Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2010 14:46 - XI Национално събрание на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ
Автор: thetrooper Категория: Политика   
Прочетен: 5349 Коментари: 9 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Линк към оригинала  - сайт "Един завет" http://edinzavet.wordpress.com/2010/04/12/vnvu-11n/

imageНа 12 април 2010г. се проведе 11-ото Национално събрание на Съюза. Точно в 10:00ч. пълната зала „Тържествена“ на Офицерското събрание (Централния военен клуб) стана на крака и застана мирно за да посрещне националния трибагреник и знамето на ВНВУ, специално изнесено за събитието. image

 

imageГвардейският оркестър, строен пред голямата камина с кристалното огледало засвири „Напред към подвизи и слава“. Националното знаме се носеше от трима гвардейци, а знамето на ВНВУ, по стара традиция на Съюза – от двойни кавалери на Военния орден „За храброст“. И тази година честта да държи светинята в ръцете си има знаменосецът на съюза – 90-годишният офицер – броневак Венелин Попов от 60-ти випуск.

След като знамената заеха своето място на сцената, бе изпълнен Националния химн на България и официалния боен химн на Българската армия „Велик е нашият войник“, който беше изпят с пълно гърло от цялата зала.

С едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на починалите членове на Съюза, които бяха сред нас на предишното събрание, както и трагично загиналите президент и висше военно командване на Полската Република.

Отец Ангел Ангелов от храм Св. София отслужи молебен за събранието, в който се включиха о. Стефан от Русе и протодякон Любомир Братоев от Патриаршеската катедрала, които са членове на нашия Съюз. Бяха изпълнени Великденския поздрав „Христос Воскресе“ и Многолетие за членовете на Съюза и техните семейства

imageСлед това бяха поднесени приветствия. От името на Президента на Р.България и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили поздравителен адрес прочете съветника по военните въпроси контраадмирал Николай Николов.

От името на Министъра на отбраната форумът бе поздравен от зам.министър Августина Цветкова.

Приветствени адреси връчиха също председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите л-т.0.р. Борис Велчев,  председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва ген.л-т 0.р. Стоян Топалов, председателят на Съюза на ветераните от войните д-р Тодор Анастасов

Приветствие поднесе и лично присъства началникът на Военна академия „Г.С. Раковски“ ген.м-р Георги Георгиев.

От името на командващия съвместното оперативно командване ген.л-т Атанас Самандев поздравителен адрес връчи полк. Пандохов.

Командирът на Националната гвардейска част полк.  Боянов също поздрави присъстващите.

В края на церемониалната част знамената бяха изпратени с „ура“.

imageВ отчетния си доклад Председателят полк. Рухчев подробно разгледа дейността на организацията през 2-те години след последното НС, като не бяха спестени организационните проблеми, които срещат някои клубове, във връзка с все по-напредалата възраст на членовете. Като силна свежа струя бе отчетено създаването на клуб „Един завет“, който по-нататък бе споменаван почти във всяко изказване.

Владимир Матев отчете дейността на Контролния съвет, а доц. Димитрина Ненова представи работата на списание „Един завет“, като похвали задружния и напълно доброволен труд на редакционната колегия и набеляза стъпки за по-нататъшното развитие на списанието.

По време на обедната почивка за делегатите и гостите бе сервирана храна в гардероба и фоайето на залата, хората видяха свои колеги и съвипускници от провинцията и прекараха весело. 

imageВладимир Матев, декориран с два ордена „За храброст“ връчи значките на новоприети членове на клуб „Един завет“ и сърдечно ги поздрави с приемането на съюза, като им завеща да носят знака на нашата славна организация с чест.

След обяд събранието продължи с дискусия.  Изказаха се Звезделин Запрянов – секретар на клуб. Пловдив, Димитър Ламбринов от клуб „Старши випуски“, Максим Максимов – потомък на полк. Максимов се похвали с възстановения от потомци варненски клуб. Доктор Цеков от клуб „Плевен“ също отчете актива дейност и похвали качествените хора в клуба. Димитър Златаров от клуб „Ст.Загора“ говори поетично за патриотизма и родолюбието. Изказаха се още Константин Семерджиев от Трявна, Дечко Драгиев (сп. Един завет)., Тодор Христов (Плевен), Иво Антонов (МО- военни паметници) Критични в изказванията си бяха Никола Ружеков (68 вип) и д-р Юлиан Писарев (63 вип). Към присъстващите се обърнаха и г-жа Дебора Кнежевич от фондация „Кавалери на ордена “ За храброст“, както и Борис Станимиров – председател на клуб „Един завет“.

Събранието прие доклада на председателя и освободи от отговорност ръководството.

Бе избран нов Управителен съвет в състав (по азбучен ред): Ат. Илев, Б.Станимиров, В.Попов, В. Пенев, Г. Радонов, Дим. Грънчаров, Дим. Казаков, Евг. Атанасов, Ив. Орешков, И. Антонов, К. Дачевски, Л. Миланов, Ник. Рухчев, Сим. Петкова, Хр.Златев.  В новия Контролен съвет влизат Вл.Матев, И.Андреев и К. Косачев.

Полк. инж. Никола Рухчев бе преизбран за нов двугодишен мандат.

С военна точност, в  16:00  събранието бе закрито с маршовете „Шуми Марица“ и „Един завет“.



Тагове:   Национално,   събрание,


Гласувай:
5



1. monarchism - "След като знамената заеха ...
13.04.2010 14:54
"След като знамената заеха своето място на сцената, бе изпълнен Националния химн на България"

Един въпрос - Кой химн?
цитирай
2. thetrooper - Сега действащия - "Мила Родино".
13.04.2010 14:58
Автентичният български химн - "Шуми Марица", бе изпълнен при закриването на събранието.
цитирай
3. monarchism - Сега действащия - "Мила Ро...
13.04.2010 16:50
thetrooper написа:
Сега действащия - "Мила Родино"

И какво е мнението ти за това, че на събиране на царски възпитаници се изпълнява този "химн"?
цитирай
4. thetrooper - Лично за мен
13.04.2010 22:08
това е част от протокола. Както и прочитането на президентското приветствие...
цитирай
5. templar - Химна значи химна. Точка.
15.04.2010 01:49
Мила Родино е песен, писана от български студенти, които се връщали за да участват като доброволци в Сръбско-българската война.

Шуми Марица е песен на сражаващите се под руско командване български легионери в Сръбско- турската война от 1876. "Генерала наш" е руския ген. Черняев.

Ако не беше "осветен" на Шипка, Шуми Марица е много по-малко български символ от Мила Родино. Ако не беше "осквернен" от комунизма Мила Родино щеше да е много по-български символ от Шуми Марица....
цитирай
6. monarchism - Мила Родино е песен, писана от бъ...
15.04.2010 15:20
templar написа:
Мила Родино е песен, писана от български студенти, които се връщали за да участват като доброволци в Сръбско-българската война.

Шуми Марица е песен на сражаващите се под руско командване български легионери в Сръбско- турската война от 1876. "Генерала наш" е руския ген. Черняев.

Ако не беше "осветен" на Шипка, Шуми Марица е много по-малко български символ от Мила Родино. Ако не беше "осквернен" от комунизма Мила Родино щеше да е много по-български символ от Шуми Марица....

Предполагам не е нужно да ти разяснявам разликите в текста и музиката между "Мила Родино" на Цветан Радославов и "Мила Родино" на червената измет?
Предполагам дори, юридически също си запознат, защо "Шуми Марица" все още се води (де юре) химн на България?
А що за царски офицери стават на болшевишкия химн, е силно риторичен въпрос, който няма смисъл да се задава...
цитирай
7. thetrooper - "А що за царски офицери стават ...
16.04.2010 10:02
"А що за царски офицери стават на болшевишкия химн, е силно риторичен въпрос, който няма смисъл да се задава..." - На крака се става при химна на която и да е държава. Въпрос на уважение...
цитирай
8. monarchism - Значи царските офицери уважават ...
16.04.2010 12:03
Значи царските офицери уважават НРБ, така ли? Ами...евала.
цитирай
9. chitatel - Малко информация
16.04.2010 20:23
След "рухването" на комунизма на 10 ноември 1989 г, по обясними причини последните два куплета отпадат. Когато в VII Велико народно събрание се обсъжда конституционния текст отнасящ се до химна, са дадени много предложения, вариращи от “Шуми Марица” до “Върви народе възродени”. Но болшинството, което има социалистическата партия, налага в чл.168 да гласи: “Химн на Република България е песента “Мила Родино”.”

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: thetrooper
Категория: Политика
Прочетен: 2054816
Постинги: 264
Коментари: 3353
Гласове: 6456
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031