Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2009 17:02 - БГ мафията контролира икономиката
Автор: thetrooper Категория: Политика   
Прочетен: 2779 Коментари: 6 Гласове:
6



Материал на френското списание "Лекспансион", поместено в сайта vsekiden.com
http://www.vsekiden.com/?p=60287

 

Няма осъдена политическа фигура, пише списание "Лекспансион“


Цели сектори от българската икономика се контролират от мафията. Убийства, отвличания, масови измами. Всеки, които иска да прави бизнес в тази страна трябва да бъде нащрек. Това пише в обширен репортаж на специалния пратеник Шарл Аке на най-голямото френско икономическо списание „Лекспансион“.

Идват добри дни за българските мафиоти, се казва още в материала. „Полунощ в казиното на хотел „Родина“ в центъра на София. Тъмни костюми, много късо подстригани мъже с вратове на бикове. Трима са застанали около металната рулетка. Естествено, с пури в края на устните. Зад тях като надути балони въоръжени яки мъжаги следят кой влиза и кой излиза, готови във всеки един момент да реагират. Добре дошли в царството на мутрите. В тази богата фауна намираме всичко. Мафиотски босове, бизнесмени, съмнителни посредници. Тук всеки иска да демонстрира и да блесне. Луксозни коли, красиви миски и разбира се - една чета от бодигардове - колкото повече бодигардове – толкова по-високо в обществото“ - така започва репортажа на пратеника, който припомня, че само през последните осем години по централните софийски улици са убити над 150 души, включително и банкера Емил Кюлев.

Сводничество, контрабанда с цигари, фалшиви пари - тук бяха създавани истински престъпни империи. В същото време бившите апаратчици преодоляха падането на стената, много често бивши служители на спецслужбите се възползваха от приватизацията и изкупиха на безценица или чрез рекет държавни предприятия. Така цели сектори от икономиката са в техни ръце. Днес „тези предприемачи“ контролират всичко – притежават банки, застрахователни компании, фирми за недвижими имоти, авиокомпании. Кой ги познава – кои са тези хора? В действителност никой не ги познава и в това е проблема, пише Шарл Аке.

В тази държава никой не знае кой, кой е – никога не знаем с кого си имаме работа. И френските инвеститори, които идват тук с открито сърце, много скоро си чупят пръстите, пише списание „Лекспансион“. В материала се посочват няколко примера за умопомрачителни измами, на които са били жертва френски инвеститори. Един от френските бизнесмени превежда 100 000 евро за месо. Месото не тръгва, защото просто няма кланица, а интернет сайтът се оказва фалшив. Друг се опитал да купи терен, но и той попада на мошеник, който прибира парите и изчезва. „Да не говорим за този пекар, който искал да предложи френския хляб в страната на киселото мляко. Прекрасна идея – сигурно е така, ако неговият съдружник не беше го измамил и прибрал целия капитал“, пише още специалният пратеник на изданието.

В репортажа се споменават още няколко примера как чужденци са рекетирани и без повод е искан капитал от техните дружества. Специално внимание се обръща и на френската компания „Карфур“, която при идването си в страната ни е поискала да създаде джойнтвенчър, но много скоро решава да участва сама. Все пак ръководителите на фирмата са били принудени да се възползват от „съветите“ на местни бизнесмени – двама братя, които са се движили със спортни коли и една чета от бодигардове. „Съветниците имали огромен списък с предложения. Просто нямаш избор, когато искаш да отвориш магазини“, пише още Шарл Аке.

Директорът на „Виваком“ Бернар Мошени казва, че когато се пристига в България трябва да се оставят настрани принципите. Според него е много важно на място да се намери човек, който да ви решава проблемите. „Има много посредници в сянка. Понякога ситуацията се деблокира без да се разбере защо. Противното също е вярно“, казва той.

Специалният пратеник обръща внимание на сериозните проблеми, които съществуват в публичния сектор, където е много по-сложно, защото чужденците влизат в директна конфронтация с местните мафиотски групировки, които са готови на всичко, за да спечелят конкурсите. Като типичен класически пример авторът споменава специалните оферти, които се изготвят за победителя. По такъв начин се изготвят офертите за построяването на пътища. В тях се вписват безумни клаузи, за да бъдат елиминирани международните фирми.

Такава беше политиката преди последните избори през юли 2009. Новият премиер Бойко Борисов, бивш бодигард, се опитва да сложи край на тези лоши практики, пише в репортажа. „Той анулира конкурс, изготвен от предишното правителство, уволни цялата комисия, когато разбра, че офертата е изготвена специално за един участник - италианската компания „Агуста“, посочва френски дипломатически източник пред изданието. Дали е имало подкупи, никой не може да каже, но същите съмнения съществуват и за новите документи за самоличност, чийто конкурс беше спечелен миналата година от „Сименс“. Според френския посланик Етиен дьо Понсен, организацията на този конкурс за 100 млн. евро е съмнителна.

Вбесен от елиминирането на френските фирми, той е изпратил и протестно писмо до българските власти. В репортажа се са казва още, че за да влезеш на пазара винаги стигаш до някой “господин 5%”, който в повечето случаи е политическа фигура, но много често тарифата скача до 10%.

Без никакво съмнение ситуацията ще се подобри ако репресивният апарат е ефикасен. За съжаление „законите са направени така, че престъпниците да нямат проблеми“, казва Етиен дьо Понсен. Съдиите много често са корумпирани, но нещата отиват много по-далеч. Сводничеството беше декриминализирано и известен бандит от сектора получи три години затвор вместо 10.

Всъщност няма политическа фигура, която да е била осъдена за корупция в тази страна. Дори да имат безспорни доказателства, българските полицаи трябва да изпълняват абсурдни процедури преди задържането, които имат за цел да ги неутрализират. С една дума идват добри дни за българските мафиоти, се казва в края на репортажа. В специално каре е отбелязано, че отвличанията са на мода в България.



Тагове:   контрол,


Гласувай:
6



1. анонимен - Мхм
30.10.2009 17:16
Дам, хубаво го е казал мосю Аке. И много вярно. А откакто мутрите влязоха и в Парламента, наистина нищо друго, освен добри дни не го очаква.
Тома
цитирай
2. jedi - Жалка история
30.10.2009 17:22
Паяжината е вече толкова гъста, че е невъзможно да се започне на чисто. Единственият шанс, според мен, е някой безумно смел и упорит супер-политик да се разрови в миналото и да проследи червените куфари след 10.IX.89г. Друг вариант няма.
цитирай
3. boristodorov56 - Единствената алтернатива
30.10.2009 17:40
Тази държава да се закрие и се направи нова
с Конституция с единствен член:

§1. Не се допуска под никаква форма заемането на държавна длъжност от:

а/ заемалите изборни длъжности в законодателната,
изпълнителната и съдебната система,

б/ заемалите каквато и да е длъжност в държавния апарат

в/ заемали ръководни длъжности в образование, наука и здравеопазване, полиция и армия до ниво, чистачка и полски пазач и улични метачи

г/заемали изборни длъжности в партии,обществени, спортни и профсъюзни организации и др. организации


Това ще е честно и справедливо.
цитирай
4. haralanov - Здравейте!
30.10.2009 20:43
Искам и аз да се случи всичко това,което е написал Борето преди мен!Давам си сметка обаче,че това е невъзможно!Такъв безумно смел и честен политик в България май няма!
цитирай
5. анонимен - Един е малко
31.10.2009 00:14
нищо няма да направи един,дори и да се намери такъв.Другите няма да му позволят!
цитирай
6. анонимен - "По делата ще ги познаете"
31.10.2009 14:06
"Лукановата"зима,"Виденовата"инфлация,"Станишева-та" корупция,"Р.Овч.-овите"цени на тока и парното,годишните "отчети",законите.Спазването
им(от самите тях).Данъците и (виж по-горе)
"Обръчите",Кръговете","Списъците","Досиетата",
"Тефтерчетата","Докладите",Ясното и конкретно"
говорене,замъците,горите,хотелите."Прозрачност-
та".Магистрала "Тракия".Цените на горивата,съобщенията,лекарствата и т.н.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: thetrooper
Категория: Политика
Прочетен: 2065438
Постинги: 264
Коментари: 3353
Гласове: 6456
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930