Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2009 16:41 - "Гласуване без граници" удържа победа срещу посланика на Гоце в САЩ
Автор: thetrooper Категория: Политика   
Прочетен: 1702 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 04.12.2009 16:42


Преди няколко дни българският посланик в САЩ Лъчезар Петков подаде оставка. Дискредитираният дипломат най-накрая бе принуден да се откаже от поста си, след като дисциплинарната комисия на Министерството на външните работи откри и оповести доказателства за манипулиране на проведените в българското посолство в САЩ парламентарни избори на 5 юли тази година.   Сагата с отзоваването на посланика продължи близо месец. Първоначално правителсвтото поиска дипломатите ни в САЩ и Турция да бъдат отзовани заради допуснатите нередности по време на парламенатрния вот, но президентът се запъна и отказа да подпише указите. В отговор парламентарното мнозинство заговори за стартиране на процедура по импийчмънт, в която се включиха депутатите от ГЕРБ, Синята коалиция и Атака. Впоследствие премиерът Бойко Борисов даде отбой и ситуацията зацикли. Най-накрая драмата завърши с хепиенд. Чия обаче е заслугата?   Макар зад каузата за отзоваване на Лъчезар Петков да застанаха представители както на правителството, така и на парламентарното мнозинство, победата се дължи най-вече на активните граждани тук и отвъд океана, които решително се противопоставиха на порочните практики на българските дипломатически мисии по време на изборите и настояха посланика в САЩ да бъде отзован. И тук трябва да се спомене решаващата роля, която Фейсбук-групата „Гласуване без граници” изигра за координиране действията  на българските граждани.   „Гласуване без граници” беше създадена по време на двойната предизборна кампания (за Европейски парламент и 41-о Народно събрание) тази година. Целта на групата бе да призове българите  зад граница да упражнят своето конституционно право на вот, да разясни на българските колонии по света как и къде могат да гласуват, както и да попречи на изборните манипулации и контролирания вот в България и в чужбина. Понастоящем „Гласуване без граници” има близо хиляда членове, а също така и виртуални подразделения  в 27 държави не само в Европа, но и в Австралия, Нова Зеландия, Япония, САЩ, Канада, Чили... Групата реагира изключително експедитивно на казуса с българския посланик в САЩ, като създаде и разпространи декларация относно искането за отзоваване на посланик Петков. Ето и пълния текст на декларацията:   Декларация на асоциация "Гласуване без граници" относно посланика в САЩ

Ние, българските граждани, живеещи в чужбина, обединене в асоциация "Гласуване без граници" изказваме своят остър протест срещу действията на българският посланик в САЩ и настояваме за неговото незабавно отзоваване!

Официалните представители на България в САЩ отдавна нямат досег с огромната част от българската емигрантска общност, не представляват и не защитават правата на сънародниците си пред американските власти. Посланикът на България в САЩ се провали в организацията и провеждането на изборите за народни представители на територията на САЩ. Администрацията в посолството и подопечните консулски служби възпрепятстваха откриването на изборни секции дори на традиционните за последните двадесет години места, демонстрираха силна незаинтересованост към процесите на самоорганизация на местнтие български общности в опита им да защитят конституционното си право на глас и засвидетелстваха пълната си некадърност с безотговорното си отношение към изботните материали след приключване на изборния ден.
Българският посланик в САЩ показва невиждана в дипломатическите среди липса на дисциплина и дипломатичност. Настояваме за незабавното му отзоваване и за търсене на най-строга отговорност. Понятието "най-строга", означава не само незабавно уволнение, но и съдебна отговорност за проявената от така наречените "дипломатически служители" в посолството престъпна небрежност.

Гражданска асоциация "Гласуване без граници"
  Впоследствие създателят на групата г-н Антони де ла Реа призова членовете от САЩ да изпращат своите лични впечатления относно изборния ден в българското посолство. Събраните материали бяха предадени на българската евродепутатка г-жа Надежда Михайлова. Така чрез координираните действия на политици и граждани доведоха до победа – един от слугите на агент Гоце по света бе неутрализиран. Отделно „Гласуване без граници” вече започва реализацията на идеята да се създаде „досие” на всяко българско посолство по света – как работи и какви са отзивите за него сред местната българска общност.   За цялостната си дейност от създаването си досега, „Гласуване без граници е сред номинираните за наградата „Човек на годината”, която ще се връчи на 10 декември.


Тагове:   победа,   Гоце,   сащ,


Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: thetrooper
Категория: Политика
Прочетен: 2054478
Постинги: 264
Коментари: 3353
Гласове: 6456
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031