Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2010 22:44 - Гласът на ДОБРИТЕ - I
Автор: thetrooper Категория: Политика   
Прочетен: 4491 Коментари: 5 Гласове:
11

Последна промяна: 04.06.2010 12:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Както бях обещал на читателите на този блог в началото на годината, започвам да публикувам интервютата от моята рубрика "Гласът на ДОБРИТЕ", в която давам трибуна на тези, които трябва да наложат истината за събитията и да запушат мръсните усти на червените лъжци и манипулатори. Обикновени хора, участвали в правенето на история през последните 20, а и повече години. Хора, които помнят стачките, протестите, изборните кампании и могат да извадят неща "от кухнята". Хора, пред които Гоце не смее да застане и да ги лъже в очите, но пък сервилните медии не смеят да допуснат в студиата си. Хора, които нямат лични блогове и затова техните истории стават достояние само на непосредственото им обкръжение, на тяхната Фейсбук-листа или най-много на потребителите на някой интернет-форум. Точно тези истории трябва да излязат наяве, защото в тях има много истини за всичко, което ни се е случило и продължава да ни се случва.


Илиана Славова:
"Повечето хора казваха – деца, във вас е надеждата, вие измихте лицето на България"


Илиана Славова е участничка в гладната стачка на студентите от СУ "Св. Климент Охридски" през лятото на 1990 година, която доведе до оставката на президента Петър Младенов. Понастоящем се занимава с PR.

Г-жо Славова, разкажете кога и как започна окупационната стачка на Софийския университет през лятото на 1990 година?
Идеята за стачката дойде на митинга на СДС пред НДК, непосредствено след първия тур на парламентарните избори. Веднага след митинга университетът беше окупиран. Аз се присъединих към стачката по-късно. Дъщеря ми тъкмо беше навършила годинка, трябваше да се грижа за нея и да пиша дипломна работа. Само че  при драматичните събития в държавата не ми беше до писане. Оставих детето на майка ми и отидох в Университета, за да се включа в щафетната гладна стачка. Гладувах четири дни – до оставката на президента Петър Младенов.  

Какви бяха настроенията сред студентите? Какво точно ви мотивира да започнете щафетна гладна стачка?
Бяхме като пуснати от платоновата пещера на сенките. Години наред са ти пробутвали уродливо деформирани образи вместо истинския свят. И когато най-после виждаш шанс държавата ти да заприлича на този истински свят, еуфорията е неописуема. Да гладуваш или да опънеш палатка пред президентството не ни изглеждаше като геройство. Беше потребност, порив на духа, който отказва да се върне в пещерата.
А комунистите, новопокръстени като социалисти, си прилагаха старите схеми за всяване на страх и манипулации. В изборната нощ БНТ услужливо прекъсна предаването, когато в студиото влезе Йосиф Сърчаджиев, за да огласи изборни нарушения.
Искахме преразглеждане на изборните резултати, както и оставката на Павел Писарев – тогава той оглавяваше Комитета за телевизия. Искахме и оставката на президента Петър Младенов заради фразата му „Нека дойдат танковете!” и заради лъжата му, че не е казвал такова нещо. Съпартийците му дори тиражираха смешната версия че казал  „Нека дойде Станко!”     

Какви бяха реакциите сред хората тогава?
Повечето хора казваха – деца, във вас е надеждата, вие измихте лицето на България. 
Разбира се, от червения лагер ни пращаха провокатори. Идваха разни баби и дядовци и подхвърляха, че си пийваме коняк. Всички, които се интересуваха от стачката, знаеха, че в бутилките до нас има чай без захар. Съветваха ни да го пием в големи количества, защото при пълен глад и летни температури рискът от обезводняване е много голям. Още повече, през цялото време седяхме на слънце, на стъпалата пред централния вход на университета. Предпочитахме хората да ни виждат непрекъснато, за да няма спекулации, че тайно похапваме. Всъщност нямаше как да излъжем, лекари от ИСУЛ следяха състоянието ни. Естествено, правеха го от загриженост, не от подозрителност.
Имаше и опити да ни сплашват. Заговори се, че тогавашният ректор Минчо Семов искал в университета да влязат силови части. След това се появи сценарий привърженици на БСП с трактори и комбайни да влязат София, за да се разправят с нас. Идваха шофьори от градския транспорт и ни казваха, че ще препречат с колите си пътя на тракторите и няма да ги пуснат до нас.

Какво беше медийното отразяване на вашата стачка?
Не сме правили преглед на медиите. Може да е имало хора, които са следили какво излиза, но не са били сред гладуващите. Получавахме само вестник „Демокрация”, шофьорите на тролеите ни го носеха от печатницата с още незасъхнало мастило.
Иначе идваха доста фоторепортери, голямата част от чужди медии. Ако се надникне в архивите на чуждите медии, може да се окаже, че имат неща, които липсват в българските. 

След шеметното начало на прехода, продължихте ли и в следващите години да се занимавате активно с политическа дейност?
След началото на прехода не си представях, че активно ще се занимавам с политика. Бях готова да заявя гражданската си позиция по всякакъв начин, бях сред твърдите сини избиратели, но нямах потребност да бъда член на политическа партия. Когато след загубата на изборите през 2001 г. новото ръководство на СДС отказа да защитава собственото си правителство, се почувствах предадена като избирател. И много десни хора се чувстваха като мен. В създаването на ДСБ видяхме надежда синята мечта да бъде съхранена. Беше ясно, че за това е нужно усилие и н
ещата няма да станат от само себе си. Затова сега съм в ДСБ.   
Не казвам всичко това, за да чопля стари рани. СДС и ДСБ трябва да бъдат заедно и вярвам, че ще е така. Но намирам за твърде нечестни обвиненията, че Иван Костов е разцепил СДС. Обидените сини избиратели търсеха алтернатива, тяхната енергия провокира създаването на ДСБ. Във всеки случай, старите болки изглеждат незначителни пред идеята за обединена десница.

Въпреки неоспоримите си заслуги към България, г-н Костов днес не е сред любимците на повечето българи. Лично за Вас, кое прави Иван Костов политик номер едно?
Мащабите на направеното от Иван Костов му отреждат мястото на политик номер едно.
Никой друг не е имал мъжеството да се противопостави на двете световни сили, за да защити интересите на България. По време на Косовската криза той отказа на Русия да пусне нейни самолети над България и отхвърли искането на САЩ да приемем албански бежанци. Спаси страната от погрома на Виденов – само за няколко месеца от 6-7 долара заплатите надхвърлиха 100 долара. Това са факти, никой не може да каже, че в ДСБ говорим тези неща, защото сме омагьосани от лидера си.
Правителството на Костов начерта европейския път на България. Иска ми се сегашният кабинет да има същата воля да отстоява европейската ни идентичност и да пресече домогванията на Русия да ни превърне в енергиен васал. Обратното би било национално предателство.      

Много от тези, с които сте стачкували заедно преди 20 години, лека-полека се разочароваха и ентусиазмът им спадна. При Вас обаче не е така. Каква е тайната?
Всеки от нас е имал разочарования. Да запазиш вярата си е въпрос на лично усилие. Да не се поддадеш на ченгеджийските внушения, че всички са маскари, да не се отказваш да правиш адекватен политически избор.

Като пряк участник в събитието, как гледате на днешните обществени и медийни интерпретации на студентската стачка от 1990 година?
За стачката почти не се говори. В интернет е писано по тази тема. Нямам претенциите, че съм чела всичко, но свободните интерпретации /има и явни манипулации/ са доста повече от истината за събитията.

/Интервюто е публикувано със съкращения във в. СЕДЕМ на 10 март 2010 година/
 



Гласувай:
12



1. divna8 - Привествам идеята ти!
04.06.2010 06:48
Ще следя и другите ти публикации!
Хубав ден...
цитирай
2. boristodorov56 - . . . потребност, порив на духа, к...
04.06.2010 13:54
...потребност, порив на духа, който отказва да се върне в пещерата...
цитирай
3. nkf - Много добра идея за поредица, на...
04.06.2010 17:45
Много добра идея за поредица ,наистина.Ще я следя.
Поздрави.
цитирай
4. galinabg - Браво!
05.06.2010 20:08
И на теб, Митко, и на Илианка!
цитирай
5. hatanasov - ДОБРИТЕ!
06.06.2010 01:20
ДОБРИТЕ винаги побеждават!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: thetrooper
Категория: Политика
Прочетен: 2054448
Постинги: 264
Коментари: 3353
Гласове: 6456
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031