Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2009 22:29 - Гражданският натиск към властта в България дава резултати!
Автор: thetrooper Категория: Политика   
Прочетен: 4036 Коментари: 17 Гласове:
5

Последна промяна: 19.09.2009 15:34


Преди деветнадесет дни написах в този блог, че  Искам отмяна на Закона за амнистията! Предоставих и линк към Фейсбук-каузата със същото име.

Три дни по-късно Гражданската лига за България 
стартира подписка в 41-ото Народно събрание с цел законът да бъде разгледан от Конституционния съд.

Преди два дни стана ясно, че
управляващите от ГЕРБ ще атакуват позорния закон в Конституционния съд. Така, при благоприятно решение, ще бъде преодоляна една огромна пречка към търсенето на съдебна отговорност на престъпниците от тройната коалиция. Една важна битка в борбата срещу комуняги, ДС ченгета, олигарси и мутри има възможност да бъде спечелена.

Казусът със скандалния Закон за амнистията показа, че ПП ГЕРБ (респективно Бойко Борисов) може да приема акъл от другаде и да се вслушва в съвети. Въпросът е кого ще слуша - нас или "лошите".

Този казус показва и друго - гражданското общество в България има своите лостове за въздействие върху политическия живот. Затова нека не се отказваме - следващата ни цел нека да бъде
отстраняването на Емилия Масларова от поста председател на социалната комисия в Парламента! Ето линк към съответната Фейсбук-кауза.

МЯСТОТО НА МАСЛАРОВА НЕ Е В ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ КОМИСИИ, А НА ХАГСКИЯ ТРУБИНАЛ ЗА ДОПУСНАТОТО СИСТЕМНО УМЪРТВЯВАНЕ НА ДЕЦАТА ОТ ДОМА В МОГИЛИНО! ЗАТОВА - ВЪН ОТ ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ КОМИСИИ, ВЪН ОТ ПАРЛАМЕНТА ВЪОБЩЕ! ДА БЪДЕ СНЕТ ДЕПУТАТСКИЯ И ИМУНИТЕТ И ДА БЪДЕ ПРЕДАДЕНА НА ПРАВОСЪДИЕТО!




Гласувай:
5



1. анонимен - пропускаш нещо
18.09.2009 23:28
Вече бе обяснено, че жалбата до Конституционния съд дори няма мотиви и няма да мине, полезното в този случай е че като се вдигне шум "номерата" не минават и управляващите се правят че се съобразяват, жалко е че това е привидно, за седмица две и после всичко се забравя
цитирай
2. gantree - :)
18.09.2009 23:44
Гражданска лига? Гамизов, човекът на Ковачки?
Не се надявай.
Този закон има еднократно действие с вече изтекъл срок, вече говорихме за това.
Борисов това го знае, и само си трупа точки в класациите, като вдига шум по него.

п.п. за Гамизов и неговата "гражданска лига", виж тук
http://www.capital.bg/show.php?storyid=782899

Поздрави.
цитирай
3. enige - Не обръщай внимание на омаловаж...
19.09.2009 01:35
Не обръщай внимание на омаловажаването, не се оставяй да те разколебаят!
Разбира се, че има ефект от гражданската активност. Най-малкото за създаване на гражданска нетърпимост!
цитирай
4. thetrooper - Уточнение
19.09.2009 15:40
Няма никакви гаранции, че всичко ще свърщи с хепиенд. Въпреки това обаче трябва да се действа, да се търсят начини. Не може да няма начин гадовете да бъдат подведени под отговорност. Трябва обаче политъическа воля. А тази политическа воля до голяма степен зависи от това, какво правим ние, гражданите.

Иначе Гамизов ми е ясен. Просто - съвпадение на интереси в случая.
цитирай
5. анонимен - Май въобще не си чел закона, който ...
20.09.2009 10:18
Май въобще не си чел закона ,който така яростно атакуваш.Той касае само действия по непредпазливост,т.е. за които няма умисъл.Там където има схеми и далавери може да се разследва и хората направили золумите да влизат в затвора
цитирай
6. gantree - @ thetrooper
20.09.2009 11:37
thetrooper написа:
Няма никакви гаранции, че всичко ще свърщи с хепиенд. Въпреки това обаче трябва да се действа, да се търсят начини. Не може да няма начин гадовете да бъдат подведени под отговорност. Трябва обаче политъическа воля. А тази политическа воля до голяма степен зависи от това, какво правим ние, гражданите.

Иначе Гамизов ми е ясен. Просто - съвпадение на интереси в случая.

Съвпадение на твои интереси с тези на Гамизов? Опазил те Бог, ако това наистина е така. По-скоро мисля, че Гамизов изобщо не ти е ясен. Както и да е. Колкото до политическата воля - тя зависи от това, което прави правителството и политическите субекти (партии и коалиции) от управляващото мнозинство в парламента. Политическата воля не зависи от една или друга тълпа, струпана пред парламента или пред МС. Не знам защо ми се струва, че анархизмът постепенно те обзема. В настоящият момент, след вече проведените избори, политическата воля в никаква степен не зависи от това, "ние, гражданите". Мога с ясни факти да ти докажа пълната несъстоятелност и на това "до голяма степен". Каква би била ползата - да не се създават излишно големи очаквания, които след това да бъдат преоформени от преструващите се в момента на опозиция в отговорности за нечии неизпълнени обещания.
Иначе, за медийна или виртуална дъвка този закон е напълно подходящ. Би било добре, наистина, да го погледнеш, както пише и горния анонимен.

Поздрави.
цитирай
7. thetrooper - @5
20.09.2009 12:34
В такъв случай не съществува ли опасност всичките разбойници да пледират, че са окрали бюджета и злоупотребили с еврофондовете по непредпазливост? Ми той Орешарски не е искал да допусне източване на 2 млрд. лева ДДС, ама така, по непредпазливост...

Твърдо съм убеден, че с добри юристи на своя страна всеки може да постигне много неща. Както бандитите могат да отърват присъди дори при очевадни престъпления (справка О Джей Симпсън), така и ние, ако си изигрем добре картите от юридическа гледна точка, можем да им е.ем мамата на министрите от тройната коалиция.
цитирай
8. thetrooper - @gantree
20.09.2009 12:41
Под фразата "Гамизов ми е ясен" имам пред вид, че не го считам за един от "нашите". Толкоз.

Що се отнася до "анархизма" - аз просто отстоявам своя политически интерес, а той е съдебна разправа с предишните управляващи. Освен това не съм единствения, който желае това, затова се старая да бъда в полза и на другите, които имат същия инетерс. И се опитвам да го постигна, както мога. Ако смяташ, че действията ми са неефективни, дай по-добро предложение:)

Поздрави.
цитирай
9. gantree - @ thetrooper
20.09.2009 13:33
Бързаш, струва ми се. Първо, опитай се да разбереш този анонимен човек номер 5 какво иска да ти каже. След това си представи, че въпросният закон за амнистията го нямаше, и съответните разследващи имат масовата възможност да прекарат обвиненията си по параграфа с непредпазливостта, "без умисъл". При едно качествено разследване с доказателства и свидетели умисъла лесно може да се визира и е почти невъзможно да се избегне или заобиколи. В това е теста, а не в друго. Кому е нужно някой да се отърве по лекия начин, "с непредпазливост"? Непредпазливостта смекчава винаги всичко. Прочети закона, и помисли. Не държа да си съгласен с мен. Просто виж в момента с кого си съгласен. Аз бих се притеснил, ако се окажа трайно в компанията на Борисов или Гамизов.

Иначе, за "действията ти" - не съм аз човека. Ти си този, който най-добре може да ги преценява.
Поздрави.
цитирай
10. thetrooper - Ето го и закона - коментирайте:)
20.09.2009 13:40
ЗАКОН ЗА АМНИСТИЯ
В сила от 22.04.2009 г.Обн. ДВ. бр.26 от 7 Април 2009г.




Чл. 1. (1) Амнистират се, като се освобождават от наказателна отговорност и от последиците на осъждането, лицата, които до 1 юли 2008 г. са извършили престъпления по непредпазливост, за които по закон се предвижда лишаване от свобода до 5 години или друго по-леко наказание.

(2) Алинея 1 не се прилага, когато деянието е извършено в пияно състояние или са причинени тежка телесна повреда или смърт.

(3) Конфискуваните или отнетите на основание чл. 53 от Наказателния кодекс имущества и събраните глоби въз основа на влезли в сила присъди до влизането в сила на този закон не се връщат. Глобите, наложени с влязъл в сила съдебен акт, се събират.

(4) Иззетите вещи и парични суми по незавършени наказателни производства се връщат на правоимащите, освен ако придобиването или притежаването им е забранено или подлежат на отнемане по друг закон.

(5) Амнистията по ал. 1 не е пречка за реализиране на административната отговорност по специалните закони.




Чл. 2. (1) Осъдените при условията на чл. 26 от Наказателния кодекс, в сила от 8 август 1997 г. до 30 септември 2002 г., изтърпяват наказание, равно по размер на лишаването от свобода с най-дълъг срок, увеличено с една втора, но не повече от сбора на отделните наказания. Изтърпява се остатъкът от наложеното наказание, ако вследствие прилагане на правилото на изречение първо следва да се изтърпи по-голямо наказание. Тези лица се освобождават от изтърпяване на останалите наказания лишаване от свобода независимо от прилагането на § 90 от Закона за изменение и допълнение на Наказателния кодекс (обн., ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм., бр. 26 и 103 от 2004 г., бр. 86 от 2005 г.).

(2) Алинея 1 не се прилага по отношение на другите видове наказания, наложени заедно с лишаването от свобода. Те се изтърпяват отделно.




Чл. 3. Лишените от свобода, осъдени за престъпления по чл. 354а, 354б и 354в от Наказателния кодекс, в сила от 20 май 2000 г. до 12 октомври 2006 г., се освобождават от изтърпяване на наказания, както следва:

1. лишените от свобода, осъдени по чл. 354а, ал. 1 от Наказателния кодекс, се освобождават от изтърпяване на остатъка над 8 години лишаване от свобода;

2. лишените от свобода, осъдени по чл. 354а, ал. 2 от Наказателния кодекс, се освобождават от изтърпяване на остатъка над 12 години лишаване от свобода;

3. лишените от свобода, осъдени по чл. 354б, ал. 1 от Наказателния кодекс, се освобождават от изтърпяване на остатъка над 8 години лишаване от свобода;

4. лишените от свобода, осъдени по чл. 354б, ал. 2 от Наказателния кодекс, се освобождават от изтърпяване на остатъка над 10 години лишаване от свобода;

5. лишените от свобода, осъдени по чл. 354б, ал. 3 от Наказателния кодекс, се освобождават от изтърпяване на остатъка над 20 години лишаване от свобода;

6. лишените от свобода, осъдени по чл. 354в, ал. 2 от Наказателния кодекс, се освобождават от изтърпяване на остатъка над 20 години лишаване от свобода.




Чл. 4. Освобождаването от изтърпяване на наказания по чл. 2 и 3 не заличава последиците на осъждането.

Допълнителни разпоредби



§ 1. Всички затруднения или съмнения във връзка с прилагането на този закон по конкретно дело се решават от районния съд по местоизпълнение на наказанието в закрито заседание. Решенията на съда са окончателни.

Заключителни разпоредби



§ 2. Законът влиза в сила в 14-дневен срок след обнародването му в "Държавен вестник".




§ 3. Изпълнението на закона се възлага на министъра на правосъдието и на главния прокурор.

-------------------------

Законът е приет от 40-то Народно събрание на 26 март 2009 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

цитирай
11. thetrooper - Аз виждам нещата така:
20.09.2009 13:50
Ако го нямаше закона, виновните "по непредпазливост" щяха да лежат в затвора до 5 години. Сега се измъкват.

Виновните за "тежки престъпления с умисъл" не се възползавт от амнистията.

Качественото разследване не зависи от закона, а от "качеството" на разследващите органи.

Иначе, самата евентуална отмяна на закона не решава проблема. Нужни са активни действия от страна на правителството (да разкрие сериозните злоупотреби, отвъд розовите беемвета и пр.), на парламентарното мнозинство (да се отнекмат депутатски имунитети), на следствието, прокуратурат и съда.
цитирай
12. gantree - :)))
20.09.2009 13:53
Вече съм си казал мнението, какво да коментирам? Алинея пета на член първи също заслужава внимание. Още преди време ти писах, че политическа воля няма и явно няма да има, ако зависи от Борисов и хората в ГЕРБ. Ако има политическа воля, тогава алинеята с непредпазливостта какво пречи, особено при наличието на алинея пета от член първи? Колко по-тежко би било наказанието за непредпазливост от административната отговорност, според теб? Според мен николко :))
Както и да е. Дори самият пример с онези трима полицаи от столичното Пето районно трябва да ти покаже ясно, че нищо няма да направи сегашната власт. Освен да ореже дребните от най-ниско ниво, друго едва ли ще се случи.

п.п. за непредпазливостта - я си представи Овчаров в съда заради газовите договори, и как прокурорът казва на медиите "много съжалявам, че не мога да го обвиня в непредпазливост този министър" :))))) Не ти ли става весело?
цитирай
13. thetrooper - И аз не съм убеден,
20.09.2009 14:01
че сегашната власт ще свърши нужното - но значи ли това, че трябва да си мълчим и да ги оставим на мира?
цитирай
14. gantree - @ thetrooper
20.09.2009 14:06
thetrooper написа:
И аз не съм убеден, че сегашната власт ще свърши нужното - но значи ли това, че трябва да си мълчим и да ги оставим на мира?

Не, разбира се. Като за начало можеше да си издигнем кандидат при нас, в София, и да започнем със софийските им злоупотеби, вместо да ги легитимираме.
цитирай
15. thetrooper - Знаех си:)))
20.09.2009 14:14
Всъщност под "да ги оставим на мира" имах пред вид бившето правителство. А сегашното, ако не ги прати в затвора, това му се пише на неговата сметка - нали от ГЕРБ обещаваха, че ще пратят тройната коалиция в затвора? Ако се отметнат, ще им го припомним на следващите избори.
цитирай
16. анонимен - В една от последните тв изяви Б Б каза ...
20.09.2009 14:57
В една от последните тв изяви Б Б каза -"да покажем всички золуми ,да върнем каквото може на държавата и ако може да бъде осъден някой още по-добре".Виждате ли "оптимизма " който лъха от това изказване.Въобще няма нищо общо с предизборните фойерверки.Има предостатъчно закони по които облажилите се могат да посетят затвора.
цитирай
17. gantree - @ thetrooper
20.09.2009 15:08
Не се сърди. Може и да ти заприличва на дуднене, но не е. Прекрасно знаем, че ГЕРБ в София е същото като БСП, ДПС и НДСВ в предишното правителство. От тази гледна точка липсата на кандидатура като че ли е по-малката беля. По-голямата ще е, когато публично ги подкрепим. Което вероятно предстои.
При всички положения обаче след време няма да пиша "аз казвах ли ви".
След време няма да има смисъл.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: thetrooper
Категория: Политика
Прочетен: 2054637
Постинги: 264
Коментари: 3353
Гласове: 6456
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031