Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2009 18:02 - Вместо референдум за новините на турски - да направим референдум за БНТ!
Автор: thetrooper Категория: Политика   
Прочетен: 3011 Коментари: 8 Гласове:
2

Последна промяна: 17.12.2009 18:32


Аз съм против новините на турски език по БНТ. И не искам да бъдат излъчвани по националната телевизия. Но не защото са на турски, а защото се излъчват по БНТ.

Проблемът с новините на турски език по националната телевизия го има, но той далеч не е точно такъв, какъвто се опитват да го изкарат господата Борисов и Сидеров. Само по себе си, звученето на чуждоезична (в случая турска) реч в телевизионния ефир не е проблем. Например, по ТV 7 до неотдавна (не знам как стоят нещата сега, тъй като спрях да гледам тази телевизия, откакто попадна в ръцете на Догановата медийна група) имаше новини на английски. И никой не роптаеше срещу този факт. Просто собствениците на тази медиа бяха преценили, че за новинарска емисия на английски има зрителски (а оттам и икономически) интерес. По същата логика могат да се появят и емисии на суахили, пущу или маорски. Както и на турски. Всяка частна телевизия има правото да излъчва предавания на какъвто език намери за добре, ако зрителите имат тази потребност. А Ако едно предаване е гледаемо, съответната телевизия ще привлече рекламодатели, сиреч приходи. Те, частните телевизии, от това се издържат.

БНТ обаче не е частна, а "обществена" (на практика държавна) телевизия. Освен от реклами, тя се издържа и от бюджетна субсидия - т.е. от парите на всички нас. Тази субсидия превръща БНТ в "официална" телевизия, в държавна институция. А в една държавна институция се говори единствено официалния за страната език. Който у нас е българския. След като турският език, макар и разпространен в отделни региони, няма статут на втори официален, то и емисии на този език по държавната телевизия са недопустими.

Отделно от това, някой може ли да ми обясни защо по БНТ има новини на турски, но няма на цигански, иврит и арменски? С какво турското етническо малцинство е по-привилегировано от останалите етнически малцинства в нашата мила родина?

Защитниците на турските новини оправдават наличието им с Рамковата конвенция за защита на националните малцинства, интеграцията на етносите и т.н. и т.н. В действителност обаче интеграцията и адекватното медийно представителство на турците (или на който и да било друг етнос) може да се постигне не с 10-минутни предавания във възможно най-забития часови пояс, а по съвсем други начини - стартиране на регионални програми на частните канали за районите със смесено население, както и държавна и общинска подкрепа за "малцинствени" частни телевизии.

Да се инициира референдум по въпроса с премахването на новините на турски език по БНТ обаче е пълна глупост. Първо, защото това са хвърлени на вятъра пари (около 20 млн. лева) за нещо, което може да се реши със заповед на генералния директор на БНТ. И второ, защото подобен референдум ще противопостави "мнозинството" срещу "малцинството" на етническа основа. А това е в тотален разрез със смисъла на референдумите изобщо. Малцинството затова се нарича малцинство, защото чисто количествено (респективно електорално) не може да се съизмерва с мнозинството. И много моля господата Бойко Борисов и Волен Сидеров да не си правят PR за 20 милиона лева от държавния бюджет (или колкото там излязат разходите за такъв референдум).

Единственият аргумент "за" подобен референдум идва от факта, че БНТ се издържа от данъците, които плащаме всички ние. И като "спонсори" на БНТ ние имаме правото да определяме каква да бъде тази "наша" телевизия. Затова нека да се инициира референдум дали изобщо да има БНТ. Аз с готовност бих подкрепил подобен референдум. И бих гласувал "против" поддържането с бюджетни средства на "национална" телевизия. Която така или иначе е напълно безсмислена. Излишна за зрителите (заради тоталната обвързаност с управляващите, водеща до откровен слугинаж и безпардонна манипулация) и вредна за политическата власт (досега опитите на властта да използва БНТ за свои цели винаги се обръщаше срещу властта). А и разходите по референдума  ще се възвърнат много бързо. Защото годишната субсидия за БНТ е в пъти по-голяма от средствата, нужни за провеждане на един референдум.



Тагове:   НОВИНИТЕ,   референдум,


Гласувай:
2



1. haralanov - А Референдум за...
17.12.2009 18:08
Забраната на всички управлявали досега партии..?Знаете ли,какъв би бил резултата от подобно допитване..?
цитирай
2. thetrooper - @haralanov
17.12.2009 18:12
Е, това ми звучи доста популистки. Аз не искам да забранят всички управлявали досега партии - само БСП и ДПС.
цитирай
3. haralanov - А нима не е популистко...
17.12.2009 18:17
И исканато за Референдум за забраната на излъчването на новини по турски език по БНТ..?БСП и ДПС плачат за отстраняване от политическия живот в България!
цитирай
4. thetrooper - @haralanov
17.12.2009 18:21
Така е, но ГЕРБ и Атака по-скоро биха реанимирали ДПС с подобни инициативи...
цитирай
5. анонимен - боклук
17.12.2009 21:43
ЕЕЕЕЕЙЙЙ БОКЛУК ТАКЪВ,ТИ ПАК ЛИ СЕ ПОЯВИ БЕ ШИБАНЯК?Стига си философствал за неща за които нямаш капацитет.
цитирай
6. thetrooper - @5
17.12.2009 23:58
анонимен написа:
ЕЕЕЕЕЙЙЙ БОКЛУК ТАКЪВ,ТИ ПАК ЛИ СЕ ПОЯВИ БЕ ШИБАНЯК?Стига си философствал за неща за които нямаш капацитет.


Боже, какъв изказ, каква ерудиция - направо ми се ще да си го сложа в рамка този коментар:)))

Няма да коментрирам "мнението" ти, но за сметка на това не мога да подмина следния факт:
Ти можеш да прочетеш много неща в нета. Можеш да наругаеш много автори. Но при цялото многообразие от теми и автори, ти си избрал да наругаеш точно мен. Благодаря за оказаната чест:)
цитирай
7. mamkamu - !
18.12.2009 09:10
Чудя се тия 12% турци у нас, не са ли данъкоплатци?
цитирай
8. thetrooper - @mamkamu
18.12.2009 13:41
Да, данъкоплатци са. Затова нека да не прахосваме и техните данъци с дотиране на малоумната БНТ.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: thetrooper
Категория: Политика
Прочетен: 2055028
Постинги: 264
Коментари: 3353
Гласове: 6456
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031