Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2010 22:00 - Българската национална идея през XXI век - трета част
Автор: thetrooper Категория: Политика   
Прочетен: 12553 Коментари: 24 Гласове:
8

Последна промяна: 26.02.2010 16:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Приемане на българската диаспора по света като неделима част от българската държава и българската нация

Смята се, че понастоящем по света живеят над 1.5 млн. български емигранти, заедно с техните деца. Близо 1 милион пък са напусналите България през последните 20 години.

В общественото пространство битува тезата, че емиграцията от България е отрицателна тенденция, наричана "изтичане на мозъци". Нашата държава влага средства и усилия в образованието на стотици хиляди хора, от чиито знания и умения впоследствие се възползват други държави. В действителност това е един положителен процес, като аргументите за това твърдение ще представя в следващите редове.

Българите, които напускат страната, се установяват в по-високо развити държави от нашата. Там те се възползват от възможностите, които местното общество им предоставя и в повечето случаи реализират значителни успехи, а именно:
  • българските емигранти успяват да натрупат сериозен финансов ресурс, който е съмнително дали биха придобили, ако бяха останали в България
  • българските емигранти се докосват до съвременните тенденции в своите професионални области, което им дава възможност да се развият и усъвършенстват професионално
  • българските емигранти се научават на място как се живее в развито и уредено общество и най-важното, защо това общество е успяло да стане развито и уредено
Не е за подценяване и факта, че прехвалените ни "мозъци" много често излизат от България с остарели познания в своите области (жертва на българското висше образование) и в развитите страни трябва да полагат допълнителни изпити, за да докажат, че са конкурентноспособни на своите колеги на Запад.

На ползата от емигрантите за нашата държава и общество за съжаление се гледа твърде повърхностно. Много често визията за това как да използваме техните финансови и интелектуални ресурси се свежда до следното: акцентира се върху сумите на емигрантските парични преводи и се очаква с нетърпение поредния дюлгерин от Испания да закупи апартамент по Черноморието, с което да даде своя принос към презастрояването (пардон, развитието) на родните курорти. Отделно от това, се надяваме, че повече емигранти ще ги удари носталгията и ще се върнат у нас да създадат семейства, с което да спомогнат за решаване на демографския проблем.

Подобни ползи са наистина реални, но това са само преките ползи за държавата. Косвените ползи всъщност са много по-големи и по-ценни.

Наивно е да се вярва, че успелите в чужбина българи ще се върнат в страната (ако са успели в по-богата страна, защо да се връщат тук?). Ще се върнат само тези, които тук биха имали по-висок статус, отколкото на Запад. Например, един управител на хотел в Лондон ще се върне тук само ако му предложат да управлява верига хотели. Или да стане собственик на хотел. Или направо председател на хотелската асоциация. Не е и това идеята. Нашите сънародници са изключително ценни там, където са се реализирали.

Първо, всеки успял българин зад граница е жива реклама на нашата страна. България е сравнително непозната в света и не влиза често в праймтайма на световните медии. Аз например, докато живеех в чужбина, често срещах хора, които преди това не бяха виждали българин на живо. Затова подобен рекламен ефект не бива да се подценява.

Второ, българските общности по света могат да формират ефективни български лобита в съответните страни. По този начин външната политика на много държави може да стане по-благоприятна спрямо България.

Трето, българските общности зад граница могат да генерират сериозен инвестиционен интерес към нашата страна. А ползите от подобно нещо са несъмнени.

Всичко изброено обаче може да си остане само добро намерение, ако няма съответната реакция от страна на българските власти. Политическата власт трябва да изготви специална стратегия за подпомагане на връзките и ефективно взаимодействие с българската диаспора.  Нашата емиграция може да бъде много полезна, но само ако има кой да се възползва от предимствата и.

Що се отнася до справяне с демографския проблем, решението трябва да се търси в друга насока. Българската нация разполага със сериозен човешки резерв зад граница - Западните покрайнини, Македония, Бесарабия. Българите от тези земи могат успешно да се впишат в икономиката и обществото, за да не се налага, когато световната криза отшуми, да внасяме виетнамци, или не дай си Боже, негри и араби. По този начин хем ще се засилят процесите на консолидиране на нацията, хем проблемът с ислямизацията на Европа няма да се задълбочава.


Тагове:   век,


Гласувай:
8



1. nakom - Да, ама
25.02.2010 22:27
Има едно нещо, което авторът пропуска.По-голямата част от тези българи зад граница, са избягали от България, именно защото тя не им е дала, това което те смятат че заслужават.И в по-голямата си част са прави.
Затова е строго съмнително, че именно тези българи зад граница ще работят активно за нашето добруване, след като са загърбили родина и са драснали в чужбина.Тъй като от усилията им, основно полза ще имаме ние- живеещите в България.И е малко съмнително, че техните усилия ще имат някаква дори и косвена полза за самите тях.
Тук сме далеч, от времето на турското робство, когато е било въпрос на някакво дори и натрапено родолюбие, да се подпомогне по някакъв начин националната идея.Сега е пазарна икономика, и личният интерес далеч превъзхожда националният.И честно казано, не виждам как българското правителство може да подпомогне тези идеи, които ми се виждат в голяма степен идеалистични.Да не говорим за една Испания, където българите формират сериозен криминален контингент, което може да е всичко друго, но не и добра реклама.
цитирай
2. chitatel - В подкрепа на nakom
25.02.2010 22:42
Нищо не пречи на младите българи да специализират в чужбина (аз съм го правил) и да се завръщат в България, където успешно да прилагат знанията си. Но статистиката на емигрантите показва, че това не се получава на практика. Точно за това е некоректно да се твърди,че няма изтичане на мозъци. А всеки успял в чужбина българин е символ за разрухата на нашата страна, която не е успяла да го задържи.

Както горния потребител правилно е отбелязал, младите българи напускат страната не по идеологически причини, а защото са обезверени, изпълнение с нихилизъм, загърбили са националното и търсят единствено личното щастие. Но да не повтарям думите му.

Според мен държавата трябва да промени образователната си система, поне що се отнася до висшето ни образование. Субсидиите на потенциалните емигранти възлизат на около 1,5 - 2 милиарда лева на година (който не вярва да провери официалните документи в страницата на МОН), защото образованието е престъпно достъпно и в огромната си част щедро субсидирано от държавата (т.е. данъкоплатците). В същото време материалната база и знанията, които получават студентите в редица направления, трудно могат да се конкурират с чуждестранните. Но да не изпадам в досадни подробности, защото темата е прекалено дълга за едно мнение.

Все пак съм съгласен, че политическата власт трябва да изгради стабилни връзки с българската диаспора по света и да я използва в полза на държавата. Също би било прекрасно, ако се улесни процедурата за хора с доказан български произход, но само ако бъде създаден механизъм, който да ги установява в България, а не просто да им се дава паспорт, с който те да търсят личното си щастие в Европа.
цитирай
3. monarchism - Нищо не пречи на младите българи да ...
26.02.2010 13:41
chitatel написа:
Нищо не пречи на младите българи да специализират в чужбина (аз съм го правил) и да се завръщат в България, където успешно да прилагат знанията си.

Че кой е луд да се върне и да слугува на червените капиталисти?
цитирай
4. zaw12929 - Стига все тази плоча: от лошата страна:
26.02.2010 16:09
Нищо не пречи на младите българи да специализират в чужбина (аз съм го правил) и да се завръщат в България, където успешно да прилагат знанията си. Но статистиката на емигрантите показва, че това не се получава на практика. Точно за това е некоректно да се твърди,че няма изтичане на мозъци. А всеки успял в чужбина българин е символ за разрухата на нашата страна, която не е успяла да го задържи.

Този постинг е добра идея. Да обърнем добрата страна
цитирай
5. chitatel - @ monarchism
27.02.2010 10:45
Ако човек обича родината си, то той ще е склонен да направи някои жертви. Но ако човек е егоист и нихилист, той ще търси преди всичко личния успех. Въпрос на светоусещане и морален избор.
цитирай
6. lubomirgavrilov - несъгласен с nakom
28.02.2010 01:28
Точно обратното, когато човек постигне целите си, "надвие си на масрафа", тогава той се обръща към безкористни дела. Какво по-достойно дело за българския емигрант от това, да помага на България и на българската национална идея ? Колкото и добре да сме приети в чужбина, колкото и добре да сме интегрирани, ние, родените в България, не можем да избягаме от миналото си. Вярно е, че има хора които се срамуват, че са с български произход. Други пък се притесняват да казват че са българи. Всичко това е вярно, както е и вярно че няма национална политика за Диаспората. Напротив, има политическо мотивирано желание да се отблъснат тези хора от България. В този смисъл БКП/БСП наистина вършеха и вършат национално предателство. Почти всички български организации в чужбина са инфилтрирани и често контролирани от агенти на ДС, сега ДАНС. Българската Конституция е единствената европейска конституция, която не признава пасивното избирателно право (да бъдеш избиран) на българите с двойно гражданство. Дори Румъния се отказа от тази срамна и самоубийствена дискриминация.
Обратно, всички балкански държави, без изключение, имат активна политика към диспората си. Дори Македония! Защо България няма такава ?
цитирай
7. nakom - Г-н Гаврилов
28.02.2010 13:32
Не ми е идея да унижавам автора, но ако от групите във фейсбук и постингите в блог.бг имаше някаква полза, досега държавата да е процъфтяла.
Българската диаспора е именно българска, а не каквато и да е друга.На нас ни липсва национализъм, шовенизъм, и доста други качества, къде отрицателни, къде -не.Затова и в чужбина си има правило за българите- с българи недей дружи.Аз в чужбина не съм живял много, но като всеки друг имам сума ти познати, които до един потвърждават това правило.
Национални предателства вършат всичките политици, не само БКП/БСП, тъй като се спекулира сляпо с хората, които все още имат нереално мислене, че някой ще дойде да им помогне- ЕС, НАТО, Симеон Сакса или филанкишията.Когато осъзнаем, че никой няма да ни помогне, АКО ГО ОСЪЗНАЕМ не като индивидуалности, а като народ, тогава може и да стане нещо от нас.А тези които са в чужбина, обикновенно се връщат колкото да видят циганията, и пак се махат.Има и друга категория, на които въпреки циганията, държавата им е мила, и се връщат и остават.Хора всякакви.
Но българина е индивидуалист, не от днес, не от вчера, а от средновековието.
По принцип уважавам Вашето мнение, тъй като е пълно с добри намерения и неприязън към статуквото.Но, за съжаление, точно това е пътя към българският ад.Надеждата, че държавата ще свърши някаква работа, трябва да бъде закопана дълбоко под Стара планина, да ни опре ножа не до кокала а до костният мозък, и да започнем сами да действаме.С призиви, апели, групи и петиции, дори- с протести, тук никога не се е вършела работа, поне в общият случай.Има някъде една група с костюми, които си пият уискито и пренареждат картите, така както им е изгодно.Докато не осъзнаем, че правителството е наш враг, и трябва да се страхува от нас а не ние от него, ще сме аутсайдери.
А това с надвиването на масрафа, и обръщането към безкористни дела, се видя най-добре при царчето, при Берлускони, и при други от типа "той е богат, няма да краде".Вечната идея на народа за добрият цар.
цитирай
8. lubomirgavrilov - нздвиването на масрафа
28.02.2010 13:57
Здравей Nakom,
Много неуместно сравняваш родолюбивите българи с царя. В огромното си мнозинство ние нямаме нито гори нито резиденции за реституиране. Забелязваш ли разликата ? Ние искаме България да стане нормална държава и на драго сърце ще помогнем. Ако нямаше полза от писане по блогове, ти защо пишеш ? Ако искаш и ти да да свършиш нещо, ела в нашата фейсбук група "Гласуване без Граници". Без нашето "говорене" съсвсем никой не би гласувал в чужбина, не би се стигнало до касиране на изборите в 23 секции в Турция. Конституционния съд чете това, което ние пишем, комисията на Явор Нотев направо преписва нашите анализи ... Дума дупка не прави е девиза на простолюдието. Аз предпочитам "в началото бе словото'.

Впрочем, в България също има независими организации, които имат нужда от Апостоли, какво чакаш, ако искаш да свършиш нещо ?

Ако обичаш недей обобщава : нищо не пречи да си индивидуалист, но да работиш за българската национална кауза. С хора индивидуалисти просто се работи по друг начин. Което е слабост, може да бъде и сила. ДС така и не успя да ни проконтролира докрай (например).
цитирай
9. nakom - Здравейте Г-н Гаврилов
28.02.2010 14:22
Несъгласен, за принципа на сравнение.Аз не сравнявам царя с "родолюбивите българи", сравнявам го с "надвиване на масрафа".Уж бе с връзки, уж нямаше да краде, уж бе заможен, а се оказа крадец, много "добър" при това.
Ако мога да свърша нещо, то кажете ми точно в какво се смята работата, извършена от тази група.Обзалагам се, че ако в нея членуват 1000 човека, то 10 са вършили работа.Това е общ случай, не частен, важи за повечето нации.Ако вляза в тази група, какво точно ще свърша аз?.Ще членувам, или ще протестирам.Протестирал съм, за разлика от викащите аз следя събитията.Повода да протестирам е залят с бетона, срещу който протестирах.Другите които протестираха, махат с ръка и казват "няма какво да направим".
Това, че делите хората на простолюдие и някакви други, съвсем ме отвращава.Разликата между вас, и кой да е тракторист от Казъклиси е минимална, уж за тия хора се правят тия проекти, а се делим на аристокрация и плебеи.Как искате да членувам в една група с вас, след като аз съм тръгнал да отварям очите на хората около себе си, не като им натрисам моите идеи, а като ги карам да се замислят за това което се случва.Смятам, че говорейки с хората и провокирайки мислене, върша повече работа отколкото да кибича в разни групи.А за писането- пиша, и ме цитират и ме линкват и ме псуват.И не желая да бъда апостол, искам България да е хубава.Искам да е чиста, пълна с усмихнати хора, с ред и закон които се спазват и уважават.Не ща паметници и да ми кръщават улици.
А голямото противоречие е, че киснем в едни наднационални общности и развиваме националистични идеи, като отпускаме пари за изравняване на стандарта на живот на малцинствата с нашия, и се правим на либерали.Някак си националните идеи, в ЕС терен нямат, дори и в НАТО не са много добри приети.Не знам автора какво се опитва да развие точно, но според мен някъде има несъвпадения.
А словото е много важно, и принципно съм съгласен с Вас.Но съгласете се - няколко БРЦК един Левски не правят.
цитирай
10. lubomirgavrilov - надвиването на масрафа
28.02.2010 15:10
1) за царя : както един е богат, така може да затъне в дългове, особено ако обича да играе на покер. Иначе нямаше ДС да му плаща дълговете. Царя има връзки със службите много преди перестройката, сравнението с българите които са си "надвили масрафа" е напълно неуместно, както вече писах. Масрафа на Царя беше да стане отново Цар и всички да му верват.
2) За фейсбук групата : ние отворихме десетина нови секции в Западна Европа, Америка и другаде, въпреки съпротивата на ДС, ЦИК и МВнР. Нашето оръжие : медиен натиск и лобиране. Българския Хелзинкски Комитет ни отличи за това с награда. Ако влезеш в групата, в момента има нужда от финансова помощ за регистрирането. Един адвокат ни иска 700 лева например. Това е само приемр, как да помогнеш. Който търси, намира. Всеки си има своя начин.
3) Аз не деля хората, те сами си се делят. Не давам морални оценки, това е работа на Господ. Малко бързо си ме прочел.
4) Има разлика между патриотизъм и национализъм, и още каква ... Разбира се, че има място за патриотизъм в Европа. Не сме нито Русия, нито Америка.
и т.н.
"И не желая да бъда апостол, искам България да е хубава.Искам да е чиста, пълна с усмихнати хора, с ред и закон които се спазват и уважават."
тук май всички сме на едно мнение, ако повече хора мислят така, няма как това да не се случи. Въпрос на време.
цитирай
11. monarchism - Ако човек обича родината си, то той ...
02.03.2010 11:17
chitatel написа:
Ако човек обича родината си, то той ще е склонен да направи някои жертви. Но ако човек е егоист и нихилист, той ще търси преди всичко личния успех. Въпрос на светоусещане и морален избор.

Не е до егоизъм. Млад човек, който иска да се занимава с политика в република България - има смисъл да остане и да се бори за промяна, за останалите - не виждам защо и какво ще правят тук.
цитирай
12. chitatel - Аполитичността и апатията са най-големия ни враг
02.03.2010 15:29
Всеки човек, който се интересува и го е грижа за бъдещето на България би трябвало да остане тук и да се бори. А всеки трябва да го е грижа, защото това е наш дълг пред Бог и предците ни. Ако нашите деди разсъждаваха по този начин, нямаше да я има България. Най-лесно е да се предадеш и да избягаш.
цитирай
13. lubomirgavrilov - Най-лесно е ...
02.03.2010 16:08
да се предадеш и да избягаш.
Хайде пак морални оценки. Който е бил емигрант, само той знае колко е лесно. Според мен най е лесно да си имаш вуйчо владика и да си стоиш в България.

България доброволно се лишава от 1/6 от най-активните си граждани : диаспората в чужбина. Като нямаме национална стратегия за тези хора, ние насила ги правим американци, французи, германци и т.н. за тяхна най-голяма радост. Не е ли очевидно, че най-големия приятел на българите са самите българи ? Защо отнехме през 1991 г. (Великото Народно Събрание) техните пасивни избирателни права ? Попречи ли това на ДПС да манипулират толкова правителства ? Защо България е единствената балканска държава без стратегия за диаспората си ?
цитирай
14. chitatel - Вуйчо владика нямам, но пак си стоя у ...
02.03.2010 16:21
Вуйчо владика нямам, но пак си стоя у дома. Не съм казал, че е лесно да си емигрант, но е предателство, поне според моя светоглед. Имал съм възможност да живея в чужбина за известно време и просто не беше за мен. Не мога да си представя как издържат психически тези хора.

Прав си иначе, за липсата на национална стратегия е пагубна за диаспората ни, с която трябва да си сътрудничим и дори да привлечем обратно в България. Друга стратегия може би трябва да е държавата да се стреми да ограничи причините, които карат диаспората ни да се увеличава :)
цитирай
15. lubomirgavrilov - предателство
02.03.2010 18:06
Така е : който е емигрант е предател, който е в България е патриот. :)
цитирай
16. chitatel - Не твърдя подобно нещо. За съжал...
02.03.2010 22:38
Не твърдя подобно нещо. За съжаление голяма част от българите, живеещи в България, са аполитични и са далеч от патриотизма. И все пак те има по-голяма вероятност да осъзнаят любовта си към Родината и да се борят за нея, докато огромна част от емигрантите са вдигнали ръце и са тръгнали да се спасяват, поединично, кой където намери. Това далеч не е онази емиграция, която напусна България бягайки от болшевиките. Емиграцията, която мечтаеше да види България свободна и създаде десетки политически организации по цял свят. Времената са други и хората са други.
цитирай
17. lubomirgavrilov - времената са други ?
03.03.2010 00:38
"Емиграцията, която мечтаеше да види България свободна и създаде десетки политически организации по цял свят. Времената са други и хората са други."

Десетки организации ? Сигурен ли си ? Та ние само във Франция има двайсетина, виж тук
http://www.aba.government.bg/obshtnosti.php
Българските емигрантски организации по света са стотици, част от тях са на сайта на Агенцията за Българите в Чужбина. Говорим за регистрирани асоциации, които са морални лица според местните закони. Вие от България виждате само върха на айсберга, да не говорим за тези дето само носа си виждат.



цитирай
18. chitatel - Мисля, че достатъчно ясно съм на...
03.03.2010 10:38
Мисля, че достатъчно ясно съм написал - политически организации, културни е ясно че има. Казах каквото имах да казвам по темата :) Моето пожелание към теб е да се завърнеш в Отечеството (разбирам, че си емигрант). И понеже виждам само върха на носа си ще си позволя да ти дам един съвет - ако искаме да променим България, децата ни да бъдат българи и българската нация да пребъде, трябва да сме тук, а не някъде на хиляди километри от Родината. Ти си българин, но такива ли ще бъдат твоите деца, а техните деца?

Честит 3-ти март!
цитирай
19. monarchism - Ако човек се бори срещу статуквото ...
03.03.2010 13:14
Ако човек се бори срещу статуквото (това означава участие в политиката на някакво равнище) има смисъл да остава. Всички останали, които просто си живеят тук и не правят нищо друго освен да пълнят джобовете на червената олигархия посредством много и високи данъци, социални и здравни осиуровки, високи кредитни лихви, нисък стандарт, куп битовизми и т.н. и т.н. по-добре да емигрират. Червените кхмери разчитат на парите пращани отвън и на тези хора тук, които си плащат редовно сметките. Така те ще управляват още много десетилетия, окопаването им във властта е сигурно.

Пишеш за патриотизъм - що за патриотизъм е празнуването на датата 3-ти март? В република България тази дума отдавна се разми сред безбройните червени клишета, пропагандирани навсякъде. Повечето от т.нар. "националисти" всъщност са синове на комунистически функционери - "бели комунисти", както е наричал легионерите проф. Филов. На тях ли ще разчитаме? :D
цитирай
20. chitatel - Нали това написах и аз, че всички ...
03.03.2010 15:52
Нали това написах и аз, че всички трябва да се борим срещу статуквото, а не да сме аполитични и апатични. Но един аполитичен човек, който живее в България е много по-вероятно да осъзнае, че трябва да се бори, отколкото един икономически емигрант, чиято фикс идея е да стане американец или някакъв друг. Доста такива познавам от моето поколение. Хубаво си живеят по света и въобще не им пука за България.

А дори самите аполитични българи живеещи тук да не осъзнаят, че трябва да се борят, има огромна вероятност техните деца да започнат борбата, защото докато тук има българи, ще има и хора които обичат България. Докато децата на един емигрант, които никога не са стъпвали в България ще са много далеч от всякакво родолюбие към нашата Родина. А какво би станало, ако всички емигрират не е нужно да казвам.

Сам знаеш, понеже имам наблюдения, че си политически грамотен човек, че легионерите не са били наричани "бели болшевики" заради това, че са били скрити комунисти :) Днес не съществува подобна организация (макар да съществува СБНЛ), така че нека да ги оставим в миналото. Когато трябваше да действат (БНФ начело с д-р Дочев) те подкрепиха обединения "антикомунистически" фронт - СДС. Огромна грешка, за която ще отговарят пред Бог. За съжаление днес не съществува организация или партия, в която да виждам спасението...Но това не пречи да се надявам, че някой ден тя може да се появи. От нас зависи :)
цитирай
21. lubomirgavrilov - Ти си българин
04.03.2010 02:12
читател пита :
"Ти си българин, но такива ли ще бъдат твоите деца, а техните деца?"
Предполагам, че това е риторичен въпрос...? Моите деца ще бъдат такива, каквито те решат, а не такива каквито ти решиш.
цитирай
22. chitatel - Развесели ме :) Сигурно ще ги ост...
04.03.2010 12:30
Развесели ме :) Сигурно ще ги оставиш и сами да си изберат пола, нали така е модерно сега. Считам разговора за приключен.
цитирай
23. lubomirgavrilov - И ти ме развесели ...
04.03.2010 14:28
... на твоите деца ти ли им определи пола ? Това е то, старата школа.

Не е нито твоя, нито моя работа да определя кой е българин и кой не. Това е извода от разговора. И малко прибързано обявяваш разговора за приключил. Разговора за Българската Национална Идея през ХХI век едва започва. Настоящата статия е като първа лястовица. Впрочем, можете да погледнете други материали на тази тема тук
http://izborenkodeks.wordpress.com/a-propos/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B8/
цитирай
24. chitatel - :)
04.03.2010 17:18
Не аз, а природата им го е определила. Също както Бог е определил те да се родят българчета, а моят принос е, че ги възпитавам и ще ги възпитавам като такива. :) Благодаря за връзката, ще погледна материалите.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: thetrooper
Категория: Политика
Прочетен: 2054644
Постинги: 264
Коментари: 3353
Гласове: 6456
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031