Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2010 16:02 - Българската национална идея през XXI век - четвърта част
Автор: thetrooper Категория: Политика   
Прочетен: 6394 Коментари: 16 Гласове:
4

Последна промяна: 26.02.2010 16:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Достойно и адекватно участие на България в общата политика на ЕС и НАТО

България принадлежи към западната християнска цивилизация - исторически и културно. След влизането на страната в НАТО и ЕС тя официално принадлежи и политически към Запада. Ето защо България би следвало да се придържа към общите цели на държавите от Обединена Европа.

През XXI век основните предизвикателства към Европа са две - ислямската заплаха и опитите на Русия за налагане на енергийна зависимост.

Ислямската заплаха към Европа е както външна, така и вътрешна. Държавите от Близкия изток и Северна Африка са непрекъснат източник на нелегална имиграция, тероризъм и ислямски фундаментализъм. За в бъдеще, когато техните петролни резерви значително намалеят, а световната икономика се преориентира към възобновяеми енергийни източници, проблемите от тези региони ще нараснат чувствително. Отделно от това, непрекъснато увеличаващите се мюсюлмански общности в европейските страни допълнително дестабилизират Европа. Все по-голяма част от мюсюлманите в ЕС изповядват радикален ислям, признават върховенството на шериата (ислямските закони) над съответното национално законодателство и се стремят към превръщане на Европа в ислямска земя. На всичко това християнска Европа трябва твърдо и решително да противодейства.

България следва да участва активно в една бъдеща координирана политика на ЕС и НАТО по отношение на ислямската заплаха. Недопускане на отстъпки пред радикалния ислям, намаляване на относителния дял на мюсюлманите в съответната държава и ЕС като цяло (чрез стимулиране на външна и вътрешна миграция на християни и затягане на граничния контрол за граждани от Африка и Близкия изток), активно учстие във военните операции на НАТО срещу ислямския фундаментализъм и международния тероризъм - това са само част от мерките, които Европа трябва да приложи в своя защита. И България трябва активно да подпомага този процес.

Военните мисии на НАТО в Ирак и Афганистан имат своите конкретни цели - разбиване на терористични и ислямистки ядра, икономическа експанзия (Ирак) и борба с международния наркотрафик (Афганистан). В този ред на мисли българското военно присъствие в Кербала беше удачно - друг е въпросът дали бизнесът и държавата като цяло успяха да извлекат нужните дивиденти от нашето участие в операцията срещу режима на Саддам Хюсеин.

Второто предизвикателство пред Европа е опасността от руска енергийна зависимост. Европа трябва да създаде своя обща енергийна политика, подчиняваща се на нейните собствени интереси, а не на руските. Нужни са активни действия за постигане на диверсификация на енергийните доставчици. Възможностите за това никак не са малко. Изграждане на слънчеви панели в Сахара, които чрез магистрални електропроводи по дъното на средиземно море да захранват Европа с електроенергия. Построяване на газопровода "Набуко", който да снабдява Европа с газ от Близкия изток. По-ефективно използване на находищата на нефт и газ в Норвегия, Алжир, Каспийския басейн (Азербайджан) и страните от Централна Азия. И най-вече - развитие на "зелената" енергетика.

Ролята на България в общата европейска енергийна политика е изключително важна. Страната ни трябва решително да се откъсне от руската зависимост и да защитава националните интереси в отношенията си с Русия - така, както руската страна преследва своите интереси. За съжаление Руската федерация разчита на своята пета колона от русофили и руски агенти в България. Тази пета колона трябва да бъде строшена веднъж завинаги. Само след отстраняване на БСП от политическия живот (ако трябва, и по съдебен ред) и запушване устата на руската агентурна мрежа, България може да отстоява своите интереси, когато те не съвпадат с руските. И тук не става дума за русофобство, а за защита интересите на България. Русофобството е също толкова нелепо, както и русофилството.  Веднъж обаче бъде ли русофилството унищожено, ще си отиде по естествен път и русофобството.

От нас зависи дали България ще бъде достойна европейска държава, или "троянски кон" в ЕС - руски, турски, арабски или нечий друг.


Тагове:   век,


Гласувай:
4



1. haralanov - Здравей,Митко!
26.02.2010 17:20
Днес съм настроен критикарски,затова направо ще започна.,,Достойно и адекватно участие на България в общата политика на ЕС и НАТО,,...Това е откровено клише.Политически лозунг.,,България принадлежи към западната християнска цивилизация - исторически и културно,,.Това пък е абсолютно невярно!България исторически и културно се е оформила изцяло под въздействието на Източната Римска империя,тоест Византия.Същото важи примерно и за Русия.,,Ислямската заплаха към Европа е както външна, така и вътрешна,,.Ислямът изобщо не е заплаха за Европа.Втълпяването всекидневно,че талибани и главорези-самоубийци ни мислят само лошото,показва освен ниска култура и манипулация,така и непознаването на Исляма!Опасността от руска енергийна зависимост не просто съществува!Тази зависимост е вече наложена!В България на 100%!Липсата на каквото и да е Гражданско общество,само още повече улеснява енергийната инвазия!Това е положението...
цитирай
2. bare - Ха!
26.02.2010 20:26
haralanov написа:
Опасността от руска енергийна зависимост не просто съществува!Тази зависимост е вече наложена!В България на 100%!Липсата на каквото и да е Гражданско общество,само още повече улеснява енергийната инвазия!Това е положението...

Тамън четох поста на домакина http://thetrooper.blog.bg/politika/2009/07/16/drugari-zavrete-si-aec-quot-belene-quot-otzad.364468

Май другарите ни завряха АЕЦ-а някъде чрез татовия гард. Но така е, когато от ЕНП легитимират гангстери. Ако го държаха, както едно време, на дълга политическа карантина, нямаше да е така. Но уви, "за няколко евродепутата повече"...
цитирай
3. templar - съгласен съм с основните послания
26.02.2010 20:33
в най-общ план. Но с аргументацията не съм съвсем съгласен. Няма да влизам в детайли, но например твърдението, че България културно е част от западната християнска цивилизация за мен не е вярно. Това не промения факта, че днес България е част от политическия запад и трябва да се държи като такава.
Действията на ЕС и НАТО срещу исляма, в които трябва да участваме... всъщност не съществуват. И това е част от проблема на ЕС (не на НАТО, доколкото тази организация става все по-размита и ако не е САЩ практически ще се превърне в ЗЕС.
Имам и други "суображения", но предпочитам на бира...
цитирай
4. thetrooper - Антинатовски изказвания,
27.02.2010 22:37
както и непочтителни такива за българската мисия в Кербала, в този блог се трият.
цитирай
5. thetrooper - Под "западна християнска цивилизиация"
27.02.2010 22:40
имам пред вид цялата европейска християнска цивилизация (Рим и Константинопол). Ако Европа се дели на католическо-протестантски Запад и православен Изток, то азиатците например възприемат цяла Европа за Запад.
цитирай
6. nakom - И ние ги възприемаме като жълти или ония на изток
28.02.2010 13:44
Но те са мюсюлмани, будисти, шинтоисти, харекришни и каквито ти хрумне още там.Така че, да изолираш източната от западната християнска църква е грешка фундаментална.Само като ги структурираш, и виждаш, че източна са Румъния, Сърбия, Русия, България и Гърция, Украйна в голямата си част, и Беларус - страни общо взето на един хал,с малко променливи-кой на кого бил под влиянието.И дума не може да става,за сравнение с Германия, Италия, Франция и Англия.Така - дотук с приликите.
Самостоятелна политика неможем да водим, ние сме партньори както в икономически съюз, така и във военен, остава да кимаме умно и да правим каквото ни се каже.И то сме малки, и не сме никакъв фактор, и сме смотани и се молим да ни помогнат, и сме взети дето се вика - по-милост.Така че скачаме според тоягата, и се държим добре зада не разсърдим голямого брата.
Що опира до енергетика - Германия е почти изцяло руски проводник вече, сега са се насочили към Италия, ние просто сме им на пътя.Германия и Русия имат до такава степен общи интереси, че вече не знаеш кой е Беня и кой-полицията.Италия сама си поиска петролопроводите, но на нея са и необходими - в този район петрол доставя само Кадафи, а той е луд, и син му- също.Хората мислят в перспектива, оставят си вратички за да сбият зверовете за по-добри цени, пък който иска да продава- ще кляка.Ние само лаем че пазим някакви интереси, а всъщност размахваме байраци и досъсипваме малкото което остана.
Виж за ислямизацията съм съгласен, това е страшен бич.Преди само няколко дни, Ердоган за втори път в рамките на една година, обезглави военен преврат, и миналият път към 70, сега към 50 висши офицера натика в кауша.Отказа да работи с Израел, сече лека-полека армията, изобщо Турция се ислямизира, а тя ни е на границата и имаме към милион и половина турци, които за нищо не ни бръснат.Ако Боко Тиквата не направи нещо, то след няма 10 години ще се видим в приключение.А той няма да направи нищо, в това съм сигурен.
цитирай
7. thetrooper - "И то сме малки, и не сме ник...
28.02.2010 14:01
"И то сме малки, и не сме никакъв фактор, и сме смотани и се молим да ни помогнат, и сме взети дето се вика - по-милост." - Изобщо не сме малки, ако проследиш класацията на европейските държави по територия и население, ще видиш, че не сме малка, а средноголяма държава.
цитирай
8. nakom - Искаш да кажеш, че Полша и Румъния
28.02.2010 14:07
са доминиращите в ЕС и НАТО ли?.Или че Украйна е фактор?
Аз си мислех, че водещите държави са тия с големите вноски, големите армии и икономика, но щом казваш- значи е обратното.Малки сме като възможности, а ако сляпо гледаме население и територия, то Белгия и Холандия са деветата дупка на кавала.Да не говорим къде пред на са Чехия, Словакия, Гърция и Словения.
И хайде кажи ми, че не сме взети по-милост в последният момент.
цитирай
9. thetrooper - "И хайде кажи ми, че не сме в...
28.02.2010 15:44
"И хайде кажи ми, че не сме взети по-милост в последният момент." - ЕС и НАТО не са сиропиталището на о.Иван край Нови хан, че да ни вземат по милост. България влезе в НАТО благодарение на усилията на правителството на ОДС, начело с Иван Костов (1997-2001) да убеди Алианса, че България е ценен и необходим съюзник. Членството ни в НАТО е вследствие на редица успешни стъпки - участието в "Партньорство за мир", откъсването на страната от руската геополитическа орбита, стъпването на врата на организираната престъпност (унищожаването на Мултигруп и екстрадирането на майкъл Чорни и Денис Ершов) и най-вече подкрепата за НАТО по време на Косовската криза.

Членството ни в ЕС бе заслужено заради реформите, проведени от две правителства ("Костов" и "Сакскобургготски") в период, когато БСП бе вън от властта. Изобщо най-хубавото нещо, което се случи на България последните 20 години е, че между 1997-а и 2005-а БСП не беше на власт - в противен случай щяхме да видим и НАТО, и ЕС през крив макарон.

Иначе си прав за това, че ни приеха в последния момент (и обективно, по-неподготвени от Хърватия, например). През 2006-а ЕС вече бе убеден, че България трябва да влезе, и затова на два пъти отложи решението си - за да даде шанс на нескопосаната тройна коалиция да довърши усилията на предните правителства.
цитирай
10. chitatel - ЕС и НАТО но на каква цена?
02.03.2010 09:27
Никога не сме можели да защитаваме националните си интереси (или по-скоро винаги е имало предатели). Присъединихме се към двата съюза, но струваше ли си? Какво спечелихме и какво загубихме? Не искам да развивам въпроса по-подробно, за да не попадна под демократичната про-нато/ес цензура в този блог.
цитирай
11. monarchism - България принадлежи към западната ...
02.03.2010 11:33
haralanov написа:
България принадлежи към западната християнска цивилизация - исторически и културно,,.Това пък е абсолютно невярно!България исторически и културно се е оформила изцяло под въздействието на Източната Римска империя,тоест Византия.

Грешка. Източната Римска империя се е оформила изцяло под въздействието на България.

Разбира се, че сме част от Западната Християнска цивилизация.
цитирай
12. thetrooper - Никога не сме можели да защитаваме ...
02.03.2010 13:58
chitatel написа:
Никога не сме можели да защитаваме националните си интереси (или по-скоро винаги е имало предатели). Присъединихме се към двата съюза, но струваше ли си? Какво спечелихме и какво загубихме? Не искам да развивам въпроса по-подробно, за да не попадна под демократичната про-нато/ес цензура в този блог.


Ако някой се съмнява в ползите от влизането на България в НАТО и ЕС, не виждам какво изобщо търси в този блог.
цитирай
13. chitatel - Посещавам твоя блог, защото ми е ...
02.03.2010 15:03
Посещавам твоя блог, защото ми е интересен. И смятам да го посещавам и за в бъдеще. Аз мога да посоча минусите от членствата ни в ЕС и НАТО, но не мога да посоча плюсовете. Ако ти можеш, ще ти бъда благодарен, ако отделиш време и развиеш тази тема.
цитирай
14. thetrooper - Плюсовете от членството ни в ЕС и НАТО
02.03.2010 15:16
са очевидни за всеки, който е едновременно интелигентен и необременен от комунистическа пропаганда. Развиването на подобна тема е връщане в първи клас, но ако преценя, че се налага, ще го направя. Само че - когато аз реша.

Що се отнася до минусите - не си прави труда, ще бъдат изтрити.

Радвам се, че съм създал интерес у теб към блога ми. Ще се старая да го поддържам и за в бъдеще:)
цитирай
15. eurochicago - Специално се регистрирах тук ....
27.03.2010 07:13
за да те попитам, нали мога да поставя и 4-те части на моя сайт? Поздрави от Чикаго!
цитирай
16. thetrooper - за да те попитам, нали мога да пос...
27.03.2010 16:45
eurochicago написа:
за да те попитам, нали мога да поставя и 4-те части на моя сайт? Поздрави от Чикаго!


Да, разбира се - прати ми след това линк към твоя сайт:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: thetrooper
Категория: Политика
Прочетен: 2065023
Постинги: 264
Коментари: 3353
Гласове: 6456
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930