Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.10.2009 17:39 - За паметника на съветската армия и българската бойна слава
Автор: thetrooper Категория: Политика   
Прочетен: 7493 Коментари: 17 Гласове:
7

Последна промяна: 11.10.2009 19:10


На няколко пъти досега в този блог споделях възмущението си от факта, че в центъра на София, срещу сградата на най-стария български Университет, продължава да стърчи паметника на съветската окупационна армия, донесла толкова много беди и нещастия на българската нация. Малко познат обаче е  факта, че тази "велика армия-освободителка" е била посрещната в бой от българско военно съедининие в самия край на Втората световна война. Става дума за Българската бронеизтребителна легия, позната още като Българската Waffen SS бригада. Не само това, ами тази българска военна част е нанесла поражения на 46-а армия от 3-и украински фронт (същия, който е окупирал България през септември 1944г. и чийто войници и офицери са извършвали многобройни насилия и мародерства над мирното българско население), взела е съветски войници в плен и най-важното, останала е непобедена до края на войната. Едва на 10 май 1945г. ротмистър Замфиров, заменил загиналия командир на легията полк. Рогозаров, подписва капитулацията на легията пред американското военно командване.

Пълната история на Българската бронеизтребителна легия можете да прочетете тук.
 



Тагове:   армия,


Гласувай:
7



1. templar - изпитвам много силен скептицизъм
11.10.2009 20:35
към всякакви "български" съединения, които са се сражавали под командването на чужди държави. Българската легия (достоверността на информацията за която е силно съмнителна), както и "българската рота в НАТО" на английските щшиони на ГеМето, както и онези горянски чети, които са работени под американско командване от Гърция (не всички горянски групи са сред тях) лично аз (след доста колебания, размисъл, разговори с по-умни и патили антикомунисти) реших да не включвам в пантеона на бойната слава.
За основанията може би някой път ще дискутираме темата.
Поздрави
цитирай
2. анонимен - Това, че е имало 500 българи сраж...
12.10.2009 11:44
Това, че е имало 500 българи сражавали се в защита на фашизма не е никакъв повод за гордост.Надявам се ,че няма да изтъкнеш доводи ,с които да докажеш,че Германия на Хитлер не е фашистка.А иначе немците като едни практични хора са набирали войници не само от народите на своите съюзници , а даже и от военнопленници руснаци.Щом е имало хора готови да умрат за Райха те са им давали оръжие и униформи и ги слагат на първа линия
цитирай
3. анонимен - поклон
12.10.2009 15:25
От години съм силно заинтересован от темата за Българската Легия в състава на Waffen-SS. Въпреки множеството противоречиви мнения, клонящи от апология до абсолютното отричане даже на съществуването на въпросната част, съм склонен да вярвам на свидетелствата на оцелелите. Дори и украсени (въпросните седмици и месеци са от най-мрачните в историята ни), считам, че те заслужават поклон на уважение и признателност. Отговаряйки и на по-горното мнение за "фашистка" Германия ( Германия е национал-социалистическа, а Италия е фашистка), мога да спомена, че същата Германия е водила борба за Европа против болшевизма, същата тя е била лоялна към малкия си и недотам верен български същзник. И това, че съвременната конюнктура и манипулираната от нея история премълчават и изменят тези събития, не променят факта на смелостта и отдадеността на тези български войни, останали докрай лоялни на правилната (за мен и за Царството ни) страна във войната.
цитирай
4. анонимен - извинявам се
12.10.2009 16:16
казвам се Георги Василев
цитирай
5. gantree - :))
12.10.2009 17:09
анонимен 3 написа:
Германия е национал-социалистическа, а Италия е фашистка

Много ми е драго, когато намирам това изключително важно уточнение на двете понятия.
Пределно ясно е защо комунистите, социалистите и националистите у нас винаги го избягват.
цитирай
6. анонимен - До Георги Василев
12.10.2009 18:41
Сега да ми кажеш на мен неправещия разлика между фашизъм и нацианал-социализъм кои болшевишки държави схруска за закуска любимеца ти Хитлер в периода 1939-1941 год и от какво ги освобождаваше.Иначе може с автора да направите един комитет за прослава на защитника на Европа от болшевизма и да му издигнете по един паметник във все още болшевишките държави: Англия,Франция,САЩ,Белгия, Норвегия,Холандия,Австрия и т.н.България е известна с това ,че все избира губещата страна във войните,които за едни е правилнао за други не.В резултат от "далновидното " управление на всички правителства от Освобождението до днес България е в това незавидно положение
цитирай
7. анонимен - до анонимен 6.
13.10.2009 10:03
Доста преди 1939г. се събужда духа на защита на автентичната Европейска култура и ценности от пълно унищожение (както от настъпващия болшевизъм, така и от крайния либерализъм). В 1939-41 Германия поведе война, която и беше наложена, но неизбежна. Хитлер "схруска за закуска" държавите, чиито управници не бяха узрели за новото време и не виждаха общата опасност и съвместния интерес. Точно от Норвегия, Холандия, Белгия, Австрия и Франция в тази война се включват най-големите чужди подразделения във Waffen SS. Тези млади мъже, дават живота си за светлата кауза да защитават цяла Европа от азиатските пълчища. И само тяхната и най-вече на германските войски саможертва позволява руския ботуш да стигне само до Берлин. Спасението на Мадрид, Париж и Лондон е изключително тяхна заслуга. Естествено е, че историята е пренаписана по друг начин от победителите. Естествено е и непознаването на тази логика от широките маси. Неестествено е за мен обаче защитаването и съществуването на паметници на болшевишкия окупатор и в Берлин, и във Виена, както и в София. Странен тип българи са тези, за които това е просто шега - паметник на германските войни от нас, българите, не би бил ни най-малко странен - те са освободителите на Българска Македония и Тракия.
цитирай
8. анонимен - Георги Василев
13.10.2009 10:04
горният постинг е мой
цитирай
9. анонимен - А защо 11 октомври е празник на Ма...
13.10.2009 13:49
А защо 11 октомври е празник на Македония ,който отбелязва началото на възстанието на македонците срещу фашистките български окупатори.А заслугата на тези млади мъже да запазят Париж и Лондон е никаква ,защото Англия и Франция са съюзници на СССР и САЩ и не са застрашени от Сталин.Когато войските са в Берлин от тези елитни части е останал само спомена.В крайна сметка САЩ, СССР и Англия си разделят света единствено в техен геополитически интерес.Ние сме в групата на Сталин за съжаление или за радост но победените нямат думата
цитирай
10. анонимен - до анонимен 9.
13.10.2009 14:09
11 октомври е празник в Македония, заради 65 годишната и продължаваща сърбоманска пропаганда и асимилация. А Англия и Франция не за застрашени от Сталин, толкова, колкото и Полша, Литва, Латвия, Естония и Финландия. А заслугата на младите мъже е в изпреварващия удар и стопяването на агресивната мощ на съветската военна машина. Заслугата на техния водач е прозрението, че Европа трябва да се обедини за спасението на ценностната си система и културните си достижения (Европа на нациите). Да не се бърка със сегашния мулти-културен ултра-либерален нихилистичен и плутократичен Европейски съюз.
Георги Василев
цитирай
11. анонимен - Интересно защо македонците, които ...
13.10.2009 17:51
Интересно защо македонците ,които уж са българи не са се зарадвали особено от пристигането на българските войски, а са стреляли по тях.Неща не виждам връзка със сръбската пропаганда.Англия ,САЩ,Франция и другите хитреци са се надявали Хитлер да види сметката на СССР, но този палъв момък е решил да види и тяхната сметка.Затова закъснява откриването на Втория фронт-чакали са да видят кой да подкрепят ,но като започват да падат бомбите насред Лондон картината става малко по-различна.А това ,че Хитлер е защитавал Европа от болшевизма си го прочел някъде из речите на Гьобелс.Интересно защо спасяваните нещо не са били много съгласни да ги спасяват но затова спасителя ги е поразредил доста-има няма 50-тина милиона .А изпреварващия удар е имал успех само в началото,защото някой е трябвало да каже на ефрейтора, че дори и без никаква съпротива ако един танк тръгне ще му трябват много месеци да пресече СССР -просто са много километри и много милиони хора.И мощта на Сталин в края на войната е доста по-голяма от началото,поради което той получава всичко което си е пожелал-Англия и САЩ не са се съпротивлявали много
цитирай
12. thetrooper - @11
13.10.2009 19:12
Ако още веднъж пратиш анонимен постинг, ще бъдеш отрязан от форума.
цитирай
13. thetrooper - @templar
13.10.2009 19:18
Разбирам мотивите ти. Аз обаче наблягам на чисто военната гледна точка - повече от 700 българи са имали шанса да воюват срещу съветската сган и дори са ги надвили в бой и са останали непобедени (капитулирали са пред американското, а не пред съветското командване). За мен това е повод за гордост - не по-малък, отколкото подвига на редовната българска армия, победила елитните СС части "Принц Ойген" например.

А това, че Германия е помогнала за създаването на Легията, водена от свои собствени интереси, е повече от ясно. И напълно разбираемо.

Когато си под чуждо командване, естествено че се биеш за чужди интереси. Въпросът е тези интереси към момента да съвпадат с твоите.

Поздрави.
цитирай
14. анонимен - @11
14.10.2009 16:54
Македонците, които са българи, просто НЕ са стреляли по българските войски, а са ги посрещали с цветя. На достатъчно интелигентната публика няма нужда да представям извори, те са предостатъчно. Благодарността е била огромна и изключително спрямо директните освободители - немските войски и техния водач. Това са факти от историята, които въпреки неудобното им звучене днес, не би трябвало да се забравят. А инфантилни изказвания от рода на "поразредил доста-има няма 50-тина милиона" , "ако един танк тръгне ще му трябват много месеци да пресече СССР" мисля, че даже не заслужават коментар. Поздрави!
цитирай
15. анонимен - @thetrooper
14.10.2009 17:07
С приятелска забележка съм склонен да считам подвига на 700-те Български легионери по-достоен за почит от победата над (недотам) елитната дивизия "Prinz Eugen", макар и под българското знаме, но в рамките на 3-ти Украински фронт. Лоялността и воинската чест в този момент би следвало да са насочени към този, който те е обучавал, дарявал оръжие и ти е идеологически и по интереси близък и срещу унищожителния враг, в омраза срещу който си възпитан. Така или иначе, няма как да вникнем в душите на тези момчета и да знаем какво те са чувствали и знаели в този миг. Поздрави! Георги Василев (последните 2 постинга)
цитирай
16. nkf - Всички бойци сражавали се в редо...
23.10.2009 15:18
Всички бойци сражавали се в редовете на Вафен - СС заслужават уважение .
цитирай
17. анонимен - Във връзката със скандалния интерес към статията за «Българската бригада на СС»
11.11.2009 14:42
Дами и господа!
Във връзката със скандалния интерес към статията за «Българската бригада на СС», аз, като автор на нея, трябва да направя следното заявление.
Въз основанието на нови проучвания по темата, сега можем абсолутно очевидно да констатирам, че вечината от посочени във статия фактите не съответстват на истината. Съществуване на тази част е посочено от няколико западни автори (David Littlejohn - Foreign Legions of the Third Reich, vol 4, K-G Klietmann - Die Waffen-SS: eine Dokumentation, N. Thomas, K. Mikulan - Axis Forces in Yugoslavia 1941-1945. Man-at-Arms, 282 и още няколико, але там информацията се дублира) и то доста конспективно. При това - повече от гореспоментати автори посочват само полк (Waffen-Gren. Rgt. der SS /bulg. N. 1/, по-къстно: Panzer-Zestrorer Brigade /bulgarische Nr 1/ ). Досега във западни архивните материали са открити само неколико документи да подтвърдат факта (аз срещах само заповед за формирането на Waffen-Gren. Rgt. der SS /bulg. N. 1/ със непопълнени щатове и няколико сканове на офицерските лични карти СС на офицерите на тази част -
Alexandroff Alexander, Iwanoff Iwan, Karanescheff Konstantin - и то във интернет). Във българските архиви документите по тема липсват. Проектът на Хенрих Химмлер за създаване на българското съединение на СС беше реализован основно във заповед за създаване на частта и назначаването на командирите: SS-Standartenfuhrer Günter Alhalt (13 Nov 1944 - ? 1944); SS-Oberfuhrer Heinz Bertling (? 1945 - ? 1945); SS-Oberfuhrer Богосанов (? 1945 - ? 1945); SS-Oberfuhrer Рогозаров (? 1945 - ? May 1945). Изглежда, че българския полк на СС и тъка звания Цанковият корпус, споминат във редица българските работи (Исусов М. - Цанковият корпус; История на Отечественната война, т. 3), който реално беше сформиран и през април 1945 хвърлен на австрийския фронт, е едно и също. Численносста на корпуса, посочена във българските источници, и численността на българската част на СС, за която спомина Д.Литтлджон и другите, горе-долу съвпадат - 500-600 души; също срещнах информация, че личния състав на Цанковият корпуса през януари 1945 получил униформата от "СС-тип". Ами българската историография твърди, че Цанковият корпус се распадна преди да вземе участие във бойните действия.
Участие на българските поделения на СС във боевете срещу Червената армия е посочено само от Д. Литтлджон ("may possibly have seen some minor action before the war was ended") и Крис Бишоп, "Чуждестрани доброволци във войските на СС", който само повтаря същтото. Тези твърдения не са подтвърдени документално и изглеждат твърдо съмнително.
Аз трябва да призная, че през 1996, когата статията беше писана, аз се отнесох безотговорно към изворите, които представляваше само един съмнителния ръкописния конспект на книгите, за които сега не съм сигурен да са поне съществували. Във реалността те още не са намерени нито от мене, нито от някой друг.
Ами и тогава, когата статията беше написана, аз не я препоръчих за публикация. От мене тя беше беше распространена само измежду няколико души приятели, които се интересували от история на Втората световна война. През 1998 година статията се появила на военноисторически ресурс «Генштаб.ру» без съгласованието. Сега вече е премахната. http://www.genstab.ru/bulgar_ssbulgar_ss.htm
Авторите, които ще применяват (без независимо документално подтвърждение или опровергене на всеки факт) като исторческо изледование моята статия, която на сегашния момент изгледа като неверна, ще повтарят моята грешка.
Много съжалявам, че аз станах причина на това опасно заблуждение и - излиза - искажение на историческата реалност във България - страната, която наистина дълбоко обичам и уважавам. Съжалявам, че много къстно научих за скандална дискуссия наоколо тази статия и закъстнях да кажа това, което е писано горе.
Със уважение,
М. Кожемякин - автор.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: thetrooper
Категория: Политика
Прочетен: 2054989
Постинги: 264
Коментари: 3353
Гласове: 6456
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031