Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2009 12:26 - Антибългарският метеж, наречен "септемврийско въстание"
Автор: thetrooper Категория: Политика   
Прочетен: 14690 Коментари: 21 Гласове:
10

Последна промяна: 24.09.2009 14:30


Днес е 23 септември. Тази дата до преди 20 години беше официален празник - комунягите честваха организираното от техните предшественици "първо в света антифашистко въстание от септември 1923 година". Няма да тръгна да обяснявам, че по това време (а и след това) в България фашизъм не е имало - достатъчно учени-историци в последните 20 години доказаха, че сговористкото управление на проф. Цанков не може да бъде окачествявано като фашистко поради ред причини. Тук ще се спра на чисто антибългарския характер на тази проява и предателската роля на нейните организатори.

На 9 юни 1923 година, когато Военната лига сваля правителството на Ал. Стамболийски, ЦК на БКП обявява неутралитет. Напълно логично - комунистите дотогава са си имали достатъчно проблеми с дружбашката власт, че да тръгнат да се притичват на помощ на Земеделския съюз. Техните господари от Коминтерна обаче  са на друго мнение. В Москва считат, че износът на болшевишка революция трябва да продължи и България е добро място за подобен експеримент. Без значение, че процесът на "олевяване на масите" в Европа (вкл. България) е бил в пика си непосредствено след края на ПСВ, а не през 1923-а. Без значение, че по това време българската икономика е що-годе стабилизирана и предпоставки за социални вълнения липсват. Без значение, че новата власт е успяла да се закрепи в месеците непосредствено след 9 юни. Без значение, че всички подобни опити за революция дотогава (Унгарската съветска република, Баварската съветска република, въстанието на спартакистите в Хамбург) са смазванни безпощадно, ако се наложи - и с чужда военна сила. И без значение, че Европа не би допуснала по никакъв начин пролетарска власт в България.

Въпреки всичко Коминтерна нарежда на лидерите на БКП да започнат подготовката на въоръжено въстание, което да избухне през септември 1923 година. Основателят на партията Димитър Благоев е против тази безумна авантюра, но той и неговите поддръжници са изтласкани от верните на Москва псета. Оттогава нестене може да се твърди, че БКП изцяло се е превърнала в партия, слугуваща на съветските интереси и работеща срещу България.

Организаторите на метежа, родоотстъпниците Георги Димитров, Васил Коларов и Гаврил Генов установяват своя щаб в гр. Фердинанд (дн. Монтана). Това изобщо не е случайно - избират тази част от България, за да могат, когато стане напечено, да се измъкнат от страната в посока Сърбо-Хърватско-Словенското кралство - най-приятелски настроената към предишната власт съседна страна, респективно най-враждебна към правителството на Демократичния сговор.

Метежът избухва на 23 септември 1923 година и обхваща Северозападна България, както и в други отделни околии в страната. За изненада на организаторите обаче, мнозина привърженици на комунистите не се включват. Така "въстаниците" се оказват предимно бивши членове на "Оранжевата гвардия" на БЗНС плюс комунисти в отделни, предимно селски региони. Затова и армията, ВМРО и про-правителствените "шпицкоманди" се справят бързо и лесно с метежа. За съжаление обаче, главните организатори, както и част от бунтовниците успяват да напуснат навреме пределите на България и да се измъкнат от правосъдието.

Можем само да гадаем какви биха били последствията, ако правителството и армията не са били успели да смажат пуча. В най-добрия случай България е щяла да получи утежняване на клаузите по Ньойския договор (нещо като предпазна клауза от ЕС). В най-лошия случай - окупация на страната от войските на съседните държави. На вас оставям да прецените до какво би довело това...



Тагове:   БКП,   антибългарски,


Гласувай:
10



1. анонимен - Докато част от една нация
23.09.2009 13:39
чества дати и събития, която разединяват нацията, тя ще бъде винаги в опашката на модерните и проспериращи съвременни общества.
А дали това не е целта на някои ?
цитирай
2. thetrooper - @andreshko
23.09.2009 15:07
Аз и тези, които празнуват "септемврийското въстание" не сме една нация.
цитирай
3. анонимен - Нямаш умора антикомунисте. Тъл...
23.09.2009 16:07
Нямаш умора антикомунисте.Тълкуваш и коментираш неща ,които не са ти ясни.Какво искаш да кажеш-дали е антифашистко или анти едикакво си въстание е имало-не добре подготвено и с лоша организация и лош изход за комунистите.Но и при Априлското въстание също неочаквано за организаторите повечето хора се скатават така ,че това е характерна черта на българите-някой друг до свърши работата и всички после до се бием в гърдите.Нищо ново под слънцето.А в целия свят са" тъпаци"-взеха ,че избраха Бокова за председател на ЮНЕСКО.Прати им едно писмо ,че е комунистка и се излагат.Но отдавна хората не ги интересува кой в каква партия членува.Само в България на някои още им кънтят залповете на "Аврора" в главите и си говорят за лустрации.2009 год е ,не е 1989-виж календара ако имаш съмнения
цитирай
4. анонимен - Анонимний,
23.09.2009 21:29
Стотици отърваха кожата през 1989-90 г. и сега са най-голямите привърженици на демокрацията, а тяхните "гениални" деца и внуци отново си развяват гагите и с типичен за произхода им гьонсуратлък се обявяват за спасители на държавата. Само че кокала е оглозган, та и те залаяха едни срещу други като гладни кучета.
А колкото до това кой в коя партия членува, в България засега все още е важно, докато измрат генноувредените остатъци от миналото и се изградят партии от съвременен европейски тип.
Едва тогава няма да има значение кой къде е избран и чий син или дъщеря е.
Фамилията Бокови има тежки грехове към много българи от "непрежалимото време на социализЪма и комунизЪма", които не са забравени.
ТОВА НЕ Е АНТИКОМУНИЗЪМ, ТОВА Е НАПОМНЯНЕ ЗА АНТИЧОВЕШКАТА ИДЕОЛОГИЯ НА КОМУНИЗМА ! МОЖЕ НА НЯКОИ ДА ГОРЧИ, НО ГОРЧИЛКАТА Е ТЯХНО ПРОИЗВОДСТВО .
цитирай
5. анонимен - andrechko, Вече има поколение, ...
23.09.2009 22:23
andrechko,Вече има поколение ,което не живяло при омразния ти социализъм и въобще не ги интересуват нито комунисти нито капиталисти.Имам ги двама в къщи-син на 25 и дъщеря на 20год.Според вас още колко години трябва да дъвчем комунизма.Те не искат да живеят в миналото,искат да живеят в настоящето.Или като не можем да предложим настояще и бъдеще ще си чешем езиците още 100 години.
цитирай
6. enige - Още една грозна страница от бълг...
23.09.2009 23:26
Още една грозна страница от българската история!
Комунизмът е най-антихуманната идеология на земята.
цитирай
7. thetrooper - @3
24.09.2009 01:29
На тези от ЮНЕСКО тепърва ще им се привидят дяволи по пладне. Нали и Батето Славков беше избран за член на МОК, ама му биха шута заради корупция. Сега остава букмейкърите да започнат да събират залози по каква причина червената отрепка Бокова ще бъде изхвърлена от ЮНЕСКО.
цитирай
8. анонимен - Добре, че са българите да измислят ...
24.09.2009 09:07
Добре, че са българите да измислят корупцията ама според теб обаче.И Франция и Англия са преди нас в тази класация и то направена от ЕС,а не от сини българи. И сега Батето като не е в МОК там корупцията изчезна.Аз пък приемам залози ,че член на ДСБ в близките 50 год няма да заеме подобен пост в света
цитирай
9. thetrooper - @8
24.09.2009 14:33
И кой ще си остави залога при тебе, след като се криеш като шумкар? Отсега нататък или влизай тук с името си, или върви на майната си. Анонимни коментари тук не се търпят.
цитирай
10. анонимен - Това върви на майната си го употр...
24.09.2009 16:16
Това върви на майната си го употребяваш много често.Дали да не дойда да ти поразбия зъбките
цитирай
11. thetrooper - @10
24.09.2009 16:39
Е, това вече си е заплаха за саморазправа, а за такова нещо ще си имаш проблеми със закона - проверил ли си вече какви са последствията?
цитирай
12. анонимен - RE :5 Анонимний,
24.09.2009 17:52
тъкмо за поколението на децата ни говоря, че трябва да знаят някои истини от " непрежалимото минало " , за да не се оставят да ги подлъгват отново " сладките наследници на миналото" и тези, които днес се стараятда им подражават !
Е, те тук е ключът от бараката ! Дано си разбрал !
цитирай
13. анонимен - Проверил съм. След като ме псуваш ...
24.09.2009 17:54
Проверил съм.След като ме псуваш спокойно мога да ти променя малко физономията и ще мине за дребно хулиганство в състояние на афект.Освен това "върви на майната си" е документирано
цитирай
14. thetrooper - @13
24.09.2009 19:20
Да бе, ще ти се - кой ще те остави да се саморазправяш в 21.век на територията на ЕС? И се разкарай от блога ми - предупредих те да не пишеш анонимно!
цитирай
15. анонимен - В оня префърцунен колеж по туризъм ...
24.09.2009 19:38
В оня префърцунен колеж по туризъм не те ли научиха малко на обноски.Но ти си типична българска кратуна ,която освен едно голо голямо самочувствие друго няма.А това ,че най-после си разбрал ,че вече е 21 век е похвално.Сериозно се бях притеснил ,че си мислиш, че е 1923год.Пък ако някой реши да ти налее малко акъл в главата по друг начин не разчитай много на това ,че сме в ЕС.Аз съм комунист-неандерталец и не ми пука за ЕС.
цитирай
16. thetrooper - @13
24.09.2009 19:40
Освен това ти си едно нищо - без име, без лице, без пол, без възраст. Моето "върви на майната си" е обръщение към нищото - няма как да докажеш, че ти си ти, защото си невидим, безименен, несъществуващ. И не можеш да ме стреснеш със заплахи, защото първо трябва да излезеш от анонимност, а теб те е страх да се покажеш на светло. Но ако все пак глупостта ти се окаже по-силна от страха, само ще разбереш, че да нападаш физически сина на бивша съдийка от ВАС е много, ама много тъпа идея. И как "дребното хулиганство в състояние на афект" може много лесно да се превърне в "опит за предумишлено убийство".
цитирай
17. thetrooper - @15
24.09.2009 19:47
Като си комунист-неандерталец не очаквай обноски от мен - с обноски се отнасям само към цивилизованите хора, които правят разлика между колеж и университет. Освен самочувствие притежавам и много други качества, но ти не заслужаваш да ги разбереш - особено след като си позволяваш квалификации, без да ме познаваш.
цитирай
18. анонимен - Ти нали се пишеше много репресиран и ...
24.09.2009 19:56
Ти нали се пишеше много репресиран и онеправдан от комунизма .Това ,което пишеш не се връзва с брътвежите ти.За да стигне до ВАС майка ти бая са я образовали комунягите.Или е учила преди 9.09 44год.Не мога да разбера как с жена озаглавила блога си "Ценя всяко мнение "членувате в една партия.Поучи се от Галя ,ще ти е от полза
цитирай
19. thetrooper - Някои разяснения към мръсния анонимен боклук - @18
24.09.2009 20:21
1. Никога не съм се писал репресиран и ЛИЧНО онеправдан от комунизма (например никога не са ме наричали "фашистко копеле" и тем подобни). Това обаче не променя факта, че комунизма беше една гнусна и отвратителна система, която потискаше всички (без номенклатурата).

2. Преди време бях писал, че комунистите са отнели къщата на дядо ми - ставаше дума за дядо ми по бащина линия, а не по майчина. Въпреки това не мога да нарека това репресия от уважение към хората, които са страдали много повече. На фона на убийствата, лагерите и изселванията една отнета къща и недружелюбното отношение на "народната власт" към един полицай от преди 09.09.1944г. е капка в морето, за да си позволя да се наричам репресиран. Но са достатъчни основания да мразя червените примати и тяхното сопаджийско "правосъие".

3. Галя не членува в ДСБ, тя е само симпатизант. Както и да е, за твое сведение, тя е една от най-върлите фенки на блога ми (оставила е като доказателство доста коментари). Това, на което тя не е фенка, са анонимните нещастници с техните малоумни коментари.
цитирай
20. анонимен - Теб комунизма не те е потискал за...
24.09.2009 22:49
Теб комунизма не те е потискал защото си бил хлапе тогава-така ,че не се включваш в групата на потиснатите.Ако са отнели къщата на дядо ти най-вероятно е имало за какво, а реституциятя ви е върнала отнетата къща така, че дядо ти без да знае ти е помогнал след 45-50 год..А Галя отговаря на всеки и коментира всичко в блога си без значение от кой е и за какво е.И трите ти точки са са разбити и понеже пак няма да имаш доводи можеш да си спестиш "анонимните нещастници" и другите любезности, на които са те научили в Университета по туризъм.На светлинни години си от Галя.
цитирай
21. thetrooper - @20
25.09.2009 16:23
Ти не разбра ли, че твоето мнение не ме интересува? Или трябва да ти обяснявам по няколко пъти като на умствено изостанал? Щом съм бил на светлинни години от Галя, какво търсиш в моя блог? Аре чупката!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: thetrooper
Категория: Политика
Прочетен: 2054510
Постинги: 264
Коментари: 3353
Гласове: 6456
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031