Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2009 17:53 - Изоставените деца на България (постинг на damnation)
Автор: thetrooper Категория: Политика   
Прочетен: 7576 Коментари: 8 Гласове:
6



Постинг на damnation за домовете за изоставени деца в България http://damnation.blog.bg/politika/2009/10/07/izostavenite-deca-na-bylgariia.411563

Помните ли този филм ? Разтърси ни преди две години, накара ни да се замислим. Трудно ми е да опиша какво почувствах, гледайки кадрите.
Срам ? Тъга ? Гняв ? Ужас ?
Всичко изброено ?

Имаше концерти, имаше пращане на смс-и, имаше обвинения тип "гузен негонен бяга ". И всичко отшумя. А ставаше дума само за домът в Могилино, един от над 100 подобни дома на територията на страната.
В градът в който израстнах, Тополовград има дом за сираци - повечето с ментални и телесни недъзи. Помня ги от детството - винаги мръсни, гледащи тъжни през решетките. Навремето, в зората на скъпата ни демокрация имаше и голям скандал за този дом - едно от децата почина, погребаха го, след време родителите се присетиха да искат трупа, за да го погребат нормално.
И какво се оказа ? Детето е било погребано чисто голо, а дрехите му дадени на останалите.
Колко ли такива други извращения, прояви на нечовечност има, просто покрити, неуспели да стигнат до хората ?
Минаха две години.
Забравихме Могилино, почнахме пак да следим зяпнали и с течащи от устите лиги риалитита, и кавги между пишман политиците ни кой е по-по-по голяма мутра. А децата, пък и възрастните в тези домове са още там.
Благодаря на моя читателка от Канада, която ме подсети да видя какво става по този въпрос - и ми прати и линк към филмчето, че да го изгледам отново. Събуди ме. А дали аз ще мога да събудя някой друг ?
Филмчето е тук -
ЦЪК. Оригинала, на английски - ала не се притеснявайте, през повечето време има коментари на български. А някой от кадрите говорят сами по себе си, без думи. Oригинала с всичките сцени - понеже голяма част от тях бяха цензурирани и изрязани от БТВ.
Най-отвратителните и най-разкриващите.
Не го гледайте ако сте прекалено чувствителни, или просто смятате скоро да ядете. Това не е фашистки концлагер. Това не са кадри от Лесото или Намибия. Това е България, Европа, Европейски съюз, годината е 2007.

Какво стана от тогава насам ? Събраха се пари за дрехи на децата. Купиха им специализиран автомобил. Част от тях намериха нов дом в съвременни къщи за отглеждане на децата в близки до семейните условия - с подходящи грижи и възпитание.
А какво стана с останалите, над 100 дома ?
Мълчание.

Реално, правя се на отворко, но не съм журналист - софтурен специалист съм. И е нормално, да пропусна нещо, да не чуя нещо. Не се чувствах особено ангажиран по темата, един вид.
След писмото което получих обаче, след този апел за намиране на информация реших да се разтърся.
Единственото което намерих, е мъгляво обяснение как тези над 100 дома ще се закрият и ще се отворят нови, съвременни. С европейски пари. Никой не казва нито кога, нито как, та се сетих за лафа " Тате каза че ще ми купи колело, ама друг път".
Драги управляващи, и децата ( пък и възрастните ) от тези домове ли ще получат помощ, състрадание и човешко отношение, ама друг път ?

А всъщност, не е толкова трудно. Просто, вместо да се купуват официални вратовръзки за по 2000 лв и картофобелачки за по 10 000, може да се дадат на домовете. Вместо да се чудят, да вземат ли нов самолет на парламента, два ли, или да ги върнат, може да се помогне на нашите проблемни деца.
Понякога става дори без помощ от "майката" родина.
Приятелката ми е психолог, навремето за един семестър е била и в специалност педагогика в Софийския университет. Та от там, е била изпратена на няколко месечно обучение в дом за сираци.
Домът за сираци, освен наши студенти, приема и чужди такива. Приема помощи и дарения от много фондации, наши и чужди. И там е било невъзможно да видиш гледки, като в този клип.
* Всъщност, любимата и състудентите и са събрали пари, които са отишли за ремонт на осветлението.
Това, всичко това, става по-скоро по инициатива на кадърно управление от страна на директорите, а не от страна на държавата.
Щом става на едно място, сигурно може да стане и на други ?

Не знам какво точно целя с тези редове. Не знам кой искам да ме чуе, не знам кой искам да събудя. Надявам се обаче, да се даде гласност на този проблем, който има навика бързо да бива покриван далеч от хорските очи.
Да не забравяме "гордото" първо място в Европа по брой на деца в подобни заведение.
Просто, да не забравяме.

Ваш критикар : Damnation

Допълнение и от мен: да не забравяме също, че главната виновница за геноцида в Могилино и другите подобни домове, бившият социален министър и настоящ председател на социалната парламентарна комисия, другарката Емилия Масларова ("Те толкова си могат...", "клето създание" и т.н.) е все още в Парламента с депутатски имунитет, а не където и е мястото - на подсъдимата скамейка на Хагския трибунал за престъпления срещу човечеството!


Тагове:   Могилино,


Гласувай:
6



1. damnation - Тя и Масларова толкова си може. . . ...
07.10.2009 17:57
Тя и Масларова толкова си може... но, ето, факт - недокосната е.
цитирай
2. thetrooper - @damnation
07.10.2009 18:00
damnation написа:
Тя и Масларова толкова си може... но, ето, факт - недокосната е.


Ами да я "докоснем" тогава - да я "докоснем" доживот...
цитирай
3. анонимен - кой и как да ги "докосне" теаи изверги
07.10.2009 19:14
като са недосегаеми.
жалко за децата
цитирай
4. veselaj - За едно не съм съгласна. че трябва да ...
08.10.2009 00:27
За едно не съм съгласна . че трябва да се подкрепят домовете за деца. Такива домове НЕ БИВА да има. Тези деца могат да бъдат осиновени и обичани. И само за това трябва да се борим.
цитирай
5. анонимен - жестокост и безразличие
08.10.2009 09:54
Масларова е виновна - факт. Че трябва да я "докоснем" - факт. Защо не го правим? Къде сме през тези две годни? Как можем да търпим откровен фашизъм и геноцид към български деца, били те и с увреждания? Ами можем - факт.
Държавата ни била...(всякакви прилагателни) - факт, защото ние сме държавата и каквито сме ние, такава ни е и държавицата и ... отношението към децата с увреждания - факт.
цитирай
6. thetrooper - @3
08.10.2009 13:28
Тези изверги не са недосегаеми - нито от Хагския трибунал, нито от Европейския съд по правата на човека.
цитирай
7. thetrooper - @veselaj
08.10.2009 13:29
Да, но за тези деца, които никой не иска да осинови или вземе в приемни семейства, все пак ще трябва да има домове. Иначе и аз съм съгласен, че колкото се може повече деца трябва да бъдат преместени в среда, максимално близка до нормалната семейна такава.
цитирай
8. thetrooper - @5
08.10.2009 13:31
анонимен написа:
Масларова е виновна - факт. Че трябва да я "докоснем" - факт. Защо не го правим? Къде сме през тези две годни? Как можем да търпим откровен фашизъм и геноцид към български деца, били те и с увреждания? Ами можем - факт.
Държавата ни била...(всякакви прилагателни) - факт, защото ние сме държавата и каквито сме ние, такава ни е и държавицата и ... отношението към децата с увреждания - факт.


Ами не знам как търпите. Аз не търпя. Damnation също. Нито пък всички останали, които са направили нещо по случая.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: thetrooper
Категория: Политика
Прочетен: 2054870
Постинги: 264
Коментари: 3353
Гласове: 6456
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031