Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2009 12:02 - ДСБ и изборите за кмет на София
Автор: thetrooper Категория: Политика   
Прочетен: 12597 Коментари: 38 Гласове:
6

Последна промяна: 26.09.2009 12:21


В началото на месеца ви представих своето мнение относно частичните избори за кмет на София. Основен акцент в него беше убеждението, че моята партия ДСБ не бива да издига кандидатура, поради крайно неблагоприятните за нас електорални нагласи в момента.

Не се отмятам от това си виждане, но държа да направя някои уточнения.

Първо, още тогава знаех, че с тази си позиция аз съм в малцинство. Освен това, когато представях позицията си, аз пребивавах извън София и нямах пълна представа за настроенията на редовите десебари в столицата. Ето защо това беше едно лично мнение, с което не ангажирам нито съпартийците си, нито градското ръководство. Сега обаче, когато съм се запознал със ситуацията по районните клубове (не само във витруалното пространство на братята-съблогъри, които членуват в или симпатизират на ДСБ), се чувствам задължен да представя и една друга гледна точка по въпроса.

Това, че немалко десебари са искрено убедени в нуждата от издигане на наш кандидат (което вече е почти невъзможно заради оставащото все по-малко време), е по-малката драма. По-голямата е, че в редиците на ДСБ зрее все по-голямо недоволство от колабориционизма и съглашателството с ГЕРБ и Бойко Борисов. Хората искат алтернатива на ГЕРБ в София, където ДСБ е опозиция на бившия кмет и настоящ премиер.  Хората също така искат и запазване на нашата идентичност на антикомунистическа партия и не могат да приемат всичките тези реверанси и лупинги към бившия бодигард на Тодор Живков.

От друга страна, още никой от ръководството на ДСБ-София не е застанал пред микрофон, за да обяви ясно и недвусмислено какво ще предприеме партията. И най-важното - да обясни на всички редови членове и симпатизанти защо се постъпва така. Първо, нагласите бяха към издигане на самостоятелна кандидатура (явно удовлетворявайки желанието на повечето районни организации). После се реши да се ходи на преговори за общ десен кандидат или подкрепа на кандидата на ГЕРБ. Все още обаче официално решение няма. А времето тече.

Считам, че към настоящата ситуация най-добрия ход е ДСБ да обяви офицално отказ от участие в частичните избори, без да дава подкрепа за кандидатката на ГЕРБ г-жа Йорданка Фандъкова. Отказът от издигане на собствен кандидат е достатъчен жест на добра воля към ПП ГЕРБ. Декларирането на подкрепа обаче далеч няма да има нужния ефект. Поради простата причина, че много десебари няма да гласуват за г-жа Фандъкова. И проблемът не е в самата нея, а в желанието за дистанциране от Бойко Борисов.

На парламентарните избори на 5 юли за Синята коалиция гласуваха близо 100 хиляди души в трите софийски избирателни района. Два пъти по-малко от гласувалите за ГЕРБ. Тоест, дори и част от симпатизантите на СК да не подкрепят г-жа фандъкова, това няма да е фатално за нея. Може обаче да е фатално за ДСБ.

Ако градското ръководство наложи непопулярното решение да се подкрепи г-жа Фандъкова, част от избирателите на ДСБ не само че няма да отидат да гласуват, но и ще се отдръпнат от партията. И след две години, когато ще има редовни общински избори плюс избори за президент, ще бъде много трудно тези избиратели да бъдат върнати.

Ето защо смятам, че най-добрата позиция би била следната: ДСБ се отказва от издигане на кандидат за кмет и призовава своите симпатизанти да гласуват по съвест.

Тогава част от десебарите ще гласуват за Йорданка Фандъкова - тези, които я харесват или пък считат, че тя е най-малкото зло от всички кандидати.

Друга част ще подкрепят
кандидатурата на блогъра и член на БСДП (също част от Синята коалиция) Теодор Дечев.

Трети може да намерят мотивация да гласуват за някой друг кандидат, който се появи междувременно.

Четвърти ще демонстрират позиция, като пуснат недействителна бюлетина.

А пети просто ще отидат "за гъби" в изборния ден.

Но единството в партията няма да бъде застрашено.

П.П. Отказът от участие в изборната надпревара обаче не премахва нуждата ДСБ да участва в дебата за София. Най-малкото, защото този дебат не се изчерпва само с едните частични избори за кмет.




Гласувай:
6



1. mamkamu - +
26.09.2009 12:25
Добре, сега остава да чакаме ДСБ да се произнесат :)
цитирай
2. thetrooper - @mamakamu
26.09.2009 12:27
Или по-скоро да изискваме бърз отговор от тяхна страна:)
цитирай
3. gantree - @ thetrooper
26.09.2009 12:33
Струваш ми се крайно объркан и неубедителен. :)))
Нямало да бъдело застрашено "единството" в организацията - за какво единство говориш, та то вече го няма, не виждаш ли? Я пак погледни мнозинството от коментари? А това, че ти си решил да участваш в този опит за убийство на градската организация в София още от позицията на не-пълната ти представа, си е наистина твой избор. Аз, по приятелски, каквото имах да ти кажа, казах, и съвестта ми е чиста.

Поздрави.
цитирай
4. thetrooper - @gantree
26.09.2009 12:49
В никакъв случай не желая да навредя на градската организация.

Да, може да не съм убедителен, но ситуацията е сложна. Нямам политически опит и не искам да вменявам решения никому - просто аз виждам нещата така. И също държа съвестта ми да е чиста, затова написах това, което мисля.
цитирай
5. анонимен - Аз няма да гласувам за Фъндъкова ...
26.09.2009 13:36
Аз няма да гласувам за Фъндъкова защото на въпроса -ще се кандидатира ли за кмет тя отговори: Ако г-н Борисов нареди ще го направя.Значи тя ще е дистанционно (като това на тв) на Борисов,т.е. кмет-премиер.Благодаря-ще гласувам за Кадиев щом няма наша синя кандидатура
цитирай
6. анонимен - Няколко неща
26.09.2009 14:04
Виж, първо според мен въобще не трябваше да се отказваме от кандидатура. Не можем да говорим за неблагоприятни електорални нагласи в София, след като столичната организация е най-силната. Такива избори се правят първо, за да се даде избор на гражданите и чак на второ място, за да бъдат спечелени. Независимо от нагласите, след като претендираме за партия с експерти, то срам е да не излъчим смислен кандидат за поста.
Второ, това, с което съм съгласен, е подкрепата за г-н Теодор Дечев. Това е, може би, най-смислената излъчена досега кандидатура за този пост. Поздрави,
Тома.
цитирай
7. gantree - @ thetrooper
26.09.2009 14:04
Е, щом така виждаш нещата, тогава какво още трябва да стане, за да видиш, че отказът ни от участие в изборите е погрешно решение? Извинявай, ако ти досаждам с тия въпроси, то е просто защото още не съм те отписал окончателно от групата на разумните. Пишеш по-горе, за "най-добрата позиция", да се откаже организацията от участие и да си призове членовете и симпатизантите да гласували по съвест - що за абсурд е това "по съвест"? Организацията, това не са някакви далечни и илюзорни морски сирени, организацията - това сме ние, същите, ей ни на - това, дето сме. Хем да се откажем от участие, хем да гласуваме по съвест - как е възможно да станат и двете неща едновременно? Ние нали затова издигаме кандидатура, заради съвестта? Че за какво друго ни трябва да имаме кандидат, ако не заради това? Нонсенс е, не разбираш ли? Аз май ще взема окончателно да си млъкна вече до изборите, че поне от хапчетата за глава да спестя някой лев.

И ... Теодор Дечев, много искам да ви видя подредени зад Теодор Дечев в компанията на куцо и сакато плюс Яне Янев. Направо ще сте като идеален сюжет за гоблен - сите пишман-консерватори, подредени зад гърба на един социалдемократ от партията на д-р Дертлиев :))))
цитирай
8. анонимен - Абсолютно вярно
26.09.2009 14:27
Точно така е, напълно съм съгласен. В края на краищата членовете и симпатизантите на ДСБ винаги са глаували по съвест, когато е имало синя кандидатура. Сега, при липсата й, гласуването по съвест е практически невъзможно, заради липсата на избор.
Избор, който трябваше да бъде предоставен на избирателите, защото каквито и да можеха да се окажат резултатите, те нямаше да повлияят по-зле на електората от приемането на пораженческата позиция "по условие".
Гласуването за Теодор Дечев се оправдава не поради социал-демократически виждания, според мен, а за да бъде подкрепен член на партия от "Синята коалиция".
Но съм съгласен, че взетото решение беше възможно най-погрешното, спрямо отношението на ръководството към избирателите. То граничи с обидно ако щете, защото излиза едва ли не, че партията се отказва от борба преди избирателите си, които са били верни на синята идея не един и два пъти.
Тома
цитирай
9. thetrooper - @5
26.09.2009 14:31
Ако наистина гласуваш за Кадиев, значи просто не си част от синята общност - независимо дали има наша, синя кандидатура или не.
цитирай
10. thetrooper - @Тома
26.09.2009 14:36
Смислен кандидат може да се намери лесно, въпросът е този кандидат да бъде и избираем. Мартин Заимов не беше ли смислен кандидат - но хората избраха Борисов...
цитирай
11. thetrooper - @gantree
26.09.2009 14:39
Аз не съм се подредил зад Теодор Дечев, макар да го считам за по-стойностен кандидат от Фандъкова. Не съм решил дали и за кого да гласувам, но не ми се иска с негласуването си индиректно да повиша резултата на Кадиев.
цитирай
12. анонимен - Донякъде
26.09.2009 14:42
Да, донякъде е така. Сега обаче не е нужно да се търси кандидат извън ДСБ и СДС, за да се опира до Демократическата партия. Искаш да кажеш, че в "Синята коалиция" и то за избори в София нямаме едии избираем кандидат ли? Ако в София нямаме, то къде ще имаме? И ако за София не се борим, то за къде?
И пак ти казвам, важното беше да се даде избор на хората, победата е на второ място - това е демокрацията.
Тома
цитирай
13. gantree - @ thetrooper
26.09.2009 14:50
Не си решил за кого да гласуваш - добре, но тогава как да се разбира мнението ти в коментар 2? Как може хем да не си решил, хем да "изискваш бърз отговор" от ДСБ-София? Този отговор все пак е в някаква форма колективно решение, нали така? Аз съм решил, знаеш ми решението. Хайде, реши и ти, и чак тогава търси бърз или бавен отговор от ДСБ-София.

Резултатът на Кадиев не можеш да го повишиш, ако гласуваш с невалидна бюлетина, както ще сторя аз, ако в крайна сметка се окаже, че няма да имам за кого да гласувам.
цитирай
14. thetrooper - @Тома
26.09.2009 14:51
Качествени канддидати имаме. Друг е въпросът, че СДС няма да играе с ДСБ, а с Бойко - заради конфликта между Мартин Димитров и софийската организация. Но това са техни работи, аз не се меся.

Да, важно е да се дава избор на хората. Но подобен избор досега не беше успешен - Гаврийски, Беронов, Заимов... Както и да е - разбирам мотивите на всички, които искате синя кандидатура. Просто ги кажете на тези, които взимат решенията...
цитирай
15. gantree - @ thetrooper
26.09.2009 14:57
thetrooper написа:
Както и да е - разбирам мотивите на всички, които искате синя кандидатура.

Ето го, единството ни, което беше запазено, според теб. Единството ни се състои в това, че една част от нас искаме да участваме в изборите, а друга част от нас иска да не участваме в изборите. При нас най-неочаквано се получи едно такова единство, като при Юруков и Димитров отпреди няколко месеца. Прихванахме тази болест от СДС, и се разболяхме.
цитирай
16. thetrooper - @gantree
26.09.2009 15:02
Не съм решил, защото до момента не всичко е ясно. какво имаме до момента?
1. Кандидатура на комунистите - Кадиев.
2. Независима "блогърска" кандидатура ( на Теодор Дечев), подкрепена и от блогъри - симпатизанти на ДСБ.
3. Кандидатура на ГЕРБ (все още не е оповестена официално, но съмнения няма) - Фандъкова.
4. Преговори на ДСБ-София с ГЕРБ за подкрепа - тези преговори не са привършили или поне не са оповестени. Няма и окончателно решение.

Ако ДСБ-София поиска от мен да гласувам за Фандъкова, нека да ми обясни и защо го иска. От своя страна, аз съм лоялен член и няма да тръгна срещу решението на софийската организация. В момента обаче предупреждавам, че много други от ДСБ (не само ти) няма да приемат това решение и ще гласуват с недействителна бюлетина.

Сега е времето на дискусиите, преди да се вземе решение. Когато се вземе решение, редно е да го подкрепим.
цитирай
17. gantree - @ thetrooper
26.09.2009 15:14
Добре, какво имаме до момента?
1. Една нищожно малка група от нас искате ДСБ-София да не издига кандидатура.
2. Представяте мнението си като "най-доброто решение" с едни напълно неадекватни аргументи, заради които всички, не само вие, ставаме за смях и за подигравка.
3. В същото време казваш, че още не си взел решение, при положение, че едновременно с това предлагаш решение на другите като "най-доброто", и отгоре на всичкото предупреждаваш, че ако се приеме ТВОЕТО виждане, тогава "много други от ДСБ няма да приемат това решение и ще гласуват с недействителна бюлетина".

Не знам защо допускаш всичките тези противоречия у себе си. Нещо не е наред.
Още веднъж ще кажа, че ми се струваш крайно объркан и неубедителен.
Не може едновременно да предлагаш нещо, и в същото време да предупреждаваш другите колко лоши последици ще произведе приемането на предложението ти. Не може да си и от двете страни едновременно. Или си от едната страна на новопоявилото ни се "единство", или си от другата.

Поздрави.
цитирай
18. thetrooper - @gantree
26.09.2009 15:23
1. Не отричам, че сме малцинство - написал съм го.
2. Ако нашите аргументи са неадекватни, защо ДСБ-София не приеме вашите?
3. Тук не си прав. Моето виждане, е че ДСБ НЕ ТРЯБВА да изисква от членовете и симпатизантите да гласуват за Фандъкова, защото така или наче много от тях няма да го направят. Освен това, ако има противоречие в моя постинг, то е така защото в него представям не само своята гледна точка, а също и гледната точка на други десебари от Триадица (вярвам, не само от там), с които снощи имахме спорове на тази тема. Това не е предлагане на нещо и същевременно призив то да не се приема.
цитирай
19. divini - я и аз да се намърдам
26.09.2009 15:30
Митко, днес може би не съм на кеф, обаче се включвам заради тези две реплики
2. Независима "блогърска" кандидатура ( на Теодор Дечев), подкрепена и от блогъри - симпатизанти на ДСБ. - Това не го приемам за много сериозно, щото със същия успех може да се каже, че е подкрепен от блогъри - симпатизанти на Атака, ДПС и БСП. Това, което искам да кажа, че това,че е подкрепен от симпатизанти не може да направи тази кандидатура сериозна за мен, за момента.

Но ей това "4. Преговори на ДСБ-София с ГЕРБ за подкрепа - тези преговори не са привършили или поне не са оповестени. Няма и окончателно решение." ме побърка. Направо. Държим се като мишоци от едно известно време насам. А аз мишка с котка не съм виждала да преговаря. За кво преговаряме с Герб, доколкото съм схванала настроението на себеподобните си, единственият резултат, който ще има смисъл за нас е Герб да подкрепи наша кандидатура, което няма как да стане. Преговаряме за к'во, за две години спокойствие на сянка ли.. две години позиции във властта в София - не ме карай да се смея истерично. Това е точно толкова забавно, колкото "златния ключ" към Управлението.

Поздрави
цитирай
20. divini - Ган
26.09.2009 15:32
Не е задължително едно решение, когато бъде взимано, да е удобно за мнозинството и да съвпада с неговата позиция. Но е задължително мнението на мнозинството да е взето предвид. ( Това беше вметка от теорията )
цитирай
21. thetrooper - @divini
26.09.2009 15:35
Ми намърдай се, има място:))

Независима "блогърска" кандидатура съществува, затова съм я отбелязал. А това, доколко е срериозна, е отделен въпрос. Аз също засега съм резервиран, поради липсата на политическа подкрепа.

А относно "преговорите" - аз не съм от "преговарящите" и не мога да коментирам. Това, което искам, е да се каже високо и ясно какво правим и защо го правим. Същото, което искаш и ти.

Поздрави.
цитирай
22. divini - :) Абе
26.09.2009 15:39
като знам в какво щуро настроение съм в момента силно се надявам да не искаме едно и също точно сега.. :) Щото ще си останем и без централа, и без ръководство и изобщо... :)
цитирай
23. thetrooper - @divini
26.09.2009 15:42
Направо си те представям:)))

Имах пред вид това, за което беше призовала в твоя блог - да си казваме нещата честно в очи. А пък после ние ще приемем това решение...

цитирай
24. divini - хахахаха
26.09.2009 15:49
А пък после ние ще приемем това решение... Абе .. малко позакъсняват с казването.. така си мисля.. И колкото повече закъсняват толкова по-малко хора ще приемат решението.

Силно се надявам обаче, тези, взимащите решението, да осъзнават, че това решение ще предопредели и решението след 2 години, когато са редовните местни избори..

цитирай
25. thetrooper - @divini
26.09.2009 15:53
Ами, малко - много вече закъсняват с това казване... Другите вече кампании правят...

Ние обаче сме направили това, което зависи от нас - да си заявим достатъчно ясно съображенията по този въпрос. А взимащите решението - ами топката е в тяхното поле, дано я отиграят както трябва:)
цитирай
26. gantree - @ divini
26.09.2009 16:13
divini написа:
Не е задължително едно решение, когато бъде взимано, да е удобно за мнозинството и да съвпада с неговата позиция. Но е задължително мнението на мнозинството да е взето предвид. ( Това беше вметка от теорията )

Здрасти. Не е задължително, така ли? :)))
В член 54 алинея (3) от устава обаче пише, че решенията се вземат с мнозинство повече от половината от присъстващите с право на глас. Следователно не само, че е задължително, но и няма начин взето решение да не съвпада с позицията на мнозинството. Някаква друга теория сигурно имаш предвид.

:)))
цитирай
27. divini - Виж сега :)
26.09.2009 16:26
За устава дай да не говорим :) А теорията е и от мениджмънта, и от управлението на проекти, и от още пет - шест други сфери .. Или управленски решения. А и мен ако питаш :) най-демократично решения се взимат еднолично :) Тази масовост да се гласува за щяло и нещяло не я разбирам ;-)
цитирай
28. gantree - Виждам :))
26.09.2009 16:48
Добре, няма. Знаех си, че имаш предвид една друга теория :))))
То и аз съм й фен, при това откакто се помня, но в случая няма друг по-силен популистки аргумент от този в член 54 алинея 3. Искрено съжалявам, че се налага да тормозя Митко, но тая болест, дето се прихвана от СДС-София, е с летален изход. Лечима е, което е хубавото, само дето времето няма да ни стигне.
цитирай
29. galinabg - Аз ще се въздържа
26.09.2009 17:06
от коментар, защото няма как да пуснеш пегел.
Ще кажа само, че аз, ако нямаме наша кандидатура, НЯМА ДА ГЛАСУВАМ.
Но!- НЯМА ДА ГЛАСУВАМ никога повече. На нито едни избори от тук нататък.
Явно е, че няма за кого и за какво!
цитирай
30. анонимен - Ой заваллията? /радерс/
26.09.2009 17:21
Ми след като разцепихте СДС е се лепнахте за Костов, какво си въобразявате - че сте най-големите демократи ли? Той вашият Костов създаде тази домашна партийка само, за да бъде лидер на нещо и да участва в политиката на всяка цена. Хич не му пука, че разцепи цялото дясно пространство. Да не мислиш, че се касае за някакви приниципни положения; касае се за пари и власт. И вие - рибките - клъвнахте веднага.
цитирай
31. jedi - Да се взимат в ръце, че не знам вече...
26.09.2009 19:43
Да излъчват кандидат и да се държат мъжки. Подходящ, неподходящ, това е положението. Какво са се разфръцкали като простакеси в кафене: ох, със сметана ли да е или без сметана! Какво го мислят толкова? Че ще им се смеят хората или какво?
Изборът е ясен: или показват достойнство или губят електорат.
Не съм гласувал за Герб и неща Фандъкова. Точка.
Когато представят собствен кандидат, тогава ще мисля дали е подходящ или не. Какви са тия политически тактики, стратегийки, ходчета. Поне да обяснят ясно и точно. Поне да опитат.

П.П. Сори, Трупъре, че ти спамя, ама им се ядосвам много.
цитирай
32. galinabg - До @ jedi
26.09.2009 20:02
Ах, как хубаво го казваш.Точно и ясно! И да не е най - "хубавия", нали си е наш, пак ще си гласуваме за него, ама ...нейсе!Empty!
цитирай
33. thetrooper - @радерс
26.09.2009 22:47
Ние сме разцепили СДС? Щото СДС не се беше разцепвало преди това - още от 1991-а насам...
цитирай
34. thetrooper - @galinabg
26.09.2009 22:53
И аз вече неам нерви, ама... Да казват какво ще се прави, докато още имаме някакво поле за действие.
цитирай
35. thetrooper - @jedi
26.09.2009 22:55
И аз това искам - да кажат ясно и точно.
цитирай
36. armatura - софийската баница
27.09.2009 12:55
бесен съм... не му ли е ясно на ДСБ ръководството, че тези прикляквания, полягания, врътки и усуквания унижават и привържениците в прованса!... ако в столицата се скапе организацията, в провинцията пък съвсем ще се затрие. Е, ако са решили да стават присъдружни на ГЕРБ, тяхна воля! Да им е сладка софийската баница!
цитирай
37. thetrooper - @armatura
27.09.2009 13:55
За да му стане ясно на софийското ръководство, трябва всеки заинтересован да си казва мнението.
цитирай
38. анонимен - !!!!!!!!! armatura
27.09.2009 14:46
Napalno spodelqm kazanoto ot ARMATURA.
Imam problem s kompa, po-kasno shte pisha.
ot PROVINCIQTA
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: thetrooper
Категория: Политика
Прочетен: 2054581
Постинги: 264
Коментари: 3353
Гласове: 6456
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031