Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2010 20:59 - 3 март - българския национален празник
Автор: thetrooper Категория: Политика   
Прочетен: 6687 Коментари: 6 Гласове:
2

Последна промяна: 05.03.2010 21:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Покрай 3 март отново се развихри полемиката относно националния празник на България. Дали тази дата е "най-българската", следователно дали следва да бъде национален празник, и дали изобщо подписването на Санстефанския мирен договор е повод за празник, а не за траур (от тази дата нататък започва Временното руско управление, де факто - руска окупация на България). Оказва се, че сред привържениците на десницата има доста противници на тази дата, което ме подтиква да представя моята гледна точка относно 3 март - както на нейните противници, така и на обществеността като цяло.

Първо, трябва да бъдат изяснени фактите около Трети март. На тази дата е подписан Санстефанския мирен договор, който слага края на войната между Русия и Османската империя. Според този договор се формира автономно българско княжество, което формално е васал на Османската империя, а първоначално следва да бъде под руско управление. Територията на княжеството съвпада почти изцяло с тази на Българската Екзархия, учредена със султански ферман от 1870 година и вклщчва в границите си почти цялото българско население. Договорът е предварителен и следва да бъде потвърден от Великите сили.

Повече от видно е, че 3 март 1878 година е датата, на която е възстановена българската държавност. Това несъмнено е повод за празнуване. Независимо, че България се появява на политическата карта на Европа като зависима територия. Независимо, че границите на Санстефанска България са всъщност не държавни граници, а демаркационна линия. Независимо, че тази Санстефанска България остава в този си вид само до Берлинския конгрес същата година. И независимо, че на 3 март 1878 година де факто започва руската окупация на България.

Трети март е преди всичко българско събитие и може да бъде разглеждано като такова. Това не е "освобождение", дошло благодарение на "братята руси", а началото на Третата българска държава. Трети март е и рождената дата на българския национален идеал - всички земи, населени с българи, да бъдат в пределите на българската държава.

Тези аргументи са достатъчни да докажат тезата, че 3 март 1878 година е празнична дата в българската история. А дали точно тази дата трябва да бъде национален празник?

В българския национален календар съществуват и други дати, които са спрягани за национален празник. Такъв може да бъде 6 септември (Съединението) - едно изцяло българско дело, което нашите предци осъществяват и защитават не само без чужда помощ, но и при откритата съпротива на почти цяла Европа. Национален празник може да бъде 22 септември (Деня на Независимостта) - истинското освобождение. Национален празник може да бъде 24 май (Деня на българската писменост, просвета и култура) - ден, отбелязван от българите още по времето на османското владичество. Национален празник може да бъде 6 май (Деня на българската бойна слава) - все пак през цялата история на България никога българско бойно знаме не е попадало в плен. Националният празник може да се изнамери измежду датите 26 юли (битката при Върбишкия проход), 20 август (битката при Ахелой) и 9 март (битката при Клокотница) - все събития, довели до утвърждаването на българската държава на Балканите и в Европа.

Всички тези аргументи са основателни. И въпреки това, за мен най-правилно е като национален празник да се чества 3 март.

Трети март е националният празник на Княжество (впоследствие Царство) България. Приет е за национален празник от депутатите в Учредителното събрание и е записан като такъв в Търновската конституция. В продължение на 65 години това е българския национален празник - до момента, в който изпълзялите от шумата (където са нагъвали краден кашкавал и са се сношавали с козите) комунистически скотове са го заменили с техния 9 септември. И така до 1991 година, когато антикомунистическата десница в лицето на СДС реабилитира българската традиция.

Да, съгласен съм, че Съединението и Независимостта са "по-български" събития от подписването на Санстефанския договор. Но  след тяхното осъществяване нашите предци не са се отрекли от 3 март, за да го заменят с някоя от споменатите две дати. Не защото не са били родолюбци, а защото традициите трябва да се спазват и продължават.

Затова Трети март трябва да остане националния празник на България, независимо какви други по-велики събития са се случили или ще се случат в бъдеще!

Затова българския химн трябва да бъде "Шуми Марица", независимо, че за някой страничен наблюдател мелодията на "Мила Родино" ще се стори по-подходяща за национален химн!

Затова вместо на всеки 20 години да приемаме нова Конституция, трябва да върнем Търновската, въпреки нейните несъвършенства (които, впоследствие могат да се коригират)!

Трети март може да бъде празнуван и без коленопреклонничество към Русия, която не е никаква освободителка. Руската армия минава Дунава и воюва с турската не заради нашето освобождение, а заради руските интереси. Които в този момент са съвпадали с нашите. Толкоз.

Кампанията на Александър II не е първата срещу Османската империя, просто е най-успешната за нас, българите. Преди него срещу турците са воювали много други - кръстоносните армии, водени от унгарския крал Сигизмунд, полско-унгарската коалиция на Владислав III Ягело (наричан Варненчик) и Янош Хуниади,  военните кампании на австрийци и руси срещу османците. Всеки път, когато тези армии преминават през българските земи, населението се присъединява в тяхна подкрепа, но никога основната цел на чуждите войски не е била интереса на българите. След близо 500 години обаче българската държавност е възстановена. Благодарение отчасти на инициативата на Цар Александър II да започне война с Турция, но най-вече благодарение на българските опълченци, които спасяват тази кампания от пълен провал. Затова 3 март е българска дата, а Русия е просто съюзник и нищо повече. А това, че впоследствие Русия се превръща в окупатор, не бива да заличава стойността на Трети март.

Както казва проф. Пламен Цветков, Русия не би била такъв проблем, ако ги нямаше русофилите.



Тагове:   национален,   март,


Гласувай:
3



1. demokratizator - Интересно мнение
06.03.2010 01:39
Аз лично смятам, че е най-добре 3-и март да остане като празник, но най-вече възпоменателен за хората, които са загинали и благодарение на които България се е освободила от османска власт. Но и за мен в случая имаме просто съвпадение на интереси с руснаците, нещо повече, платили сме и ние прескъпо с жертви най-вече по време на Априлското въстание, както и на боевете на Шипка, където без нашите опълченци турците щяха просто да се изсипят на север от Стара планина и да избият голяма част от руските войски, потенциално избутвайки ги отвъд Дунав. Да не говорим за изплатените от България на Русия тонове злато в рамките на 3-4 години след Освобождението. Направо сме си го платили.

Ако трябва да говорим за възобновяване на държавността, бих казал, че то започва по-скоро с Учредителното събрание, което е първата автентична българска институция на модерната българска държава, съставена от българи и имаща за цел именно да конституира новите рамки на държавността.

В този смисъл аз по-скоро се присъединявам към тезата, че истинският национален празник трябва да е 22-и септември или някоя друга чисто българска дата. Може би дните на Шипченската епопея или на Съединението са добри кандидати. 3-и март остава доста противоречив като българско събитие.
цитирай
2. chitatel - И аз съм за запазването на 3-и март, ...
06.03.2010 14:44
И аз съм за запазването на 3-и март, като национален празник. Не е сериозно в днешните времена да искаме да спре да се празнува.

Вместо да търсим начини за обединение на народа, ние все търсим как да се разединим. Подобни идеи не са от полза на никой и пораждат само нихилизъм. Наистина, 3-и март е доста противоречив от историческа гледна точка, но е възприет, като празник и трябва да си остане такъв.

п.п. Това ми напомня за идята да се промени датата на празнуване на Коледа, от 25-и декември на 6-и януари.
цитирай
3. templar - бих добавил само няколо неща
06.03.2010 15:43
1."кръстоносният" характер на войната срещу полумесеца и религиозната свобода, която получават православните българи след тази дата.

2. Прокламираната като "освободителна" война не започва с минаването на Дунава, а няколко месеца по-рано в Кавказ. Тази война е "освободителна" за българите, но руснаците съвсем коректно не я наричат така. За тях тя си е просто "русско - турецкая война 1877-1878" - деветата поред война с Турция

3. Част от сражавалите се в нея руски царски офицери послед се бият като доброволци в Балканската война, а много участват в гражданската война срещу болшевиките и през Галиполи се връщат в България като белогвардейски емигранти.

4. почитането на паметта на загиналите руски войници и офицери (финландски, рук, укр...) е въпрос на елементарна християнска култура.

5. Тази двугодишна (не безсрочна) окупация поставя темелите на непобедимата и легендарна българска войска. Нейната основа стават опълченците, а целия професионализъм е възприет от руския царски офицерски корпус.

6. При все цялата ми обич към 3-ти март, той винаги ще бъде свят ден, на който ще слагам знамето на прозореца и ще паля свещ в православен храм, мисля, че не може една уважаваща се държава да сложи за свой национален (т.е. най-големия си) празник събитие, в което политически водеща е друга държава. В историята на Третата българска държава еманципацията и националното самочувствие са били бавен и логичен процес. Днес ние сме самостоятелна страна, член на ЕС и нямаме никакви политически и културни причини да се чувстваме благодарни, зависими, васални и т.н. т.е ситуацията е коренно различна отколкото е била при княз Александър или Цар Фердинанд.

Поздрави

P.S. Съвет: Престани да се обясняваш, защото малко звучи като оправдание. просто казвай какво мислиш. Т.е. първия ти абзац е излишен :)
цитирай
4. darktales - @
07.03.2010 11:36
Никой, нито тогава, нито сега - включително и руското командване - не отрича приноса на българското опълчение, но това звучи малко несериозно:
"...но най-вече благодарение на българските опълченци, които спасяват тази кампания от пълен провал" .

И аз мисля, че руско-турската война може да се разглежда като един последен кръстоносен поход, като се има предвид отношението към нея на всички прослойки на тогавашното руско общество, очакванията на българското население и, разбира се, нейният резултат. Независимо от политиката, руските войници и командири не тръгват с нагласата като за една обикновена военна кампания. Една инертна, вече страдаща от вътрешни противоречия империя като Русия от края на 19 в. трудно би могла да "надскочи" самата себе си по отношение на друг народ или народи, но дори и това до известна степен се е случило.

Колкото до мечтата за Константинопол и Проливите - какво толкова. Най-нормалното нещо за всеки един православен монарх би било да иска да върне Константинопол за християнството. Дори и нашият Фердинанд го е искал, с много по-плачевен за България резултат.

За окупацията... не знам. Може би след Берлинския конгрес руснаците е трябвало да ни кажат: "Хайде, ние сме дотук. Оставяме ви Самарското знаме и пушките на Опълчението. Тоя край го държите, а другия гърми. Вярно башибозукът още не е съвсем разоръжен, има и разни турски чети, а и англичаните май мътят нещо долу на югозапад, ама вече видяхте как става, ще се оправите. Ето ви и наръчник по санитарно дело, полицейски и военен устав и някои други книжки, ползвайте каквото можете. Ако има нещо, пишете, ще ви пратим одеяла и сухари. Дасвидания друзя!".

Колко ли време територията на Източна Румелия щеше да остане българска? Според мен не много по-дълго, отколкото са останали Копривщица и Панагюрище през Априлското въстание.
цитирай
5. thetrooper - "P. S. Съвет: Престани да се ...
07.03.2010 15:58
"P.S. Съвет: Престани да се обясняваш, защото малко звучи като оправдание. просто казвай какво мислиш. Т.е. първия ти абзац е излишен :)"

Не, не е оправдание (съжалявам ако звучи така). Оказва се обаче, че в дясната общност ние сме малцинство...
цитирай
6. templar - така е, но
08.03.2010 09:27
проблемът не е в нас, а в т.нар. "дясна" т.нар. "общност" ;)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: thetrooper
Категория: Политика
Прочетен: 2054587
Постинги: 264
Коментари: 3353
Гласове: 6456
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031