Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2010 15:54 - Българската национална идея през XXI век - втора част
Автор: thetrooper Категория: Политика   
Прочетен: 13088 Коментари: 23 Гласове:
6

Последна промяна: 26.02.2010 16:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Консолидиране на етносите в монолитна българска нация

България е еднонационална държава. В нея не съществуват национални малцинства на други държави, а етническите малцинства са част от българската нация.

Много често в историографията се пренебрегва изключително съществената разлика между понятията "родина" и "отечество". Дори съвсем целенасочено, комунистическата историография налагаше понятието "родина" и за сметка на "отечество" като част от денационализаторската политика на БКП, подчинена на Съветския съюз и пролетарския инетрнационализъм.

"Родина" е мястото, където човек е роден, а "отечество" - страната, на която той принадлежи. Отечеството е благословена от нашия Бог Исус Христос земя, това е християнското разбиране за принадлежност към нация и държава. Затова, когато става дума за българската  нация, под нея се разбират хората, които считат България за свое Отечество - независимо къде са родени, или какъв е техният етнос, религия и майчин език.

Фундаментът на българската нация са българите-християни, които са родени и живеят в пределите на България.

Част от българската нация са и тези българи, които по силата на обстоятекствата са останали извън пределите на Родината (т.е. на политическите граници на България), но безусловно считат България за свое Отечество. Такива българи живеят в Западните Покрайнини и Македония.

Евреите, арменците и руснаците-белогвардейци в България са част от българската нация, защото са избрали да живеят в България и да се интегрират в българското общество. Това в пълна степен важи за всички чужденци, които идват в страната не просто да обитават нейната територия и да се капсулират в някакви техни етнически общности, а да живеят заедно с нас, да приемат нашите традиции  и да споделят нашите национални стремления.

Съществуват обаче други етнически и религиозни групи, които трябва да бъдат консолидирани като неразривна част от българската нация.

Българите-мохамедани, наричани помаци, безусловно принадлежат към българската нация. Поради тяхната ислямска религия обаче, те се оказват в особено положение в рамките на българската християнска нация. Християнското мнозинство ги гледа резервирано, а от друга страна, тези хора са непрекъснат обект на чужда пропаганда - както турска националистическа, така и ислямистка. Исторически погледнато, помаците са потомци на ислямизирани по време на османското владичество българи. Някои от техните предци са приели исляма доброволно (заради по-високия статус на мохамеданите в Османската империя), а други са били принудени насила да го сторят. Така или иначе тези хора са с български корени и никога през времето не са се слели с българските турци. Затова българската държава и общество са длъжни да ги приобщят. Необходимо е да се проведе мащабна просветна дейност сред помаците, комбинирана с мисионерска такава от страна на Българската православна църква. Държавата трябва да осигури финансов и законодателен гръб на Църквата (да се върне доминиращото положение на БПЦ, каквото е било до 1945г.), да се строят църкви в районите с мюсюлманско население и да се пресичат в зародиш всякакви опити на ислямски фундаменталистки секти да влияят върху това население. Така, чрез просвета и духовност, без насилия и ексцесии, е възможно голяма част от помаците да се върнат отново към християнството. В миналото подобни методи са давали резултат, вследствие на дейността на Дружба "Родина" в периода 1937-1944 година.

Българските турци, макар и да не са част от българския етнос и християнската общност, също принадлежат на българската нация. Това са потомци на турци, останали да живеят в България след създаването на Третата българска държава, тоест много преди формирането на модерната турска нация при управлението на Мустафа Кемал Ататюрк. Политиката спрямо тях трябва да бъде същата, както спрямо помаците, които не се откажат от исляма - тясно взаимодействие на държавната власт с Главното мюфтийство с цел стимулиране на т.нар. "умерен ислям" и решителна преграда пред фундаменталистките секти. Друга изключително важна стъпка за интегрирането на турците е забраната и унищожаването на Движението за права и свободи. Освен всички други престъпления, партията на Ахмед Доган капсулира турския етнос в България и пречи на консолидирането на българската нация.

Най-сериозен обаче е проблема с циганите. Техните традиции, бит и култура по правило са в противоречие с нормите на обществата, с които живеят в една и съща държава. Това не е чисто български проблем, той съществува почти навсякъде в Европа, където има цигани. За съжаление под натиска на европейските либерали "правозащитници", в България се налага безумието, наречено "десетилетие на ромското включване" - насилствено интегриране на хора, кито нямат никакво желание да се интегрират към каквото и да било. Вместо това, далеч по-уместно би било да се обърне повече внимание на циганските традиции, норми и правила. Конфликтите между цигани и българи са вследствие основно на различията в светоусещането, традициите, неписаните правила и закони. Затова, вместо да се опитва да приучи циганите на българските правила, по-добре е държавата да им създаде резервати, където те да живеят по техните собствени правила. А ако искат да се ползват от благата на съвременната българска държава, тогава да спазват законите на тази държава. Избор винаги има. Подобно решение не спомага за интегрирането на целия етнос, но поне тези негови представители, които желаят да се интегрират, наистина ще бъдат пълноценна част от българската нация.


Тагове:   век,


Гласувай:
6



1. bowman - ...
24.02.2010 06:44
" ...вместо да се опитва да приучи циганите на българските правила, по-добрее държавата да им създаде резервати, където те да живеят по техните собствени правила . "

Циганите не са северно американски индианци, не намирам и че закона има причина да бъде натъкмяван за тях специално тъй като живеят в градовете ни, сред нас.
цитирай
2. monarchism - Няма как чужди нации да бъдат част от ...
24.02.2010 10:52
Няма как чужди народи да бъдат част от българската нация. Руснаци, евреи, арменци и т.н. могат да бъдат български граждани, но не и част от българската нация.
Общият бит, традиции, религия и език са в основата на всяка една нация.

Какво е определението ти за нация?
цитирай
3. chitatel - Съгласен съм с монархизъм
24.02.2010 22:01
Единствено помаците спадат към българската нация, защото в техните вени тече българска кръв.

"От магаре - кон и от турчин - българин, не става."

За циганите не трябват резервати, а трудови лагери, в които да изкарват препитанието си и да им бъдат създадени трудови навици. Ако не желаят да се цивилизоват, винаги биха могли да се върнат в Индия. Но традициите им, най-вече тези с ранното оплождане и размножаване (на наш език - педофилия) трябва да бъдат изкоренени. За това не са нужни репресии, а просто да се спазват законите на Република България.
цитирай
4. thetrooper - "Нация" е съвкупност от хора, които чувстват принадлежност към дадена държава и общество.
24.02.2010 22:17
Принадлежността към нацията е нещо субективно - зависи от себеусещането на дадения човек. Влияние за това себеусещане имат родината, майчиния език, етноса, религията, но също така държавата, в която този човек живее (ако е различна от тази, в която се е родил). Българската държава, българският етнос и християнството са фундамента на българската нация. Това обаче не означава, че човек, който не притежава всички тези дадености, не може да бъде част от нацията. Затова представители на други етноси (независимо дали са родени в българия или не) могат да са част от нацията, ако носят България в сърцето си.

От друга страна, българският емигрант в Испания примерно, е поставен пред избор - дали да бъде част от българската нация, или от испанската такава. В неговия случай изборът зависи от неговото светоусещане и степента на интегриране в испанското общество.

цитирай
5. chitatel - Въпрос
24.02.2010 22:34
Представи си следното развитие на българската нацията. Фундамента постепенно изтънява - застарява и умира, раждаемостта е ниска, а младите хора емигират, самосъзнанието им се претопява и стават част от други нации. Другите етноси взимат надмощие, размножават се и в един момент те се превръщат във фундамент. Кое ще опази тогава културата, езика и всичко, което е било характерно за оригиналния фундамент на нацията? Кое ще спре другите етнически гупи (части от нацията според теб) да не наложат техните разбирания, техните културни особености и дори техния език върху вече изтънелия фундамент? Ще има ли основание тази нация да се нарича българска ?!:)

Прадакосът в твоето мислене е, че допускаш едновременното съществуване на самосъзнание за принадлежност към чужда етническа група и светоусещане за принадлежност към България. Това е невъзможно. Един турчин винаги ще чувства по-голяма принадлежност към своето Отечество - Р. Турция, точно както един евреин би чувствал "Ерец Израел", точно както един българин би чувствал Майка България.
цитирай
6. thetrooper - Фундаментът може да изтънее,
24.02.2010 22:39
но неговите ценности остават основополагащи на нацията. За да бъдат част от тази нация, другите етноси трябва да приемат тези ценности - иначе не могат да се влеят в нацията.
цитирай
7. chitatel - Звучи интересно, като теория, но се ...
24.02.2010 22:54
Звучи интересно, като теория, но се опасявам, че на практика не би проработило. Би ли посочил, къде съществува подобна нация, монолитна и хомогенна, която да не е раздирана от вътрешни противоречия на етническа и/или културна основа?
цитирай
8. thetrooper - Никъде няма идеално общество -
24.02.2010 23:07
важното е да се следва правилната посока. Иначе като пример мога да дам Великобритания, където самият аз съм живял. "Love it or leave it"
цитирай
9. chitatel - Утопиите водят до разруха
24.02.2010 23:19
Великобритания плаща скъпо за колониалната си политика от миналото.

http://www.youtube.com/watch#v=-1b9J8D3tOg&feature=related
цитирай
10. monarchism - Българската държава, българският ...
25.02.2010 15:09
thetrooper написа:
Българската държава, българският етнос и християнството са фундамента на българската нация. Това обаче не означава, че човек, който не притежава всички тези дадености, не може да бъде част от нацията.

Няма как да бъде част от хора, с които няма почти нищо общо в културен, религиозен, етнически, дори езиков план. Това че някой работи, живее в България и спазва нейните закони не го прави българин.

Аз мога да живея във Великобритания, да излизам по заведенията с англичани, да ходим по жени от всякакви националности (там ги има бол), да спазвам законите на страната, но така или иначе, никога не бих се поклонил на тяхната кралица, никога не бих празнувал Великден 13 дни по-рано, никога не бих спазвал английски традиции и не бих учил децата си на тях, дори да живеят там и т.н.
Дори на генетическо ниво винаги ще си остана потомък на народа населяващ Балканите от поне 2,5 хиляди години, горд представител на понтийския расов тип. :)
Това пък ме подсеща, че "размиването" на генетичната наследственост чрез разни бракове с мургави чужденци например, не може да генерира истинско българско поколение. Ужасяващо.

Та, в заключение - през вековете българите са живяли в мир с много и най-различни народи, но никога не са се "мешали" с тях и никога не са ги считали за българи, не е било и нужно. Във всеки град е имало поне по една "етническа махала". Да живее сегрегацията! :)
цитирай
11. thetrooper - @monarchism
25.02.2010 19:40
Тук не става дума за това дали ние възприемаме чужденците за част от българската нация, а дали те самите се възприемат като такива. Логично е повечето от тях (тези, които не са родени в България) да не се възприемат като българи, но за децата им вече нещата стоят по-иначе.

А в градовете освен етнически махали е имало и съсловни, професионални такива.
цитирай
12. chitatel - Едно дете от смесен брак си остава ...
25.02.2010 22:25
Едно дете от смесен брак си остава дете от смесен брак, без значение дали се мисли за българин или не. Особено ако, както отбеляза и Монархизъм в мнението си, "мешането" е между различни в расово отношение индивиди. Aко някоя негроидна потомка на безразсъдна безродна родителска похот се представя за българка, то аз като етнически българин съм в правото си да не съм съгласен с това и да не я възприемам като такава. Логично е и тя да намира разлика във външния си вид или дори ако няма такава, да знае своите корени и съответно да не се възприема за българка. И съответно да се интересува и вълнува много повече от другата, небългарската си част. Могат да бъдат дадени хиляди примери в подкрепа на това твърдение.

Дори в страната, която може би трябваше да дадеш за пример за подобен тип нация - САЩ, липсва консолидацията между различните в културно или расово отношение хора, като отделните сегрегирани групи се обособяват точно на базата на своя произход и религия, въпреки че уж са част от американската нация.
цитирай
13. monarchism - Тук не става дума за това дали ние ...
26.02.2010 13:38
thetrooper написа:
Тук не става дума за това дали ние възприемаме чужденците за част от българската нация, а дали те самите се възприемат като такива. Логично е повечето от тях (тези, които не са родени в България) да не се възприемат като българи, но за децата им вече нещата стоят по-иначе.

А в градовете освен етнически махали е имало и съсловни, професионални такива.

Ако децата им приемат нашата Вяра, традиции и език за свои - може. Докато стигнем до децата на смесените бракове обаче, или до техните внуци, ще минат десетилетия, през които кой знае какво още ще се промени в света. Не се ли запазим като нация сега, а това не става, в бъдеще ще бъде много трудно.
цитирай
14. monarchism - Дори в страната, която може би ...
26.02.2010 13:40
chitatel написа:

Дори в страната, която може би трябваше да дадеш за пример за подобен тип нация - САЩ, липсва консолидацията между различните в културно или расово отношение хора, като отделните сегрегирани групи се обособяват точно на базата на своя произход и религия, въпреки че уж са част от американската нация.

В Сащ все още държат на консервативните ценности, за разлика от ултра-либералния ЕС.
цитирай
15. chitatel - Зависи в кой щат. Съмнява ме в щат...
27.02.2010 10:43
Зависи в кой щат. Съмнява ме в щатове, като МАС и Калифорния, където хомосексуализмът е издигнат в култ, да държаат на консервативните ценнности :)
цитирай
16. rakurs - смесицата от отечество родина нация религия не води до определен край
01.03.2010 13:07
Да приемем за основа РОДИНА, тогава всички родени в България ще са българи,а не както сега в България се раждат какви ли не наций.Ако човек е роден в Пловдив той не е бургазлия.Ако всички в даден момент са българи то думата смесен брак ще се използва само при брак между съпрузи от различни родини и тяхните деца ще имат родина,а няма да се родят чужденци в собственната си родина.
цитирай
17. chitatel - България не е просто географско понятие
02.03.2010 09:35
И не се пише "наций".

Идеята ти е безумна, защото ще заличи българската нация, а и редица други нации на територията на България. Съвсем по комунистически желаеш да направиш хората "равни" и да ги обединиш в социалистическата, пърдон, демократическата българска нация. А и дори всеки роден тук да се нарича българин, смесени бракове пак ще има, докато има хора родени другаде, които се наричат по друг начин (гърци, турци, сърби, румънци и пр.) и се женят за хора родени в България.
цитирай
18. monarchism - Зависи в кой щат. Съмнява ме в щат...
02.03.2010 11:12
chitatel написа:
Зависи в кой щат. Съмнява ме в щатове, като МАС и Калифорния, където хомосексуализмът е издигнат в култ, да държаат на консервативните ценнности :)

Разбира се, но доколкото си спомням само в 5 щата са разрешени гей браковете.
цитирай
19. rakurs - chitatel
02.03.2010 23:20
какво те притеснява че родените в България ще са българи?
цитирай
20. chitatel - Научи се да правиш разлика между ...
02.03.2010 23:48
Научи се да правиш разлика между национална принадлежност и гражданство. Инак нищо не ме притеснява, но хора от небългарски етнически произход, няма как да са българи, без значение в коя държава са родени. По твоята логика, родените извън България, но с родители етнически българи, не би трябвало да са българи. Не ти ли звучи странно? Етническата принадлежност не е абстрактно състояние на ума :)
цитирай
21. rakurs - chitatel
03.03.2010 10:37
толкова енергия за празни приказки.дай собствено становище.
цитирай
22. chitatel - @rakurs
03.03.2010 10:43
Достатъчно ясно съм изразил становището си под тази тема. Прочети и помисли :)
цитирай
23. rakurs - chitatel
03.03.2010 11:23
Да наистина си пределно ясен страницата ти е абсолютно празна.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: thetrooper
Категория: Политика
Прочетен: 2054475
Постинги: 264
Коментари: 3353
Гласове: 6456
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031