Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2010 22:14 - Българската национална идея през XXI век - първа част
Автор: thetrooper Категория: Политика   
Прочетен: 13868 Коментари: 17 Гласове:
9

Последна промяна: 26.02.2010 16:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Всяка нация има своя национална идея. Без национална идея нацията престава да бъде нация и се превръща в аритметичен сбор от индивиди, а държавата, населявана от тези индивиди де факто престава да бъде държава и се превъръща в територия.

Националната идея е това, което обединява всички обществени прослойки и политически партии в рамките на една нация. Националната идея е нещо отвъд политическите стремления на една партия и тя остава непроменена, независимо от смяната на политическата власт.

Българската национална идея започва да се формира в края на XVIII век, далеч преди създаването на Третата българска държава. Началният тласък дава написването на "История славянобългарска" от Паисий Хилендарски през 1762 година - началото на българското Възраждане. Паисиевата история се разпространява и така все повече българи започват да се осъзнават като такива, а не просто като християни - поданици на Османската империя. "Историята" е написана като реакция на тенденцията мнозина българи, особено по-имотните и образованите, да се гърчеят. Затова Паисий може да се приеме за създател на българската национална идея - ние сме българи, и като такива сме различни както от турци, така и от гърци.

Така формирането на българската нация обуславя и компоментите на националната идея - първо създаване на българска просвета и култура, впоследствие борба за църковна независимост, и накрая стремеж към извоюване на политическа независимост от Османската империя. В рамките на малко повече от един век това са стремленията на всички българи под османска власт. Бавно и неотклонно, независимо от политическите събития в Империята или извън нея, нашите предци преследват тези национални цели. И така до 1878 година, когато след близо пет века България отново се появява на политическата карта на Европа.

Берлинският конгрес затвърждава новата българска държава (макар и като автономно княжество под формалната зависимост на Високата порта), но значителни територии, населени с българи, остават извън нейните предели. Това налага формулирането на нова национална идея - обединение на всички български територии в границите на Отечеството. С тази национална идея се съобразяват всички български правителства от 1879-а до 09.09.1944 година, както и всички български политически партии, с изключение на БКП. В името на националната идея България участва в 5 войни, а в мирно време съсредоточава дипломатическите си усилия за облекчаване на положението на българите под чужда власт, както и за мирна ревизия на съществуващите междудържавни договори. Като резултат българската нация успява да постигне Съединението на Кнежяство България и Източна Румелия през 1885г., от войните за национално обединение 1912-18г. страната също излиза териториално уголемена, а през 1940г. по мирен път получаваме Южна Добруджа. Най-близо до окончателното изпълнение на националната идея страната ни е през периода на Втората световна война, когато територии в Македония, Беломорието и Западните покрайнини са дадени под временно българско управление.

Съветската военна агресия срещу България и превратът от 09.09.1944г. прекършват устрема на българската нация към постигане на своята национална идея. В рамките на няколко години цялата власт е овладяна от антибългарската комунистическа партия, а политическият, духовен, стопански и интелектуален елит на нацията е елиминиран - умъртвен, натикан в лагери или принуден да емигрира. Преследването на националнат идея се заклеймява от слугите на Москва като "великобългарски шовинизъм" и започва да "се гори с нажежено желязо" (по наставленията на члена на Политбюро на ЦК н КПСС и гражданин на СССР от български произход Георги Димитров). Така българската нация остава без своя национална идея, а и самото и съществуване като нация е поставено под въпрос. Под въпрос е и суверенитета на България, който комунистите на три пъти се опитват да ликвидират - чрез опити за присъединяване към Югославия и два пъти към СССР! Макар тези опити да не се увенчават с успех, де факто в периода 1944-89 години България престава да бъде независима държава, а българската нация се превръща в сбор от безгласни и безволеви индивиди.

В интерес на истината комунистите се опитват да наложат нова национална идея - стремежът към създаване на развито социалистическо общество, което един ден да доведе до комунизъм. В първите години след 09.09.1944г. тази идея намира прием сред част от населението (предимно сред най-долните прослойки на обществото, които са с най-низша менталност и следователно, най-лесно манипулируеми), но идеята не успява да се превърне в обединител на нацията, защото не е естествено възникнала вследствие на нуждите на общността, а е наложена "отгоре". Отделно, дори и тези, които първоначлно са спечелени за идеята (например участниците в бригадирското движение от края на 40-те години на XX век) сравнително бързо се разочароват, осъзнавайки химерата на социализма.

След падането на комунистическия режим през 1989 година, България не само че имаше шанса да формулира своя национална идея, но и бе длъжна да го направи. В началото на 90-те години обществото бе раздвоено между, от една страна, желанието за бързи реформи, които да доведат до демократизация, пазарна икономика и интеграция с Европа и света, и от друга страна, търсенето на някакъв безболезнен "трети път", който хем да демократизира страната, хем да съхрани стабилността и сигурността, която съществуваше при социализма. След като през януари 1997 година стана ясно на всички, че "третия път води към третия свят", десницата в лицето на Обединените демократични сили получи шанс да наложи своите стремежи като национални цели. Така постигането на действаща пазарна икономика и връщането на България в лоното на цивилизования свят се превърнаха в новата национална идея.

Днес обаче тази национална идея вече е постигната. България е член както на НАТО, така и на ЕС, предстои приемане на еврото като държавна валута, а също и интегрирането на страната в Шенгенското пространство. Затова възниква въпроса: каква да бъде следващата национална идея, която българската нация да преследва през XXI век?

Пред вид днешните реалности, както във вътрешен, така и в международен план, българската национална идея през XXI век следва да има три основни направления:
  • консолидиране на етносите в монолитна българска нация
  • приемане на българската диаспора по света като неделима част от българската държава и българската нация
  • достойно и адекватно участие на България в общата политика на ЕС и НАТО
(Следва)



Тагове:   век,


Гласувай:
9



1. tomcat - тВОЙТО виждане за национална идея е ...
23.02.2010 01:48
тВОЙТО виждане за национална идея е по -скоро национална трагедия!
цитирай
2. thetrooper - @tomcat
23.02.2010 12:27
За такива като тебе може би наистина е трагедия.
цитирай
3. thetrooper - @streetsmart
23.02.2010 14:00
Не, не ми е попадала тази книга, но ще се поинтересувам.

Приемането в ЕС е факт. Оттук насетне българия трябва да заеме полагаемото и се място при изготвянето и реализирането на общоевропейската стратегия. Което в никакъв случай не е "троянски кон на Русия в ЕС".
цитирай
4. darktales - Аз лично не споделям повечето от ...
23.02.2010 14:01
Аз лично не споделям повечето от идеите ти, обаче донякъде те разбирам. Искам да кажа, разбирам мотивите ти и това, което искаш да кажеш.
Обаче ако те прочете някой младеж, който вече е стегнал куфарите и си е намерил университет, всички тези неща най-вероятно ще бъдат доста далеч от него. Ще замине, ще се ожени за американка, ще му се родят три деца, едно от които ще има някакъв български корен в двойното име, а децата на тези деца вече ще се затрудняват дори да посочат на картата откъде е дошъл дядо им.
И всяка година заминават по няколкостотин като този младеж. Това не са гастарбайтери в Испания, не са "хора с най-нисша менталност", а тези, които в следващите 10, 20, 30 години биха могли да ни теглят напред. Тази година така, следващата година така...
Със загубата на най-активните и приспособими се губи качественото ядро, което би могло да резистира и компенсира нарастването на етническите малцинства и последствията от приемането на Турция в ЕС. И по този начин има опасност след петдесетина години България да се превърне в едно географско понятие като Аквитания и Бургундия, а субстратът на националната идея, т.е. нацията, практически да изчезне.
Мен не ме бива да формулирам национални идеи, но ако ме питат какво според мен трябва да правим в следващите години, то е - да се опитаме да оставим на децата си една по-добра България, в която да им се иска да останат. И дори ако може заминалите да се върнат.
цитирай
5. thetrooper - @darktales
23.02.2010 14:11
В следващите части ще обясня, че емиграцията всъщност не е отрицателно явление, "изтичане на мозъци", както го наричат. Хората, които заминават в чужбина и се реализират там, са безценен капитал за нацията. Изобщо не е задължително да се връщат, те могат да бъдат успешно българско лоби в съответните страни - по подобие на еврейското, арменското и гръцкото лобита.
цитирай
6. darktales - thetrooper
23.02.2010 14:28
На теория е така , но не винаги става на практика. Емигриралите ирландци не са кой знае какъв капитал за Ирландия, нещо повече, една голяма част от тях са се претопили. Също така арменците по света не са кой знае какво лоби на държавата Армения, с малки изключения. Когато нишките се прекъснат, вече е много трудно да бъдат възстановени.
цитирай
7. monarchism - Не съм съгласен с две неща: 1. ...
24.02.2010 10:43
Не съм съгласен с две неща:

1. Първата национална идея не я създава Паисий Хилендарски, а Георги Сава Раковски.

2. Не може за национална идея да се счита влизането в НАТО и ЕС. Това показва колко импотентен е политическия елит на републиката. ЕС и НАТО трябва да се средствата, чрез които да се постигне националния идеал, не самата цел.
цитирай
8. chitatel - Моето мнение
24.02.2010 21:29
Здравей, за пръв път пиша тук, макар да следя блога ти от доста време. За жалост допускаш някои съществени грешки при разсъжденията си.

- Ние така и не успяхме да постигнем националната си идея, за която пишеш правилно, че сме се борили до 1944 г. Щом я смяташ за постигната, това означава ли според теб, че съдбата на нашите събратя останали под чужда окупация в Гърция, Сърбия и ФИРОМ не значи нищо за теб? Защо смяташ националната идея за обединението на всички българи от етническото землище (което е останало разбира се) за нещо остаряло?

- Правилно пишеш, че членството ни в ЕС и НАТО са избрани от политиците, но те в никакъв случай не биха могли да бъдат наша национална идея! Ще конкретизирам - какво национално има в членуването на нашата държава в интернационален съюз и какво жертвахме, за да станем член? Съюз, в който де факто България загуби суверенитета си и беше заставена да извърши редица реформи, които бяха изгодни само на ЕС. По-скоро членството ни в ЕС граничи с национално предателство.Това членство е също толкова пропито с "национална идея", колкото е може би и предложението на Живков за присъединяване към СССР.

Къде е националната идея в членуването ни в (според мен) терористичната организация НАТО (при условията, които ни поставиха и приехме). Ние унищожихме армията си, като в момента тя е сведена до смешната цифра от няколко хиляди военнослужещи - по-малко от броя полицаи в държавата. Имотите бяха разпродадени, а военните бази присвоени и продадени на безценица. На територията ни се построиха чужди военни бази, нещо което не се е случило дори през годините на болшевишката окупация. Нашата армия е заставена да участва в окупаторски мисии в незаконно нападнати от военния съюз държави и аз не виждам по какъв начин тези наемнически мисии са свързани с постигане на някакви национални идеали.

Излиза, че постигнатите според теб национални идеали са донесли на България само и единствено разруха.
цитирай
9. chitatel - Моето мнение 2
24.02.2010 21:51
Ще се спра над идеята ти за монолитна българска нация. И тук допускаш съществена грешка, вероятно повлиян от либерализма, въпреки че определяш себе си за консерватор и расист.

Монолитната българска нация (съставена от споени различни в етническо отношение групи) бе идея за пръв път прокарана болшевишките изроди, само че те я наричаха по друг начин - социалистическа българска нация. Ако можеш да ми обясниш разликата между комунистическата и твоята идея ще бъда признателен. Тази идея, която разбира се не е твоя, показва как днес либералната демокрация се родее с марксизма и колко дълбоко левичарството е пуснало своите отровни корени.

Моето скромно мнение е, че това е целенасочена политика , която цели заличаването на националните идентичности на европейските народи чрез приравняването на нееднозначните понятия - "нация"(която може да бъде само етнически обособена) и "гражданство"(гражданин може да бъде всеки, без значение от произхода си). Това ще доведе до създаването на амофрни в национално отношение държави от типа на САЩ.

Мнението ти за емиграцията също е фундаментално грешно. Как би определил като "неизтичане на мозъци" процесът на отделяне от Отечеството на готови кадри, които чуждите държави привличат чрез финикийски знаци? Имаме милиони имигранти по света, би ли посочил страните, в които твоята философия работи - има силно българско лоби, което е допринесло за конкретни ползи на Държавата. Все пак образованието в България е повече от достъпно, но всичко това се плаща от джоба на българския данъкоплатец (следователно е инвестиция). Възрващаема ли е тази инвестиция в лицето на българската емиграция и колко от емигрантите имат желание техните деца да се самоопределят, като българи или дори се женят за етнически българи?

Това е от мен по темата. Надявам се, че не съм те отегчил.
цитирай
10. thetrooper - @monarchism
24.02.2010 21:53
1. Раковски формулира българската национална доктрина. Идеята е нещо абстрактно, затова имам пред вид, че българската национална идея се заражда след написването на "История славянобългарска".

2. Правилно. Имах пред вид, че националната идея е връщането на българия в лоното на цивилизования свят, а това стана чрез приемането ни в НАТО и ЕС. Ще коригирам текста.
цитирай
11. thetrooper - @chitatel
24.02.2010 22:05
Не смятам, че националната идея до 1944г. е постигната. Написал съм, че сме били близо до нейното постигане, но това не занчи, че сме я постигнали.

Тезите ти за ЕС като "новия СССР" и НАТО като "терористична организация" изобщо няма да фги коментирам. Само ще вметна, че мисиите на НАТО зад граница не са незаконни, а България защитава там своите национални интереси. това обаче ще го разработя в последната, четвърта част на рубриката.

"Нация" е съвкупност от хора, които чувстват принадлежност към дадена държава и общество. "Гражданство" е технически, бюрократичен термин, който определя, че дадено лице се ползва с политическите и граждански права в съответната държава, на която е гражданин. Нацията е нещо субективно, въпрос на себеусещане, за разлика от етноса, който е непроменим. Човек може да има двойно гражданство, но не може да принадлежи на две нации.

Мнението за емиграцията ще го развия в трета част.
цитирай
12. chitatel - Напротив, коментирай ги. Аз виждам ...
24.02.2010 22:20
Напротив, коментирай ги. Аз виждам много общи неща, а ЕС далеч не е построена на базата на "общите ни християнски ценности". Факт е, че държавните граници в съюза съществуват формално, има единна валута, има европейски парламент, внася се членски внос и дори има президент на ЕС (централизирано ръководство)! Но остави това, аз принципно нямам против членството в ЕС, защото не можем, а и не трябва да бъдем изолирани, като севернокорейците. Въпросът е, как изгираха картите нашите политици. За мен всичко, което се случи през годините на прехода е провал. Може би националния ни идеал трябва да се сведе до това да стабилизираме държавата си и да се запазим като съществуващ народ.

Би ли разяснил какви са националните интереси на България в Афганистан например и има ли обявена официално война в тази държава, т.е. какво правят там нашите военни сили.

За нацията бъркаш. Не е възможно чувството за принадлежност към нечие общество да те прави част от нечия нация. Най-важен е произхода на индивида. Прост пример - идва (чернокож) негър от ЮАР, заселва се в България. Започва да се чувства част от обществото и е част от държавата (легален е, работи, плаща данъци). Това прави ли го част от българската нация? Не мисля. Същото важи и за бял имигрант. По тази причина смята и че не съществува нещото наречено "американска нация".
цитирай
13. thetrooper - @chitatel
24.02.2010 22:33
Кой си ти, че да ми заповядваш в моя блог какво да коментирам? При следваща подобна наглост започвам да трия.

Националните интереси на България в Афганистан ще ги разясня тогава, когато аз реша.

Ако смяташ, че бъркам за нещо (макар че кой си ти, да определяш кое е правилно и кое - грешно?), опровергавай ме колкото си искаш в твоя блог. Моят блог съществува за да споделям моите виждания, а не да си губя времето в спорове.
цитирай
14. chitatel - Заплахите не са начин да спечелиш ...
24.02.2010 22:38
Заплахите не са начин да спечелиш спор, а показват единствено липса на аргументи. Все пак извинявай, ако нещо е прозвучало заповеднически. Мисля, че не съм те обидил по никакъв начин, нито съм нарушил добрия тон. Обяснил съм ти защо смятам, че бъркаш и нямам желание да пиша опровергаващи постове в отделен блог. Нали за това са коментарите?
цитирай
15. thetrooper - Нямам желание да печеля никакви спорове,
24.02.2010 22:48
защото целта на блога не е да поражда такива. Коментарите имат за цел да подпомагат основния текст, а не да предизвикват отделна дискусия. Оставил съм възможност за коментари, за да могат читателите да посочват слабости в самия текст, а не да поставят под съмнение основната теза, или да развиват свои виждания, които доста се различават от изразените в постинга. Тоест, не ме интересува какво мислиш за ЕС, националните интереси в Афганистан и дали негър от ЮАР може да бъде част от българската нация.

цитирай
16. chitatel - Щом изразяваш позиция, бъди готов да я защитиш
24.02.2010 22:58
Всички неща, които съм написал са свързни с основните тези изразени в статията - идеята ти за нация и национални идеали, членството ни в ЕС и НАТО. Посочил съм и основните слабости в текста.

Но щом мислиш, че коментарите са само, за да може някой да те подкрепя и боготвори, извинявай че ти загубих времето. Но в никакъв случай не успя да убедиш мен, читателя, че тезите изложени в статията ти трябва да бъдат нашите национални идеали.

Остани си със здраве.
цитирай
17. thetrooper - Ако текстът не е успял да те убеди,
24.02.2010 23:14
няма да влагам допълнителни усилия в спорове. Да не говорим, че ти си просто анонимник с регистрация в блог.бг само за да избегнеш ограниченията за коментари. Не е твоя работа какво мисля за коментарите, но такива като теб ме навеждат на мисълта изобщо да премахна всякаква възможност за коменатри. Между другото, далеч не всички коменатри в блога са хвалебствени...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: thetrooper
Категория: Политика
Прочетен: 2054510
Постинги: 264
Коментари: 3353
Гласове: 6456
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031