Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2010 17:20 - Предложения на групата "Гласуване без граници" за промени в избирателната система
Автор: thetrooper Категория: Политика   
Прочетен: 5907 Коментари: 19 Гласове:
3

Последна промяна: 17.01.2010 13:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"Гласуване без граници", в лицето на Антони де ла Реа, Валентина Иванова и Стефан Манов даде пресконференция на 12.01.2010. в пресцентъра на БТА. Присъстващите журналисти бяха запознати с позицията на нашата група относно бъдещия Избирен Кодекс.


Глобалният свят, в който живеем е реалност, от която не можем да избягаме. Вероятно до една четвърт от българските студенти учат в чужбина, а една пета от населението на страната (около 1,5 млн) временно или постоянно пребивава извън България. Необходимостта от приобщаването на тези хора към политическия живот на страната едва ли има нужда да се обосновава. На последните избори избирателната активност извън БГ нарастна двойно в Турция и над четири пъти в останалата част от света, а желанието за гласуване, вероятно осем пъти.

Гласуване без граници предлага:
1) Насърчаване на гласуването в чужбина и гарантиране на честни избори. Предлагаме при организиране на изборния процес извън граница, държавата да гарантира реално участие на представители на различни политически сили във всеки СИК и поощряване на участието на наблюдатели от НПО.
2) Еднакво пасивно и активно избирателно право на българските граждани с двойно гражданство – да избират и да бъдат избирани.
3) Електронно дистанционно гласуване в неконтролирана среда (по интернет), подобно по технология и сигурност на интернет банкирането.
4) Окрупняване на МИР съгласно Европейските Райони за Планиране до осем Регионални Многомандатни Избирателни Района (РМИР), включително един извън пределите на България, със запазване на сегашните МИР.
5) Пропорционална избирателна система с преференциален елемент с нисък праг. Разпределяне на мандатите в РМИР според избирателната активност. Избирателите гласуват както и досега с листи по МИР, които се използват за определяне на избраните депутати (персонализиране на мандата).

Основни предимства на предложените подобрения на избирателната система са:
* запазване на автентичността на вота на избирателите;
* отчитане на вота на всички валидни гласове;
* премахване на изкривяванията на сегашната система, водещи до изборни абсурди;
* поощряват се местните кампании;
* стимулиране на избирателната активност;
* утвърждаване в избирателя на чуство за справедливост и смисъл от гласуването.

Очакваме предложените изменения да повишат не само количеството на избирателите, но и тяхно качество.

(Благодарности на Любомир Гаврилов за систематизираната информация.)



Гласувай:
3



1. templar - един глас против за идеята от мен!
15.01.2010 18:24
гласуването в чужбина трябва да се провежда само на българска територия - т.е. в посолствата.
Бих го ограничил и само на територията на ЕС.
Двойното гражданство трябва да се премахне, като хората изберат кое да запазят, а в ругата страна да са със статут на постоянно пребиваващ.
В рамките на ЕС двойното гражданство е напълно безмислено...

млъквам, че почвам да се ядосвам...

зеленеете ми все повече...
цитирай
2. demokratizator - Идеята е добра
15.01.2010 20:06
Според мен идеята е като цяло добра. Аз лично не виждам нищо лошо в двойното гражданство. Проблемът според мен е по-скоро в даването на право на пребиваващи в чужбина български граждани да бъдат избирани. Това право трябва да бъде ограничено до участие в избори за Европейски парламент. Редно е хората, които избираме на местно и национално ниво да са живяли даден период в България, за да знаем, че са запознати добре с проблемите на страната.
цитирай
3. анонимен - templar
15.01.2010 20:37
Не можеш да премахнеш двойното гражданство. Всеки българин по рождение е български гражданин, и е в същото време напълно свободен, например, да си спечели зелена карта, и впоследствие да вземе американско гражданство. А ти кой си, че ще премахваш тая свобода? И защо?
цитирай
4. анонимен - Двойното гражданство не е проблем, ...
15.01.2010 21:18
Двойното гражданство не е проблем,но съмпротив пребиваващи в чужбина български граждани да бъдат избирани. В противен случай те няма д апознават проблемите д адържавата. Но това мисля ,че е ясно и за едно дете :)))
цитирай
5. thetrooper - @templar
15.01.2010 22:18
Приемам критиката ти - не желая по никакъв начин да бъда асоцииран със зелените, към които изпитвам нещо средно между погнуса и високомерно презрение. Затова ще направя някои уточнения:

1. Предложение номер 2 е направено на базата на сегашното законодателство. Трябва да има дебат относно двойното гражданство, но за момента то съществува. Това предложение е направено с цел оптимизация на изборния процес.

2. Считам, че всичко, което се прави с цел да подпомогне гласуването в чужбина (а оттам и да увеличи избирателната активност зад граница - било вътре в ЕС или извън ЕС) е в наша полза. Голяма част от българите зад граница (без тези в Турция) са привърженици на синята идея. Нещо повече - щом комунистите се опитваха всячески да саботират гласуването зад граница, значи сме на прав път. Както съм писал и преди, всичко, което е лошо за БСП, е добро за България.

3. Всяко предложение може да се дискутира поотделно. Не е нужно само заради второто предложение да си против идеята - имаш ли някакви възражения към другите 4 предложения?
цитирай
6. thetrooper - @demokratizator, @firstangel
15.01.2010 22:24
В съвременния свят пребиваването в чужбина далеч не е това, което беше допреди 5, 10 или повече години. Това, че един човек днес живее преобладаващо в чужбина не означава, че се е откъснал от България. Интернет и нискобюджетните авиокомпании позволяват на мнозина българи, живеещи в чужбина, не само да са в час със събитията у нас, но и физически да прекарват немалко време тук.
цитирай
7. templar - самото име
15.01.2010 22:51
"Гласуване без граница" ми звучи като "Фракция Червена армия" - някаква правозащитно-анархистична боза.
Изобщо тая гражданщина в последните дни ми докарва пристъп на подагра.

Гражданството на един нормален консерватор не може да е двойно.

Родината е от онези няколко категории, които нямат мн.ч. Не можеш да имаш две майки или да служиш в две армии едновременно.
Не можеш да си лоялен към две държави, или към две конституции. Ами ако има противоречие между двете?

Не съм привърженик на тъпашко-патриотарската чесново-ситебългаризаедновска патетика "Тук, в България, сега..." Има стотици прекрасни хора, които прекарват по-голямата част от живота си в други държави, там създават семейство и жънат професионални успехи. Въпросът е на кое място казваъ "у дома". А това място може да е само едно, дори тогава, когато от 50 години живееш далеч от него.

Спирам, защото се чувствам глупаво да ти ги обяснявам точно на теб тези неща. Офицер от резерва на две различни армии, който ще се е клел и целувал две знамена...
цитирай
8. thetrooper - @templar
15.01.2010 23:32
Да, всичко което споделяш е вярно (без смисъла на групата). Аз самият нямам двойно гражданство и не знам тези, които го имат, как приемат нещата. Предполагам, че смисъла на двойното гражданство е за удобство, и тези хора имат в сърцето си една родина, а на другата страна са граждани по някакви прагматични подбуди.

"Гласуване без граници" обаче не е правозащитно-анархистична боза. По-скоро я възприемам като някаква стройна организация за действия във всяка точка на планетата (или поне там, където има сериозни български колонии). Официалната, "политически коректна" цел е улесняване на българските граждани зад граница да гласуват. Неофициално обаче това си е международна структура на Синята коалиция - огромна част от активистите на групата са или от ДСБ, или от СДС.

Отделно, групата наистина извършва дейност и реализира успехи. Освен увеличената избирателна активност в чужбина, активните действия спомогнаха за отстраняването на гоцевския посланик в САЩ. Доколкото знам, предстои и акция срещу посланика в Дания.

Така че аз намирам смисъл да помагам на групата по тези причини. Естествено, това не е консервативна група, а група за координирани действия срещу общия враг - БСП и ДПС.
цитирай
9. demokratizator - @ thetrooper
16.01.2010 00:25
Вярно е, че днес човек не е така изолиран от България, ако живее в чужбина, благодарение на новите технологии. И все пак, ако той иска да се реализира тук, независимо от сферата, за която става въпрос, той трябва да живее тук. Не е редно той да си има 5 бизнеса в Ню Йорк, да живее там и някакси между другото да се кандидатира за народен представител от Благоевград, пък ако евентуално го изберат, тогава да преценява дали да си дойде. Човек, който иска да се занимава с политика у нас, трябва да е дал заявка, че смята да остане у нас. Затова мисля, че има нужда от един поне 6-месечен период, в който да е пребивавал в България преди изборите.
цитирай
10. bowman - ....
16.01.2010 08:58
Гласуването по интернет го подкрепям. Но хората с двойно гражданство , независимо дали имат такова в ЕU или другаде и изборите в чужбина изобщо не. Първо защото изборите касаят тези които живеят в страната и второ изборите се плащат от техния джоб.
цитирай
11. bowman - @12
16.01.2010 09:46
Това е едно от нещата които се случват без гласуването да променя каквото и да било. Не съм чул да са го поставяли на дневен ред въпреки, че едва ли има нещо по важно от това.
Може би това кара повечето хора да си затварят очите за това?
цитирай
12. анонимен - Без емоции.
16.01.2010 10:08
Грижата за българската диаспора и за новата емиграция, която зад себе си има семейства в България, е оставена на милостта на ченгето Божидар Димитров, което в известен смисъл е напредък, защото до скоро и това липсваше.

От кандидат до избраник има огромна разлика, както знаем. Предложението дава възможност на всеки българин, освен да гласува, да се кандидатира. Това е единственият възможен начин да разширим територията си, без да местим границите.

Разбира се, открива се възможност на хора, които защитават чужди интереси да станат част от нашето Народно събрание, но това е факт и в момента.

Валя
цитирай
13. bowman - @14
16.01.2010 10:55
Притеснява ме ,че разширяването на територията не опазва границите,без това територията се ограничава с целия космос но никъде няма да си "удома" си
цитирай
14. templar - много шум с малко смисъл
16.01.2010 11:14
обективната статистика показва, че гласовете от чужбина (минус Турция) дори и двойно да се вдигнат (а това си е сериозна задача) не биха променили картината в България с нищо, нито разположението на силите.

Ако ДСБ не може да намери подкрепа в България, тук "на терена" и разчита за оцеляването си на сламката от 7-10 хиляди измемени камилчета с акцент и чуждици в говора, то по-добре да я няма.

Разходът по организиране на избори в чужбина най-често е напълно неоправдан и надвишава стотици пъти разхода за избори в България (на гласувал калпак). Пак казвам, без да влияе на резултата.

Иначе в момента ми описваш едно якобинско ядро... "Ударихме посланика в САЩ, сега предстои да нахлуем в Дания и да въздадем народната правда". Искрено се надявам да нямаш предвид Дания, защото новият посланик в кралството е изключително ерудиран професионален дипломат от нашия екип (1997-2001). Но като цяло идеята да шумим и да се вълнуваме за неща, които не разбираме докрай, само защото някой "граждански активен" "блогър" е направил ефектно лого на кампанията ми изглежда не само безмислен tree-hugging, но и вредно.

Не се карам на никого, ако така звучи тона ми. Нямам и право. Просто ми е криво, че хора с глави на раменете си все по-често и сърцато заделят време и енергия за съмнителни акции, в които шумотевица вдигат Зелените, НДСВ (?!), либерали, "правозащитници", хелзинкски комитети, НПО-коалиции, нео-релогиозни протестанстки групи (не всички са секти) и прочие хунвейбини. Нищо добро няма да излезе от тази боза. По-добре си купи място в района на Владо Тричков и отглеждай домати.
Ако пък искаш да привнесеш смисъл в политическия процес, направи го по етапния ред в своята партия. Ако тя е ДСБ, направи го през ДСБ. Ако предпочиташ някоя друга партия - СДС, НДСВ или Зелените - направи го рамките на техния дневен ред. Обаче активни "Десебари", нарамили картонени уши между Минчо Спасов (НДСВ) и Мартин Димитров (СДС), отзовали се на призива на ... (Звлените)и с говорител адв. ... (БХК), без да се очудват от отсъствието на Иван Костов, но с претенция че са от ДСБ... ... ви гражданското общество...

цитирай
15. templar - P.S.
16.01.2010 11:48
Освен разбира се ако не вярвате, че ДСБ не е политическа партия, а ["граждански" "проект"]... че не е политическа а "гражданска"(т.е. има разлика) и че не е партия, а "проект" (нещо като опаковането на Райхстага от Кристо) :)
цитирай
16. анонимен - @templar
16.01.2010 14:13
Колко от съучениците и състудените ти живеят или работят в чужбина? Колко от роднините ти? Колко баби от кварталния ДСБ клуб пропускат Коледното парти, защото по това време на годината са при децата си и внуците си в чужбина? Светът се променя и ни поставя пред нови реалности, с които трябва да се съобразяваме. Освен да пазим земите си, трябва да пазим и хората си, където и да са те.

Валя
цитирай
17. thetrooper - @templar
16.01.2010 16:37
Информацията за посланика в Дания е непотвърдена. Става дума обаче не за новия посланик (прочее, не знам кога е направена промяната, но ако е човек от нашия екип, значи със сигурност е назначен СЛЕД парламентарните избори), а за този, който бе посланик по време на изборите - със сигурност човек от екипа на Гоце и тройната коалиция. Става дума по-скоро за изнасяне на данни за нарушения, подобни на тези в САЩ и Турция.

Що се отнася до съмнителните акции - на протеста против промените в ЗЕС отидох поради една много проста причина. И тя е, че съм против тези промени. Дълго се колебах дали да отида на мероприятие, организирано от зелените малоумници, и с триста зора преглътнах факта, че съм заобиколен от изброените от теб субекти. Смятам обаче, че човек не бива да се отказва от една кауза само защото същата кауза е обсебена от идиоти. За пример ще ти дам национализма, налазен от всякакви политически отрепки, а също и защитата на българската природа. Това, че Зелените (без Асен Генов) са абсолютни дришльовци, кресливи празноглавци и политически пубертети, не означава, че не трябва да се борим за опазване на околната среда - поне аз го разбирам така.

За етапния ред - факт е, че ръководството на ДСБ подкрепи исканията за отмяна на промените в ЗЕС. Иначе лично за себе си считам за грешка да се появя на протеста, с което се оказва, че легитимирам акцията на група смешници. Още се чувствам омерзен от досега със зелени, НДСВ, правозащитници и прочие. И без това самия протест беше пълен фарс, в който най-добрия оратор беше... Васко Кръпката:)

Затова смирено моля за разбиране и прошка.

цитирай
18. thetrooper - @Валя
16.01.2010 18:08
"Освен да пазим земите си, трябва да пазим и хората си, където и да са те." - Съгласен съм. Макар гласуващите в чужбина (без Турция) да са сравнително малка част от общия брой, ние трябва да покажем, че ни е грижа за тях. Подобно на лейди Маргарет Тачър, която изпрати двата останали британски самолетоносача на Фолклъндските острови с аргумента: "Там може да има само пингвини, но те са британски пингвини." Иначе templar е прав, че ако не можем да разчитаме основно на хората си в България, гласуващите в чужбина няма да ни спасят. Но всеки глас за нас е важен.
цитирай
19. panazea - Bylgarite v chujbina ne znaiat situaziata v Bulgaria.
16.01.2010 23:26
Chak kato se vyrnat razbirat za kakvo stava duma.
Kak ste izberat politik?
Vse edno az da isbiram dyrjavnizi v Ispania.Az ne gi poznavam. Ne zabraviaite che mediite sa zavisimi i dezinformirat.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: thetrooper
Категория: Политика
Прочетен: 2065622
Постинги: 264
Коментари: 3353
Гласове: 6456
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930