Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2010 17:29 - Гоце, ке те лапне месечината!
Автор: thetrooper Категория: Политика   
Прочетен: 6418 Коментари: 3 Гласове:
14

Последна промяна: 09.03.2010 17:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
През първата половина на XX век, когато ВМРО осъди някого на смърт, за него се казва, че "ке го лапне месечината" - македонски жаргон за обяснение на това как някой предател или враг и мъчител на българите в Македония е вече пътник и е само въпрос на време да го настигне куршума или ножа на македонските харамии. "Месечината" достига дори до югославския крал Александър по време на неговото посещение в Марсилия. Тогава се ражда и прочутата македонска песен с рефрена:
 "мене ме изпрати
 Ванчо Михайлов,
да изпълня присъдата..."

                                        
Днес Ванчо Михайлов е покойник, сегашното ВМРО е жалко подобие на тогавашната организация, а политическите убийства, слава Богу, не са част от съвременна България (ако приемем, че убийството на Андрей Луканов не е чисто политическо, а икономическо-мафиотско). Въпреки това съществуват начини един политик да се превърне в политически труп. Такъв вече е обитаващия Президентството Гоце Първанов, който чрез скандала със Симеон Дянков шумно и ефектно самоуби политическата си кариера. Затова и в неделя след обед
палихме свещи на шадравана пред Президентството.

Отдавна се знае, че Първанов подготвя нов политически проект - "ляв", "граждански" или дявол знае какъв, чрез който да остане в политиката след края на президентския си мандат. Официалната версия е, че този нов политически проект цели да откъсне живо електорално месо от БСП, но това всъщност не е така (кога изобщо някой е успявал да разедини електората на БСП?). Целта на политическия инженер от Сирищник е да привлече периферен, "разочарован" електорат от ГЕРБ. Или поне беше, допреди скандала с Дянков. Някак си имаше логика в това, след година и половина, когато подкрепата за управляващите неизбежно намалее, голяма част от този избиралтелен "отлив" от ГЕРБ да бъде прибран от новата формация, припозната като поредните "спасители на България". Съвсем реалистично като се има пред вид медийния комфорт, осигурен на Първанов.

Да, ама не. Агент Гоце взе, че настрои срещу себе си както партия ГЕРБ, така и тези граждани, които дотогава го смятаха за приемлив. Сега срещу себе си Първанов има правителството, значително парламентарно мнозинство и надигащо се гражданско недоволство. Да, знам какво ще кажете - една шепа недоволни палят свещи, голяма работа! Само че този път това не е така. Не бройката на участвалите в акцията има значение, а ефектът от нея.

Новината за флаш-моб акцията "Свещ за Гоце" се разпространи в инетрнет още преди старта на самата акция. И този път на мястото на събитието се оказаха няколко телевизионни екипа и десетки фоторепортери. Журналистите направиха интервюта с участващите граждани, които после бяха излъчени в техните новинарски емисии.

В неделя вечерта стотици хиляди български семейства, докато гледаха новините по bTV, Nova TV, TV7, PRO.BG, MSAT, Канал 3 (дано не съм пропуснал някого), чуха от телевизионния екран такива неща за Георги Първанов, каквито досега никога не бяха допускани от цензурата.  В неделя вечерта медийната "омерта" спрямо действията на (п)резидента беше нарушена. И този път няма връщане назад.

И това е само началото! Сега на ход са политическите партии... Да видим кога ще бъде изпълнена присъдата ИМПИЙЧМЪНТ.

                                      image


Тагове:   Гоце,   труп,   месечината,


Гласувай:
17



1. haralanov - Написах го на доста места...
09.03.2010 17:39
Всяка една публична поява на Гоце,трябва да бъде освирквана!
цитирай
2. demokratizator - Хубаво направихме със свещите
09.03.2010 21:57
Може да се каже, че гражданите си свършихме нашата работа. Дано успеят в парламента да убедят РЗС да подкрепи инициативата за импийчмънт, май ще се получи ситуация, в която техните гласове ще са решаващи, а това не е добре в настоящия момент. Все пак, стигне ли се до Конституционния съд, нещата ще станат много интересни.
цитирай
3. therainss - Няма да стане
10.03.2010 12:34
Не се заблуждавайте, прятели, до импийчмънт няма да се стигне, колкото и свещи да запалите или да освирквате Гоце! Пък и каква е алтернативата - Бойко или негов човек? Ми това дори няма да е по-малкото зло...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: thetrooper
Категория: Политика
Прочетен: 2069041
Постинги: 264
Коментари: 3353
Гласове: 6456
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930