като "Цанковия корпус") чрез привличането на българи, пребиваващи в Германия и Австрия, както и бегълци от вече окупираната от СССР българска държава. В началото на 1945 година корпусът е трансформиран в Българска бронеизтребителна легия, командвана от полк. Иван Рогозаров.

Вечна слава на героите, бранили Царство България!



Тагове:   война,   Червена армия,


Гласувай:
11



1. boristodorov56 - Споделям напълно мнението ти.
05.09.2009 09:30
Искам да коментирам следното изречение: "Паметници на сражавалите се срещу окупаторите няма".
Факта, че една пушка не пукна срещу обявилия ни война окупатор е много показателен за случилото се по-късно. Нека не преувеличаваме смисъла на горянската съпротива, в какъвто размер и израз да е съществувала.
Ако все пак се бяхме противопоставили, а сили за това сме имали в достатъчен размер, не толкова за един военен успех, колкото за честта и достойнството на народа и държавата - психологическата нагласа срещу комунистическата античовешка религия и Руската империя - днес щеше да е съвсем различна.

Обявяването на война на България е част от плана на Сталин за завлядяване на Европа и поредна стъпка за унищожаване на нашата държава, която бяха обезличили до степен на: свободно асоциирала се колония в СССР. Плодовете и още ни тровят.

Не коментират, няма и да коментират, свободно изявяващите си десни блогери тук!
Изобщо тази тема е инстинктинто избягвана и подценявана от всички в България.
Освет теб никой, никъде, за нищо на света - не е отбелязал тази мрачна и трагичнадата в историята на съвременното ни "развитие".

Ето това е достойно за съжаление и показва отново и отново жалката българска действителност!

Завиждам благородно на поляците за духа и неугасващото национално съзнание - това ги прави велика нация - за разлика от нас българчетата...

Бог да пази България, защото ние не можем и не искаме!

цитирай
2. анонимен - Комунистическият режим в България
05.09.2009 09:45
Благодаря, че отбелязвате събитията преди 65 години. Като допълнение ще кажа, че през 1946 г. след свършването на войната терорът в България се е засилил неимоверно много, като още през лятото, през юли 1946 г. са публикувани четири списъка на български офицери, които са били отстранени от армията с идеологическите клишета на комунистите и така професионалната българска армия е била ликвидирана, за да бъде заместена от партизани, т.е. терористи. Същото е станало и със Софийския университет, от който са били уволнени веднага професорите, а науката е била извадена, за да бъде създадена по съветски образец към БАН, за да бъде контролирана политически! интелигенцията, т.е. новата комунистическа интелигенция да не допуска "друга" българска интелигенция. Досега съветската структура съществува в българската наука, затова тя е толкова изостанала в сравнение с европейските стандарти. А сега да добавя и текста на войнишката клетва, за да сравним с реалностите днес:"Обещавам се и се кълна в името на Всемогъщия Бог, че аз, който съм повикан в редовете на войската на Българското Царство, ще слугувам честно и вярно на Царя и Отечеството и няма да пожаля живота си, както в мирно време за запазване реда и законите на страната, тъй и във време на война против враговете на моето Отечество, в свидетелство на което целувам Кръста и думите на Светото Евангелие. Амин."
цитирай
3. анонимен - Комунистическият режим в България
05.09.2009 09:46
Извинете, забравих да напиша името си -
доц. д-р Любима Йорданова, политолингвист, евролингвист - ljubima@abv.bg
цитирай
4. анонимен - От съвременници зная...
05.09.2009 09:55
От съвременници на събитията зная, че българското офицерство почти единодушно е решило да не се противопоставя на събитията, връхлитащи България и това съвсем не е предателство, а начин да се избегне кървавата баня, която би последвала. Стремежът е бил да се избегне гражданската война. Не защото е липсвал боен дух. Това е рационална преработка на конфликта. Разбира се професионално подготвените български офицери не са и допускали за миг какво ще стане, когато необразовани и озлобени, бедни, неграмотни хора се доберат до властта - разстрели без съд и присъда, концентрационни лагери, унищожаване на интелигенцията, която винаги е водеща в обществото, създаване на партизанска работническо-селска "интелигенция" и т.н. Виждаме го сега, след 65 г. комунизъм, в розовите беемвета и грандиозните корупционни схеми, когато комунистите забравиха идеологията си и решиха да се пребоядисат в демократи, за да грабят за себе си, не да създават държавност, а именно да грабят и разпиляват държавния бюджет в безсмислени показни действия - върастните хора на море през есента и др. под. Виждаме го и в нереформирания български съд, в съдиите, изучавали социалистическо, а не европейско право, които държат социализма в държавата и досега.
цитирай
5. анонимен - От съвременници зная...
05.09.2009 09:56
Пак забравих да си напиша името - Любима Йорданова
цитирай
6. анонимен - А това, че съвсем безмислено обя...
05.09.2009 10:24
А това ,че съвсем безмислено обявихми война на Англия и последвалите бомбардировки над София е много гениално.От писанията оставам с впечатленията ,че вие не сте против това ,че сме били окупирани ,а само против това ,че са ни окупирали руснаци ,а не англичани.Това е много патриотично .Слава на вас -заслужавате по един паметник.Привилегия но победителите е да диктуват условията и да правят каквото си искат.Подвизите на нашите окупационни войски в Гърция също са пример за това
цитирай
7. анонимен - Аман от пишман патриоти, историци, ...
05.09.2009 12:00
Аман от пишман патриоти, историци, които жонглират с историята, както на тях им е кеф без да си дадат труда да проучат решенията на Ялтенската, Техеранската и др. конференции на Великите сили. А там където окупират американците, няма изтегляне во веки веков.
цитирай
8. анонимен - bnmöç
05.09.2009 12:12
cvcbnmçghj bnööç.bmnöçöj nnmnh bmnnö.bmnmöö bnmöbn nmmöm.
цитирай
9. анонимен - България победена във ВСВ
05.09.2009 12:13
Съгласен съм със всичко и искам да допълня, че на 5 септември СССР обявява война на България при положение, че България е единствената страна от Тристранния пакт, която преди това не е обявявала война на СССР. И въпреки това със безсмисленото си участие във т.нар. Отечествена война ние на 10.02.1946 г. при подписване на Парижкия договор сме определени като страна победена във ВСВ със всички произтичащи от това последици.
цитирай
10. анонимен - войник от 1918г.
05.09.2009 12:37
Егати фашисткият блог.Нямам думи и не искам да коментирам,защото по снимката на "писателстващият"разбирам,че много неща не помни и само е чел и чул от ЕЖК/една жена каза/.
цитирай
11. boristodorov56 - 6. анонимен
05.09.2009 12:52
"Привилегия но победителите е да диктуват условията и да правят каквото си искат."

Браво, браво!

Само България от цяла Европа не изрпрати войски на Източния фронт - това нещо говори ли ти! Подсказва ли ти, че управляващите все пок са имали нещо наум? За върколака Сталин - никакви презумпции не важат - важно е да се утоли жаждата му да господства над целия свят!

А участието ни в т.нар. от комунистите "отечествена"война през 1944-45 год. защо беше?

Победените победители!
цитирай
12. boristodorov56 - АНОНИМНИ КОМУНИСТИ - СЕГА ИМА СВОБОДА НЕ СЕ КРИЙТЕ
05.09.2009 12:53
ПИШЕТЕ С ИМЕНАТА СА.

КАК ДА ГО ПРАВИТЕ КАТО ВИ Е СРАМ ОТ СЕБЕ СИ, БЕЗРОДНИЦИ!
цитирай
13. анонимен - коментар
05.09.2009 13:05
Много жалко че има такива млади хора които пишат пълни безсмислизи или някакви заучени шаблони.Преди да пише за азиатска окупаторска сган е трябвало да види документални филми да си направи труда да прочете и види нещо повече поне това което е документирано а не да заблуждава младите хора и да пише врели некипели.Много жалко че ги има такива псевдо журналисти вече ми се повдига от тях.
цитирай
14. boristodorov56 - 13. анонимен
05.09.2009 15:01
Ти стария, ако някога си чел нещо - то е било партийна пропаганда за великий совитьский союз!
цитирай
15. анонимен - Do boristodorov56
05.09.2009 15:05
Не изпратихме войски на фронта но поехме полицейските функции на окупираните балкански държави и освободихме цяла германска армия от този ангажимент и тя замина на Източния фронт.Вагоните с провизии и най-различни стоки ,които дадахме на Германия не могат да се преброят.Това помощ ли е за Германия или не.А ако не бяхме взели участие във войната 44-45 год още щеше да плащаме репарации и доста от територията на България сега щеше да е гръцка ,сръбска и руска-но това са комунистически брътвежи.Утре по Дискавъри от 21ч започва документален филм за ВСВ не съветски-гледайте малко серии и после пак да коментираме
цитирай
16. анонимен - Преди няколко дена плачеше за за...
05.09.2009 15:12
Преди няколко дена плачеше за заклани от партизаните германски войници при Жабокрек на 25 август.Сега пишеш ,че август вече е нямало германски войници в България.Неща не се връзва много теорията ти.Кой са клали терористите партизани като е нямала германци.
цитирай
17. boristodorov56 - 15. анонимен
05.09.2009 16:30
Не си наясно с репарациите - до 1966 година ги плащахме на Гърция.
А никакви полицейски функции не сме изпълнявали в Новите Български земи. Те бяха дадени на България от Германия - вярно да администриране, но бяха Български и щяха да останат такива, ако армията не беше изтеглена за да могат Германските части да напуснат Гърция. Та като участвахме във войната какво получихме? 30 000 души убити и ранени! А кой хранеше 3-ти украински франт и някой плати ли си за това? Нали си чувал, че германците поне са си плащали всичко, което са получили, а и още мостовете, пътищата и теснолинейки направени от тях са в експлатация. И това ли не знаеш?
Ти гледай, но ги гледай като българин тези тв-сапунки. Ти от филмите ли си учил историята на ВСВ? Предимно от светските - нали!
Добре си я учил, но вземи прочети Виктор Суворов
- има десетина книжки на български - да разбереш поне малко истински факти за войната и истината за нея, а не съветската пропаганда.
цитирай
18. boristodorov56 - 16. анонимен - Ало - некпофила!
05.09.2009 16:35
Нали знаеш, че германците в Жабокрек са били ранени и болни т.е. куци, сакати, хроми и то 30-40 души.
Според теб геройство ли е да се убиват ранени и беззащитни войници, както и медицинския персонал барабар с тях?
Браво на мародерите, иначе от редовната войска са бягали като попарени "героите народни закрилници"!
цитирай
19. анонимен - До boristodorov56
05.09.2009 16:53
Като гледам само ти отговаряш, я и съдържателя на блога да каже нещо!
цитирай
20. raylight - Да напомня
05.09.2009 17:00
България е обявила война на Германия, когато СССР обявява война на нея. Някои биха го разчели като съюзнически акт в подкрепа на Германия
цитирай
21. prerajdane - относно
05.09.2009 17:06
Продължавайте моля! Нямам нищо против да науча малко повече за нашата история, старателно изопачавана досега.
цитирай
22. thetrooper - @boristodorov56
05.09.2009 17:30
Благодаря за споделеното мнение. Както и на отделеното време за отговори на напиращите прогресивни читатели:)
цитирай
23. thetrooper - @доц. д-р Любима Йорданова
05.09.2009 17:33
Репресиите над офицерството са представени доста задълбочено в http://edinzavet.wordpress.com/
цитирай
24. thetrooper - @6
05.09.2009 17:34
И къде в текста видя, че съм искал английска окупация? Айде поне се научете да четете, преди да ккоментирате.
цитирай
25. thetrooper - @7
05.09.2009 17:35
Мисля, че дори не си струва да те коментирам...
цитирай
26. thetrooper - @9
05.09.2009 17:36
Тази теза мисля да я развия след няколко дни, по случай "светлата дата" 9 септември. Благодаря за подадената топка:)
цитирай
27. анонимен - А против американската и натовска ...
05.09.2009 17:41
А против американската и натовска сган която ни е окупирала в момента кога ще напишеш пост в който да изразиш възмущението си или обичаш да си изкривяваш историята както си искаш и да въртиш една и съща плоча вечно.
цитирай
28. thetrooper - @10
05.09.2009 17:41
В тескт от 3 параграфа съм цитирал 4 източника (при това статии на сериозни учени и журналисти) - ако за теб това е "една жена каза...", мога само да те съжалявам.
цитирай
29. thetrooper - @13
05.09.2009 17:51
Да, наистина жалко, че такива като мен разбиват митовете на червената пропаганда...
цитирай
30. thetrooper - @19
05.09.2009 17:52
Съдържателят на блога не е длъжен да виси денонощно в нета, за да отговаря на анонимни страхливци.
цитирай
31. toross - Чудесен коментар
05.09.2009 17:52
на едни от най-страшните събития в родната ни история. Не обръщайте внимание на хомункулусите, които се появяват и тук да си защитават червените баби или дядковци...
цитирай
32. thetrooper - @raylight
05.09.2009 17:55
Ами да, стига да изнася на господарите им от Кремъл...
цитирай
33. thetrooper - @prerajdane
05.09.2009 17:56
Със сигурност ще продължа. Историята ми е любима наука.
цитирай
34. thetrooper - @27
05.09.2009 17:58
Възмущение "против американската и натовска сган която ни е окупирала в момента" няма да изразявам, за твое сведение. А тази плоча ще я въртя, докато има такива като тебе, които плещят глупости.
цитирай
35. анонимен - tva e mn. interesno ne znaeh 4e e i...
05.09.2009 18:03
tva e mn. interesno ne znaeh 4e e imalo dvijenie protiv komuniagite ma kude i da go nau4a bog da blagoslovi neta hahahh
цитирай
36. thetrooper - @toross
05.09.2009 18:05
Благодаря за оценката:)
цитирай
37. thetrooper - @35
05.09.2009 18:10
Много факти от историята не се знаят или са преиначени, но как да бъде иначе, когато в последните 65 години (с редки изключения) ни управляват бандити, лъжци и мародери.
цитирай
38. thetrooper - @narodniprotesti
05.09.2009 18:15
Обиди в блога не толерирам, затова изтрих коментара ти.
цитирай
39. thomas - @thetrooper
05.09.2009 18:30
"3. Ликвидиране на монархическия институт - крепител на конституционния ред и държавна независимост."

Хо-хо-хо! :-) Май си вярваш, а?
цитирай
40. thetrooper - @thomas
05.09.2009 18:36
Формулировката не е моя, цитирал съм я, но - да, съгласен съм. До окупацията България е била Конституционна Монархия, а не азаитска деспотия, в каквото я превръщат червените и техните съветски господари.
цитирай
41. thomas - @thetrooper
05.09.2009 18:42
Защо не отидеш малко по-далеч? През 1878 година същата сган е променила установения тогава конституционен ред, според който ние сме били просто част от Османската империя.
цитирай
42. thetrooper - @thomas
05.09.2009 18:57
Въпрос на време беше да изскочи и тази манипулация...

През 1878 година тук са пристигнали войските на ЦАРСКА РУСИЯ, а не червената армия. Никъде в текста не пиша против Русия, а против Съветския съюз, и държа тази разлика да се отбелязва. През 1878 година руснаците са народ като всички останали - със своите кусури и специфики, но все пак поданици на една що-годе нормална, макар и далеч не демократична държава. И няма сведения по време на ВРУ (Временното Руско Управление) да са били извършвани грабежи, мародерства и изнасилвания. Докато през 1944 година болшевизмът е превърнал руския народ (заедно с още много други народи в СССР) в примитивна човекоподобна паплач.

За сравнение след болшевишкия метеж в Русия и последвалата Гражданска война, в Царство България са намерили убежище немалко руски емигранти (т.нар. белогвардейци). Те обаче не само, че са оставили чудесни впечатления у българите, но и са успели да се впишат в тогавашното общество - дори някои от тях са станали част от елита.
цитирай
43. monarchism - Голямата грешка по онова време - ...
05.09.2009 18:59
Голямата грешка по онова време - англофилското правителство на антанто-масона Багрянов. Русофилията и масонските слуги на Англия предадоха Царство България на болшевишките орди.
цитирай
44. thomas - @42
05.09.2009 19:05
Добре, че си бил тук през 1878 година, та знаеш колко различни са били тогавашните руснаци от онези, по-късните, които живеят вече в СССР. Ако си прав, би трябвало днешните пак да са куул. Ама не са, нали? Както и ние не сме, въпреки 20-те години демокрация.

Опитите да се представи България преди 1944 като просперираща страна, а не като родината на Пурко и Бай Ганьо, а монархическата институция - като нещо положително за развитието на страната, са повече от жалки. Но аз знам, че няма да се уморите (луд умора нЕма, само се пОти).
цитирай
45. thetrooper - В действителност
05.09.2009 19:05
по това време Англия и СССР са имали противоположни интереси - и двете страни са искали да овладеят Беломорието и Проливите. Чърчил е настоявал за съюзнически десант на Балканите, но е бил спрян от американците, които са се сдушили със СССР - виж https://www.sarakt.org/prodali.htm
цитирай
46. thetrooper - @thomas
05.09.2009 19:14
Че какво общо има днешна Русия на Путин (комунист и убиец от КГБ) с някогашна Царска Русия? А какво общо имат последните 20 години"демокрация", контролирана от бившата БКП, с истинската демокрация и свобода?

Ако за теб Царство България не е била свободна, демократична и просперираща страна, можеш да го напишеш в твоя блог, но не и да коментираш тук кое е жалко и кое - не. А всяка критика срещу Монархическата институция ще бъде изтривана. Блогът ми не е място за охулване на никой Български Цар или неговата династия. Нито за пропагандиране на пейзан-републиканската форма на управление.
цитирай
47. thomas - @thetrooper
05.09.2009 19:28
Общо не знам дали имат, знам, че на мърморещите все някой ви е крив, а сами нищо не правите.
цитирай
48. monarchism - по това време Англия и СССР са имали ...
05.09.2009 20:08
thetrooper написа:
по това време Англия и СССР са имали противоположни интереси - и двете страни са искали да овладеят Беломорието и Проливите. Чърчил е настоявал за съюзнически десант на Балканите, но е бил спрян от американците, които са се сдушили със СССР - виж https://www.sarakt.org/prodali.htm

Според един руски вестник, мисля че беше "Наше време", до 1974/76 г. КГБ не е имало нито една самостоятелна операция. Всичко е контролирано от британските служби. Убеден съм, че Англия е основният виновник за болшевишката революция (заедно с уж убития цар Николай), както и за започването на ВСВ, използвайки разбира се вярното си куче - Русия/СССР. Преди ти бях дал един линк към книга, която разкрива чрез документи връзките между Англия и СССР, Чърчил и Сталин. Така че тези писания, че Сащ и СССР били в съюз против Англия (оставям настрана факта, че Рузвелт е бил голям почитател на Сталин и комунягите), няма как да отговарят на истината. В историята няма "ако", но все пак, ако Чембърлейн управляваше Великобритания вместо садистичния пияница Чърчил, може би нещата за Европа и България в частност щяха да се развият по съвсем друг начин. Уви.
цитирай
49. thetrooper - Изтрих три анонимни коментара,
05.09.2009 21:37
тъй като техните автори демонстративно нарушават правилата на блога. За сведение на последния, на чашка в кръчмата обсъждам съвсем други теми. Ти обаче никога няма да разбереш какви.
цитирай
50. анонимен - do anonimen
05.09.2009 23:16
Anonimen, prez 1952a BG komunisticheskoto pravitelsvo izplashta direktni reparacii vav vid na 28 TONA ZLATO (DVADESET I OSEM TONA!!!!!) -neshto koeto dori sled Parwata svetovna voina ne sa ni nalagali ot dogovora v Nioj,Francia
цитирай
51. vmitkov - Томас,
05.09.2009 23:26
Не си прав за състоянието на България преди 1944 г. През 1939 г - най-добрата - България е била на 10-то (ДЕСЕТО) място в Европа по жизнен стандарт. А сега само Молдова е след нас!!!
цитирай
52. thomas - @51
05.09.2009 23:28
Извинявай, ама кой го казва и защо ти се струва възможно? След 5 века робство и куп войни в началото на века?!
цитирай
53. vmitkov - Митко,
05.09.2009 23:32
Предполагам, че когато си изреждал злините, причинени на България от съветския агресор Сталин, не нарочно си пропуснал и отмяната на Търновската конституция и заменянето й с така наречената Димитровска, тоест Сталинска конституция.
цитирай
54. vmitkov - Калояне,
05.09.2009 23:34
Прав си, че Чърчил е пияница. Но аз си мисля, че ако не беше той, щеше да се намери някой друг, който да свърши каквото му е било поръчано да върши.

Както ти е известно зависимите хора се управляват много по-лесно и за това тъкмо такива хора се поставят на ръководни длъжности. Пък е и по-евтино...
цитирай
55. анонимен - от една страна това е поведение на ...
05.09.2009 23:57
от една страна това е поведение на подлизурковци. през 1941 пред угрозата да бъдем сринати със земята, избираме да бъдем съюзници на "каските". през 1944 пред същата угроза, но от червената страна, изведнъж заставаме на тяхна страна. от друга страна обаче, някои анализатори считат, че това е успешно политическо лавиране, след което имаме най-малко жертви от основните играчи в Европа. и в крайна сметка поне ни остава една Южна Добруджа.
цитирай
56. thetrooper - @vmitkov, thomas
06.09.2009 00:14
Чак на 10-място едва ли, но безусловно сме били много по-близо до най-добрите европейски образци, отколкото сега. Абсолютна истина е обаче, че през 1939 година България е превъзхождала Гърция по всички показатели - а сега те къде сапреди нас...
цитирай
57. thetrooper - @vmitkov
06.09.2009 00:16
Отмяната на Търновската конституция е продължение на процеса по ликвидиране на българската държавност - следваща стъпка след изгонването на Царя и обявяването на страната за република.
цитирай
58. thetrooper - @explorer
06.09.2009 00:17
Държавниците, присъединили България към оста през 1941г. нямат нищо общо предателите и безродниците, които допуснаха съветските окупатори през 1944г.
цитирай
59. thomas - @thetrooper
06.09.2009 01:31
Аз ли нещо съм изпуснал, или обявяването на страната за република е най-хубавото нещо, което сме направили след освобождението си от турско робство? Че според теб звучи като някаква трагедия...
цитирай
60. thetrooper - @thomas
06.09.2009 01:43
Да, наистина считам натрапването на републиката за трагедия.
цитирай
61. thomas - @thetrooper
06.09.2009 01:44
Тогава значи не си никакъв историк, а пещерен антикомунист с монархически уклон. Историкът трябва да отчита събитията, а не да има пристрастия.
цитирай
62. thomas - @thetrooper
06.09.2009 01:46
И не ме разбирай погрешно - не мисля, че в монархията непременно има нещо лошо, стига да има традиции. А у нас това е била една внесена и наложена система без никакви корени, смешна и неадекватна на цялата ни цървулковщина, която се представлявали в началото на 20 век, от която трябва да сме щастливи, че сме се отървали. Последното доказателство за това мое мнение се казваше Симеон II.
цитирай
63. thetrooper - @thomas
06.09.2009 02:03
Никога и никъде не съм твърдял, че съм историк. Историята ми е хоби, слабост, любима наука, но това е различно. Нямам диплома по история - само по социология и международен туризъм:)

Ако аз, със своите 2 висши образования (едното от втория най-престижен университет в Европа, що се отнася до специалността туризъм - NHTV Breda University of Applied Science, the Netherlands), 89 точки от 120 възможни на TOEFL и кариера в туризма, преминала досега в 6 държави на 4 континента, съм квалифициран като "пещерен", то какви трябва да са останалите хора, които не могат да се похвалят с подобен ценз?

Познавам много антикомунисти, но ще ми трябвамного въображение, за да нарека когото и да било от тях "пещерен". Такива са предимно комунистите в България (нагледен пример мога да ти дам с повечето от министрите на БСП в правителството на тройната коалиция - Румен Петков, Петър Димитров, Асен Гагаузов и т.н.).

За уточнение все пак ще кажа, че не съм с монархически уклон, а съм кръвен и убеден монархист. Някой ден даже ще развия специален пост на тази тема.

цитирай
64. thetrooper - @thomas 62
06.09.2009 02:10
Монархията е внесена и наложена по нашите земи от хан Аспарух през VII век. Българската държава винаги до 1946г. е била монархия, независимо колко династии са се сменили. А що се отнася до мадридския разбойник - ами че той се отрече от Българската Корона, като създаде НДСВ. Щом е лидер на партия, той престава да бъде Цар, понеже Царят а приори оллицетворява единството на нацията.
цитирай
65. drislio - Колко жалък и патетичен трябва да е ...
06.09.2009 03:33
Колко жалък и патетичен трябва да е човек, че да иска цар пред република и демокрация... направо е трагично положенито, като всичко останало в тая утрепана 'държава'... Тъпите овце си искат да ги управляват еднолично...
цитирай
66. drislio - е, няма комунистическа демокра...
06.09.2009 03:35
е, няма комунистическа демокрация...
цитирай
67. thetrooper - @drislio
06.09.2009 03:41
Монархията не е задължително да означава еднолично управление. Както и републиката не е гаранция за демокрация. Просто при монархията държавният глава получава властта си по наследство, а при републиката - чрез пряко или непряко гласуване. По света има много демократични монархии (например в Западна Европа и Япония), както и много тиранични и диктаторски републики (например Русия, Беларус и централноазиатските държави от бъвшия СССР).
цитирай
68. monarchism - Прав си, че Чърчил е пияница. Но аз си ...
07.09.2009 11:12
vmitkov написа:
Прав си, че Чърчил е пияница. Но аз си мисля, че ако не беше той, щеше да се намери някой друг, който да свърши каквото му е било поръчано да върши.

Както ти е известно зависимите хора се управляват много по-лесно и за това тъкмо такива хора се поставят на ръководни длъжности. Пък е и по-евтино...

Мисълта ми беше, че в Англия е имало две политически течения - едното против война с Германия, другото "за". Убиецът на деца - Чърчил е бил от второто.

Колкото до икономическото развитие на Царство България - през 1939 г. то е било на десето място в света и на пето в Европа. Съществуват статистики от онова време, плюс "Статистически годишник на Царство България 1940 г.", който лесно може да се намери в Университетската библиотека. Там си пише всичко. Комуноидите и руснаците унищожават прекрасна държава и прекрасен народ.
цитирай
69. thetrooper - @monarchism
07.09.2009 20:07
Добре би било тези статистики да бъдат публикувани, за да спрат най-сетне спекулациите за това колко изостанала била България по онова време.
цитирай
70. thomas - @monarchism
07.09.2009 21:33
Хайде да не гледаме в наши източници за това на кое място сме били, а? Че ако нас ни питат, ние сме и най-умните, и най-работливите, и най-да-не-казвам-какви, ама когато ни гледат другите, излиза малко по-различно :-)

Та какво сме имали през 1939 година, казваш? Пътища? Индустрия? Развито селско стопанство? Туризъм? Имали сме дръжки. 5 века робство и 3 национални катастрофи. Малка галена и богата върхушка около монарха, малко буржоазия, малко военни, които също се изживяват незнайно защо като елит, след като заради тях са всъщност всичките ни споменати национални катастрофи.

Останалото е мизерия и тотална селяния. И ако не беше така, нямаше да има комунисти, нямаше да има съпротива, нямаше сигурно да ги има и следващите 45 години.

Та хайде по-леко с тези фантасмагории за богатата България от 1939 година, че не сте и смешни дори.
цитирай
71. thetrooper - @thomas
08.09.2009 01:12
Хайде ако обичш без обиди за Българското Офицерство, моля. Ако някой е виновен за загубените войни (Междусъюзническата и ПСВ), то това в никакъв случай не е Българската Армия. При следващо подобно изказване започвам да трия.

През 1939 година България е била по-високо развита и по-богата страна от Гърция - това е извън всякакво съмнение. Не е трудно да се предвиди и как би изглеждала България днес, ако го нямаше комунизма.

Преди 1944 година БРП (к) (политическото крило на терористичната БКП) е била треторазрядна политическа сила, поставена в изолация от обществото - нещо като днешната "Атака", но със значително по-малка обществена подкрепа. И ако не бяха съветските войски, щяха да видят властта през крив макарон.

Това, което си написал за ситуацията в България през 1939 година твърде много напомня на написаното в комунистическите учебници по история. Развито селско стопанство, хранително-вкусова и лека промишленост определено сме имали - след като са задоволявали не само вътрешния пазар, а и нуждите на германската армия. Тежка индустрия почти не сме имали, поради липсата на собствена суровинна база. Тогава никой не се е изхвърлял да строи заводи като Кремиковци, за които трябва да се внасят суровини отвън, само за да се хвалим, че имаме "развита" индустрия. Междувпрочем първите сондажи за построяване на металурчиген комбинат около с. Кремиковци датират от 1916 година. Тогава обаче германските специалисти, които изследват района, стигат до извода, че находището на желязна руда там не е достатъчно и изграждането на подобен завод би било нерентабилно.

Що се отнася до туризма, Варна започва даприема туристически групи още от началото на 20-те години. Друг е въпросът, че туризмът в световен мащаб не е бил такава масова индустрия, каквато е днес.

Пътната инфраструктура на България може би не е била съпоставима с тази на развитите индустриални държави, но не бива да забравяме, че по това време 75% от населението живее в селата, занимава се със земеделие и пътува най-вече до околийския център. Това обаче не значи автоматично, че страната е била изостанала.
цитирай
72. feldmarschall - През 1939г....
08.09.2009 02:29
България е била силно развита държава, с ниска безработица, силна модернизирана и добре въоръжена армия, ръководена от генерали националисти, а начело е бил Цар Борис III, който с ловки тактически ходове е извличал най-доброто за България в тогавашния политически климат в Европа. При него не е имало прибързани действия, максимално е изчаквал за да прецени ситуацията и да направи най-доброто възможно за страната. И това го казвам аз, който нямам монархически уклон, но уважавам и признавам всеки, който е отдал живота си за България!
цитирай
73. feldmarschall - Има огромна разлика...
08.09.2009 02:34
между поведението на немската армия и на съветската по време на престоя им в България. Не само това, но и германците всичко са си плащали и са имали уважително отношение към обикновените българи, докато руснаците само са пиянствали, изнасилвали и грабели където и когото сварят. Издръжката им за периода 1944-1947г. е струвала 80 милиарда лева, докато за немската армия разходите ни за 1941-1944г. са 2 милиарда лева...тъй че си правете изводите 40 пъти разлика за един и същ период /3 години/ !!!
цитирай
74. vmitkov - Малко факти за Томас
08.09.2009 09:12
Томас,

На кого да вярвам - на тебе ли, който цитираш измислената от комунистите история на България, или на баща ми, който е жив, слава Богу, свидетел на онези години?

Те по това време, есента, на ж.п. гарата в родния ми град ВСЕКИ ДЕН до преди 1944 г. се е товарел по един ВЛАК с грозде за износ. А сега силно производителният ни някога на грозде район не може да натовари и един ВАГОН за целия сезон.

Дали това не зависи от "мениджмънта", пардон - кражбите, на които ни подлагат твоите любими комунисти вече 65 години?

Като си мислиш, че по времето на комунизма сме имали индустрия, която да ни храни като общество, можеш ли да отговориш на въпроса: "Защо Тодор Живков е обявил фалит на България, тайно разбира се, и е дал на СССР целия златен резерв на България още в началото на 70-те години на миналия век?" Дали това не е било поради "успешния" мениджмънт на българските комунисти, ръководени така добре от техните братя по оръжие - съветските другари?

А можеш ли да отговориш и на още един въпрос, свързан с предишния: "Защо Тодор Живков направи Леонид Брежнев 3 пъти герой на НРБ?" Дали не е било защото след всяка звезда Брежнев ни даваше безвъзмездни помощи, за да съществуваме?

Имам и трети въпрос към тебе, свързан с току-що отминалото правителство: "Защо България сега има 36,9252 милиарда евро брутен външен дълг (данните ги снех току-що от сайта на БНБ), след като Кобургът остави някъде около 8,5 милиарда долара в наследство (тази сума също я зная от сайта на БНБ)?

Дали това не е в резултат на "силно работещата" ни икономика, която пък е резултат от "префектния" мениджмънт на БСП?

Ще ти дам и още конкретни факти, на които бях жив свидетел в годините 1980-1986:

През въпросните години работех във военен завод, който произвеждаше някаква продукция, която се продаваше някъде из Африка. Имаше изделия, които се нуждаеха от кардинално усъвършенстване, което ако се беше осъществило, тези изделия щяха да бъдат уникални за света по своите възможности. За целта имахме нужните специалисти, които даже предложиха необходимото усъвършенстване. Вместо да се приеме, както повечето хора се досещат, усъвършенстването не само се отхвърли, но и бяха въведени изостанали съветски технологии, които окончателно съсипаха завода.

До въвеждането на тези технологии заводът можеше да се каже, че горе-долу се държеше над водата, но след тяхното въвеждане потъна окончателно и безвъзвратно.

Какви бяха по това време родните ни технологии? Електрониката се правеше на двустранно фолирани печатни платки (технология, позната на света още от края на Втората световна война), които се произвеждаха в завода, компонентите бяха родно производство на 90% с изключителна надеждност, а не като сегашните китайски боклуци. Транзисторите бяха силициеви, а интегралните схеми бяха ТТЛ. Подготвяше се полуавтоматизиран машинен монтаж на компонентите върху платките. Точно в този процес взех участие и аз.

Какви "съвременни" съветски технологии изместиха нашите родни?

Електрониката се правеше с лампи и германиеви транзистори с изключително ниска надеждност в сравнение с нашите компоненти, поради което функционалността и надеждността на изделията беше с порядъци по-ниска от нашите родни изделия. Да не говорим за техните вносни резистори и кондензатори. Тоест не само спряхме да произвеждаме нашите изделия, но не ни позволяваха в техните боклуци да вграждаме наши компоненти. И всичките компоненти се монтираха не на печатни платки, а на колчета, които се занитваха ръчно върху текстолитови платки, като между колчетата се сновяха на ръка жици за връзка.

Сещаш ли се, Томас, от кои години на 20-ти век са били тези толкова "съвременни" братски съветски технологии?

Сега можеш ли да направиш сам извода кой всъщност унищожи нашата добра, доколкото беше възможно, комунистическа държава?

Подобни са съветските технологии и навсякъде другаде в икономиката ни.

Томас, преди да започнеш да хулиш постиженията на Българския народ от преди 1944 г., спомни си, че ПЪРВАТА фабрика в Османската империя е била създадена именно в България от Добри Желязков.

Знаеш ли как се е свързал с производителите на най-добрите тъкачни станове за времето си? Писал е: Англия, до производителя на най-добрите тъкачни станове. И после е снабдявал турската армия с най-добрите платове.

А знаеш ли кой е съсипал бизнеса му? Завистливите му съграждани са запалили фабриката му, понеже не им е стигал акълът и те да направят същото като него.

Е, техните наследници сега управляват не само Сливен, но и цяла България. Вече 65 години...

За това сме цъфнали и вързали...

А истината е толкова проста, но не е за прости хора: "КОЙТО НЕ ВЪРВИ В КРАК С ВРЕМЕТО, СИ ОТИВА ЗАЕДНО С НЕГО!"
цитирай
75. monarchism - С комунисти няма никакъв смисъл да ...
08.09.2009 11:02
С комунисти няма никакъв смисъл да се спори. Съществуват статистики от онова време, които не са напомпани със съветска пропаганда. Тежка промишленост на България не и трябва, макар че е имало добив на суровини. В сравнение, през 1938 г. добитите въглища на килограм, на глава от населението - Румъния - 100, -Турция - 146, Югославия - 324, Царство България - 293 кг.

Авоари в чужбина на глава от населението през 1938 г.:
България - 98
Румъния - 97
Турция - 81
Югославия - 70

Общ доход от селско стопанство за периода 1935-1939 г.
Година Доход в млн. лв.
1935 19 985
1936 20 646
1937 24 594
1938 26 911
1939 31 466

Брой на домашните животни през 1938 г. на 100 души от населението
България Румъния Гърция Югославия
Овце 140, 122, 60, 62
Крави 29,6, 14,2, 22, 26,4
Коне 8,41 5,17 11,3 7,89

и така нататък. По всички показатели превъзхождаме балканските държави, дори изкувствено създадената антантовска държава - Югославия. Да не забравяме, че претърпяваме няколко "национални катастрофи", според червените папагали. Пред нас са били само Англия, Германия, Франция и Италия. В ония години на Швейцария и е било трудно да се конкурира с нас. На много хора в днешно време това не им се вярва, но толкова по-зле за тях.

Изхранвали сме не само нас, но и цяла Средна Европа. С Германия имаме сключени множество бартерни сделки - изнасяме суровина от ХВП и леката промишленост, внасяме изключително добрата германска техника. Единият ми пра-дядо е обработвал 200 дка земя с чисто нови германски машини. Имам много статии за икономиката в Царство България. Червените фенери нямат нито идеологическа, нито икономическа основа да се мерят с времената преди 1944 г.
цитирай
76. thomas - @monarchism
08.09.2009 12:58
Въглища на глава от населението, викаш... А дали се сещаш защо сме произвеждали толкова? Дали не е защото сме били технически изостанали и токът е бил изключителна рядкост?

Овце, крави... със скотовъдство ли ще се хвалим?

Съжалявам, че се стигна до там Елин Пелин и Йовков да се докажат като комунисти, защото са описали така подробно мизерията и изостаналостта ни, ама един монархист сигурно не се спира пред такива дребни препятствия, за да си докаже тезата.

Между другото, я коментирай, ако обичаш, тези "авоари в чужбина", по които сме толкова напред? Че от тях ми мирише на плъх, ако мога така да се изразя. Излиза, че изобщо не са комунистите тези, които са измислили фокуса с изнасянето на капиталите в чужбина, а?

Както казах, ето такива неща много ясно показват защо се е стигнало до комунизма. Нищо на тоя свят не става без причина, няма как точно това да е изключение.

@vmitkov
Много ти е объркано в главата, разбирам го. Но все пак. Какъв дълг на България, какви 5 лева?! Тези 39 милиарда са всъщност предимно кредитите на Сульо и Пульо, които решиха, че могат да живеят като американци и да си купят всички сега и веднага. Както и на пишман предприемачи и хотелиери, които решиха, че чужденците ще се избият да пазаруват имоти в този "земен рай" и да идват на почивки у нас, и направиха всичко да го бетонират като такъв.

И все пак не знаех, че си ченге. С тоя военен завод работата стана съвсем ясна. Жалко, жалко.
цитирай
77. monarchism - Въглища на глава от населението, ...
08.09.2009 14:58
thomas написа:
Въглища на глава от населението, викаш... А дали се сещаш защо сме произвеждали толкова? Дали не е защото сме били технически изостанали и токът е бил изключителна рядкост?

:)
Еми, чети какво съм писал. Аз пиша, че между България и Германия са сключени бартерни сделки - технология срещу храна. Пиша, че единият ми пра-дядо е имал модерни германски машини, с които е обработвал земята, а ти намекваш, че сме били технически изостанали. :)) Несериозни неща. Технологично са били изостанали единствено руснаците, те и сега са си така. Държавите, които са били в "германската сфера на влияние" не са имали този проблем. Първите ВЕЦ-ове и ТЕЦ-ове се създават още в началото на века, повечето функционират и до днес. За нуждите на фабрично производство и селскотостопанство е необходим ток, без него няма как да съществува бизнес, а по онова време буржоазията в България е била на ниво. Търгувало се е дори и с Япония. Всъщност, тази търговия е традиционна още от времето на "турското робство". Страната е била обезпечена и с ток и с технологии.

Апропо, през 20-те години в Царство България има 1544 промишлени предприятия. Дали тези предприятия са работили без технологии и без ток? :D

thomas написа:
Овце, крави... със скотовъдство ли ще се хвалим?

Това показва нивото на животновъдството у нас - твърде високо. Който има понятие от икономика на агробизнеса знае, че при развитите страни дела на животновъдството е по-голям от този на растениевъдството. В днешно време изключение прави само Италия. Такива данни се получават, когато земята и животните на хората не се национализират, когато хората са научени да работят, не да пият водка и да лежат под сянката, така се получава, когато в една държава има пазарна икономика...

thomas написа:
Съжалявам, че се стигна до там Елин Пелин и Йовков да се докажат като комунисти, защото са описали така подробно мизерията и изостаналостта ни, ама един монархист сигурно не се спира пред такива дребни препятствия, за да си докаже тезата.

Е, как, достоверността на художествената литература, когато говорим за точна наука като статистиката, е ненадмината. :))

thomas написа:
Между другото, я коментирай, ако обичаш, тези "авоари в чужбина", по които сме толкова напред? Че от тях ми мирише на плъх, ако мога така да се изразя. Излиза, че изобщо не са комунистите тези, които са измислили фокуса с изнасянето на капиталите в чужбина, а?

Авоарите в чужбина са качествен показател за състоянието на икономиката. "Чорбаджиите изедници" са разполагали с доста пари. Интересното в случая е, че по това време едрите собственици не са били много. Преобладавали са дребните и средни стопанства. Авоарите са ценен показател за "безпаричието" в онези "тъмни времена". Единствените, които не са имали пари тогава, това са разбира се комунистите - неграмотни, мързеливи, пияни и алчни отрепки. Трудолюбивите хора, па макар и селяни, не са били болшевики.

thomas написа:
Както казах, ето такива неща много ясно показват защо се е стигнало до комунизма. Нищо на тоя свят не става без причина, няма как точно това да е изключение.

До комунизма се стигна поради няколко причини -

1. Руската пета колона тук, която се отглежда от Рашка още от 19 век;

2. Убийството на хора като Н.В. Цар Борис III и ген. Луков;

3. Англофилската ориентация на разни демократи;

4. Съветската окупация на Царство България.

Мнозинството от народа не е искал комунизъм, както другарите се опитвате да втълпите и до ден днешен.

цитирай
78. thomas - @monarchism
08.09.2009 15:10
Опитвате... иска ти се. И аз съм от "буржоазията" по произход всъщност. НО съм убеден, че тя е сгазила яко лука с желанието за бързо забогатяване и мачкане на бедните (не само у нас, а в света изобщо), с което си е навлякла комунизма. Бедните не са били комунисти по принцип. Просто той им е посочил идея за спасение, ако го последват. И тъй като те не са виждали такова в "изедниците", са прегърнали нестандартната идея да пояздят и те онези, които са ги яздили.

Всъщност, комунизмът изобщо не е хубаво нещо - това го знам. Но пък и без него капитализмът днес надали щеше да е толкова хуманен.
цитирай
79. thetrooper - @thomas 78
08.09.2009 18:29
Е, не - толкова левичарско изказване от някой, който заявява, че е от "буржоазията" по произход, направо не е истина:)))

В действителност комунизма е докаран не от наякаква "народна революция" на бедните, а чисто и просто няколко хиляди копелета са е.али мамата на цялото общество. Първо са избили националистите, после са смачкали демократите, сле дтях е дошъл реда на земеделците, а накрая са отстранили дори тези комунисти, които са били против съветизацията на страната (напр. Трайчо Костов).
цитирай
80. monarchism - Опитвате. . . иска ти се. И аз съм от ...
08.09.2009 21:35
thomas написа:
Опитвате... иска ти се. И аз съм от "буржоазията" по произход всъщност. НО съм убеден, че тя е сгазила яко лука с желанието за бързо забогатяване и мачкане на бедните (не само у нас, а в света изобщо), с което си е навлякла комунизма. Бедните не са били комунисти по принцип. Просто той им е посочил идея за спасение, ако го последват. И тъй като те не са виждали такова в "изедниците", са прегърнали нестандартната идея да пояздят и те онези, които са ги яздили.

Всъщност, комунизмът изобщо не е хубаво нещо - това го знам. Но пък и без него капитализмът днес надали щеше да е толкова хуманен.

:)

Онази буржоазия е строяла черкви, училища, читалища, манастири, цели градове. Старата буржоазия винаги е била представяна от комунистическите безродници като нещо гнило и некачествено. Истината обаче е, че благодарение на нея България е била прекрасно Царство с честити поданици.
цитирай
81. анонимен - Хубава статия
18.09.2009 23:44
Хубава статия, благодаря ти @thetrooper

кмвасилев
цитирай
82. thetrooper - @кмвасилев
21.09.2009 17:32
Благодаря за оценката:)
цитирай
83. thomas - @monarchism (80)
21.09.2009 18:00
България е била страна на Пурковци, ако нямаш нищо против. Това, че освен тях е имало и 5% успешно забогатели "буржоа", направили го върху техния гръб, е било главната причина да се стигне до 9 септември и 45-те години след него. През които, впрочем, капитализмът на Запад също си е взел урок, че трябва да е малко по-хуманен, и това пък изяде главата на социализма. Сега сме просто в следващата фаза на махалото. У нас отново има 5% богати и успешни, което е ОК, но няма и 10% средна класа. Останалото е мизерия. Такава, каквато при социализма не е имало. Затова и резултатите на социалистите са типично добри, а носителите на капиталистическата идея се мотат в зоната на едноцифрените проценти, често и под бариерата.
цитирай
84. thetrooper - @thomas
21.09.2009 18:25
Ако промяната на 9 септември е била "социална" (бедните са направили революция и са смъкнали ярема на богатите) защо същите тези бедни са чакали да дойде съветската армия, а не са направили революцията сами? Специално метежът, наречен Септемврийско въстание, е имал подобни мотиви (да се ликвидира буржоазната държава и да се замени със социалистическа), но се оказва, че твърде малко хора са склонни да се лишат от имотите си, за да правят болшевишка революция.

"Мизерията" преди 09.09.1944г. изглежда такава само ако я сравняваме с късния социализъм (70-те и 80-те години). Разбира се, че по това време хората живеят по-добре отколкото техните дядовци 50 години по-рано - обратното означава деградация и връщане в епохата на варварството.

Пълна лъжа е обаче, че при социализма нямаше мизерия. Как да нямаше - заплати от по 150-200 лева при 3 лева за долар (от 1986-87-а вече 5 лева за долар) какво са, ако не мизерия? Да не говорим за вечния дефицит на стоки от първа необходимост, опашките по магазините и бананите само по Нова година.

цитирай
85. thomas - @thetrooper
21.09.2009 19:08
Не мога да повярвам - този път чета само разумни доводи и много по-малко емоции. Поздрави!

Като ме питаш защо "бедните" са чакали Съветската армия на 9 септември, все едно ме питаш защо през 1877 сме чакали Руската армия да ни освободи от турците, та не сме се освободили сами още през 1876. Ами не са могли сами - затова! Не си ли съгласен?

Учудваш ме с твърдението, че през социализма мизерията е била по-малка от тази преди 1944 година - мислех, че застъпваш точно обратната теза - че социализмът Е връщане към варварството, а не просто смяна на ценностите и приоритетите в обществото.

Но аз продължавам да твърдя, че заплатите от 150-200 лева при социализма (все пак това са ниски до средни заплати тогава, не добри) са означавали по-малка мизерия, отколкото днес е една заплата дори от 500 лева (а в страната има много хора, получаващи и по-малко от 500).

И една скоба, и през социализма заплатите не бяха фиксирани с десетилетия. Спомням си, че някъде през 70-те майка ми (архитект) получаваше наистина около 150 лева, после в началото на 80-те вече бяха над 200, в средата на 80 - може би вече 300. А доларът наистина беше 3 лева на черно (официално беше 94 стотинки, ако не ме лъже паметта), само че той имаше твърде малко значение в ежедневния живот, а пътуванията в чужбина, както се сещаш, бяха рядкост :-) А когато пък някой поработеше някой месец в Алжир или Либия, се връщаше с достатъчно долари, за да осигури децата си с касетофони, дънки и изобилие от касети, шоколади и бонбонки PEZ :-) Не знам дали се сещаш какво значело съкращението Кореком - КОРЕкция на КОМунизма.

Що се отнася до бананите, да, от "дотираните" по левче наистина имаше рядко. Но имаше и едно нещо, наречено "показен магазин", където ги имаше практически винаги, само че по 3 лева.
цитирай
86. thetrooper - @thomas
23.09.2009 11:29
Естествено, че без съветската армия няколко хиляди червени копелета няма как да стъпят на врата на цяла една държава и общество...

Не съм твърдял, че мизерията преди 1944-а е била по-малка отколкото при соца, а че нивото на човешко развитие се е покачило за всичките тези години. Само че докато за 45 години комунизъм България е направила една крачка напред, страните от свободния свят са направили три, четири, пет крачки напред. През втората половина на 20.век единствено държавите от Африка са регресирали след оттеглянето на белите колонизатори. За разлика от чернилките обаче, ние българите не сме маймуни, макар комунистите, които ни управляваха, да са произлезли от маймуните и еволюционно да са стигнали само до неандерталци.

А и мизерията е относително понятие - различните епохи имат различни критерии за мизерия. Например, ако през 1939-а година нямаш радиоапарат в дома си, това не те прави беден, но ако през 1978-а година нямаш - е това вече е мизерия. Безусловно обаче през втората половина на 30-те години България е била много по-близо до най-развитите европейски държави (макар и тогава да е отстъпвала на доста от тях) отколкото при социализма или сега.

150 лева през 70-те, 200-300 лева през 80-те и 500 лева сега са си, кажи-речи, една и съща мизерия. Просто при соца стоки от първа необходимост (някои храни, както и енергоносителите) бяха субсидирани от държавата (откъдето се натрупа и голяма част от външния дълг). Така че физическото оцеляване беше осигурено, но достъпа до нещо повече (собствено жилище, вила, кола, обзавеждане и т.н.) не беше по-лесен, отколкото сега. А признанието ти, че пътуванията в чужбина са били рядкост (за разлика от сега) разбива на пух и прах всяко твърдение в полза на онова време. Достатъчно е да припомня изходните визи, лимита за закупуване на чужда валута и най-вече пролятата кръв на стотиците хора, застреляни по границитте.

Съгласен съм, че сега има немалко хора, които работят дори за по-малко от 500 лева на месец, но за това не е виновна "демокрацията". Виновни са управленията на БСП, които за 20 години докараха страната до две хуманитарни катастрофи ("Лукановата" и "Виденовата" зими) плюс спирането мна еврофондовете и тоталното международно дискредитиране при Станишев.
цитирай
87. thomas - @thetrooper
23.09.2009 11:37
Ох, поредния аристократ с "божествен" произход. А всъщност - просто расист. :-)
цитирай
88. thetrooper - @thomas
23.09.2009 11:40
Ами то едното не пречи на другото:-)
цитирай
89. thetrooper - @thomas
23.09.2009 12:36
Съжалявам. В този блог съществуването на Бога не се подлага на съмнение и не се пише с малка буква. Затова трябваше да изтрия последния ти коментар.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: thetrooper
Категория: Политика
Прочетен: 2069629
Постинги: 264
Коментари: 3353
Гласове: 6456
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930