Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2010 17:55 - За носталгията по комунизма, робите и гражданите
Автор: thetrooper Категория: Политика   
Прочетен: 3938 Коментари: 7 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Годишнината от смъртта на правешкия цървул и комунистически диктатор Тодор Живков отново извади на показ носталгията по "добрия соц". Отдавна е видно, че немалко българи въздишат по отминалото време на комунизма. На нас, нормалните хора, това може и да изглежда абсурдно, но всъщност соц-носталгията си има своята желязна логика.

Преди два дни
един постинг на mamkamu ме провокира да се замисля върху това как в действителност стоят нещата. Защото досега всичко вървеше по оста отричане - възхваляване на комунистическия период в българската история. Ние, противниците на комунистическия режим, изтъкваме репресиите, лагерите, погазването на човешките права, униженията, цензурата, бодливата тел по границите и т.н. Защитниците на "добрия соц" припомнят, че "тогава хладилниците ни бяха препълнени, нямаше безработица и всеки можеше да отиде на море" (макар и в долнопробна почивна станция). И така излизаше, че става дума за сравнение между насъщния и свободата. Неща, които са абсолютно несравними.

Всъщност този спор е безсмислен, защото и двете страни са прави. Комунизмът е лош за едни, но е прекрасен за други. Кои са обаче тези, които имат своите основания да въздишат по комунизма?

Както навсякъде по света, така и в България хората се делят на два вида - граждани и роби. Първите сме просветени и осъзнали своя интерес индивиди, вторите са безволева, немислеща и безсловесна паплач. Стадо. Добитък. Хора, за които единствено има значение пълния хладилник - не на последно място и защото при "фашизъма и капитализъма" дядовците им за една шепа джанки по цял ден са разкарвали козите и овцете. Затова не бива да се учудваме, че тези хора толкова бързо забравиха репресиите, лагерите, погазването на човешките права, униженията, цензурата, бодливата тел по границите и т.н. Те всъщност не са ги забравили.Просто за тях неща като свобода, демокрация и граждански права винаги са били отвъд мисловната им вселена. За робът е абсолютно непонятно защо чешкият студент Ян Палах се самозапали след като съветските танкове смазаха "Пражката пролет". За робът свободата се изразява в това никой да не ти забранява да вариш ракия, която после да си пиеш с кеф (замезвайки с откраднатите от ТКЗС-то домати и краставици).

Робът няма нужда от свобода, защото не знае какво да прави с нея (факт, който американците от Южните щати са осъзнали още преди Гражданската война). Затова, когато Тодор Живков падна от власт и дойде "демокрацията", тези бивши роби се оказаха в небрано лозе. Вече никой не им гарантираше, че ще останат на една и съща работа до пенсиониране, където да взимат малка, но сигурна заплата. Вече много от досегашните специалности и професии се оказаха излишни и много хора трябваше да се преквалифицират. Вече можеше да се пътува по света, но за това трябваха повече пари. А за да изкарваш повече пари, трябва или да проявиш инициативност, или да придобиеш специални умения и познания, които да бъдат оценявани по-високо във финансово отношение. Все неща, на които робите не са свикнали. И затова същите тези роби намразиха "демокрацията" и замечтаха за отминалото време на Тодор Живков, когото умилително наричаха "Тато".

Друго сериозно основание на робите да предпочитат "бай Тошовото време" е, че при "демокрацията" им се налага да мислят. От това как да осигурят прехраната на семействата си до това за кой от всички кандидати за управници да гласуват на поредните избори.  А на роба мисленето му е вредно. Затова робите мъдро заключиха, че "всички политици са маскари", независимо от различията на последните. Докато при бай Тошо никой не мислеше за нищо. Партията-майка-кърмилница пълнеше хладилниците и раздаваше евтини карти за море. Партията-майка-кърмилница дори мислеше вместо нас. Голяма работа, че имаше изходни визи за чужбина, нали не ми трябваше изходна виза за да запаля москвича и да ида при мама и тате на село, където да напълня багажника с компоти и зарзават.

За робът най-важното е някой да му напълни хладилника, а свободата е без значение,  тя нито се яде, нито се пие, нито става за мезе.

За гражданинът най-важното е свободата. Освен заради всичко друго, и за да може сам да си напълни хладилника - както и с каквото поиска.

Другото, което отличава гражданина от роба, е
как реагира на изблиците на цинизъм и простащина от страна на властта.

А вие не се притеснявайте от факта, че робите са много повече от нас, гражданите. То и в древна Атина на един гражданин са се падали средно по 10 роби...


Тагове:   носталгията,


Гласувай:
12



1. jedi - Ето една статия, която...
07.08.2010 23:53
Със сигурност не е писана от роб, още повече адресирана до такъв:
http://dnevnik.bg/analizi/2010/08/04/942329_imeto_na_baobaba/

А за терминът роб не съм много съгласен - все имам усещането, че древните роби са били с много повече интелект и достойнство, макар и социалния си статус ;)
В тон с хубавия ти текст бих казал, че по-скоро мязат на зомби, поразени от смъртоносен вирус, за които в добри моменти чувстваш жал, а в лоши такива или в близки срещи - ти иде да утрепаш!
Поздрави.
цитирай
2. libertybell - Добре казано!
08.08.2010 12:30
Поздрави.
цитирай
3. inspecteur - Роби
12.08.2010 15:17
Винаги ще има деление на управлявани и управляващи.
Тези сред управляваните, които не са роби, ще призовават робските маси под една или друга идея, с цел да легитимизират борбата си и пътя към власт. А властта си едно- преразпределение на средства. Синоним като понятие на корупцията...
цитирай
4. boristodorov56 - Овце, свине и вълци!
26.08.2010 18:07
Не само роби,
но и червени гестаповци и кремълски фанариоти остави осиротяли влашкият циганини Тодор Живков като се прехвърли в Ада!
цитирай
5. kordon - Много добра статия!
23.10.2010 14:13
Да не забравяме,че цялата тая социалистическа идилия се дължеше на порочната икономическа политика,провеждана от комунистите.Българската валута беше изкуствено поддържана на висок курс,за да демонстрираме несъществуващ статус, а стоките бяха под държавна опека и с неестествено ниски цени,неотговарящи на тяхната реална себестойност.Това се постигаше с огромни дотации в противоречие с естествените пазарни принципи.Средствата за това напълно погрешно субсидиране на губещи предприятия и цели сектори идваха от доставяните от СССР газ,руда и други суровини,но най-вече петрол.Част от тях бяха безвъзмездни,а друга ни бе предоставяна на по-ниски от пазарните цени.Ние консумирахме с големи икономии малък процент от тези доставки,а останалото продавахме на световния пазар.Така комунистите получаваха свежа валута,с която да продължат извратената практика на държавно дотиране.Изкуствено създадения икономически климат с ниски стойности на продуктите за потребление,създаваше у населението фалшивото усещане за сигурност.Но комунистическият балон безславно се спука,когато цените на суровия петрол паднаха драстично в началото на 80-те години на ХХ в.Съветската икономика, която също като нас разчиташе изцяло на износа на суровини и преди всичко на петрол,колабира поради отчайващия недостиг на чужда валута,чийто приток бе фрапиращо намалял със смъкването цените на горивата.Другарите от КПСС спряха доставянето на всякакви сурови материали за НРБ и ги пренасочиха за световните пазари.Така ние се лишихме от основния извор на валута за дотиране на губещата си икономика.И понеже индустриалната ни продукция бе неконкурентно способна на свободния пазар,нашите велможи започнаха да взимат кредити от западни банки и правителства,с които продължиха субсидирането.Докато кредиторите ни усетиха,че България е неспособна да погасява задълженията си.Така през 1989 г. страната обяви мораториум по изплащането им,което на практика си беше държавен банкрут.Ето това представляваше икономиката на НРБ.
цитирай
6. chervenoarmeec - Да гниеш в Белене
29.12.2010 16:01
Ей лайно, правешки цървул е баща ти, объркал си се! Да ти умре всичко мило, боклук фашистки, и да изгниеш в Белене!
цитирай
7. thetrooper - Последният коментар
30.12.2010 15:16
нагледно показва разликата между граждани и роби...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: thetrooper
Категория: Политика
Прочетен: 2054573
Постинги: 264
Коментари: 3353
Гласове: 6456
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031