Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2009 08:19 - Относно частичните избори за кмет на София
Автор: thetrooper Категория: Политика   
Прочетен: 7555 Коментари: 21 Гласове:
6

Последна промяна: 08.09.2009 17:58


 Моите приятели divini, templar и gantree вече изказаха мненията си относно предстоящите избори за кемт на София и по-специално как да постъпи ДСБ - да издигне свой кандидат или да подкрепи нечия друга кандидатура. В настоящия постинг ще изложа и моето мнение.

Считам, че една чисто партийна кандидатура (независимо дали самостоятелна на ДСБ или във формат Синята коалиция) не би имала сериозни шансове да спечели изборите за кмет на София. На парламентарните избори на 5 юли в София събрахме близо два пъти по-малко гласове от ГЕРБ, при положение, че наши водачи на листите в 23-и и 24-и МИР бяха съпредседателите на коалицията Иван Костов и Мартин Димитров, а партията на Бойко Борисов противопостави неизвестни дотогава личности. Нещо повече, дори БСП събра повече гласове от нас в трите столични района. Тъй като не вярвам в месеците до 15 ноември картината да се промени драстично в наша полза, то считам, че участието ни в тези избори би навредило на имиджа ни. Все пак става дума само за кмет на София и то за непълен мандат. Виж, ако избирахме и районни кметове, а също така и общински съветници, ситуацията би била съвесм друга.

Евентуалната подкрепа на кандидата на ГЕРБ практически би предрешила изборите. Масовата обществена подкрепа за ГЕРБ в комбинация с добрите организационни възможности за водене на кампания от страна на ДСБ-София би довело до разгромяваща победа над кандидата на комунистите. Тоест, при тази ситуация с гордост можем да кажем, че СОФИЯ МРАЗИ БСП.

Ако от ГЕРБ обаче извадят неприемлив кандидат (ченге от ДС или друга подобна мумия), ние задължително трябва да представим алтернатива. Тази алтернатива би имала успех само ако може да привлече гласове извън традиционно сините. Някой, който хем да е приемлив за "твърдото ядро", хем да се харесва на по-широк кръг избиратели.

От двадесетина дни насам в блог-пространството се върти идеята блог-общността (или по-скоро част от нея) да издигне кандидатурата на блогър за кмет на София. Тази идея бе инициирана от
kuromur, raykov и kobata, които предлагат кандидатурата на г-н Теодор Дечев. Самият г-н Дечев също представи вижданията си по този казус.

Моето мнение към подобна кандидатура е следното: бих привествал едно евентуално негово кандидатиране, но смятам, че тази кандидатура трябва да получи и политическа подкрепа, а не само от общността на блогърите. Както самият г-н Дечев отбелязва, "Пиратската партия" все още няма достатъчно почва у нас.

Представям ви също така и други мнения по въпроса - на
Ангел Грънчаров, на Петър "За българските работи", дискусия във форума "Де зората", както и интервю на Георги Коритаров със самия Теодор Дечев.

Считам, че настоящата дискусия би трябвало да стане достояние на ръководството на ДСБ-София. Бих желал да добавя също, че Теодор Дечев е членувал в БСДП (част от Синята коалиция) до 2006 година, както и заместник-министър в правителството на ОДС 1997-2001 година.

Очаквам Вашите коментари по въпроса как трбва да постъпи ДСБ в настоящата ситуация. Коментари относно евентуалната кандидатура на г-н Дечев можете да изпращате на
неговия специален постинг, както и на стената на Фейсбук-групата "Блогър за кмет на София". От тези коментари зависи крайното решение на г-н Дечев дали дасе кандидатира за кмет на София или не. Представям също и линк към Фейсбук-профила на Теодор Дечев.



Гласувай:
6



1. desperadomikaela - Не мога да се съглася. Дори и да е обречено
08.09.2009 08:50
на неуспех. Иначе сините спокойно могат да пропуснат и следващите избори- за парламент, за президент или за каквото и да е. Защото и там резултата ще бъде същия. Политическите партии трябва да участват, ако искат да съществуват.
цитирай
2. thetrooper - @desperadomikaela
08.09.2009 08:57
Не е задължително след 2 години резултатите да са същите. Много неща могат да се променят за 2 години, когато са следващите избори - и в държавата, и в състоянието на една или друга партия.
цитирай
3. thetrooper - @анонимния, когото изтрих
08.09.2009 08:58
Коментарите са даедни за конструктивни мнения и препоръки, а не за глупави заяждания.
цитирай
4. monarchism - Така или иначе и следващия кмет на ...
08.09.2009 10:45
Така или иначе и следващия кмет на София ще е комунист, това е ясно. Хубаво ще е поне да забрани гей парадите. За събаряне на паметника на съветската армия няма смисъл и да се споменава...

Ех, мечти. :)
цитирай
5. gantree - @ thetrooper
08.09.2009 12:17
Знаеш ли откъде идва грешката в преценката ти, според мен? От сгрешената цел. Целта ти е "кандидатът на комунистите". Този човек, от вчера стана известно, ще бъде Георги Кадиев. Целта ти е Георги Кадиев да загуби изборите. Само че Георги Кадиев няма никакви шансове да спечели изборите. Георги Кадиев, и с нас, и без нас, ще загуби изборите. Следователно нашето участие трябва да има друга цел, а именно - управляващите вече четири години София. Ние сме в опозиция в София. БСП - също. Целта на опозицията не може да бъде друг кандидат на опозицията да загуби. Тъпо е. Опозицията е опозиция на управляващите. Ние не сме като Яне Янев и Волен Сидеров, които са опозиция на опозицията. Ние сме нормални хора, и когато сме в опозиция, ние сме в опозиция на управляващите - както в София, така и в национален мащаб. Ние не сме управляващи. Следователно целта ни е да предложим алтернатива на онова, което управляващите са правили досега. Целта ни не е да отсечем главата на Георги Кадиев или на който и да било друг от кандидатите извън управляващите от ГЕРБ. Като си оправиш сгрешения мерник, тогава целта явно ще ти подскаже какви трябва да бъдат действията ти. Ако ще стреляш просто ей така, неопределено във въздуха, тогава по-добре недей да хабиш мунициите.

Освен това, много ми е любопитно да науча как ще стреляме един месец по Кадиев с аргументи срещу действията и бездействията на ГЕРБ в управлението на София :))) Не мислиш ли, че ще изглеждаме доста нелепо, не в очите на другите, майната им на другите, а в собствените си очи?

Поздрави.
цитирай
6. boyanov - Според мен вниманието трябва да се ...
08.09.2009 15:28
Според мен вниманието трябва да се концентрира върху начина, по който ще се управлява столицата. Към конкретните послания към столичани. И конкретните ангажименти към тях. Първо тези неща трябва да се дефинират и популяризират, а след това да се търси подходящия човек.
Винаги съм смятал политическата активност тип "против" за слаба позиция. Нищо че на последните парламентарни избори тя бе основна. Когато става дума за управление на град като София, обаче - акцентът трябва да е съвсем друг - градивен и позитивен.
цитирай
7. thetrooper - Изтрих няколко анонимни коментара,
08.09.2009 17:31
които нямат място тук. Нека се концентрираме върху дебата.
цитирай
8. thetrooper - @monarchism
08.09.2009 17:36
Е, чак пък със сигурност...
цитирай
9. thetrooper - @gantree
08.09.2009 17:41
Всъщност мерника ми е насочен не към отстерлване на Георги Кадиев, а към победатана кметските избори и възможностите да я постигнем. От друга страна, очакванията на избирателите в този случай са други, не като на парламентарните избори. Сега всички искаме едни и същи неща, независимо кой кандидат ще подкрепим.
цитирай
10. thetrooper - @boyanov
08.09.2009 17:43
Съгласен съм, че тук акцентът трябва да е градивен и позитивен. Затова е по-важно да се обединим около конкретна програма, а не точно кой ще я извършва.
цитирай
11. thetrooper - Бих желал да разбера и вижданията ви
08.09.2009 17:59
относно възможността за ДСБ даподкрепи г-н Теодор Дечев, в случай че той се кандидатира за кмет на София.
цитирай
12. анонимен - Не мога да разбера защо превръщате ...
08.09.2009 19:19
Не мога да разбера защо превръщате кметските избори отново в мач червени срещу сини.Още не сме видяли кандидатите.Защо непременно трябва да са партийни хора.Става въпрос за кмет на всички столичани ,а не само на една част от тях.Състоянието на столицата засяга всички и не мога да разбера след като повечето столичани не са особено доволни от 4-годишното кметуване на Борисов пак ще гласуват за кандидата на герб,без значение кой е.
цитирай
13. gantree - @ thetrooper
08.09.2009 20:07
Здравей, Митко.
Веднъж казваш следното в постинга си:
... Масовата обществена подкрепа за ГЕРБ в комбинация с добрите организационни възможности за водене на кампания от страна на ДСБ-София би довело до разгромяваща победа над кандидата на комунистите ...

а след това в коментар - точно обратното:
... мерника ми е насочен не към отстерлване на Георги Кадиев, а към победата на кметските избори ...

От първият цитат се разбира, че за теб е маловажно чий (на ГЕРБ или на ДСБ) ще е кандидата и какво предлага той, стига Кадиев да бъде разгромяващо бит. Струва ми се, че си противоречиш.

За Теодор Дечев - нямам нищо против той да се кандидатира. Уважавам го за много неща, гласувам за блога му, но бих гласувал за него на тези избори само при едно-единствено условие - ако публично обещае да бутне паметника на съветската армия. Общо взето, това се очертава като единственото ми, основното ми лично условие за всеки един кандидат на тези частични избори. Който ми обещае, че ще бутне този варварски паметник от центъра на София, ще му стисна ръката и ще гласувам за него.
цитирай
14. monarchism - Уважавам го за много неща, гласувам ...
08.09.2009 21:39
gantree написа:
Уважавам го за много неща, гласувам за блога му, но бих гласувал за него на тези избори само при едно-единствено условие - ако публично обещае да бутне паметника на съветската армия. Общо взето, това се очертава като единственото ми, основното ми лично условие за всеки един кандидат на тези частични избори. Който ми обещае, че ще бутне този варварски паметник от центъра на София, ще му стисна ръката и ще гласувам за него.

В момента има само един кандидат, който го обещава... :)
цитирай
15. gantree - :)
08.09.2009 21:50
monarchism написа:

В момента има само един кандидат, който го обещава... :)

Е, когато станат двама, чак тогава ще ми стане малко по-сложно да реша, може би. Ще видим. Има още време.
цитирай
16. monarchism - Наречи ме "скептик", но ...
08.09.2009 22:23
Наречи ме "скептик", но втори кандидат, който ще обещае подобно нещо няма да има. :)
цитирай
17. gantree - :)
08.09.2009 23:53
Скептик.
цитирай
18. thetrooper - За мен в тези избори
09.09.2009 00:20
програмата минимум е Кадиев да загуби с много. Програмата максимум - победа на наш кандидат над този на ГЕРБ.

А за паметника на съветските окупатори - естествено, че трябва да се събори.
цитирай
19. bowman - ...
09.09.2009 06:49
ДСБ трябва да мисли как да гради имидж и доверие
цитирай
20. sparhawk - Аз съм за обща кандидатура
09.09.2009 10:08
и бих искал това да е Минко Герджиков, ама май няма да стане.
цитирай
21. thetrooper - @sparhawk
09.09.2009 16:57
Сакън! Минко Герджиков е отрепка от ДС!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: thetrooper
Категория: Политика
Прочетен: 2054888
Постинги: 264
Коментари: 3353
Гласове: 6456
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031