Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2010 17:02 - Основни недостатъци на днешната българска десница
Автор: thetrooper Категория: Политика   
Прочетен: 17567 Коментари: 59 Гласове:
16

Последна промяна: 24.01.2010 01:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 През последната близо година участвах активно в живота на традиционната, автентична българска десница. Срещах се с политици и партийни активисти, а също и с десни журналисти, блогъри, общественици. Досегът ми с тези хора и възможността да черпя информация "от извора", както и да си създам непосредствени впечатления за днешната ситуация, ме навежда на някои изводи. Или по-скоро бих могъл да посоча кои според мен са основните недостатъци на автентичната българска дясна общност и нейното политическо представителство (ДСБ и СДС). Без, разбира се, да претендирам нито за меродавност, нито за изчерпателност.

На първо място прави впечатление идеологическата разнородност на "дясното" в българския политически живот. За десни се приемат както хора с консервативни убеждения, така и либерали и дори социалдемократи. Причината за това многообразие обаче е проста. След като левицата и центъра на българската политическа ос са заети не от партии, а от престъпни организации (БСП, ДПС, ЛИДЕР, НДСВ, партията на Сашо Апашо), то автоматично всеки нормален политически субект се възприема като "десен". Така се оказва, че вдясно от центъра са сбутани партии, които представляват стандартното, европейско политическо разделение: консерватизъм (християндемокрация) - либерализъм - социалдемокрация или дясно - ценър - ляво. Това не само, че размива политическата визия на днешната десница, но и залага сериозни противоречия за в бъдеще.

Друг голям недостатък е липсата на сериозни връзки между лидерите на десницата и Българската Православна Църква. В целия християнски свят десните партии са неразривно свързани с Църквата, била тя православна, католическа, протестантска или някаква друга. В България обаче това не е така. Макар избирателите на ДСБ и СДС да сме сред най-ревностните православни християни (също така позициите на двете партии са много силни и сред другите традиционни християнски деноминации), въпросът за засилване влиянието на Църквата в обществения живот някак си не е сред приоритетите на Синята коалиция. Дори по въпроса за връщане на национализираните имоти на БПЦ автентичната десница странно защо мълчи и по този начин отстъпва поле за изява на партия като "Атака".

Трети голям проблем на десницата в България са недостатъчно силните позиции сред бизнеса. По дефиниция десницата изразява интересите на образованата, инициативна, свободомислеща и предприемчива част от населението на една страна. Тоест, десните партии са партии на частния бизнес. За съжаление, и в това отношение България не е като света. Логично, след като голяма част от едрия бизнес е създаден изкуствено от БКП и ДС, няма как десницата да има каквото и да е вземане-даване с него. Но за сметка на това, през последните 20 години се създаде и немалка прослойка от дребни и средни фирми, които самостоятелно, без протекциите на комунисти и ченгета, успяват да стоят стабилно на пазара. Точно този естествено създаден малък и среден бизнес има нужда от адекватно политическо представителство. Но позициите на ДСБ и СДС в тези среди далеч не са такива, каквито трябва да бъдат. Още повече, дори и близките до Синята коалиция бизнесмени не са обединени в една политико-икономическа система, която да бъде гръбнак на дясната общност. Това разединение е вредно както за бизнеса, така и за политическите партии на десницата, защото поотделно не могат да се противопоставят нито на БСП- олигархията, нито на „обръчите от фирми“ на ДПС.


Четвърти набиващ се на очи недостатък на десницата е личностното делене и противопоставяне в нейните редици. Освен че сме сравнително малобройни, ние от десницата имаме и вредния навик да се противопоставяме едни на други. И то не само по идеологически признаци, но често и по личностни, биографични такива. Изпъква неумението (както и нежеланието) на много десни хора да работят в екип в името на някаква обща цел. Донякъде стратегическите цели на десницата (които бяха и национални цели) – изваждане на страната от „черния“ списък на Шенгенското споразумение, влизането в НАТО и ЕС, а също и сваляне на престъпната тройна коалиция от власт, обединяваха нашата обжщност. Но днес, когато тези цели са постигнати, все повече изпъква това вътрешно разделяне и противопоставяне. Всеки гледа на нещата от своята собствена камбанария и търси проблема у другите, но не и у самия себе си.


Като следствие на този процес се явява и следващия голям проблем, а именно маргинализацията на немалка част от десницата. Все повече и повече десни журналисти и общественици попадат в кьошето на общественото полезрение и губят позиции. Естествено, за това допринася и водещата роля на цялата mainstream media, чиито конци се дърпат от комуно-ченгесарската мафия. Но трябва да признаем, че дясната общност сама засилва ефекта от този процес. Тъжно е, когато стойностни вестници и списания са непрекъснато на ръба на оцеляването, а смислени граждански и политически инициативи не получават масова подкрепа, защото дясната общност не застава зад тях със своя икономически, интелектуален и чисто човешки ресурс.


По мое мнение обаче най-големият недостатък на десницата е липсата на самочувствие, както у нейните политически представители, така и сред редовите „десни“ хора. Много от представителите на десницата се изживяват като жертви, вместо гордо и със самочувствие да демонтрират принадлежността си към по-добрата част от нацията. Акцентира се върху злините, които онези от шумата са ни причинявали от 09.09.1944г. насам, а някак си се забравя, че същите тези шумкари са яли колосален пердах от полиция, армия, жандармерия и ловни дружини (т.е от българската държава и общество) само два месеца по-рано. За комунистите се мисли и говори като за зли гении, които вече 65 години ни разиграват чрез някакъв сценарий, а не за тъпи, прости, смешни и жалки примитиви, каквито са в действителност. Без възстановяване на самочувствието автентичната десница няма бъдеще. А поводи за самочувствие има. Днешната десница сме потомци на онези българи, които след Освобождението са превърнали България в цивилизована, модерна, демократична и благоденстваща държава (в началото на XX век страната е била най-богата на Балканите и най-динамично развиваща се в Европа, а през втората половина на 30-те години сме били много по-близо до най-добрите европейски образци в сравнение с днес). През последните 20 години пък всички хубави неща се случиха именно благодарение на десницата – на два пъти преодоляхме хуманитарните катастрофи, в които ни натикаха правителствата на Луканов и Виденов, вкарахме България в Съвета на Европа, извоювахме правото на всички български граждани да пътуват свободно и без визи, свършихме огромна част от реформите, нужни за приемането на страната е НАТО и ЕС. Отделно от това, в Синята коалиция са събрани голяма част от образованите, квалифицирани, знаещи и можещи хора, които се занимават с политика. Далеч повече, отколкото в ГЕРБ, НДСВ или Новото време (за другите партии дори няма смисъл да се споменава). Затова, горе главите! Our day will come!



Тагове:   основни,


Гласувай:
16



1. thetrooper - Анонимни коментари
23.01.2010 18:45
не се толерират. Ако някой нерегистриран в блог.бг иска да коментира, нека да си пише името. Затова и предния коментар беше изтрит, макар да бе доста смислен.
цитирай
2. miraclio - Мислех
23.01.2010 18:45
Мислех да напиша подобен текст, но озаглавен "Демократи за силна България - вече И в исторически план", но се отказах...Не че съм изпратила ДСБ в историята, а че ДСБ вече има доста впечатляващ исторически път. Отказах се, защото се страхувам, че някои мисли - извадени от контекст- ще бъдат тълкувани погрешно.Та ще взема повод от твоя текст, за да напиша моето мнение по въпроса...
За мене най-големия проблем на ДСБ и СДС е скъсаната връзка с избирателите...
А също така - инертните и неинициативни местни структури...
цитирай
3. spock - miraclio
23.01.2010 18:55
Освен, че съм съгласен със всичко написано в поста, не мога да не се съглася и с мнението на miraclio, относно местните структури на СДС и ДСБ. Знам, че на фона на поста този проблем звучи като дребен битовизъм, но съвсем не е такъв. В София ДСБ се чува, но малко. В провинцията ДСБ няма. СДС обратно, чува се слабо в провинцията, в София СДС на практика е една отделна клика работеща срещу Синята коалиция. И при двете автентични десни партии повтарящата се думичка е "малко, слабо". Да, това са електорални партии, но без изградени структури никога няма да постигнем висок резултат. Навремето голямото СДС беше система, която работеше динамично, не само на избори. Време е да сглобим Синята коалиция и тя да стане жив организъм.
цитирай
4. prebroitel - До тук...
23.01.2010 19:39
До тук и в постинга и в коментарите всичко е точно тъка,за съжаление.
цитирай
5. анонимен - ПЕТЪР - ПАЗИ БОЖЕ
23.01.2010 20:54
ПАЗИ БОЖЕ ОТ ЛУДИ КАТО АВТОРА. ТИ МАИ СЕ ГОРДЕШ И С ИЗБИТИТЕ ДЕЦА В ЯСТРЕБИНО. И СЧИТАШ ТОВА ЗА НАЦИОНАЛНА ГОРДОСТ. АКО ИМАШ ЧЕСТ ОТГОВОРИ МИ
цитирай
6. miraclio - Историята в Ястребино
23.01.2010 21:01
Недей да чоплиш историята в Ястребино, защото тя ще се обърне срещу тебе и тебеподобните...
цитирай
7. hatanasov - За Църквата
23.01.2010 22:19
Десните винаги са били против назначения от БКП агент на ДС Максим и винаги са били зад т. н. Алтернативен Синод. А да не забравяме, че вече повече от година се бавят досиетата на Църквата.
цитирай
8. miraclio - @анонимен...
23.01.2010 22:34
Така е, но българските политически партии не разбраха едно - поради отсъствието на Гражданско образование като учебна дисципилина в българското училище тям се падаше една апостолска задача - да обяснят защо трябва да се преминава към пазарна икономика и парламентарна демокрация, да се правят реформи, а не да оставят в ръцете на популисти и напълно отчени люде да говорят по тези проблеми...
цитирай
9. miraclio - Откачени
23.01.2010 22:36
...откачени... исках да кажа!
цитирай
10. hatanasov - Анонимен от ДС
24.01.2010 01:04
Поредният ДС анонимник не е забравил, че за 24 часа първата терористична организация в света, БКП, унищожи всички партии и изби без съд и присъда елита на нацията.
цитирай
11. bowman - ....
24.01.2010 04:17
Първо. С уговорката че не усещам партийна принадлежност. За православната църква, думите в постинга прикриват факт който е очевиден. Църквата не само е слаба разединена, но и се е отдалечила от всекидневието на хората което е до голяма степен предизвикано от едно слабо и слабо активно управление.

За шаренията в дясно си много прав и за пръв път чувам някой да засяга и според мен очежидния въпрос. Според мен това прави дясната политика трудна.

За това има едно решение, но желанието да бъде предприето действие в посока към изчистена, завършена и обмислена политика още повече разцепва хората в дясно.
Въпреки различните виждания истинско делене по идеология и поддържана политика в дясно за обикновенния човек е невъзможно да види. Това не е нужно да води до разделение в дясно ,но без предвидима стратегия (не казвам политика, думата се е претоварила със значения ) дясното движение просто губи активни последователи. Все едно какви съображения има това да се прави подобно поведение винаги губи последователи.

Подготовката на хората е явно че е оставена на самотек , не говоря за агитка а за хора които да са подготвени да организират. Никоя партия която иска да има здрава основа не може да си го позволи.
цитирай
12. ka4ak - Добро утро!Това е от април 2003 година!!!
24.01.2010 08:22
23. ka4ak - А това е от 9.04.2003г
19.12.2009 01:10
79. ka4ak - НИТО ЕДИН ДИЛЪР НЕ МОЖЕ ДА ПРОДАВА ДРОГА,БЕЗ РАЗРЕШЕНИЕ ОТ ПОЛИЦИЯТА
29.11 17:38
В мое интервю от 9.04.2003г вижте какво казвам на тогавашния главен секретар:
...искат да унищожат България и Бойко Борисов ако не се вслуша в думите ми,все едно,че участва в това престъпление.
- Много силно обвинение изричате...
- Къде беше Бойко Борисов с "Ипон" преди?Имаш да даваш 1 милион,мутрите пристигат и те гърбят в заведението.Ако заведението е под контрола на Бойко Борисов,той казва:"Прави каквото искаш,само че навън - в моето заведение не искам проблеми!".
Сега искаме от същия този Бойко Борисов да извие вратовете на тези,с които преди е играл...Само че сега неговото заведение е България...В Турция,в Гърция,в Македония,в Сърбия - където искат,там да се оправят,но в България - не!Това е.А ...

Едно интервю на Галина НАКОВА

цитирай
13. vestvi - Прав Си
24.01.2010 08:23
Но за съжаление голяма част от българите са така притиснати от бедноста, че не могат да мислят свободно. Един милион мислещи заминаха. Кой да гласува за десните?
За мен изход няма. Так ще си продължим - бедни и псуващи.
цитирай
14. ka4ak - и пак от същото интервю и защо Ви го показвам!
24.01.2010 08:45
82. ka4ak - А това е от същото интервю публикувано на 9.04.2003г @79
29.11.2009 22:48
...-знаейки много добре за какво става въпрос.
- Само през митниците ли минава наркотика?Къде са "Крау ейджънтс" в схемата?
- Основно през митниците,да.Те си получават техните пари и им е подсказано какво да правят и какво не трябва да правят.Казват ти:"Това е служебна пратка" и ти козируваш и пратката минава.Давам ви веднага пресен пример:в момента в София няма едно място,където може да си купиш вносни цигари с бандерол - не мога да си купя цигарите,които пуша!
- Какво означава това?
- Предприеха се уж крути мерки и се оказа,че всички вносни цигари са с фалшиви бандероли и за това не се продават.Сега си купувам цигари от други места.Това означава,че става преразпределение на каналите за внос на цигари,нищо друго не става.
Най-много ме вбесява,че при всички акции за хващане на наркотици нищо не става.Ще разбера че тези крути мерки към наркотиците са налице и са ефективни тогава,когато
НАРКОМАНИТЕ ЗАПОЧНАТ ДА РАЗБИВАТ АПТЕКИТЕ
Но такова нещо няма,няма и да има.Това е лакмусът,че няма откъде да се вземе наркотик.
- Искате да кажете,че пазарът не се променя,независимо от афишираната от МВР борба?
- Всеки ден........
........,напротив.Фрашкан е пазарът!
- И цената ли не е мръднала?
- Не и.........................
по показателно от това.
- Как ще коментирате участието на баретите в този бизнес?
- Това го говоря от 3 години!
Плюя ги в лицето,а те се обърсват и си обръщат и другата страна,приемат това за нещо съвсем нормално.За да покажат,че правят нещо,защото ние говорим,а и всички виждат,че нищо не се предприема.Трябва нещо да покажат на обществото и за това бяха необходими тези жертви - "Ето,вижте къде пипаме ние - в баретите!"Няма звено от структорите на МВР което да не играе в наркобизнеса,това ви го гарантирам.Говоря от най-ниското звено сержанти,до офицери,следовател,дознатели и т.н.
- За колко пари се продава един прокурор?
- Имам абсолютно категорични сведения,че....


83. ka4ak - та да довърша @79и@81 и защо Ви показвам това от 9.04.2003г
29.11.2009 23:05
.....На 18 април 2003 година брониран сребрист Мерцедес S престояващ близо до автобусна спирка на Цариградско шосе в София е взривен пред десетки свидетели. Адската машина е поставена под дясната предна седалка – там където се вози обикновено собственика на возилото. Точно в този момент обаче той не стои на нея а на шофьорското място – по някаква причина решил в този момент да кара лично. Шофьорът на Доктора – Йордан Спасов , който седи до него, е разкъсан на парчета. Самият Тодоров е запечатан от случаен фотограф непосредствено след взрива – лицето му е в кръв и обгорено. Освен временната загуба на слуха , обаче Доктора няма никакви други сериозни наранявания и съвсем скоро, никой не би могъл да предположи ,че това лице е било обект на бомбен атентат.
През Ноември , Иван Тодоров заявява ,че зад опита за убийството му стоят: "Бивш приятел , красавица и нисък генерал, който пуши пури за близо 3000 лева на месец и преправя костюмите си."
Медиите приемат ,че бившия приятел е Петър Петров – Амигоса , красавицата е Ася Зафирова ( приятелката на Доктора), а по отношение на генерала , в пресконференция , Бойко Борисов заявява ,че става въпрос за ген. Васил Василев , тогавашния шеф на ДНСП. Последният е освободен от поста си 10 дена след това.
ЯХТЕНИЯТ СКАНДАЛ – ПОЛИТИЧЕСКО СЪТРЕСЕНИЕ БЕЗ ПОСЛЕДИЦИ
МВР твърдят ,че намират в куфарчето на Доктора , изхвърчало при взрива, снимки, които под формата на доклад за връзки на политически с престъпни фигури се предават на президента и премиера. Избухва сериозен скандал. Лицата запечатани на снимките са министрите от правителството на Симеон Сакскобургготски – Милен Велчев и Пламен Петров и и тогавашния царски депутат - Мирослав Севлиевски.
Четвъртия човек в играта на карти е Петър Петров- Амигоса , а на заден план усмихнат седи Иван Тодоров – Доктора . Мястото е яхта в Монако по време на кръг от Формула 1.
Освен посочените лица , в доклада фигурират и имената на военния прокурор Трендафил Трайков и апелативния прокурор от Софийска прокуратура Иван Петров.
За тях се твърди ,че имали нерегламентирани контакти с Доктора и небезизвестния Константин Димитров – Косьо Самоковеца.
Заради доклада , в който всъщност няма никакви конкретни доказателства , на 25 април Бойко Борисов си подава оставката – министър-председателят не я приема. Няколко месеца по-късно и Милен Велчев прави същото , но и неговата оставка не е приета.
Николай Филчев пък – главен прокурор по това време , веднага изисква оставките на двамата прокурори – те отказват. По-малко от три години след случилото се Трайков е предложен за повишение в Върховна касационна прокуратура....


цитирай
15. анонимен - Тошко Африкански
24.01.2010 10:33
Десницата в България има само един ,единствен недостатък-била е вече във властта и се е оплескала до уши.Това стана със всички управлявали до сега.Затова народа си избра поредното недоразумение ГЕРБ,което скоро ще тръгне надолу е от 70% ще стигне до 7 % ,както СДС,НДСВ и БСП.
цитирай
16. анонимен - Същинският проблем на "десницата"
24.01.2010 11:02
е в това, че няма идентичност. 20 години 'дясното' (не случайно го пиша в кавички) се идентифицира единствено чрез отрицание на 'лявото'. Чрез примитивен антикомунизъм, който вече не интересува българите, дори и когато е поднесен по атрактивно-просташкия начин на Бойко.
Може би ще осъзнаете по-добре този аспект на нещата, ако прочетете интервюто на д-р Михайлов пред "Култура" от 10.01., там има интересни мисли.

Н. Костов
цитирай
17. анонимен - Наистина, авторе
24.01.2010 11:06
вас ви гони антикомунистическа параноя. След като написах предишния си коментар, реших да погледна и другите ви публикации и веднага попаднах на същите фиксации (коментарът за Плугчиева).

Н Костов
цитирай
18. анонимен - А най-забавното
24.01.2010 11:13
е да гледа човек как се гънат правоверните антикомунисти по отношение на Бойко Борисов. Как приемат и подкрепят безспорния представител на милиционерско-мутренската прослойка. Само заради властолюбието на шепата свои отдавна дсикредитирани политически лидери.

Н Костов
цитирай
19. vestvi - Десницата в България има само един, ...
24.01.2010 11:40
анонимен написа:
Десницата в България има само един ,единствен недостатък-била е вече във властта и се е оплескала до уши.Това стана със всички управлявали до сега.

а кой даде на БСП четири мандата - Беров, Виденов, Кобурга, Станишев и сега май още един се задава
цитирай
20. haralanov - Здравей!
24.01.2010 12:36
Подобни статий за българската десница през годините баха публикувани в печатни издания като в.Про&Анти,в.Детонация,в.Гласове а и в други издания.Всеки,който се чувства десен има мнение,защо е такава българската Десница днес.Както и всеки дясно мислещ човек е наясно,че партия ГЕРБ е една популистка партия,чиято цел е да измести ,,старото и автентично дясно,, от мястото му в политическия спектър.Трябва да си признаем,че медийно-корпоративния проект ГЕРБ успя в това си начинание.Проблемите на дясното по някакъв абсурден начин се свързват и с проблемите на ,,лявото,,.Докато няма нормално ляво в България,няма да има и нормално дясно в България!Под ,,нормално ляво,, разбирам-НЕ олигархично,НЕ обвързано със средите на репресивната комунистическа ДС,НЕ бандитско-грабителско(щото кво друго беше източването на банковата система по Виденово време..?),истински социално а не демагогия до дупка ,,а ла Масларова,,,НЕ обвързано с Кремъл на Путин,НЕ зависимо от енергийните интереси на Р.Овч....Мога да изброявам и още...Когато това се случи(а аз не виждам как би могло да се случи!)едва тогава може да имя ясно очертана граница между Дясното и Лявото!Тази граница минава и през данъчната политика.Дясното с ниските данъци,за да може повечето пари да остават у гражданите,а Лявото с по-високи данъци,за да може да бъде провеждана лелеяната от тях ,,социална политика,,.А не както преди.Ляво управление(друг е въпросът,че то не беше ляво,а крадливо и корумпирано!)а приело 10% ставка.Дясното няма как да е с Православната църква,чиито Патриарх дядо Максим е бил избран с благословията на Тодор Живков.Това е абсурд!За 45 години атеизъм комунистите успяха да внушат недоверие към всяко нещо що е консервативно и религиозно.Старият извечен Библейски морал беше изместен от ,,новия морал,, на Крадлив дедо.Бизнеса в България...В България няма нормален едър бизнес.Едрия бизнес у нас е мафиотски и в това едва ли някой се съмнява!От там надолу всичко е изкривено!Вървим стремглаво към маргинализирането на политическите партий!Изобщо няма да се учудя,ако на следващите Избори(когато и да са те)няма да има партия,която да е надхвърлила 20% гласували за нея.ГЕРБ са по-зле и от НДСВ,а по биологични причини електоратът на БСП се топи всеки ден.
цитирай
21. yuriy - Грешите в анализа
24.01.2010 13:23
Като ви гледам умен човек сте, а допускате една основна грешка - повлиян сте от медийната пропаганда през последните двайсет години. За да сте наясно със ситуацията сравнявайте България по развитие на капитализма с Англия от края на ХІХ в., а не със САЩ от началото на ХХІ в. Като Англия от ХІХ в. сме като исторически процес, а като технологични достижения скоро от 5 години след САЩ в областта на електрониката, каквато страна бяхме до 1989 г., скоро ще бъдем след Англия от ХІХ в.
Ние се развиваме по класическия път на капитализма. И Бердяев пише, че след като идват на власт комунистите, те стават консервативна сила. А у нас те бяха на власт 50 години. За едни това е хубаво, за други - лошо.
Следвайки тази логика днес силите на старото, т.е. консерваторите са именно в БСП, а либералите - в СДС и неговите производни. Тоест дясното е групирано около БСП, а лявото - около СДС. Като политически живот ние се намираме отново в началото на българския ХХ в.
Друг е въпросът, че у нас няма консерватори, а върхушките от всякакви цветове са либерални и се различават само по издиганите лозунги. И това е нормално, освен с всичко друго, но и заради абревиатурата. Не ви ли прави впечатление, че на почти всички политически партии в България в абревиатулата присъстват инициалите ДС - ДпС, сДС, ДСб, нДСв, сСД. Само БСП е голямото изключение (тук не говоря за ГЕРБ, тя е нов субект), но от там произлизат и повечето кукловоди.
цитирай
22. bowman - @23,24
24.01.2010 13:28
Не бих си мръднал пръста за партия която чака друг да се провали за да седне на негово място .
Повръща ми се от подобна позиция и съм сигурен,че народа тумори му писна да търпи.
Както посочих и преди аз съм българин и не ми пука за хора които амбицията им стига да дочакат и те да се качат на чужд гръб
цитирай
23. bowman - @27
24.01.2010 14:43
Болшинството хора искат да живеят спокоино и да си гледат семейството, не им пука от термини и се мръщят само при споменаване на думата политика. На никого който е работил за тях не са му обърнали гръб. Политикаата на българина започва и свършва с дома и семейството, докато някой твърди друго медиите ще имат хляб ,но народа ще е гладен и неразбран.
цитирай
24. demokratizator - Доста точно си напипал проблема
24.01.2010 14:48
Харесва ми статията, по ясен и конкретен начин си определил основните проблеми на десницата. Аз, без да съм част от политически организации, но следейки по-внимателно обществения живот в страната, стигам до подобни изводи не само за десницата, но и за цялото ни общество. Няма нормално ляво, дясно и център. Има някаква форма на политическа шизофрения, защото привидно левите от БСП подкрепят едрия капитал с десни мерки. Истината за мен поне е, че трябва обществото да се диференцира на икономически признак, за да се формира нормално политическо представителство. Все още няма ясно обособени групи, които да имат свои интереси и да изискват тези интереси да се защитават. Затова и дясната общност е неубедителна, както са и десните партии в момента.
цитирай
25. анонимен - Богдан Н. (десничар од Македонија)
24.01.2010 15:38
Твој став за оваа моја колумна:

http://blogatash.wordpress.com/2010/01/08/♦-што-е-а-што-не-е-капитализам/

P.S. Напишана е на македонски јазик, верувам дека нема да ти пречи.

Нема врска со македонско - бугарски односи и недоразбирања, туку чисто со економија.
цитирай
26. viovioi - аз пък мисля че нашите десни са с малко замъглена политическа доктрина.
24.01.2010 16:19
Да, демократични ценности, релативизъм и пр., но сякаш това което би трябвало да е във фундамента на една дясна партия не се изповядва безусловно. Винаги има нещо което може да ни накара да се усъмним в искреността на нашите десни. И навярно това е дългата сянка на Костов, който някак ни е трудно да идентифицираме като демократ в пълния смисъл на думата. Освен това и освен всичко което казваш в поста, партията не се развива, а се мултиплицира. Като тук-там в нея попадат и хора със съмнителни дела. А вярната посока е генерирането на нови идеи и лансирането на млади кадри. Само така има опция за развитие и по-добра перспектива.
цитирай
27. tirith - -
24.01.2010 17:24
Поздрави за прекрасната статия.
цитирай
28. monarchism - Основния проблем на т. нар. &quo...
24.01.2010 18:26
Основния проблем на т.нар. "автентична десница" е идеологическия миш-маш, който върлува из СДС и ДСБ. Пропуснал си да споменеш дружбашкото присъствие сред "десните". :)
На практика излиза, че уж дясното е едно своебразно ОФ. За това и в република България няма дясна партия, представляваща истински десните хора в Народното събрание. Някой по-нагоре е написал, че риториката на "автенчитната десница" била единствено антикомунистическа. Напротив, тя е насочена единствено срещу БСП, не срещу комунизма и комунистите въобще. Икономически интереси, не и идеологическа неприязън. Подкрепата за ултра-червената ГЕРБ е показателна. Имагинерната десница (особено ДСБ) и до ден днешен е пълна с комунистически функционери на живковия режим, съветски възпитаници и откровени левичари.
Без ясна консервативна идеология "дясно" не може да има.
цитирай
29. thetrooper - @miraclio
25.01.2010 14:19
Инертните, а на места практически липсващи местни структури също са голям проблем, но той е специфично партиен, а не на общността въобще.

Поздравления и за твоя постинг:)
цитирай
30. thetrooper - @spock
25.01.2010 14:20
Прав си, ч сглобяването на Синята коалиция е наша обща задача, а не само на партийните координатори...
цитирай
31. thetrooper - @Петър
25.01.2010 14:23
А, ето че ми подсказваш и още един пропуск на десницата - че за 20 години така и не осветли случая "Ястребино". Навремето ни пънеха главите с "подвизите" на "най-малкия партизанин" Митко Палаузов, дето после се оказа, че били художествена измислица... Да не се окаже, че и Ястребино е раздухан мит на червената пропаганда...
цитирай
32. thetrooper - @hatanasov
25.01.2010 14:26
До този момент няма доказателства за принадлежността на патриарх Максим към ДС. А и Църквата сме всички ние - миряни, свещеници и висш клир. Не само патриарха, бил той "червен" или не.
цитирай
33. thetrooper - @bowman
25.01.2010 14:28
"Подготовката на хората е явно че е оставена на самотек , не говоря за агитка а за хора които да са подготвени да организират. Никоя партия която иска да има здрава основа не може да си го позволи." - Напълно точно.
цитирай
34. thetrooper - @ка4ак
25.01.2010 14:31
Всичко ок, но какво общо има Бойко Борисов с "автентичното дясно"? Иначе проблемите, които поставяш, са сериозни.
цитирай
35. thetrooper - @Тошко Африкански
25.01.2010 14:39
И с какво се оплеска десницата във властта? С това, че спаси страната от гладна смърт през 97-а? С това, че за 4 години повиши доходите поне 3 пъти? С това, че извади България от унизителния визов списък на Шнеген? С това, че спечели "газовата война" с Русия? С това, че усмири развилнелите се мутренски банди ВИС-2, СИК и прочие? С това, че решително насочи България към НАТО и ЕС?
цитирай
36. thetrooper - @Н. Костов
25.01.2010 14:41
Само човек, който е извън дясната общност, може да твърди за липса на идентичност в нея.
цитирай
37. thetrooper - @haralanov
25.01.2010 14:46
Със сигурност това не е първата статия, посветена на проблемите на десницата, няма и да е последната. Аз просто споделям моите впечатления, а силата на тази статия е в това, че казва неща, които често се премълчават.
цитирай
38. thetrooper - @yuriy
25.01.2010 14:48
Съжалявам, но комунистите по никакъв начин не могат да се приемат за консерватори. Това е все едно да сравняваш Сталин, Мугабе и Ким Ир Сен с Чърчил, Рейгън и Тачър.
цитирай
39. thetrooper - @demokratizator
25.01.2010 14:50
Пълна заблуда е, че БСП подкрепя едрия капитал с десни мерки. Тяхната подкрепа е чисто криминална и анти-пазарна, т.е. в никакъв случай дясна.
цитирай
40. thetrooper - @Богдан Н.
25.01.2010 14:53
Благодаря за споделения линк:)
цитирай
41. thetrooper - @viovioi
25.01.2010 14:54
Ако за теб е трудно да идентифицираш Иван Костов като демократ, за мен е трудно да идентифицирам демокрацията с широко разпространената за нея представа - т.е. като "диктатура на лумпениата".
цитирай
42. thetrooper - @tirith
25.01.2010 14:58
Благодаря:)
цитирай
43. thetrooper - @monarchism
25.01.2010 15:00
Освен дружбашко присъствие, в Синята коалиция е и БСДП, но всичко това е следствие на това, което съм споменал - че тези партии не могат да са в левицата и центъра, защото местата им са заети от бандити.

Десницата подкрепя ГЕРБ, защото не може да бъде срещу всичко и всички - подобна позиция е губеща.
цитирай
44. yuriy - Съжалявам, но комунистите по никакъв начин не могат да се приемат за консерватори. Това е все едно да сравняваш Сталин, Мугабе и Ким Ир Сен с Чърчил, Рейгън и Т
25.01.2010 16:13
Първоначално и мене ме учуди такова становище, но като се замислих излиза точно така. Комунизмът е една нова доиндустриална нетърговска структура от времето на индустриалната революция, като такава тя няма нужда от пазар, има си и собствена религия, много приличаща на исляма и донякъде на християнството, със свой пантеон от светци-мъченици за вярата, а колкото до сравняването на Сталин с Чърчил и т.н. - няма политик, който да не иска да има абсолютните възможности на Сталин и Ким Ир Сен, а доколко може да ги има, това вече е друг въпрос. Както няма и партия, която да не иска да управява тоталитарно и да бъде партия с главно "П".
цитирай
45. monarchism - Десницата подкрепя ГЕРБ, защото ...
25.01.2010 16:15
thetrooper написа:
Десницата подкрепя ГЕРБ, защото не може да бъде срещу всичко и всички - подобна позиция е губеща.

Това не променя факта, че "десницата" подкрепя комунисти.
цитирай
46. thetrooper - Първоначално и мене ме учуди такова ...
25.01.2010 16:23
yuriy написа:
Първоначално и мене ме учуди такова становище, но като се замислих излиза точно така. Комунизмът е една нова доиндустриална нетърговска структура от времето на индустриалната революция, като такава тя няма нужда от пазар, има си и собствена религия, много приличаща на исляма и донякъде на християнството, със свой пантеон от светци-мъченици за вярата, а колкото до сравняването на Сталин с Чърчил и т.н. - няма политик, който да не иска да има абсолютните възможности на Сталин и Ким Ир Сен, а доколко може да ги има, това вече е друг въпрос. Както няма и партия, която да не иска да управява тоталитарно и да бъде партия с главно "П".


Разликата между комунистите и всички други е в мисленето. Комунистите си мислят, че всички останали са също като тях и искат да управляват тоталитарно. По-напредналите в умствено и еволюционно отношение обаче съзнават рисковете от унищожаването на другомислещите.


цитирай
47. thetrooper - @monarchism
25.01.2010 16:26
Подкрепата за ГЕРБ е под условие. Подкрепа при осъществяването на адекватни управленски мерки. И твърдо противопоставяне на колаборацията с БСП (както е в случая с Плугчиева).
цитирай
48. monarchism - Подкрепата за ГЕРБ е под условие. ...
25.01.2010 16:43
thetrooper написа:
Подкрепата за ГЕРБ е под условие. Подкрепа при осъществяването на адекватни управленски мерки. И твърдо противопоставяне на колаборацията с БСП (както е в случая с Плугчиева).

Фактите са налице - Синята коалиция подкрепя комунистите от БКП-ГЕРБ, независимо какви условия поставя. Какви адекватни управленски мерки могат да предложат червените гербери?

Защо Костов даде одобрението си за болшевишкия генерал Аню Ангелов и за комунистическото синче - комсомолеца Николайчо Младенов?
цитирай
49. thetrooper - @monarchism
25.01.2010 16:52
"Какви адекватни управленски мерки могат да предложат червените гербери?" - Такива, които всъщност са им подсказани от сините.

"Защо Костов даде одобрението си за болшевишкия генерал Аню Ангелов и за комунистическото синче - комсомолеца Николайчо Младенов?" - Иван Костов обяснява тези неща в БНТ - http://testbnt.bnt.bg/bg/news/view/21555/ivan_kostov_ilijan_mihov_ne_poznava_dobre_obstanovkata_v_bylgarija_kakto_i_regulativnite_mehanizmi_na_bnb
цитирай
50. yuriy - Разликата между комунистите и всички други е в мисленето. Комунистите си мислят, че всички останали са също като тях и искат да управляват тоталитарно.2
25.01.2010 19:44
Забравих да Ви кажа - пуснал съм един стар материал в моя блог, който за съжаление още звучи прекалено актуално. Може да Ви бъде от полза.
цитирай
51. thetrooper - Изтрих един пост,
26.01.2010 14:44
тъй като автора не се беше подписал под него. Иначе споделям мнението, че БСП трябва да бъде забранена, но това не става с референдум, а със закон.
цитирай
52. thetrooper - @yuriy
26.01.2010 14:52
Изтрих първия ти пост, защото съдържа комунистическа пропаганда. Освен това, ако искаш занапред коментарите ти да бъдат допускани, ще трябва да се научиш на едно просто правило - това, че не си съгласен с моето становище не значи автоматично, че това становище е грешно.
цитирай
53. thetrooper - @hatanasov
26.01.2010 14:57
Единствено Комисията по досиетата може да оповести дали Патриарх Максим е агент на ДС или не. Дотогава в този блог никакви клевети или непочтително отношение към Негово Светейшество няма да се толерират.
цитирай
54. yuriy - Приемам критиката
26.01.2010 16:15
Приемам критиката за грешното и правилното. За един правилно, за друг - грешно. Така е. Въпрос на гледна точка.
Само не ми е ясно къде видя комунистическата пропаганда. Ако е в твърдението ми, че до 1989 г. България бе по-развита страна, отколкото е сега, то това просто е факт. Още гоним показателите от 1989 г. по промишлено производство, износ и т.н. (в т.ч. и масов жизнен стандарт), която при това също беше кризисна година. Сега провинцията например е вече на светлинни години след София, а нейното развитие също влиза в развитието на страната.
А иначе - не че държа да участвам в дискусията, просто ми беше интересно мнението на участник в събитията от 1997 г. Нищо повече.
цитирай
55. hatanasov - 53
26.01.2010 22:19
През изминалите 20 години бяха публикувани достатъчно материали по въпроса. Но ти явно си ги изпуснал. А и архивите вече могат да се четат. А там пише достатъчно по въпроса и не виждам къде е тук клеветата. Това, че една Комисия изпълнява политическа поръчка, не променя фактите. След като Максим е политическо назначение на БКП, а не е избран по църковните канони, той задължително е агент на ДС. В противен случай не може да получи поста от БКП.
цитирай
56. hatanasov - 51
26.01.2010 22:22
Със закон БКП е обявена за престъпна организация още в миналото хилядолетие. Но някой трябва да го изпълни.
цитирай
57. demokratizator - @ hatanasov
27.01.2010 12:06
hatanasov написа:
Със закон БКП е обявена за престъпна организация още в миналото хилядолетие. Но някой трябва да го изпълни.


В днешно време разбирането за забрана на партия е по-различно от това преди Втората световна война и годините след нея. Например, германският конституционен съд през 50-те години забранява две партии - на наследниците на нацистите и на комунистите. Това не спира последните успешно да се пререгистрират и пак да участват в политиката. Това обезмисля и самата забрана. От друга страна, през 2000 г. пак има казус за забрана на партията наследник на нацистите, но този път съдът не я забранява с мотиви за процедурни нарушения. По-важен е обаче мотивът му, че партия не бива да се забранява с юридически средства, а да се атакува чисто политически, т.е. да се изолира от политическия живот. Една забрана само би имала ефект на героизация на тази партия и би направила нейните членове онеправдани в очите на много хора, което ще доведе до нарастване на нейното влияние и използването на партизански тактики от нейна страна. Затова е по-добре БСП да не се забранява, а да се остави в изолация.
цитирай
58. hatanasov - demokratizator
27.01.2010 18:38
Аз говоря за нашата БКП, която прeди 2000 г. беше обявена за престъпна организация за конкретните и действия. Нима една престъпна организация има право да ни управлява, без да са осъдени извършителите на престъпления? Не случайно по инициатива на сините депутати ПАСЕ прие резолюция, приравняваща престъпленията на нацизма, комунизма и тоталитаризма. В нея се споменава, че трябва да се потърси наказателна отговорност за престъпленията, а за тези срещу човечеството, давност няма. В резолюцията е заложено и изучаване на комунистическите престъпления в учебните заведения. А пък те като искат нека се пререгистрират.
цитирай
59. demokratizator - @ hatanasov
27.01.2010 20:47
Съгласен съм, нека всеки виновен поеме персонално отговорността си. Но все пак да се забрани цяла една партия може да доведе до обратен ефект и засилване на влиянието й, затова трябва да се внимава.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: thetrooper
Категория: Политика
Прочетен: 2054475
Постинги: 264
Коментари: 3353
Гласове: 6456
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031