Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2010 16:27 - Желева падна - а какви са изводите?
Автор: thetrooper Категория: Политика   
Прочетен: 9225 Коментари: 19 Гласове:
8

Последна промяна: 21.01.2010 11:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Румяна Желева падна - и от състава на Европейската комисия, и от поста министър на външните работи на Република България. Доколкото разбирам, рухнала е и психически - настанена е в болница в сериозно състояние.

Като християнин се надявам г-жа Желева да се възстанови бързо. Но нека да сме наясно: не симпатизирам нито на Бойко Борисов, нито на ПП ГЕРБ, най-малко пък на самата Румяна Желева. И за какво да и симпатизирам - заради
червената и биография, заради нейната некомпетентност по отношение на отредения и ресор или заради тоталната и неподготвеност за препитването в ЕП, с което изложи не само себе си, а също България и ЕНП? Тези уточнения са важни пред вид следващите ми разсъждения.

Сега, след като Румяна Желева е безусловно аут не само от европейската, но и от българската политика, е време да си отговорим на въпроса какви изводи се налагат от казуса с нейната неудачна кандидатура.

Първо, вече е ясно, че доверието на ЕНП (и на европейския политически елит като цяло) към ББ сериозно се пропука. Още един-два гафа от подобен калибър и нищо чудно Европейската народна партия да разлюби ГЕРБ по начина, по който британските консерватори разлюбиха РЗС на Яне Янев. Като допълнение лъсна отдавна прикриваната истина, че г-н Борисов става само "за местна консумация", но в международните политически води е бая в безтегловност.

Второ, излезе наяве лицемерието на другарите от БСП, колчем стане дума за националните интереси и имиджа на България пред света. Досега винаги, когато  издънки, гафове или откровени престъпления на техни представители получат международен отзвук, комунистите започваха да тръбят за някаква "антибългарска кампания". А това, което те (в съдружие с НДСВ) направиха срещу кандидатурата на Румяна Желева какво е?

Оттук обаче идва и най-важният извод: акцията на БСП не започна в Брюксел, непосредствено преди препитването на кандидатите за еврокомисари (между които и г-жа Желева), а много по-рано. Още при номинирането на г-жа Желева "червените" удобно си затраяха. А не е изключено и самата Желева да е "внедрена" в ГЕРБ, за да "изгърми" в подходящия случай (без нейно знание, разбира се).

Така от цялата работа печеливши излязоха от БСП. Както пише Иво Инджев (цялата статия можете да прочетете в личния му 
блог):

"Цялата защита на Желева ( а всъщност на Борисов) беше построена върху абсолютно погрешната презумпция, че нейната кандидатура е неизгодна за БСП. ГРЕШКА! Тъкмо обратното. Червените прецениха правилно възможността, която им беше предоставена да ударят по най-болното място Гражданина за европейско развитие на България с цел да го заболи именно по европейски. Изстискаха всяка капчица от този лимон и с наслада го гледаха, как я поглъща с кисела физиономия. На час по лъжичка.

(...)

Когато обаче изцедиха и последната капчица отрова за консумация на Борисов ( вкупом с десните в България и в ЕНП ги руча жабетата) , другарите добавиха и малко от своя любим специалитет за доубиване на пожертваните пешки. Не друг, а предшественикът на Желева в тройната коалиция Ивайло Калфин, хвърли пред западно издание бомбата ( от неговата уста тя звучи така), че Желева е свързана с фирма на ДС и че по принцип изнесените в чужбина пари от верни другари разузнавачи чрез т.н. “задгранични дружества” в края на 80-те години била най-добре охраняваната тайна на прехода.

Нима Калфин научи това чак сега от разследването на колегата Атанас Чобанов (което най-напред се появи тук в този блог)? Едва ли. Но за десерт, за доубиване на врага в типичния отмъстителен стил на червените кукловоди, този ход е “чудесна” епитафия : “ тя падна шумно, но също беше свързана с тихия фронт”!

Надявам се това ехидничене на Калфин да е повод за подхлъзнатите защитници на Желева сред управляващите и в публичното пространство изобщо да прозрат, с кого и с какво си имат работа. Защото те колективно бяха любезно качени на червената шейна и дори сега, когато дерайлираха в дерето, не могат, или не искат да го проумеят.

Истината, уважаеми мои опоненти, е, че Желева не беше номинирана формално от червените, но се оказа отлична писта да изпързалят нейния патрон и те го направиха. В този смисъл Желева си беше техен избор.

Можеха с лекота да спрат полетялата към европейската бездна Желева само като намекнат за своята изгода от кандидатурата й и като си признаят колко им харесва генезисът на нейната кариера, за която, бъдете сигурни, знаят много повече от самите управляващи. Но не го направиха съзнателно. Повозиха Борисов до самия край, като радостно подвикваха “пистааа”!

И никой не им попречи – моите скромни усилия да предупредя какво се случва бяха оценени като “вредителски” тъкмо от съмишленици, които си мислеха, че помагат на Бойко, като се гърчат заедно с него в опитите си да обясняват, как имало и други трагични кандидатури и че тук всички сме маскари, та затова Желева не бивало да бъде съдена строго. Тъкмо това им трябваше на другарите които се подсмихваха и потриваха ръце доволно: “ бравос, ха така, давайте, още се набутвайте”."


 Ето защо аз не мога да се радвам на провалената кандидатура за ЕК и оставката от Външно министерство на Румяна Желева. Въпреки всичките и кусури. Въпреки посредствените и качества, комбинирани с прекомерна амбиция. Въпреки, че скандалът с нейната кандидатура подлива вода на ГЕРБ (оттам започва дежурното обяснение, че сега всички ще разберат що за стока са Бойковите хора и лека-полека ще се завърнат при нас, "истинската десница"). Защото в българската политика има един основополагащ принцип, който никога не трябва да се забравя:

ВСИЧКО, КОЕТО Е УСПЕХ ЗА БСП, Е КАТАСТРОФА ЗА БЪЛГАРИЯ!!!

П.П. Новината, че заместник на Румяна Желева начело на Външно министерство ще бъде военният министър Николай Младенов, той самият ще бъде заменен от досегашния зам.-министър на отбраната Аню Ангелов мога да коментирам само по един начин: една тъжна новина за всички, свързани с Министерството на отбраната.









 



 



Тагове:   какви,   Желева,


Гласувай:
8



1. panazea - Izvodat e che
20.01.2010 19:38
nashite politizi ne stavat!
I mi omrasnaha s tehnite napani!
Otekchih se do smyrt!
Sto ne si zvemat torbichkata i da si hodqt?
цитирай
2. demokratizator - Така е
20.01.2010 19:44
Аз не съм фен на Желева, не ми хареса представянето й, определено ми изглежда некомпетентна, но споделям твоето мнение. Беше жалко, че тя трябваше да отпадне и най-вече, че БСП си го приписа като голям успех. В някаква степен е жалко за самата Желева, защото тя имаше очаквания за грандиозна кариера на млади години, а ето, че вече не е дори и министър. От друга страна тя сама си направи всичко. БСП просто се възползваха от слабите й страни по подходящ начин. Дано това е един добър урок, за да не се налива повече вода в мелницата на тази партия.
цитирай
3. haralanov - Какви са изводите ли?
20.01.2010 20:27
Изводите са,че днес ББ вече подкрепя ,,доказани професионалисти,, като Меглена Плугчиева!
цитирай
4. darktales - @
20.01.2010 21:32
"А не е изключено и самата Желева да е "внедрена" в ГЕРБ, за да "изгърми" в подходящия случай (без нейно знание, разбира се)"

На мен цялата ГЕРБ ми изглежда "внедрена".
цитирай
5. thetrooper - @panazea
20.01.2010 21:35
А с кого ще ги заменим?
цитирай
6. thetrooper - @demokratizator
20.01.2010 21:37
Проблемът не е само в Желева - опасявам се, че и други от ГЕРБ ще се "хлъзнат на шейната" в бъдеще.
цитирай
7. thetrooper - @haralanov
20.01.2010 21:38
Да, едва ли има по-ярко доказателство за липсата на хора с капациете в ГЕРБ.
цитирай
8. thetrooper - @darktales
20.01.2010 21:38
Дано да не си прав...
цитирай
9. panazea - s tebe
20.01.2010 21:59
zasto ne. Onesi da ne sa bogopomasani?
цитирай
10. thetrooper - @panazea
20.01.2010 22:02
Не, не са богопомазани. Но защо смяташ, че аз съм нещо отделно от политическата класа? Все пак и аз членувам в партия...
цитирай
11. panazea - Dobre,
20.01.2010 22:07
Znaesh li , vqrvam , s detinska naivnost , che ti ne si oporochen.
Ot starite muzuni mi se povrysta , razbirash li.
Gledam tehniq zirk 56 godini.
E , omryzna mi.
I vqrvam v mladejite , neobremeneni .
Eto tova e!
Predi vsichko chestnost i pochtennost.
Pozle drugi kachestva!
Ima defizit na pochtennost.
цитирай
12. thetrooper - @panazea
20.01.2010 22:30
Не те съветвам да вярваш в младите, само защото са млади (справка, юпитата на НДСВ).

Да, аз може да не съм опорочен, но още ми е рано да влизам в голямата политика. В управлението се влиза след като спечелиш доверието както на хората от твоята партия, така и на избирателите. А това не може да се случи, ако само преди по-малко от година си влязъл за първи път в районния клуб на твоята партия.
цитирай
13. darktales - 8. thetrooper
20.01.2010 22:48
Страхувам се, че съм прав. По произход, минало и контакти Желева е с типичния за ГЕРБ профил. Такъв е почти целият гарнизон на вътрешната Бойова крепост - ядрото на партийния му апарат. Такива са почти без изключения и в средния му ешелон. Не знам дали това е дирижирано от някакъв център извън ГЕРБ, по-скоро не, защото ренегати в България с лопата да ги ринеш. Но фактът си е факт - ББ и бившата средна номенклатура силно се привличат.

Ако имаше някаква гениална манипулация за "внедряване", то беше онова прословуто клипче с Бойко и Костов от предизборната кампания. Не знам защо, на всички им се струваше голяма глупост и признак на страх. А всъщност то внуши нещо, което беше нужно на БСП:
"Костов е десен. Костов ще стане съюзник на Бойко. Значи и Бойко е десен".
Е това е. Съвсем простичко. БСП наби в главата на действителния си и потенциален електорат, че ГЕРБ са десни. След това, когато му дойде времето, вече остава да направи и по-лесното - да каже "ето виждате ли какви са десните". Тоя номер може да минава до безкрайност.
цитирай
14. raylight - Митко,
20.01.2010 23:56
прекрасен пост, но можеше извода за БСП и България да го болднеш, защото е важен :))
цитирай
15. thetrooper - Разяснение за по-тъпите читатели (особено такива, дето пускат анонимни коментари):
21.01.2010 11:39
Аз не съм против Бойко Борисов (което не означава автоматично, че съм му фен). Аз искам Бойко Борисов да смачка червените боклуци. Ако го прави - ще го подкрепям. Ако им пуска фъндък - ще съм против това.

Не съм изпаднал в траур заради провалената кандидатура на Желева. Тъжно е, че от това печели БСП. Защото в ГЕРБ има както комунисти, така и нормални хора. В БСП всички са гадове и боклуци. И когато ГЕРБ и БСП се конкурират за нещо, винаги ще предпочета ГЕРБ.
цитирай
16. thetrooper - @raylight
21.01.2010 11:40
Готово, болднах го.
цитирай
17. panazea - Юпитата някой ги доведе с цел!
21.01.2010 14:46
Виж "плува ли корабче".
Сега пак разиграват тука има тука нема.
Знаеш ли , на мен ми прилича на старата песен:
От трън та на глог !
И кой губи?
цитирай
18. panazea - четете
21.01.2010 16:02
http://eltimir.blog.bg/politika/2010/01/20/tainata-sistema-ili-za-tainite-na-sistemata.476330
цитирай
19. thetrooper - Пояснение:
23.01.2010 18:42
Трият се не неудобните, а анонимните коментари.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: thetrooper
Категория: Политика
Прочетен: 2054996
Постинги: 264
Коментари: 3353
Гласове: 6456
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031