Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2009 23:38 - Емилия Масларова - на съд в Хага!
Автор: thetrooper Категория: Политика   
Прочетен: 7643 Коментари: 11 Гласове:
3

Последна промяна: 08.11.2009 23:45


РИМСКИ СТАТУТ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ НАКАЗАТЕЛЕН СЪД ПРИЕТ ОТ ДИПЛОМАТИЧЕСКАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ПЪЛНОМОЩНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ПОД ЕГИДАТА НА ООН ЗА УЧРЕДЯВАНЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН НАКАЗАТЕЛЕН СЪД НА 17 ЮЛИ 1998 Г.

(РАТИФИЦИРАН СЪС ЗАКОН, ПРИЕТ ОТ XXXIX НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА 15 МАРТ 2002 Г. - ДВ, БР. 31 ОТ 2002 Г. В СИЛА ОТ 1 ЮЛИ 2002 Г.)

 

Обн. ДВ. бр.68 от 16 Юли 2002г.

 ...

Член 1

С този статут се учредява Международен наказателен съд ("Съдът"). Той е постоянен орган, има право да упражнява юрисдикцията си спрямо лица във връзка с най-тежките престъпления, които предизвикват международна загриженост и са посочени в този статут, и допълва националните наказателни правораздавателни органи. Компетентността и функционирането на Съда се уреждат от разпоредбите на този статут.

...

Член 3

1. Седалището на Съда е Хага, Холандия ("приемащата държава").

...

Член 5

1. Юрисдикцията на Съда се ограничава до най-тежките престъпления, които създават безпокойство за цялата международна общност. Съдът има юрисдикция в съответствие с този статут по отношение на следните престъпления:

(a) престъплението геноцид;

(b) престъпления против човечеството;

(c) военни престъпления;

(d) престъплението агресия.

...

Член 6

По смисъла на този статут "

геноцид" е всяко от следните действия, извършено с намерение да бъде унищожена изцяло или отчасти национална, етническа, расова или религиозна група: (a) убиване на членове на групата;

(b) причиняване на тежки телесни или душевни повреди на членове на групата;

(c) умишлено налагане на групата условия на живот, целящи нейното пълно или частично физическо унищожаване;

(d) въвеждане на мерки за предотвратяване на ражданията в групата;

(e) насилствено предаване на деца от тази група на друга група.

 ...

Член 7

1. По смисъла на този статут "престъпление против човечеството" е всяко от следните действия, което се извършва като част от широко или систематично съзнателно нападение срещу гражданското население:

...

(b) физическо унищожение;


...


(k) други нечовешки деяния със сходно естество, които умишлено причиняват голямо страдание или тежко увреждане на тялото или на душевното или физическото здраве.

2. (а) По смисъла на ал. 1:

...

(c) "физическо унищожение" е всяко умишлено налагане на условия за живот, насочено към изтребване на част от населението, включително лишаване от достъп до храна и медицинско обслужване;

...

Член 12

1. Държава, която се присъедини към този статут, с това си действие приема юрисдикцията на Съда по отношение на престъпленията, посочени в чл. 5.

...

Член 14

1. Една държава може да отнесе до прокурора ситуация, при която има данни, че са извършени едно или повече престъпления от компетентността на Съда, като поиска от прокурора да разследва ситуацията с цел да определи дали едно или повече конкретни лица трябва да бъдат обвинени в извършването на такива престъпления.

2. Доколкото е възможно, при отнасянето се конкретизират релевантните обстоятелства и се прилагат подкрепящите документи, с които разполага държавата, извършила отнасянето.

 ...

Член 128

Оригиналът на този статут, чиито арабски, китайски, английски, френски, руски и испански текстове са еднакво автентични, е депозиран при Генералния секретар на Организацията на обединените нации, който изпраща заверени преписи от него на всички държави.

В уверение на горното долуподписаните, надлежно упълномощени за тази цел от съответните си правителства, подписаха този статут.

Приет в Рим на 17 юли 1998 г.





                                           image

Адолф Айхман - нацистки офицер от СС, ръководител на службата по еврейските въпроси, която след началото на Втората световна война отговаря за всички земи под контрола на Берлин. Главен организатор на изпълнението не "окончателното решение" на еврейския въпрос - депртирането на евреите в концентрационни лагери и унищожаването на 6 милиона от тези евреи. След края на Втората световна война Айхман се укрива вАржентина, но през 1960г. агенти на израелското разузнаване "МОСАД" го отвличат и изправят пред израелския съд. Признат за виновен по 15 обвинения, осъден на смърт и обесен в нощта на 31 май срещу 1 юни 1962г.





                                   image

Емилия Масларова - министър на социалната политика в правителствата на Жан виденов (1994-96г.) и Сергей Станишев (2005-09г.). През втория мандат домовете за сираци, както и специализираните домове за деца и възрастни в физически и умствени увреждания минават на пряко подчинение на оглавяваното от нея министерство. През 2007г. ББС излъчва филма на Кейт Блюит "Изоставените децана България", който показва ужасяващите условия в дома за децас физически и умствени увреждания в с. Могилино, както и пълната липса на медицински и педагогически грижи към обитателите му. Филмът предизвиква международен скандал и поставя въпроса пред европейските институции за варварското и антихуманно третиране на европейски граждани в социални домове в държава от ЕС. Емилия Масларовамногократно е била уличавана в уреждане на съмнителни сделки и търгове, в които близки до нея фирми реализират огромни печалби за сметка на социалните домове и обитателите им, които са под пряка юрисдикция на повереното и ведомство. Докато е министър, г-жа Масларова предлага дасе въведат задължителен аборт в случаите, когато у зародиша се открие генетично заболяване. След изтичането на мандата на кабинета "Станишев", в медиите е изнесана информация, че Масларовае подозирана в покровителство на канал за трафик на деца. До момента към нея има образувано обвинение "само" за престъпление по служба и длъжностно присвояване в особено големи размери, за което я грози наказание от 3 до 20 години затвор според българското законодателство.

Заб. Текстовете, написани с удебелен шрифт, указват параграфите, според които Емилия Масларова може да бъде изправена пред Международния наказателен съд, т.е. трибунала в Хага за престъпления против човечеството.






Тагове:   Хага,   Масларова,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - DA OTMUSTIM ZA GENOZIDA NAD RODITELITE NI!!!!
09.11.2009 03:46
PO vreme na Jan Videnov tazi "drugarka' e bila otgovorna za promianata na pensiite na roditelite ni ot gore-dolu normalni za jiveene do ni6tojni-podlaga6ti na6ite roditeli isgradili tazi durjava da gladuvat i da tursiat prepitanie v kofite za bokluk!!Ako ne sa parite koito pra6tame na roditelite si dosega ..tova pokolenie suvsem 6te e is4eznalo..obiaveno na glad i uni6tojenie...S tova pomagame na komunistite i dosega...poddurjaiki ot pulno uno6tojenie na pokolenieto rodeno 30-35 godini..tezi koito otgledaha rodenite 50-te godini-nai-trudnite godini za Bulgaria!1 TRIABVA DA DADEME POD SUD pravitelstvoto na Jan Videnov, KOstov i pionkite im-edna ot tiah drugarkata Maslarova!!1 Da suberem pari za LOBI v USA i HAGA-da pokajeme istinata za "demokrazijata" v stranata ni i GOLIAMATA LUJA kojato poddurjame !!!!!
цитирай
2. анонимен - Към анонимен 1
09.11.2009 08:17
Абе защо първо не започнеш от букварчето и правописа, та чак после да коментираш политическите въпроси.
Неграмотното изказване за Иван Костов дори не смятам да го коментирам.
Иначе за статията - поздрави Митко, много хубав пост! :) Някой ден може и българските комунисти да станат досегаеми за закона. Поздрави,
Тома.
цитирай
3. monarchism - Хубаво е, че тази ще ходи на съд, но ...
09.11.2009 15:07
Хубаво е, че тази ще ходи на съд, но защо изобщо се поставят личности като Адолф Айхман, редом до комуноидни отрепки като въпросната другарка?
цитирай
4. анонимен - НА СЪД
09.11.2009 15:53
Предлагам да се направи подписка срещу цялото правителство на Станишев и да се изпрати в Съда на Хага
цитирай
5. thetrooper - @Тома
09.11.2009 15:53
Защо чак някой ден - комунистите трябва да попаднат под ударите на закона час по-скоро!
цитирай
6. thetrooper - @monarchism
09.11.2009 15:57
Две мнения няма, че като личности Адолф Айхман и комуноидната отрепка Масларова са несравними. Приликата е в деянията им, заради които Айхман е обесен, а Масларова - не. Тя няма да бъде обесена, но поне да я осъдят доживот със строг режим и без право на замяна.
цитирай
7. анонимен - от коментар "На СЪД"
09.11.2009 15:59
Извинете за правописната грешка - в Съда в Хага ,не в Съда на Хага
цитирай
8. monarchism - Две мнения няма, че като личности ...
09.11.2009 16:14
thetrooper написа:
Две мнения няма, че като личности Адолф Айхман и комуноидната отрепка Масларова са несравними. Приликата е в деянията им, заради които Айхман е обесен, а Масларова - не. Тя няма да бъде обесена, но поне да я осъдят доживот със строг режим и без право на замяна.

За деянията на Айхман, или по-право за преписваните му деяния, може много са се спори.

Що се отнася до Масларова - ще бъде интересно ако я осъдят доживот, но съм крайно скептичен, че този съд би направил подобно нещо.
цитирай
9. thetrooper - @monarchism
09.11.2009 16:58
Българският съд няма да я осъди доживот, защото обвиненията, които ще и бъдат предявени, могат да доведат максумум до 20 години затвор. Въпросът е да я пратим на Хагския трибунал - там вече мамичката и ще разплачат.
цитирай
10. анонимен - thetrooper5-Тома
10.11.2009 07:27
Защото, приятелю, аз, а и далеч не само аз, съм крайно скептичен към приноса, който ще даде Бойко за тази работа. Точно затова мисля, че и под неговото вещо ръководство БСП ще остане извън затвора. Надявам се да бъркам, но не ми се вярва. Поздрави,
Тома.
цитирай
11. thetrooper - @Тома
10.11.2009 13:54
За да си свърши Бойко (или който и да било друг) работата, трябва ние, българските граждани, да ги принудим.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: thetrooper
Категория: Политика
Прочетен: 2054602
Постинги: 264
Коментари: 3353
Гласове: 6456
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031