Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2010 14:46 - Архарът на Първанов май все пак е мъртъв
Автор: thetrooper Категория: Политика   
Прочетен: 8006 Коментари: 6 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Материал на Антони де ла Реа, поместен в BNews http://www.bnews.bg/article-6990

imageю

Убил ли е Първанов архар или не? Въпреки че отрече, истината може да се окаже друга.

Президентът Георги Първанов заяви в прав текст в петък, че не е убил защитено животно в узбекски резерват. BNews се сдоби с бюлетина на международната работна група по дивите кози към "Международния съюз за защита на природата" (IUCN) за месец септември 2009, в който ловът на архара от държавния ни глава е описан детайлно.

Убил ли е президентът архар или не? Въпреки че президентът категорично отрече, истината все пак може да се окаже друга.

На 22 декември м.г. нашият сайт публикува информация за президентския лов. Ето цялата хронология на злополучното ловуване:

imageНа 2 декември 2008 г. руският журналист Сергей Наумов в публикация в сайта ferghana.ru за пръв път информира, че българският президент е извършил бракониерски лов в Узбекистан. По-късно друг руски журналист - Сергей Ежков също потвърди информацията за лова в интервю, дадено по телефона за базирания в Лондон сайт Kafene.net.

Bnews се сдоби с  бюлетина на международната работна група по дивите кози

към "Международния съюз за защита на природата" (IUCN) за месец септември 2009. Той също потвърждава бракониерския лов на Първанов и дава детайли за това как е убит архарът. На стр. 5 в него е публикувана информация под заглавие:

"Президентът на България убива застрашен Северцов архар

в район на Узбекистан, за който се предполага, че е защитен".

В бюлетина пише, че според зам.-директора на Нуратинския държавен резерват на 7 ноември 2008 г. държавният ни глава е посетил резервата. В района на главния планински връх Хаят Баши Георги Първанов е причакал два архара, подгонени от служители на резервата, и е застрелял един от тях.

Министерският съвет на Узбекистан е издал разрешение за лов в ловното стопанство (лесхоз), но не и на територията на резервата, където ловът е забранен. През последните 2 г. узбекските власти не са издавали разрешение за експорт на трофей от защитения вид "архар на Северцов" съгласно нормите на Вашингтонската конвенция за търговия със защитени видове (CITES).

Възможно е българският президент да е изнесъл трофея без такова разрешение, пише в бюлетина, който отбелязва също, че България е член на Европейския съюз и като такава е подписала многобройни конвенции за защита на дивата природа, включително и CITES.

Отстрелът на защитен вид се наказва в Узбекистан с поправителен труд и глоба. Както пояснява пред сайта
"Рога и Копита" Стефан Аврамов от "Българска Фондация Биоразнообразие", след като има данни за унищожаване на застрашен вид и липсва разрешение по Вашингтонската конвенция на CITES,

Първанов попада под ударите на Чл. 278в от българския НПК:

Според него който унищожи, улови, задържи или продаде екземпляр от европейски или световно застрашени диви гръбначни животни, включително от видовете по приложение № 3 на Закона за биологичното разнообразие, означени със знак (*) без необходимото за това разрешение, се наказва с лишаване от свобода до 5 години, както и с глоба от хиляда до 5000 лева и с компенсиране на нанесените щети.

Целият оригинален доклад на международната работна група по дивите кози към "Международния съюз за защита на природата" (IUCN) за месец септември 2009 можете да видите сами тук .

Оставяме на всеки читател сам да си направи изводите, излъгал ли ни е президентът Първанов или не?



Тагове:   май,


Гласувай:
12



1. nkf - Естствено, че Гоце лъже. Та той и...
14.03.2010 15:00
Естствено,че Гоце лъже.Та той излъга за своята същност,съзнателна архетипна същност ,олицетворявана от агентурното му минало (и настоще),та за един козел няма да излъже.Гоце си остава лъжец и мръсник до край.
цитирай
2. hatanasov - ДС
15.03.2010 23:38
Кой вярва на ДС агент?
цитирай
3. therainss - Ми Бойко вярва на ДС агенти
16.03.2010 19:15
Нали Божидар Димитров е министър?!
цитирай
4. hatanasov - 4. therainss - Ми Бойко вярва на ДС агенти
17.03.2010 01:28
Темата е за архара. И Бойко не е задавал такъв въпрос на Гоце. А няколко души вече от месеци питат: "Убил ли си архар?" И ще си подадеш ли оставката, ако излъжеш. Но комунист оставка не подава. А за лъжата е ясно. ДоСието и "Петрол срещу храни"
цитирай
5. therainss - hatanasov
17.03.2010 20:33
Ти зачекна темата за ДС-агентите, не ми излизай сега с номера, че темата е за архара! Знам го прекрасно. Ако го е убил, това е закононарушение, то е ясно и трябва да си понесе последствията. И ако някой шибаняк каже: "Ама архара на Гоце ли ви е най-големият проблем?", бих му затворил устата с шут, щото тази "оправдателна" реплика вече се изтърка, още НДСВ го направиха покрай царските имоти, после и други я подеха за какво ли не.
цитирай
6. hatanasov - 6. therainss - hatanasov
18.03.2010 21:11
Има ли ДС агенти на възлови места винаги ще има проблеми. Не случайно сме единствени в източния блок, които не разкрихме тотално досиетата и не извършихме лустрация. И как тук тя беше незаконна и всичко е класифицирана информация. А уж нашите закони трябва да са като в страните от ЕС. Именно затова и импийчмънта не може да мине, защото повечето от членовете на Конституционния съд са агенти на ДС и те няма как да гласуват против друг агент. А що се отнася до архара, има официални документи по случая от международна организация. А БД също излъга нали е ченге.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: thetrooper
Категория: Политика
Прочетен: 2067459
Постинги: 264
Коментари: 3353
Гласове: 6456
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930