Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2009 07:54 - Голямото замазване
Автор: thetrooper Категория: Политика   
Прочетен: 2312 Коментари: 4 Гласове:
3



Статия на ген. Атанас Атанасов, публикувана на 09.09.2009г. във в. Седем


През изминалата седмица ДАНС отново беше център на обществено внимание и пак с разработката "Галерия". Председателят на агенцията Цветлин Йовчев докладва пред парламентарната комисия и оттам излязоха новини. Вече официално председателят на комисията Иван Костов съобщи, че оперативните действия на службата са започнали по разпореждане на бившия й шеф Петко Сертов. Също официално стана ясно, че са подслушвани журналисти и то с подписа на същия Сертов. И всичко това под благовидния претекст, че имало изтичане на класифицирана информация от агенцията към отделни медии. Между другото, когато изтича контролирано информация с цел манипулация на общественото мнение - може. Дали някой ден ще бъде разпоредено да се провери откъде партия РЗС имаше изпреварваща информация за Ахмед Башев, Мургина, аферата с циркония. Но това между другото...

За да се разбере значението на съобщенията на Иван Костов, трябва да припомним какво ни се поднасяше една година по тази тема.

Когато избухна скандалът "Галерия" през миналата есен, тогавашният злополучен председател на ДАНС твърдеше (и до днес продължава да твърди), че всичко е ставало през главата му и той не е знаел за вършените от подчинените му безобразия. Даже използва политическата конюктура, за да се разправи с неудобни служители с обвинение, че са вършили тежки нарушения зад гърба му.

Днес става ясно, че бившият шеф Сертов лично е разпоредил да се действа, и то с мотивировката, че в някои медии се публикуват неприлични факти за премиера и президента. Някъде пишело, че Станишев е гей, а за Първанов, че е хванал трипер от ученичка. И това можело да събори властта. Апропо, ако това е било истина и е могло да събори властта, Господ да пази България.

Друго сериозно обстоятелство, което Сертов твърдеше, бе, че той не е разрешавал да се подслушват журналисти. И в това си твърдение отиде още по-надалеч - заяви, че е готов да си подаде оставката при доказване на обратното. Тогава в централата на ДАНС бяха поканени водещи журналисти и собственици на медии. След среща там Тошо Тошев, Радосвет Радев, Тодор Батков и други излязоха пред микрофоните и камерите и дадоха доверие на Сертов. Те гарантираха, че след запознаване с материалите по "Галерия" не са установили да има подслушвани лица от медиите. Сега става ясно, че е имало подслушвани от един тиражен седмичник и това е станало с личния подпис на тогавашния председател на агенцията Петко Сертов. Освен че е излъгал, бившият шеф е подвел тези знакови лица да му дадат индулгенция. Направил го е, както направи същото с народните представители от вътрешната комисия на 40 Народно събрание, които отидоха на нарочна проверка. Просто и от едните, и от другите са били скрити писмените искания за прилагане на СРС, защото освен че са били подписани от самия Сертов, до днес се пита имало ли е законово основание за тяхното прилагане. Ако една детайлна проверка установи, че исканията за прилагане на подслушването са незаконни, изниква въпросът за търсене на наказателна отговорност за нарушаване на правата на подслушваните. И тук случаят трябва да отиде на прокурор, а работата на Сертов е спукана, защото под писмените искания стои неговият подпис.

Ето защо е лъгал и е търсил всевъзможни протекции и индулгенции.

Важно за изясняване на цялостната картина е също така парламентарната комисия за контрол върху ДАНС да поиска доклад и от вътрешния министър за това как служители на БОП са подпомогнали работата по "Галерия". Защото още миналата година стана известно, че оръжейният търговец Петър Манджуков е подал жалба и то в службата БОП на МВР с оплакването, че е оклеветен в сайта "Опасните".

Независимо че клеветата по нашето наказателно право е дело от частен харастер, полицейските служители усърдно са се захванали да изясняват случая. И именно те са стигнали до информацията, че лицето Йоргос Пецос е администрирал сайта "Опасните". В тази връзка и бившият министър Михаил Миков, който е преподавател по наказателни науки, би трябвало да обясни дали е разрешавал използването на СРС и за разкриването на какво тежко престъпление е ставало това.

Всичко дотук говори, че вместо да се изясняват нещата около "Галерия", сякаш въпросите стават повече. Предстои да видим дали има воля и в парламента, и в прокуратурата за изясняване на цялата истина. Защото ако нещата и по този случай се замажат, хора като Първанов и Станишев ще продължат да се държат като лица от комунистическата номенклатура, за които законите не важат.


Тагове:   ДАНС,   опасните новини,


Гласувай:
3



1. boristodorov56 - Използването на тайните служби за користни политически и други цели
13.09.2009 08:56
от политическите партии на власт напомня за Червеното Гестапо - Държавна сигурност.
Съмнявам се, че има някаква разлика в методите им на работа и мотивировката им - преди и сега.

Ще се освободят ли службите за сигурност от червените гестаповци?
цитирай
2. анонимен - Естествено, че като има теч на ин...
13.09.2009 11:28
Естествено ,че като има теч на информация трябва да се установи кой я изнася.И още по-естествено е това да стане като се разбере с кой от ДАНС си чуруликат тези много информирани журналисти.Апропо ,този ген.Атанасов от къде ги има тези информации ако не от негови къртици.Това законно ли е и какво им тайното на тези наши уж тайни служби като информацията от там тече като от пробита лейка.Щом всяко правителство ,което идва сменя хората от тези служби извода е само един-те са политически обвързани и изпълняват поръчки -всякакви в зависимост от желанието на новия господар
цитирай
3. thetrooper - @boristodorov56
13.09.2009 18:13
Ще се освободят ли службите за сигурност от червените гестаповци? - Ами да видим...
цитирай
4. thetrooper - @2
13.09.2009 18:14
Хайде, анонимните шестаци се включиха...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: thetrooper
Категория: Политика
Прочетен: 2067389
Постинги: 264
Коментари: 3353
Гласове: 6456
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930