Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2010 10:14 - 85 години от най-зловещия терористичен акт на XX век – атентата в катедралния храм “Св. Крал” (“Св. Неделя”) от 16 април 1925 година
Автор: thetrooper Категория: Политика   
Прочетен: 13969 Коментари: 8 Гласове:
17

Последна промяна: 16.04.2010 13:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                               image
 



Вторник, 14 април 1925 година. О.з. ген. Коста Георгиев, депутат от управляващата партия Демократически сговор и един от основателите на Военната лига, се е насочил с внучката си към храма “Св. Седмочисленици” в София, където да посетят вечерната служба. В градинката пред църквата генералът е прострелян смъртоносно от неизвестен убиец. Това обаче се оказва само прелюдията.
Два дни по-късно, на 16 април (Велики четвъртък!!!) в катедралния храм “Св. Неделя” (тогава наричан “Св. Крал”) се провежда опелото на убития генерал. Присъстват всички министри от правителството на Демократическия сговор, практически целия висш офицерски състав на Българската армия, както и много граждани. Очаква се и появата на Н.В. Цар Борис III, но той закъснява, защото първо посещава погребението на двама негови близки сътрудници. Два дни по-рано в засада при прохода Арабаконак, целяща да отнеме живота на Негово Величество, са убити  главният му ловджия Петър Котев и ентомологът проф. Делчо Илчев. 
В 15:22 часа оглушителен тътен разтърсва църквата, а главният купол рухва върху множеството. Поставеният от комунистически терористи взривен материал разрушава купола на храма с цел отломките да ликвидират намиращите се вътре Цар, правителство и генерелитет. По този начин отведнъж да се елиминират управляващите, да се създаде правителствена криза и впоследствие властта да бъде завзета от верните на Москва и Коминтерна “български” комунисти, които да превърнат страната в съветска република. По една случайност пъкленият план не успява изцяло: насъбралите се вътре в църквата хора се оказват толкова много, че водещият опелото митрополит Стефан моли официалните лица да се отдръпнат от мястото, където е поставен ковчега. Така нито един министър не е засегнат от взрива, но въпреки това гледката е ужасяваща. На място загиват 150 души, между които 25 жени и деца, още над 60 загиват в следващите дни от раните си, а отделно ранените са близо 500 човека. Ударът върху висшия команден състав на армията също е катастрофален – атетнтата погубва повече български генерали, отколкото всички водени от страната войни от Освобождението насам.
София изпада в паника. Атентатът се оказва най-кървавият терористичен акт до момента не само в българската, но и в световната история. Над 700 души са убити или ранени, над 700 български семейства са осакатени физически от едно варварско деяние на група предатели и родоотстъпници, за които няма нищо свято – нито Бог (да взривиш катедралния храм на Велики четвъртък, докато се отслужва опело е преди всичко сатанинско деяние!), нито Цар (спасен единствено заради по-късната си поява), нито Армия, нито Отечество. 
Министрите от правителството на проф. Александър Цанков, мнозина от тях смъртно уплашени, разчорлени и с окъсани дрехи, се събират на спешно заседание в Министерския съвет. Същата вечер в страната е обявено военно положение. Взема се решение да бъде разкрита и унищожена конспиративната мрежа, подготвила и реализирала атентата, тоест, да бъде унищожен военния център на БКП и неговите подразделения в страната.
Държавната машина се задейства за осъществяване на операцията. Само месец по-рано са приети промените в ЗЗД, които увеличават броя на случаите, в които се издава смъртна присъда за антидържавна дейност. По места силите на реда са подпомагани от про-правителствени граждански въоръжени отряди (т.нар. “шпицкоманди”), както и от частите на ВМРО. Така за кратко време са заловени и елиминирани близо 500 от най-отявлените врагове на България, основно комунисти и поддържащите ги леви земеделци.
В интерес на обективността трябва да се отбележи, че действията на правителството и шпицкомандите спрямо комунистическите терористи и техните помагачи не винаги са били в рамките както на добрия тон, така и на конституционно-правните порядки. Въпреки облекчените процедури за издаване на смъртни присъди от извънредните военни трибунали, немалко комунисти са избити, без да стигнат до съда. При разпитите в полицейските управления и казармите пък са използвани прийоми, които се считат за неприемливи в една цивилизована европейска държава, каквато без съмнение е България по това време. Но когато въпросът се свежда до това дали изобщо щеше да има България, ако терористите бяха успели, всичко останало е на заден план. Да, привържениците на Сговора, на Военната лига и ВМРО са извършвали зверства, мъчения и екзекуции, но всичко това е правено от любов към Отечеството. Докато тези, които са попадали под ударите на правителствените репресии, в повечето случаи са били едни изверги, тръгнали да хулят Бога и да събарят Царството (дори и тези, които не са участвали в подготовката на атентата, най-малкото са виновни пред България заради разпалването на антибългарския метеж, наречен “септемврийско въстание”).
Днес не са останали живи свидетели на атентата от 1925 година, които тогава да са били в зряла възраст. Но всички помним атентатите от 11 сетември 2001 година В САЩ и реакциите тогава. Чувството на смъртен ужас, вселило се в душите на американците. Едва ли нещата са стояли по-различно и в България след 16 април 1925 година. Още повече, че преките извършители на зловещото деяние са осъдени на смърт чак на 11 май и обесени на 27 май същата година. Близо месец почтеното гражданство живее в страхова психоза. Комунистите окончателно са се демаскирали като зверове, които са способни на всичко, за да осъществят своите безумни “идеали”. И за да попречи на пъклените им планове, правителството е трябвало да действа с най-твърди, решителни и безкомпромисни мерки. Залогът е самото съществуване на България, пряко заплашена от действията на чужда държава и нейната вътрешна агентура. Малко известен факт е, че за ръководене на Военната организация на БКП и атентата в "Св. Неделя" през 1925 в България от Съветския съюз идва военният специалист Михаил Малхазович Чхеидзе. 
Атентаът в “Св. Неделя” е долно и мерзко политическо деяние на едни долни и мерзки типове, кавито са “българските” комунисти. Това е престъпление срещу България, срещу българската нация, срещу демокрацията и правовия ред. Но преди всичко, атентаът е престъпление спрямо Нашият Бог Исус Христос – в деня, в който Юда е предал Спасителя, “българските” Юди се опитаха да предадат нашия суверенитет на Съветския съюз.
Затова – анатема на изчадията адови, погубили над 200 невинни българи и осакатили още 500 други!
Вечна им памет на жертвите от атентата в църквата “Св. Неделя”!


                                                 *                 *                *

Тази вечер от 20:00ч. пред църквата "Св. Неделя" ние, които не сме забравили нито историята, нито родовата си памет, ще почетем с минута мълчание и запалена свещ паметта на жертвите на атентата.  Всеки, който има желание и възможност, може да дойде и да се присъедини.




       


Тагове:   април,   век,   „св,   неделя,


Гласувай:
22



1. sparhawk - Нека убитите почиват в мир
16.04.2010 19:28
мой прадядо е оцелял по случайност, забавил се е да си вземе лекарство и храмът е гръмнал зад гърба му. RIP на всички загинали на този зверски атентат.
цитирай
2. tanyarisemova - нещо извън постинга, но важно и моля за разпространение
16.04.2010 20:04
По повод
24 май – ДЕН НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ И КУЛТУРА
и откриването на комплекс „Свети Николско училище”

сдружение „Свищов-минало, настояще, бъдеще”
обявява

ученически конкурс за написване на есе
на следните теми:

1. Учителят Христаки Павлович и неговото „Свети Николско училище”
2. „Свищовското училище е главно
сос наука оно е славно” (Йордан Хаджиконстантинов-Джинот)
3. „А ти, малко градче Свищов… пръскай от тебе във всички
околни градове светлината на просветата!” (Антон Цанков)
4 .„На книга да учат, добро да сполучат”(Иван Вазов)
5. Моето училище-вчера, днес, утре

В конкурса могат да участват ученици от 8 до 12 клас. Задължително условие е есето да е авторско, да е написано на български език в Word формат, до 4 стандартни номерирани страници, в шрифт Times New Roman 12, двустранно изравнен. Есето трябва да включва информация за историята на образователното дело в Свищов, първите училища, дарители, учители и техните ученици.
На първата страница, без да бъде номерирана, участниците трябва да посочат избраната от тях тема, както и следните лични данни –трите си имена, училище, клас и класен ръководител, телефон за връзка и e-mail.
Есетата трябва да бъдат представени най-късно до 14 май 2010 г. на адрес: град Свищов, ул. „Цар Освободител №3”, стоматологичен кабинет на д-р Иван Динков-председател на сдружението или на e-mail st.nikolsko.school.complex@gmail.com
Имената на наградените автори ще бъдат обявени на 21 май (петък) от 17.30 ч. в комплекс „Свети Николско училище”, намиращо се на ул.” Тодор Хрулев” №2
цитирай
3. podvodni - Ако е вярно това което си писал за ...
17.04.2010 00:32
Ако е вярно това което си писал за професията си, е повече от наглост точно ти да пишеш за родолюбие и предателство.
цитирай
4. meto76 - http://edinzavet. wordpress. ...
17.04.2010 00:54
http://edinzavet.wordpress.com/2009/04/14/svnedelia-victim/

ВИЖТЕ СПИСЪКА С УБИТИТЕ И РАНЕНИТЕ ОТ АТЕНТАТА НА ТЕЗИ БЕЗРОДНИЦИ.

ГЛЕДАЙТЕ В НЕДЕЛЯ ФИЛМА НА АНДЖЕЙ ВАЙДА "КАТИН" ПО БНТ 12.30 ЧАСА

http://meto76.blog.bg/politika/2010/04/17/gledaite-filma-quot-katin-quot-na-andjei-vaida-po-bnt-v-nede.529885
цитирай
5. evita88 - един въпрос...
17.04.2010 01:06
Разгромът на Септемврийското въстание от 1923-та, като най-радостното събитие на ХХ-ти век ли да се тълкува? И хилядите избити и издавени и те ли са "мръсни комунисти" ?
Срамувам се от такива клакьори като теб!
цитирай
6. chitatel - Разбира се, че е радостно събитие. ...
17.04.2010 16:25
Разбира се, че е радостно събитие. Или може би въстанието трябваше да успее и да се присъединим към СССР!?!? Хилядите избити и издавени всъщност са около 2000 души и в по-голямата си част са били "честни" (да се чете мръсни) червени безродници. Може да е имало невинни, но превантивните мерки срещу червената чума пускаща корени в България по това време са били повече от задължителни! 1925 година се вижда на какво се способни антибългарските подлоги.

На всички препоръчвам да прочетат книгата на Пане Бичев (както е модерно да се казва - топ полицай) - "В надвечерието на атенатата", в която много точно е описано колко много злато наливат болшевиките, за да дестабилизрат страната и как действат анархо/комунистическите разбойници - убийства, изродщини, садизъм, кражби.

Този атентат е сатанинско дело, дано душите на изродите, които взривиха Божия храм никога не намерят покой!
Поклон пред паметта на загиналите!
цитирай
7. thetrooper - @tanyarisemova
17.04.2010 18:25
24 май е ден на БЪЛГАРСКАТА писменост и култура, не на славянската. Но това е дълга тема.
цитирай
8. thetrooper - @podvodni
17.04.2010 18:26
Ако беше вярно щях ли да го разгласявам?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: thetrooper
Категория: Политика
Прочетен: 2054675
Постинги: 264
Коментари: 3353
Гласове: 6456
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031