Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2010 23:37 - Заблудите относно българската десница
Автор: thetrooper Категория: Политика   
Прочетен: 7775 Коментари: 10 Гласове:
11

Последна промяна: 03.09.2010 20:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Още от зората на демократичните промени, та и до днес в България битуват доста погрешни представи относно дясната част от политическия спектър. И в близкото минало, и сега за "десни" се приемат партии и политици, които по своя профил и платформа съвсем не са такива. Някои от тях са либерали, а други - откровени левичари.

За 20 години така и не се намериха журналисти и влиятелни политически анализатори, които да разяснят на обществеността няколко простички факта. А именно:
  • това, че си антикомунист, не те прави задължително десен. Антикомунисти в България има и сред либералите, и сред социалдемокатите. Антикомунисти са и повечето от земеделците, които по традиция стоят на ляво-центристки позиции. Антикомунизмът не е идеология, това е естествена защитна реакция на цивилизования човек спрямо комунистическото безумие (особено когато това безумие допреди две десетилетия беше официална държавна идеология);
  • това, че си про-западно, а не про-руски ориентиран, не те прави автоматично десен. Външнополитическата ориентация е въпрос не на политически, а на цивилизационен избор (или на чисто икономически, в немалко случаи);
  • това, че си защитник на свободата, демокрацията и човешките и граждански права, не те категоризира непременно като десен. Свободата, демокрацията и човешките и граждански права са достижения на съвременния свят и те се отстояват от всички политически сили в демократичната част на спектъра - както вдясно, така и в центъра, а също и от модерните леви партии;
  • това, че се стремиш към утвърждаване на правилата на пазарната икономика и неприкосновеността на частната собственост, не ти дава основания да се наричаш десен. Тези принципи са защитавани със същата сила и от либералните партии. А също и от социалдемократическите, само че при тях има по-голямо тежнение към социалната защита на населението.
Затова бих желал да разясня (макар и много бегло и повърхностно) някои основни, базови постулати, които характеризират истинската, автентична десница. А пък вие сами можете да прецените колко и кои от набедените за "десни" партии и политици в България действително са такива:
  • християнство - учудвам се как изобщо е възможно някой да бъде смятан за десен, ако не вярва в Бога и страни от Църквата? Налагането на атеизъм (от френската революция до наши дни) е изцяло заслуга на либералите и пръкналите се от тях социалисти. За истинския консерватор светът е изначално подреден благодарение на Бог и ние, хората, трябва просто да следваме Божиите повели. Отделно от това, "страхът от Бога е много по-силен регулатор от всякакъв обществен договор" (цит. от интервю с Борис Станимиров във в. Седем). Азбучна истина е, че навсякъде по света десните се борят за запазване и увеличаване на влиянието на Църквата в обществения живот, докато либерали и левичари налагат безбожие и секуларизъм;
  • национализъм - "Бог и България - единство в двойна плът..."  (Пенчо Славейков, "Кървава песен"). Отстояването на националната идея в противовес на либералния космополитизъм и социалистически интернационализъм е приоритет на всеки десен политик. Естествено, тук става дума за истинския, чист български национализъм, а не за национал-популизма, изповядван от не един и двама български пишман-националисти;
  • традиции - този постулат е неразривно свързан с предните два, но същевременно си има и своите чисто консервативни, "идеологически" основания. Според консервативния светоглед, всички ние сме брънка от веригата - синове на нашите бащи, внуци на нашите дядовци и т.н. и от нас се очаква да приемем щафетата и да доразвием постигнатото от нашите предци. Традиция и приемственост;
  • елитарност - "националното единство означава не всички да се съберем зад един лозунг, а тези, които знаят, искат и могат, да дърпат нацията напред, а останалите просто да не им пречат" (Маргарет Тачър). Според десните държавата трябва да бъде управлявана от едно образовано, просветено и осъзнато малцинство, т.нар. "национален елит". Истински десният политик и държавник не се стреми да се хареса на мнозинството, на масите, а дава път на компетентните и високообразованите. Които във всяко общество са малцинство;
  • утвърждаване на социалното неравенство - ние, хората сме различни и не бива да бъдем уеднаквявани. Равни сме само пред Господ (и пред винкела:)) Затова всеки трябва да получава това, което е заслужил благодарение на лични качества, умения, знания, инициативност и т.н. Във всяко общество и през всяка епоха е имало силни и слаби, умни и глупави, активни и инертни хора. Социалното неравенство е естествено и всякакви опити за неговото премахване ("социално инженерство") са неуместни според един консерватор. Още повече, че социалното инженерство е е опит за промяна на създадения от Бога ред, т.е. левичарство;
  • култ към академичното знание - за разлика от либералния модел, за който основополагащи са приложните науки, коснерватизмът изтъква на преден план "знанието заради самото знание". Според консервативния светоглед човешкия прогрес се дължи не толкова на техническите иновации, колкото на развитието на философската и политическата мисъл.
В някой следващ постинг ще разгледам причините за размиването на политическата физиономия на българската десница през последните 20 години.


Тагове:   Относно,   десница,


Гласувай:
13



1. vmir - Много полезни пояснения,
03.09.2010 13:19
поздравления!
цитирай
2. monarchism - Поздрави! По мое мнение, това е ...
03.09.2010 13:38
Поздрави!
По мое мнение, това е най-добрата статия, която си публикувал в блога.

Време е да се разбере, че либералите не могат да бъдат алтернатива на левите, защото по своята същност либерализмът си е чисто левичарство.

Ако Синята коалиция иска да присъства в следващия Парламент, обезателно трябва да направи десен завой по подобие на ФИДЕС в Унгария.
цитирай
3. galinabg - Браво, Митко!
04.09.2010 19:48
Радвам се, че си намерил време за нещо толкова важно и ценно! Поздравления!
цитирай
4. kedron - Добре Тhe trooper
04.09.2010 22:21
Драги Дъ Трупаре, поздравления за текста! Опредлено ми хареса, но не толкова самия текст, а това, че си от малкото хора които все още си изполват главата за да мислят. Това че мислиш, то ми хареса най-много. Текста ти е повече богословски, макар че не си богослов, от колкото политически. Ти приятелю търсиш и страдаш за истината, за автентичното дясно (каквото и да означава това) , ти си радетел за чистота на нравите и справедливост. Ти драги си идеалист, което е прекрасно и все по-рядко срещано явление в един почти напълно утилитарен свят в който на пиедестал е издигнат интереса, а не Бога. Всяка една политическа клика дясна или лява е свързана с интереси. Там където има интереси, Господ Го няма. За това и много хора казват, че няма Господ, защото не Го виждат, а виждат реалността на безкрайните компромиси със съвеста. Но в този свят Господ е саможертва на кръста и ако четеш внимателно Евангелието, ще забележиш, че това е предвидено и за Неговите последователи. Винаги в някакъв момент се налага човек да избира между саможертвата и компромиса със съвестта. Това предстои и на теб, когато се стигне до там да избираш между това да отстояваш нещо автентично, като автентичното дясното например или да клекнеш под натиска всеобщата безсмислица. Днес дясно и ляво в политическия смисъл, са думи напълно лишени от съдържание. Левите са най-богатите, а на десните се налага да водят лява политика, за да не измират хора по улиците. Това какво е? Света на идеологиите е мъртъв. Идеологемите вече не вършат тази работа, която вършеха преди. Национализма няма никакви исторически корени, той възниква едва през 19 век и е дело на двама немски философи - Хердер и Хегел. Антикомунизма ни е също толкова сбъркан като комунизма. Комунизма е ирационален и за това битката с него неможе да се води с рационални средства. Комунизма е религиозна система (макар и зла) и само друга религия може да го превъзмогне, но това е друга тема.
Бъди здрав!
цитирай
5. dantonov - Добър анализ!
06.09.2010 15:52
И тук следва въпросът - има ли истински десни партии в България, отговарящи на поставените от теб критерии?
цитирай
6. thetrooper - И тук следва въпросът - има ли ист...
08.09.2010 23:18
dantonov написа:
И тук следва въпросът - има ли истински десни партии в България, отговарящи на поставените от теб критерии?


Мисля, че всеки, който е в достатъчна степен запознат с българския политически живот, може да намери отговор на този въпрос.

По-скоро идеята е да бъде ясно на какво стъпва една истинска дясна консервативна партия и как да бъде разпозната, ако се създаде (или някоя отсега съществуващите партии реши да се позиционира плътно вдясно).
цитирай
7. nkf - Поздрави! По мое мнение, това е ...
09.09.2010 12:44
monarchism написа:
Поздрави!
По мое мнение, това е най-добрата статия, която си публикувал в блога.

Време е да се разбере, че либералите не могат да бъдат алтернатива на левите, защото по своята същност либерализмът си е чисто левичарство.

Ако Синята коалиция иска да присъства в следващия Парламент, обезателно трябва да направи десен завой по подобие на ФИДЕС в Унгария.


Така е, ФИДЕС изцяло се промени,след като беше заместена във властта от унгарските комунисти.В периода на опозиция ФИДЕС стана истинска дясна и консервативна партия, но преди това много приличаше на СДС (те даже управляваха почти по едно и също време).За съжаление такава промяна не се случи в СДС , не се случи и в ДСБ , не се случва и сега в СК.Аз пак ще напомня за знаковата позиция на ДСБ по отношение на гей-сборището-това не може да бъде позиция на дясна и консревативна партия.Да не говорим,че отблъсква хората.

П.С. По отношение на статията-изчерпателна и пределно ясна.Определено има нужда от подобен тип разясняване на основни неща.
цитирай
8. monarchism - "Синята коалиция" р...
10.09.2010 11:56
"Синята коалиция" разчита на някаква "синя" носталгия от началото на 90-те, на управлението на ОДС от '97 г. и сега на евентуален провал на ГЕРБ. СК не предлага нищо ново и резонно губи все повече гласове, особено в провинцията. Прекалено дясно-центриски партии в този Парламент и нито една дясна. Без завой надясно СК отива в небитието, нещо което Иван Костов би трябвало да разбира, нали е най-добрия политик в България... Защо не се порави такъв завой е леко риторичен въпрос.
цитирай
9. nkf - "Синята коалиция" р...
11.09.2010 14:58
monarchism написа:
"Синята коалиция" разчита на някаква "синя" носталгия от началото на 90-те, на управлението на ОДС от '97 г. и сега на евентуален провал на ГЕРБ. СК не предлага нищо ново и резонно губи все повече гласове, особено в провинцията. Прекалено дясно-центриски партии в този Парламент и нито една дясна. Без завой надясно СК отива в небитието, нещо което Иван Костов би трябвало да разбира, нали е най-добрия политик в България... Защо не се порави такъв завой е леко риторичен въпрос.

Със сигурност Костов разбира много неща,сигурно е наясно и с идеологическата изчерпаност и несъстоятелност на "дясното", чийто представител е.
цитирай
10. gantree - @ Митко
15.09.2010 22:44
Мисля, че с такива приятели като горните, не ти трябват врагове.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: thetrooper
Категория: Политика
Прочетен: 2054502
Постинги: 264
Коментари: 3353
Гласове: 6456
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031