Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2009 17:16 - Забравената съпротива (статия на Даниела Горчева)
Автор: thetrooper Категория: Политика   
Прочетен: 5904 Коментари: 10 Гласове:
3
Линк към оригинала на статията http://liternet.bg/publish19/d_gorcheva/gorianite.htm

 

“Напротив, днешната наша свобода има безбройно число мъченици... ...но на малцина са тия известни, на малко от тях се знае где почива свещеният прах, нищо не е направено, за да се увековечи тяхната памет, когато отечеството им, за което са станали жертва, свободно е днес.”

Захарий Стоянов, “Записки по българските въстания”

 

image

Берлин, 1953

image

Будапеща, 1956

image

Прага, 1968

Всепризнато е твърдението, че българите, за разлика от германци, унгарци, чехи и поляци, нямат своята революция срещу съветския режим и комунистическата власт... Истината обаче е съвсем различна. Българите не само че оказват съпротива, но всъщност са ПЪРВИТЕ в Източна Европа, които се вдигат на бунт.

До днес се смята, че първото въстание срещу съветския режим в социалистическия лагер е в ГДР през 1953 година. Първата масова въоръжена съпротива обаче започва още през 1944 година и е в България и не само е първата, но е и най-упоритата и най-продължителната.

За съжаление тази съпротива остава почти неизвестна, а нейното изследване и популяризиране би ни освободило от позорния мит, че само ние, българите, не сме се бунтували срещу наложения от Москва режим.

 

Горяните

Горянското движение възниква като спонтанна съпротива срещу съветизацията на България и срещу съпровождащия я комунистически терор и започва още през есента на 1944 година, когато Червената армия нахлува в нашата Родина.

image
Герасим Тодоров
рис. Костадин Събев
1

В първите месеци след 9 септември са избити или "безследно изчезнали" близо 30 хиляди души и в отговор на заливащите страната репресии в Балкана излизат стотици хора - понякога цели семейства. Общо горяните и техните помагачи са около 10 000 души. Самите горяни са около 2 000, а разкритите нелегални организации - над 600. В движението се включват най-различни прослойки на българското общество. Според един доклад на Държавна сигурност от 1951 г. сред въстаниците имало стотици земеделци, националисти, бивши комунисти, бивши полицаи, троцкисти и анархисти, бивши офицери, членове на ВМРО...

Горяните се сражават с комунистическата власт от 1944 до 1956 година. Горянски чети действат из цялата страна - 28 по-големи чети, множество по-малки и дори 160 горяни, които се сражават поединично. Други 52 чети влизат от чужбина - наричани от социалистическата пропаганда диверсанти, а всъщност български емигранти, които се връщат в България да се сражават срещу комунистическата власт с надеждата, че това ще подтикне Запада към война за освобождението на Източна Европа.

А до потушаването на Унгарското национално въстание от съветските танкове и пасивността на Запада хората от страните в Източна Европа живеят с надеждата, че това освобождение е много близко. През 1950 г. СССР и САЩ се сблъскват индиректно в Корейската война. Съединените щати заемат все по-рязка позиция спрямо нарушаването на човешките права зад Желязната завеса и през 1950 скъсват дипломатическите си отношения с България. В началото на 1951 г. Труман заявява, че Съединените щати са готови да воюват в защита на Европа, а Конгресът одобрява изпращането на американски войски в Европа.

В същото време в България е в ход отнемането на земята, а съпротивата е повсеместна: селяните бягат в гората при идването на комунистическите агитатори за ТКЗС, стотици са бегълците през границата. В много села хората масово напускат ТКЗС и се опитват да си върнат инвентара и добитъка. Тези опити преминават в селски бунтове и сблъсъци с милицията. Стълкновения има и при издължаването на държавните доставки. Непосилните задължения в селскостопанска продукция, която частните стопани трябва да предадат на държавата, предизвикват многобройни женски бунтове. “Защо ни отнемате хляба и го давате на руснаците”, питат насъбралите се стотици жени. “Долу ТКЗС”, “Долу комунистите”, са виковете на женските протести, докладвани на компартията.

image
Георги Търпанов
рис. Костадин Събев

В тази обстановка се подготвя всенародно въстание срещу комунистическия режим. Разпокъсаната съпротива на горянските чети започва да се координира от радио "Горянин". В края на май 1951 то съобщава, че в сливенския Балкан се сформира въстаническа армия и хора от цялата страна тръгват натам. Комунистическата власт е уплашена не на шега. 13-хилядна армия от милиционери и войници обгражда Сливенския Балкан, за да попречи на въстаниците да се присъединят към четата на Георги Търпанов2. Стотици са арестувани, а някои са разстреляни на място без съд и присъда.

 

На първи и втори юни 1951 година 106 горяни от четата на Георги Търпанов водят сражение срещу 6-хилядна армия от милиционери и войници в Сливенския Балкан. След 48-часова престрелка четниците разкъсват блокадата и се изтеглят. Командирът им получава 12 огнестрелни рани, но въпреки това успява да изведе хората си на безопасно място. Загинали са 40 горяни, но въстаниците успяват да изнесат всички свои ранени. Няколко седмици по-късно четата на Търпанов е преустроена и готова да се впусне в нова битка.

 

Паметникът на Съветската армия в София е издигнат като предупреждение и заплаха

Операцията срещу горяните се води лично от Вълко Червенков и Георги Цанков, министър на вътрешните работи, които пристигат в Сливен и стават свидетели на най-позорната загуба на милиционерската държава. Битката със сливенските горяни дава на българските комунисти да разберат, че въпреки жестоките репресии и масовите убийства без съветската армия те няма да удържат властта. Това не е учудващо - комунистите нямат обществена подкрепа. На 9 септември 1944 година те са едва 25 хиляди (след 9 септември набъбват до 250 хиляди), а земеделците са 750 хиляди, които, дори след забраната на партията, екзекуцията на лидера им Никола Петков и концлагерите за членовете на партията, продължават да са сериозна политическа опасност за комунистическия режим. Уплашен от съпротивата срещу компартията, Вълко Червенков отправя недвусмислено послание - издига в центъра на София заплашително огромен, зловещ паметник на Червената армия. Първоначално паметникът е бил замислен като малък монумент на загиналите във Втората световна война, но вместо първоначалния проект е издигнато днешното чудовищно съоръжение като комунистическа заплаха и предупреждение към българите, че битката им е безсмислена, защото БКП винаги може да повика на помощ Червената армия.

И днес този паметник все още заплашително размахва шпагин в центъра на София, за да могат днешните комунисти да има къде да изразяват своята благодарност към армията-окупаторка, с чиято решаваща помощ получиха властта през 1944 и я задържаха половин век.

В началото на 50-те ръководството на компартията създава специален отдел ХII към Държавна сигурност за борба и ликвидиране на горянското движение с поделения към окръжните управления на МВР като залага на създаването на агентурна мрежа. Голяма част от горяните са заловени и избити без съд и присъда, благодарение на агенти на ДС. Предателите и доносниците се оказват изключително важни за "народната" власт в борбата й срещу народа на България.

Светът научи за въстанието в Източна Германия през юни 1953, за Унгарската революция през 1956, за Пражката пролет през 1968, но кажи-речи никой не е чувал за съпротивата на българските горяни.

image image image
Георги Русев
рис. Костадин Събев
Курти Карагенов
рис. Костадин Събев
Иван Узунов
рис. Костадин Събев

 

Защо тази продължителна съпротива остава неизвестна?

Причината е проста и грозна. Докато в Унгария, Чехия и Полша комунистите подкрепиха националното недоволство и то се превърна в мащабна революция срещу съветския режим, то българските комунистически властници за разлика от немските, унгарските, чешките и полските не подкрепиха борбата на своя народ, а застанаха на страната на чуждия агресор. След което се постараха да направят всичко възможно и споменът за съпротивата на горяните да изчезне, а дезинформацията е специалитет на комунистическата Държавна сигурност. Постараха се да внушат, че българите не са се съпротивлявали. Защото иначе трябваше да признаят, че са сломили съпротивата на българския народ като верни оръдия на Съветския съюз.

И именно на престъпната ДС, оказа се, е служил и днешният български президент Първанов с агентурен псевдоним Гоце, който не само не потъна в земята от срам, а нагло се кандидатира за втори мандат.

Българските комунисти бяха не само национални предатели и позорни слуги на Москва, но не се свеняха да потърсят "братската" помощ на окупаторите, за да смажат собствения си народ, в името на когото уж управляваха.

Не случайно и днес българските комунисти, запазили своите политически и икономически позиции, се боят като дявол от тамян от разкриването на архивите и пищят до небето, че това щяло да навреди на националните интереси.

Разкриването на архивите обаче ще извади на бял свят истината за националните предателства на комунистическата номенклатура, за чудовищните престъпления на комунистическата Държавна сигурност и на членовете на Политбюро срещу собствения им народ. Не националните интереси, а гузното комунистическо минало е заплашено от разкриването на истината.

*

Малцина от горяните оцеляват, повечето загиват в битките или заловени, са осъждани на смърт или убивани без присъда. Семействата им с десетилетия са преследвани и потискани.

 

 

БЕЛЕЖКИ

1. Рисунките на Костадин Събев, художник от Чирпан, са правени по снимки на горяните. Излагани са през септември 2006 г. в София, Синия лъв.

2. Георги Маринов Стоянов - Търпана е роден на 6 май 1915 в с. Желю войвода, живял в с. Тополчане. Командир на четата в Сливенския балкан, още приживе наричан от хората Бенковски. В края на май 1951 г. радио Горянин съобщава, че в Сливенския балкан се сформира въстаническа армия и от цялата страна натам тръгват хора, готови да се сражават срещу комунистическата власт. 13-хилядна армия е концентрирана в сливенския гарнизон, 6 хиляди войници обкръжават четата, която въпреки това успява да пробие блокадата и Търпанов, с 12 огнестрелни рани, я извежда към безопасни места. В края на 1951 г. Георги Търпанов е заловен, осъден на смърт и екзекутиран на 2 декември 1951
Гласувай:
3
01. анонимен - В изброените държави има съветски ...
09.10.2009 19:42
В изброените държави има съветски гарнизони и войски.За това народа там е имало срещу какво да се бунтува.Как да има съпротива срещу нещо ,което го няма-като няма съветски войски срещу кого да е бунта в България.Протести срещу колективизацията е нормално да има-българина много държи на личната си собственост.Естествено ,че най-недоволни са тези които са били най-заможни.Другите,които влизат в ТКЗС-то само с кърпените си потури и 2-3 декара земя са били доволни .И понеже доволните са били повече от недоволните резултата е ясен.
цитирай
2. анонимен - Червени боклуци
10.10.2009 07:48
Ченгетата на светло!
цитирай
3. анонимен - Горяни само в главата на Горчева.
10.10.2009 09:59
Даниела Горчева една безродничка която черни всичко Българско живе е в Германия от 30 год и си изкарва хляба с откровенни лъжи и манипулаций.Никога не е имало такова движение и размах така наречените горяни тъй като въобще не са имали подкрепа от населението.Това бе плод на студената война така наречените диверсанти влизащи през границата от Гърция
цитирай
4. merkator - do 3.
10.10.2009 10:34
Бях сигурен, че червените психопати от твоя калибър са на изчезване?! От коя землянка пишеш и кога ви прокараха нет в партизанския лагер?!?!
Послушай ме, преоблечи се като обикновен селянин ( т.е. само остави винтовката) и тръгвай бързо към Москва! Там е твоето място, не храни илюзии!
цитирай
5. nkf - Темата засяга един от умишлено з...
10.10.2009 11:02
Темата засяга един от умишлено затъмнените периоди на българската история и е хубаво,че все повече почва да се "осветява".На комунистическите цървули по-горе, бих препоръчал сборника документи "Горяните".При това документи от "Главно управление на архивите при министерски съвет".
цитирай
6. анонимен - Малее, надминал си всички комун...
11.10.2009 09:49
Малее,надминал си всички комунистически писания за партизаните.106 човека са разпертушинили 6000.С 12 огнестрелни рани командира им е успял да ги изведе.Ако са толкова драскотини може ,но при 12 дупки по теб ще си мъртъв за 10-тина минути-ще течеш като лейка.Сигурно от тези "архиви " е сценария на "РАМБО".Иначе е нормално, на който не му харесва живота да хваща гората и да се съпротивлява както намери за добре.
цитирай
7. анонимен - ariman-за горяните
11.10.2009 09:56
Да, имало ги е, дядо ми е водил рота срущу тях и е получих куршум от тях, не ги мразеше, как да мразиш други българи, казваше, но са се убивали за ради червените от Москва.
цитирай
8. thetrooper - Малее, надминал си всички комун...
11.10.2009 15:45
анонимен написа:
Малее,надминал си всички комунистически писания за партизаните.106 човека са разпертушинили 6000.С 12 огнестрелни рани командира им е успял да ги изведе.Ако са толкова драскотини може ,но при 12 дупки по теб ще си мъртъв за 10-тина минути-ще течеш като лейка.Сигурно от тези "архиви " е сценария на "РАМБО".Иначе е нормално, на който не му харесва живота да хваща гората и да се съпротивлява както намери за добре.


Какво съм надминал бе, не виждаш ли, че статията не е моя, а на Даниела Горчева? Ей, поне се научете да четете преди да пишете, неграмотници такива!
цитирай
9. анонимен - Препечатвайки дословно чужда с...
12.10.2009 09:10
Препечатвайки дословно чужда статия ти 100% декларираш съгласие с написаното.Поне така го разбирам аз неграмотника ,но понеже съм учил в СУ ,а не в чужбина като теб може да съм пропуснал доста лекции и да съм си останал неграмотен.Така се получава защото по мое време се борихме 1500 човека за едно място в Университета,а сега един многознайко го канят в 15 учебни заведения да следва.Е вие преписвачо ,съгласен ли сте с написаното от Горчева или не.Обясни на мен недоучилия
цитирай
10. thetrooper - @9
13.10.2009 19:20
Няма да ти обяснявам нищо, докато не напишеш името си. В описанието на блога съм написал:

МОЛЯ, ПИШЕТЕ ИМЕТО СИ КОГАТО КОМЕНТИРАТЕ - АНОНИМНИТЕ КОМЕНТАРИ СЕ ТРИЯТ!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: thetrooper
Категория: Политика
Прочетен: 1457689
Постинги: 264
Коментари: 3353
Гласове: 6444
Календар
«  Януари, 2019  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031