Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2009 21:49 - 20 години свобода!
Автор: thetrooper Категория: Политика   
Прочетен: 28054 Коментари: 50 Гласове:
11

Последна промяна: 09.11.2009 22:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

В прохладната вечер на 9 ноември 2009 година, група младежи се събрахме пред главния вход на Софийския университет и изписахме със запалени свещи "20г. свобода". Избрахме тази дата, защото точно тя символизира началото на дълго чаканото освобождение от комунизма. Някой може да каже, че сме подранили с един ден, но това не е така. Защото именно щурма на Берлинската стена преди  20 години, а не "дворцовия преврат", отстранил Тодор Живков от кормилото на България, даде началото на свободата. Тази свобода, която не се дава с решение на Политбюро на ЦК на БКП,  а е свобода на духа, свобода на съзнанието. Неколцина изключително смели хора започнаха да се бунтуват срещу комунистическия режим в България далеч преди тази дата, но именно международният отзвук от събитията в Източен Берлин отприщи последващата вълна от гражданско действие, целящо демократизиране на целия Източен блок и възвръщането на изконни граждански и политически права и свободи. Поривът за свобода на гражданите на бившата ГДР отприщи затлачения бент на комунистическата тоталитарна система и тогавашните ръководители на БКП се видяха принудени да отстранят Тодор Живков, надявайки се да запазят политическата си власт. Но от този момент нататък бе ясно, че връщане назад няма. Българският народ се събуди от дългата комунистическа дрямка и започна да настоява за свобода.

Независимо от всичко, което се случи в България през последните 20 години, независимо от грешките, предателствата, измамите и разочарованията, ние, българските граждани, получихме свобода. Защото колкото и да не ни харесва сегашната действителниост, фактите не могат да се изкривяват. А фактите са, че в сравнение с 1989-а, днес ние се радваме на няколко неоспорими свободи, а именно:

1. Свобода на придвижването. През 1989г. за да излезем извън България, ние се нуждаехме от изходни визи, ако искаме да видим света отвъд Желязната завеса. Нещо повече, отделни части от територията на България бяха обявени за "гранична зона" и дори за пътуване дотам се нуждаехме от специално разрешително. Отделно срещу всеки, който се опитваше да напусне пределите на страната, Гранични войски стреляха без предупреждение (по официални данни по българските граници са намерили смъртта си 106 души, но техният действителен брой е многократно по-голям). Днес всеки от нас може да премине границите с Румъния и Гърция (вътрешни за ЕС) само с една усмивка и размахване на лична карта.

2. Свобода на заселването. През 1989г. в България съществуваше системата на жителството, която ограничаваше възможностите ни за заселване и работа от едно населено място в друго. Днес всеки български гражданин, независимо къде е роден, може свободно да се заселва в още 26 европейски държави. В половината от тях имаме пълни права за участие в трудовия пазар, а останалите ще премахнат ограниченията за работа (повтарям ограниченията, а не забраните) най-късно до 1 януари 2014 година.

3. Свобода на инициативата. През 1989г. никой нямаше право да развива частна производствена и търговска дейност, а редица професионални длъжности бяха запазени само за членове на БКП. Днес имаме действаща пазарна икономика и въпреки, че има много какво да се желае по отношение на лицензионни режими и най-вече по отношение на политическата протекция в бизнеса, напредъкът е неоспорим.

4. Свобода на изразяването. През 1989г. никой не можеше да критикува безнаказано партийните и държавни ръководители, а отгоре на всичко много хора бяха принуждавани (по манифестации и други масови мероприятия) да декларират нещо различно от това, което мислят. През последните 20 години имахме възможността открито да изразяваме несъгласието си с провежданата политика и да протестираме свободно, без органите на реда да ни задържат, арестуват и бият (това, последното не важеше в периодите, когато БСП беше на власт).

5. Свобода на словото. През 1989г. медиите бяха под държавен контрол и цензурата беше жестока. Отделно от това, хората, дръзнали да се осведомяват от независими медии (радио "Свободна Европа", българските секции на ББС и Дойче Веле) бяха подлагани на преследване и малтретиране. Днес медийния плурализъм (макар и в много изкривен вид) все пак съществува.  Въпреки управленския и корпоративен натиск, въпреки че почти всички влиятелни медии са собственост на ченгета от бившата ДС, въпреки че достйни представители на журналистическата гилдия са отстраниявани като "неудобни". Защото има интернет, чуждестранни телевизионни канали, приемани в България по сателит, както и няколко медии, които не са под контрола на комуно-ченгесарската мафия.


Разбира се, днешната реалност в България никак не е розова, заради ширещите се бедност, корупция, разюздана престъпност, простотия и морално падение. И въпреки че всички тези явления съществуваха и през 1989г. (макар и не в такъв мащаб или не така преекспонирани от медиите) много хора изпитват носталгия по времената от преди 20 и повече години. Истината обаче е, че за тези негативни явления не ни е виновна "демокрацията", а тъкмо обратното. Точно тези, които потискаха и унищожаваха свободата и демокрацията, успяха да пробутат тази фалшива, извратена представа за свободата.

Всички хубави неща, които се случиха в България през последните 20 години, станаха благодарение на нас, будните, свободомислещи, цивилизовани, "европейски" българи. Докато всичката гадост на т.нар. преход ни я натресоха онези, които се опитахме да изметем от политиката, икономиката и обществения живот още през 1989-а. И докато те продължават да ни учат на демокрация и свобода, и ние ще страдаме от язвите и туморите на тяхната представа за демокрация и свобода.

Българската свобода не ни беше дадена нито от "превратаджиите", отстранили Тодор Живков, нито от срещата между Горбачов и Буш-старши в Малта, където беше обявен края на Студената война. За българската свобода се воюваше ежедневно през последните 20 години и продължава да се воюва и днес. Защото свободата ни ще бъде такава, каквато сами си я извоюваме от "онези".

А истинското освобождаване е освобождаването на ума и сърцето, освобождаването от страха.





Гласувай:
11



1. анонимен - НИКОЛИНА
10.11.2009 00:41
Харесва ми начина,по който сте решили младите хора да отбележите началото на голямата промяна. Красиво изглежда. И аз,на едно друго място във виртуалното пространство,споделих същото - че най-важното постижение е свободата. Понятието наистина е всеобхватно. Голяма част от нас наистина се освободиха и от страха. Това,което искам да допълня е факта,че много хора не знаят какво да правят със свободата и предпочитат да си стоят в клетката,макар,че вратата и е отворена.
цитирай
2. анонимен - свобода
10.11.2009 03:11
Свободата е най великото и важното нещо , в този голям кенеф, наречен свят. До преди 20г ни бяха заключили като говеда в този комунистически коптор.Това е самата истина,казано най на кратко...
цитирай
3. krankar - свободата на ума и сърцето...
10.11.2009 08:21
Поздравления за постинга..оптимизма е движещата сила...според мен най-голямата свобода е освобождаването на ума и сърцето. Без това освобождаване, както коментира анонимен 1, дори и вратата на клетката да е отворена, човек ще си стои вътре. И тъй като няма абсолютна свобода, ще си позволя да отбележа нещо по гореизброените точки:
1. Да, можем свободно да излизаме навън, но не навсякъде ни приемат свободно.
2.за заселването , да имаме право, не винаги и навсякъде имаме тази възможност
3.След 20 години свободата на инициативата е доста ограничена, но от самите закони на пазара.
4.да можеш свободно да изразиш мнението си - прекрасно, но има ли чуваемост?
5. Свободни и незазисими медии, в условията на криза - дали наистина са такива?
цитирай
4. анонимен - Таня
10.11.2009 08:32
Всичко това е много добре, но мисля, че не сме освободили душите и сърцата си, не сме си извоювали, именно извоювали свободата. Другите посткомунистически държави го направиха...

http://www.spravedlivost.net/joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=271&Itemid=1
цитирай
5. анонимен - Хайде мерси от такива "Свободи"
10.11.2009 08:41
По т.1 т.н "автор" не си е направил и труда да направи справка, че все още сме в Шенгенския списък. Това едно - другото е, че и преди Великата псевдореволюция можехме да ходим без проблеми в Румъния (нали бяхме в СИВ). За Гърция се организираха екскурзии - може да се види в някой стар вестник. А що се отнася до пресичането на която и да е граница всяка държава стреля по нарушителите. Справка - виж отношението към мексиканците на границата с "най-демократичната" държава.
2. По т.2 Какво означава термина "Свобода на заселването". Безразборната емиграция на специалисти, за които държавата и родителите са дали куп пари за образование. Или експорта на проститутки и наркобарони зад "Желязната завеса". Или пренаселването на големите градове с бягащите от малките селища хора защото там няма препитание
По т.3 - искам да попитам автора какво разбира под словоизлиянието "свободна инициатива"? Това да ни лъжат навсякъде и почти всички - от таксимертови шофьори и продавачи до политици.
По т.4. и т.5 "Свобода на словото" - само 1 народна мъдрост "Кучетата си лаят , а кервана си върви". каква полза от пълни с платени анализи, чалга новини и сводки за рекети и грабежи печатни и всякакъв друг вид издания.
Може да изглежда прекалено негативно, но това е сегашната действителност в една държава с разбита промишленост, селско стопанство и лишена от суверенитет.
Затова казвам "20 год. стигат" - байгън от демокрация!
цитирай
6. baletlnetpepas - Ти къде беше
10.11.2009 09:18
на 10.11.1989?
цитирай
7. sparhawk - Много бяхте сладки
10.11.2009 10:24
с тоя надпис вчера. Видях ви! :)
цитирай
8. miraclio - Предлагам
10.11.2009 10:40
Предлагам да направим един блог, на който всеки да сподели своя СПОМЕН за 10 ноември 1989 година
цитирай
9. monarchism - За съжаление 10-ти ноември не беше ...
10.11.2009 10:48
За съжаление 10-ти ноември не беше нищо друго освен комунистически преврат и началото на преминаването на политическата власт в икономическа. Разлики с периода преди 1989 г. разбира се има, ти си ги изредил, но същественото е, че БКП и ДС отново управляват.
цитирай
10. haralanov - Онзи ден...
10.11.2009 12:01
Гледах мисля,че по БНТ,даваха резултатите от едно проучване според,което 20 години след падането на Берлинската стена едва 43% от българите се чувстват свободни.Останалите 57% се чувстват несвободни.Как може да се коментира това..?
цитирай
11. thetrooper - @Николина
10.11.2009 14:00
"Това,което искам да допълня е факта,че много хора не знаят какво да правят със свободата и предпочитат да си стоят в клетката,макар,че вратата и е отворена." - Само дето това не са хора, а индивиди. Ние, хората, се отличаваме от тях по това, че знаем какво е това свобода.
цитирай
12. thetrooper - @krankar
10.11.2009 14:07
Отговор на критиката ти по гореизброените точки:

1. Там, където аз съм отивал, навсякъде са ме приемали свободно. Не знам дали заради мен самия, или аз все съм си избирал "подходящи" места за заселване, но не мога да се оплача от отношението на местните към мен.

2. Ами тя възможността си зависи най-вече от човека.

3. Пазарът никога не ограничава инициативата.

4. Да, чуваемостта е слаба, но това не значи, че трябва да мълчим.

5. Кризата дойде в България преди по-малко от година. а и независимите БГ медии са изключение, както съм отбелязал.
цитирай
13. thetrooper - @Таня
10.11.2009 14:09
Никога не е късно да го направим... Зависи само от нас.
цитирай
14. thetrooper - @5 - Хайде мерси от такива "Свободи"
10.11.2009 14:12
Изобщо няма да коментирам комунистическите ти излияния, само ще поправя, че България от 2001г. е в "белия", а не негативния списък на Шенген (т.е. още тандема Костов-Михайлова извоюваха правото български граждани да влизат безвизово в Шенген).

След като 20 години ти стигат - бягай да емигрираш в Северна Корея!
цитирай
15. thetrooper - @baletlnetpepas
10.11.2009 14:14
Не е твоя работа. А и статията е за годишнината от 9 ноември, не 10-и.
цитирай
16. thetrooper - @sparhawk
10.11.2009 14:33
Ами стараем се:)
цитирай
17. thetrooper - @miraclio
10.11.2009 14:35
Добра идея. Но все ми се струва, че има и по-знакови дати от 10 ноември - 7 юни 1990г., 10 януари 1997г...
цитирай
18. thetrooper - @monarchism
10.11.2009 14:37
Прав си за 10 ноември. а за БКП и ДС - докато не ги изличим от българския политически, икономически и обществен живот, нищо добро не ни чака.
цитирай
19. thetrooper - @haralanov
10.11.2009 14:46
Аз бих го коментирал с разликата в манталитета между едните и другите.
цитирай
20. ka4ak - С това :"А истинското освобождаване е освобождаването на ума и сърцето, освобождаването от страха."само съм съгласен!
10.11.2009 15:32
Всеки има своя позиция в живота и ако повярва в
себе си, освобождавайки се от страха, може да помогне
на България. Защото страхът е окови на Свободата и
тъкмо той блокира държавата, която трябва да ни служи!
цитирай
21. thetrooper - @анонимния, чийто коментар изтрих
10.11.2009 15:54
Аз на тебе казах ли ти да се махаш оттук? Айде марш при Ким Чен Ир (или при братята Кастро, ако предпочиташ). И не се прави на Нострадамус да гадаеш какъв съм щял да бъда, ако съм се бил родил 50 години по-рано. Вие, червените лайна, само това знаете - да вменявате "скрит" комунизъм на тези, които ви изобличават.

А trooper означава преди всичко кавалерист...
цитирай
22. thetrooper - @ka4ak
10.11.2009 16:05
Така е - свобода и страх са несъвместими.
цитирай
23. анонимен - Свобода, свобода, но е време за равносметка
10.11.2009 16:15
Къде сбъркахме?
цитирай
24. анонимен - Чий празник е 10.11.?
10.11.2009 16:18
На Номенклатурата от ЦК на БКП и ДС.
Не казвам бивши, защото не са. И до ден днешен ЦК на бившата БКП, неговите синове, дъщери, внуци, снахи, зетьове, батовчеди управляват страната и икономиката с малка помощ и от структурите и агентите на ДС. Това е публична тайна.
Също така е публична тайна и че нямаше никаква промяна на 10.11. Само ЦК смени Т.Живков с П.Младенов и решиха да станат милионери и милиардери, което всъщност бяха решили още през средата на 70те. Направиха си казионна "опозиция" от ДС и си управляваха цели 20 години, а народа гледаше театър и верваше. Това не е свободата, а слободията.

Честит празник на печелившите, на десарите и цекарите.
Да им пожелаем справедливост и възмездие.


цитирай
25. baletlnetpepas - убеден съм че си бил
10.11.2009 16:18
страстен комсомолец!
цитирай
26. анонимен - преди 20 години бях
10.11.2009 16:23
страстен антикомунист.
След 20 години станах убеден антиглобалист/антиимпериалист и марксист. :)))))))))))))))))
цитирай
27. thetrooper - @baletlnetpepas
10.11.2009 16:29
В грешка си. На 10 ноември 1989г. бях в пети клас, а в шибания комсомол приемаха в осми.
цитирай
28. mamkamu - +
10.11.2009 17:39
Мога само да те поздравя :)

Всъщност, колко души се събрахте там?
цитирай
29. lado - страстен комсомолец! Не, педьо, ...
10.11.2009 18:54
baletlnetpepas написа:
страстен комсомолец!

Не, педьо, сега е комсомолец, като му гледам патоса - 20 години свобода, смешник!
цитирай
30. анонимен - НИКОЛИНА
10.11.2009 20:59
lado , и във Вашия блог ли се придържате към този тон?
цитирай
31. malinko69 - ......
10.11.2009 21:14
само аз ли не я виждам тази ваша свобода?????
цитирай
32. thetrooper - @mamkamu
10.11.2009 21:16
10-ина, за да не си пречим при подреждането на свещите. Няма нужда от масовки, а от качество:)
цитирай
33. thetrooper - @lado
10.11.2009 21:18
Оставям коментара ти, за да видят всички в блог.бг какъв боклук си. Отсега нататък обаче не си прави труда да пишеш при мен, защото всичко ще бъде изтривано.
цитирай
34. thetrooper - @Николина
10.11.2009 21:19
Обръщението ти към lado не е ли прекалено изискано за такава измет?
цитирай
35. thetrooper - @malinko69
10.11.2009 21:20
А, не си само ти - като гледам, и други се правят на ударени...
цитирай
36. baletlnetpepas - тогава си бил
10.11.2009 21:23
пионерче!
цитирай
37. thetrooper - @baletlnetpepas
10.11.2009 21:24
Еврикааааа:)))))
цитирай
38. анонимен - Слава богу днес живеем свободно. ...
10.11.2009 23:08
Слава богу днес живеем свободно.Освободихме се от руското и комунистическото робство.Но страхът все още го има донякъде.Дори и в някои политици от демократичните партии.И до сега в разни градове на страната ни,руснаци размахват шмайзери и яздят на коне по разни паметници издигнати в знак на благодарност,че ...са ни окупирали.Нито един от тях не беше сринат дори при управлението на господин Костов за съжаление.Вярно държавата имаше много други важни проблеми.Но се чудя докога ще търпим това безобразие,тия символи на чуждата окупация? Толкова ли ни тресе още тоя страх от руснаците? Жалко!
цитирай
39. thetrooper - @38
11.11.2009 00:41
Работим по въпроса:)
цитирай
40. анонимен - Aйдее порабори още малко с гумичката сътруднико на МИ6
12.11.2009 08:39
Научи се поне да спориш, но за това си трябва интелект. Обидите и псувните само каруцарите (конярите като теб) използват като аргумент. Като гледам твоя е на ниво на примат или на реликтов хоменоид. Жалко че има такива "млади" хора. Това с изтриването няма да ти помогне в спора. И не си завирай главата в задника - не е хигиенично.

цитирай
41. baletlnetpepas - нещастно същество
12.11.2009 09:27
точно когато, по детски, се разглеждал света разделен рязко на зло и добро, се е стоварила политическа промяна, която само е затвърдила тази граница. И ей те на, след 20 години си закоравял сектант, дълбоко убеден, че стоиш от добрата страна на бариерата (което винаги е предпоставка да се окажеш от злата такава)
цитирай
42. анонимен - Поздравления към всички с различно мислене
12.11.2009 10:32
Поздравления към всички с различно мислене - по-точно към baletlnetpepas, lado, krankar. Явно имат по-широк мироглед и по-голям житейски опит!
цитирай
43. thetrooper - @40
12.11.2009 13:49
Отдавна съм се научил да споря, но също така съм се научил и с кого няма абсолютно никакъв смисъл да се спори. Такива като теб не заслужават да бъдат удостоени с внимание (т.е. да се спори с тях), а единственото, което заслужават, е зверски ритник в червената зурла.

Изобщо няма да споря с теб, защото:
- игнорираш изричното ми изискване да пишеш името си след коментар;
- продължаваш да нахалстваш, след като вече съм трил твой коментар;
- обиждаш ме в ЛИЧНИЯ ми блог;
- правиш безумни констатации относно интелектуалното ми ниво (така обиждаш всички мои университетски преподаватели от СУ и NHTV Breda University of Applied Sciences, Холандия, както и всички мои досегашни работодатели от 6 държави на 4 континента).

Затова, както казва треньорът на любимия ми футболен отбор - "ДУХАЙ СУПАТА!!!"
цитирай
44. thetrooper - @baletlnetpepas
12.11.2009 13:52
Защо да съм нещастно същество? Аз нямам нужда да да се заяждам на дребно с хората, при това в техните блогове.
цитирай
45. анонимен - НИКОЛИНА
13.11.2009 00:57
Изумяват ме критериите Ви за високо IQ !
Тези дни бях свидетел как един мереше своята интелигентност с това, колко пари е похарчил в една кръчма да черпи останалите клиенти.
А пък какво му е на Чичовото /аз съм от Левски/,ама човекът и в чужбина си стана голмайстор,а там чичо му нямаше думата.
Какво Ви пречат чуждите сайтове,че ще ги хаквате?
Не смятате ли,че това е признак на слабост?
цитирай
46. thetrooper - @анонимния досадник
13.11.2009 15:03
Аз не трия мненията, различни от моето - трия твоите постове, защото са ненужни.
цитирай
47. анонимен - Kak пък не
13.11.2009 16:04
Как пък не ти роди главата нещо по-различно. Можел да спори. Убедих се за последен път че си както ти каза lado - страстен комсомолец! Хайде благоденствай си в собственото блато. И не забравяй че от сутрината до следобяда хората все могат да прочетат какво пишем ние другомислещите. Хайл конярче!
цитирай
48. thetrooper - @47
14.11.2009 15:25
Да бе, хората направо ще се избият да четат анонимните напъни на твоя словесен онанизъм - 4 дена след публикуването на поста хората продъклжават да ровят във вече неактуалния ми пост, за да те прочетат - да бе, да:)

Иначе има много лесен начин да се отърва от паразити като теб - просто ще огранича анонимните коментари... Така че вие, "другомислещите", вървете да се изявявате другаде - не и в личния ми блог!
цитирай
49. анонимен - ЯКО ЦЕНЗУРА???
02.02.2010 11:33
И кво? Явно вече сам си го признаваш... Цензурираш мненията на ДРУГОМИСЛЕЩИТЕ...

Е тва е... КОМУНИЗЪМ...

Определяш коментарите ми като "НЕНУЖНИ"? Кой казва? Ти?

Е тва е... КОМУНИЗЪМ...

Сори, КОМУНЯГА... Ама остави на СВОБОДНИТЕ хора да преценят дали коментарите ми са важни, или не... А то е ЯСНО, че СА...
цитирай
50. анонимен - И btw...
02.02.2010 11:36
... при всичките си усилия да триеш "ГРЕШНИТЕ" коментари, дори не осъзнаваш, че не пише ЕДИН и същи човек...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: thetrooper
Категория: Политика
Прочетен: 2054526
Постинги: 264
Коментари: 3353
Гласове: 6456
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031