Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2010 19:45 - 10 януари vs. 14 януари
Автор: thetrooper Категория: Политика   
Прочетен: 5254 Коментари: 10 Гласове:
7

Последна промяна: 18.01.2010 15:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Настоящият текст има за цел да анализира две значими събития от най-новата ни история, а именно протестите от 10 януари 1997-а и 14 януари 2009-а години и да отговори на може би основния въпрос, свързан с тях: защо ние (студентите от 1997-а) успяхме да изритаме червените боклуци от властта, а днешните студенти не успяха? За целта ще припомня някои основополагащи детайли от двете събития.

През 1997-а, както и през 2009-а, студентските лидери нямаха опит в организирането на мащабни антиправителствени протести. Лидерите от 1997-а обаче ясно съзнаваха тази своя неопитност, поради което не се свеняха да търсят съдействието на по-опитните си "колеги" - организаторите на студентските стачки срещу Петър Младенов и Андрей Луканов, ветераните от "Града на истината", синдикалните водачи. Академичната общост, политическата опозиция и профсъюзните структури бяха реализирали истинско национално обединение срещу врага.

Отделно, самите студенски лидери не бяха водачи в класическия смисъл, а по-скоро координатори. Поради това управляващите нито успяха да ги сплашат, нито да ги купят, нито да ги излъжат в преговори (апропо, за разлика от 2009-а, през 1997-а никой не си и помисляше да влиза в преговори с комунистите - протеста беше до пълна и безусловна капитулация на БСП). Освен това, фигурите от Координационния преподавателско-студсентски съвет към СУ не проявяваха нито амибиции за последваща политическа кариера, нито желание да попаднат в светлината нма прожекторите. Както и стана, междувпрочем. Някой да е чувал нещо оттогава насам за Цветан Кинтишев? А за Радослав Милков? Единствено Борислав Бориславов се занимава активно с политика, но той може да бъде посочен като изключението, което потвърждава правилото.

Друг съществен момент през 1997-а година бе нарасналото самочувствие на опозицията вследствие на спечелените от Петър Стоянов президентски избори само 2 месеца по-рано. В действителност, резултатите от тези избори показаха обръщането на електоралните нагласи, което даде основание да се атакува властта на БСП.

В началото на 1997 година двуполюсният модел властваше в българския политически живот и провала на левицата по естествен път наля вода в мелницата на десните сили. Също така не е за пренебрегване и факта, че по онова време българския народ все още не беше тотално облъчен от медийната мантра "всички са маскари", която винаги е в полза на БСП и ДПС.

Своята роля за успеха през 1997-а изигра и факта, че местната власт както в София, така и в другите най-големи градове, а също и в Дупница (ядрата на най-яростна съпротива) беше в ръцете на СДС. Не че това бе решаващо, но все пак у дома и стените помагат...

А какво бе положението на 14 януари 2009-а година?

Тогавашният кмет на София, днешен премиер Бойко Борисов прецени, че евентуалното падане на тройната коалиция и едни предсрочни избори не са в интерес на неговата партия, затова просто използва сигнал за бомба за да прекрати митинга. Отделно от това, в последващите дни г-н Борисов не прояви никаква съпричастност с протестиращите, макар самият той се изживяваше като голям противник на тройната коалиция.

Медийното отразяване на протеста (с малки изключения - Ре: ТВ, Канал 3) се оказа тенденциозно и в услуга на управляващите. Това обаче беше само пореден епизод от цялостната стратегия на основните български медии да заблуждават, манипулират и зомбират колкото се може по-голяма част от населението.

Студентските водачи от 14 януари обаче се оказаха не само неопитни, но и напълно неадекватни. Високомерно отказваха предлаганата от ДСБ и СДС помощ (все пак, много от активистите на тези две партии не само че имат опита от 1997-а, но и самите политици открито подкрепяха този протест), не успяха да се справят с тридесетина провокатори, а в последвалите дни тръгнаха на преговори с правителството. За сметка на това не се намериха лидери, които да обединят множеството. Протестиращите бяха представители на различни социални прослойки, с различни политически виждания - обединяваше ги неприязънта към тройната коалиция БСП-НДСВ-ДПС.  Връх на идиотията бяха скандиранията на накои лидери срещу ВСИЧКИ политически сили (включително и срещу тези, които подкрепяха протеста). Това допълнително отблъсна много хора и то не защото са привърженици на една или друга партия, а защото в такава ситуация всеки здравомислещ човек ще си зададе простия въпрос: а като сте против цялата политическа класа, с какво ще я замените - с анархия? с колониална администрация? или вие самите ще започнете да управлявате? Напълно логично,протестът завърши с провал, а политическата партия, с която се идентифицираха немалка част от студентските лидери (ПП "Зелените") впоследствие претърпя тежък електорален нокдаун и само площадните крясъци на нейните активисти я спасяват от изчезване.

Но може би най-голямата разлика между двата протеста е в психологическата нагласа. През 1997-а ние знаехме срещу какво се изправяме. Почти всички имахме ясни спомени от комунизма и бяхме наясно, че играта ще загрубее. Затова и бяхме претръпнали. Докато днешните студенти са израснали в други условия. Те никога не са били ритани от милиционерска кубинка (освен на футболен мач, но това е друго). За тях да излезеш и да викаш срещу правителството е нещо съвсем в реда на нещата - като е в другите страни от ЕС. И наистина, ако протестираш срещу правителство на ОДС или НДСВ, нищо няма да ти се случи. Но не и когато на власт са комунистите. И за това днешните студенти не си даваха сметка. Така полицейските палки и кубинки им дойдоха като гръм от ясно небе. И въпреки тоталния произвол (както на площада, така и в районните управления) никой не е подал жалба. Взеха им страха и това е най-жалкото. А за да катурнеш БСП от власт, се иска кураж ("strong balls"), иска се дух и сърце.




Гласувай:
7



1. demokratizator - Всичко, което си написал е вярно
16.01.2010 20:59
Бих добавил обаче към казаното от теб и значително по-тежката икономическа ситуация в България в края на 1996 и началото на 1997 г. След като аз имам спомени за това, че нямаше хляб в магазините, а заплатата, която взимаха родителите ми, трябваше да се изхарчи до края на деня, значи наистина е било тежко. През 2009 г. имаше нещо като стихиен протест, обединяващ много и различни искания, но по същество без логическа спойка и без толкова сериозни мотивиращи фактори като тези от 1997 г.
цитирай
2. raylight - Това е и причината
16.01.2010 21:41
следващите митинги да са малобройни. Хората са наплашени, защото никога не е имало толкова брутално потушаване на митинг с гонене километри извън площада
цитирай
3. hatanasov - Народът срещу комунистите
16.01.2010 23:49
През 1997 година участваше целият народ срещу комунистите. Затова цялата страна беше блокирана.
цитирай
4. thetrooper - Изтрих няколко поста
17.01.2010 12:50
на анонимни боклуци, които не само че не спазват правилата на блога, ами отправят към мен лични нападки и квалификации. За сведение на последния, през 1997-а не съм бил дете, а 18-годишен студент.
цитирай
5. nakom - Не е толкова трудно да катурнеш една партия от власт
17.01.2010 17:02
Къде къде по-трудно е , след като вземеш власта да се задържиш.

Не мога да разбера едно, какви са тия хероики от площадите, при положение че от тогава насам нямате спечелени избори, и електората ви е намалял над 20 пъти.
По мои сметки, нямате с какво друго да се гордеете към момента.
цитирай
6. thetrooper - @nakom
17.01.2010 21:08
Аа, как да нямаме, а местните избори в София (и други градове) през 1999-а?

А дали е трудно или лесно да катурнеш една партия от власт говори и факта, че оттогава насетне всички правителства завършваха мандатите си.
цитирай
7. templar - хубав анализ
18.01.2010 10:48
Бих добавил само, че през 97-ма на страната на протеста застанаха авторитетни обществени кръгове - учените т БАН, църквата (софийските свещеници и от "двата синода"), университетските преподаватели, лекарите, учителите - елитните гимназии хлопнаха кепенците заедно с университетите.

Миналата година имахме само баналните маргинални, скучни и най-вече малобройни дейци на т.нар. "гражданско общество" - повечето са добри хора, на които обаче не бих поверил да ми пазят и кучето.
цитирай
8. thetrooper - @templar
18.01.2010 14:43
Да, и това е вярно. Но този факт е донякъде следствие и на поведението както на "нашите" студентски лидери, така и на сегашните.
цитирай
9. templar - както вероятно и на
18.01.2010 17:47
деградацията, разочарованията, лумпенизацията, резигнацията и алиенацията (ако правилно разбирам последните 2 пе. думички от черв.къщ.) на въпросните влиятелни социални кръгове и свеждането им до дузина кротки луди "активисти" с велосипеди и ушанки.... за причините за последното си струва да се разсъждава
цитирай
10. nakom - Така е Темпларе
18.01.2010 22:02
Елита и този път не ви подкрепи.Зает бе с лов на лисици.

Thetrooper - точно тия избори не бих ги нарекъл победа, където имаше читав канидат - загубихте.На останалите места, още гласуват за "десни".То и в африка не се ходи на лекар, а на магьосник.Още си спомням тъжната физиономия на Командира, думите за Бургас и сиренцето.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: thetrooper
Категория: Политика
Прочетен: 2065602
Постинги: 264
Коментари: 3353
Гласове: 6456
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930