Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2010 20:01 - Консервативните послания
Автор: thetrooper Категория: Политика   
Прочетен: 5596 Коментари: 14 Гласове:
4

Последна промяна: 25.09.2010 20:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Настоящият списък има за цел да разясни основните послания на консерватизма като светоглед и идейно-политическо течение, което го отличава от другите  идеологии (либерализъм, социализъм, анархизъм).  Списъкът, разбира се, е непълен (вие можете да го допълните), но се надявам, че ще даде яснота на читателите на блога относно какво представлява истинското дясно в политиката.

1. Според консерватизма светът е изначално подреден от Бог и всякакви опити за промяна на установения от бога ред са неуместни и даже вредни, т.е. левичарство.

2. Страхът от Бога е много по-силен регулатор от обществения договор.

3.  Съществува една Истина и тя се нарича Христово учение.

4. Истинската грижа за онеправданите се нарича християнско милосърдие, а не социализъм. Иисус Христос казва: "Ако имаш две ризи, дай едната на ближния си." Докато социалисти и комунисти ти взимат и двете ризи, разкъсват ги на парчета и раздават парчетата на тези, които нямат нито една.

5. За хората в неравностойно положение трябва да се грижи не държавата, а Църквата - чрез създаване и поддържане на специализирани домове, болници и т.н. От своя страна, нуждаещите се трябва да подпомагат Църквата според силите и възможностите си.

6. Ценностите, християнския морал, ясното разграничение между добро и зло са в основата на консервативния светоглед. Разпадът на ценностите води до деградация на нацията - чалга, малоумни телевизионни шоупрограми, разпространение на наркомании, хомосексуализъм и др.

7. В политиката националните интереси стоят над всичко. В изключителни случаи, дори над международно-правните норми и либералната "хуманност" (справка Гуантанамо, Абу Гариб и "тайните затвори на ЦРУ", а у нас извънредните трибунали и мерките на Обществена безопасност след атентата в църквата "Св. Неделя").

8. "Единственото, което е нужно на злото да тържествува, е добрите хора да не правят нищо." (Едмънд Бърк). Консервативната философия отчита нуждата от силни и ефективни структури (армия, полиция, жандармерия, национална гвардия, граждански отряди), които да дадат отпор на злото. Независимо дали това зло се нарича комунизъм, ислямски фундаментализъм, международен тероризъм, наркокартели, организирана престъпност или нещо друго.

9. Съвременният свят върви към сблъсък на цивилизациите (Хънтингтън). Нашата евро-атлантическа християнска цивилизация е най-развитата и затова тя трябва да доминира. Християнството създаде Европа и Северна Америка - такива, каквито са днес. Ислямът създаде Близкия изток - такъв, какъвто е днес.

10. Войната е естествено и понякога необходимо средство за решаване на конфликти между народи и цивилизации.

11. Националната идея не може да бъде заменена нито с либерален космополитизъм, нито със социалистически интернационализъм.

12. Обществото се опира много по-успешно на традицията и приемствеността, отколкото на съмнителни социални и икономически експерименти.

13. Ако един народ и неговите управници не познават историята си, а отделният човек не е съхранил родовата си памет, този народ и държава не могат да разчитат на прогрес и благоденствие.

14. Държавното управление трябва да бъде съсредоточено в ръцете на едно образовано, просветено малцинство - националният елит. Елитът има визия за бъдещето на нацията, както и воля и капацитет да претвори визията в реалност.

15. Елитът се състои от материално осигурени, успели и получили обществено (и международно) признание хора. Такива, които са надмогнали стремежа към лична реализация и могат да наложат дневен ред на нацията.

16. Професионалният успех и материалното благополучие не са цел, а средство за постигане на свобода на съзнанието. Човек, който е постигнал такава свобода, може и трябва да се посвети на нацията си - държавно управление, обществени каузи, благотворителност и др.

17. Богатите и успелите трябва да заемат своето място на национални лидери. В противен случай техните места ще бъдат заети от кариеристи, клиентелисти и хора, които влизат във властта за " да се наядат".

18. Пазраната икономика е условие за просперитет, но сама по себе си не е панацея. Държавата трябва да отстоява своята роля на поддържане на реда и правилата в защита на производители, търговци и потребители, а не да оставя всичко на "невидимата ръка на пазара".

19. Раздаването на социални помощи и придобивки култивира мързел и паразитно съществуване сред определени слоеве от населението. Затова тези помощи трябва да се ограничат драстично и да се дават само на тези, които наистина се нуждаят от тях (деца-сираци и хора с увреждания).

20. Борбата с бедността е утопия. Винаги, във всяко общество и при всяка икономическа ситуация има бедни. Целта не е да се изкорени бедността, а да се минимализира (доклкото е възможно) страданието, породено от бедност.

21. Инициативността и предприемчивостта трябва да се поощряват, но в още по-голяма степен трябва да се поощрява стремежът към получаване на образование.

22. Професионалното занимание е не просто средство за прехрана или за обществена легитимация, а е преди всичко призвание. Бог дарява различните хора с различни таланти. Всеки трябва да открие своя талант, да го развие и превърне в призвание. В противовес на либералната идея за "престижни" и "непрестижни" професии.

23. Държавната администрация трябва да е малобройна, но висококвалифицирана и компетентна (ценз). Също така заплащането на държавния служител трябва да е достатъчно добро, за да не  бъде подлаган на корупционен натиск или "ухажван" от частния сектор.

24. В случай, когато социални вълнения заплашват да сринат обществения ред и да хвърлят страната в хаос, анархия или социализъм, държавата трябва да действа твърдо и безкомпромисно (справка "спетемврийското въстание" от 1923-а година и миньорската стачка във Великобритания в средата на 80-те години на ХХ век).

25. Публичното афиширане на сексуалност е недопустимо. Сексуалността е част от личното, интимно пространство на човека.

26. Хомосексуализмът е грях и в никакъв случай не бива да бъде толериран. Още по-недопустимо е обаче насаждането на гей-лайфстайла като равнопоставен на природосъобразните и благословени от Бога хетеросексуални отношения.

Хайде сега да ви видя колко сте консервативни:)
 




Гласувай:
6



1. gantree - @ thetrooper
25.09.2010 20:18
При теб няма дискусия. Самият ти пречиш на дискусията, чрез ограничаване на свободата в коментарите.
Ако не беше така, можеше и да поговорим.
цитирай
2. mamkamu - Нямам време да правя обстоен анализ ...
25.09.2010 20:28
Нямам време да правя обстоен анализ на точките по-горе, но особено тия свързани с християнството са си чисто неуместни. Ако оставим на БПЦ да се грижи за нуждаещите се, това означава те да изпоритат камбаните в близките няколко месеца. 19 век те тресе яко!!!

Ти мислиш ли, че като християнин, си по-морален от мен? Всъщност, кога последен път взе причастие :) И кога за последен път се изповяда?

От друга страна за точки 10, 16, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 си прав. Естествено според моя светоглед.

Излиза, че не съм никакъв консерватор, но аз си го знаех и преди това :)

Айде със здраве...
цитирай
3. templar - Ама малко така "на кило" си ги насипал
25.09.2010 20:41
А без обяснение и контекст, част от тези "критерии" звучат неадекватно.
Все пак, аз досещайки се за контекста съм склонен да се съглася с много от тях.

Но имам ОГРОМНО несъгласие : N5. Тезата ти е изцяло либертарианска и по същество атеистична. Тъкмо либералите атеисти ни навират в носа "социалната" дейност на протестантските църкви и питат "а какво правят православните попове за да няма гладуващи деца?". Това го правят либералите, защото не могат да усетят истинския "смисъл" на църквата. За тях (в малкото случаи, когато са добронамерени) тя е някаква досадно наследена от миналото институция, която има за цел да поддържа българщинАта и да възпитава в добродетели, затова и връчват подлога и тава банички и я пращат да храни и обгрижва бедни и болни.

На църквата НЕ Е работа да се грижи за бедни, болни, сираци, старци и т.н. Църквата има една единствена и самотна роля - спасение на душите. Това значи като умреш, да минеш по десния коридор, а не по левия.
Църквата задоволява духовен глад и на най-богатите и сити, лекува душевни страдания и на най-физически яките и им дава шанс като отидат в Царството Божие да седнат отдясно на Спасителя, вместо в казана. Нищо повече и нищо по-малко.

Работа на църквата не е да дава храна на гладния, а да го научи, че гладът не е оправдание за кражба и че онзи, който краде от глад е точно толкова грешен, колкото крадящият от евросубсидиите.

цитирай
4. raylight - Митко,
25.09.2010 21:01
за елита - моята концепция се различава малко от твоята

http://raylight.blog.bg/technology/2009/07/10/moiata-koncepciia-za-bylgarskiia-nacionalen-elit.361928
цитирай
5. vmir - Много полезен опит за подреждане на тази преднамерено разбърквана и обширна материя!
26.09.2010 09:34
Разбира се, не може да съществува обяснение, което да се приеме от всички единодушно за канон, аз лично ще обърна внимание само на това, че милостта и милостинята са задължителни повече за силния и проспериращия, отколкото за слабия. Слабия хитрува и се опитва от милостинята да прави капитал за сметка на другите. Затова, за силния милостинята е по-задължителна дори, отколкото за църквата, защото църквата също може да е бедна. Христос е най-великият символ и олицетворение на божието присъствие в човека, но това е само едно от тълкуванията му дори между християнските деноминационни направления, а останалите големи религии предлагат техни алтернативи, които не е нужно да се изключват.

Поздравления!
цитирай
6. thetrooper - @gantree
26.09.2010 10:48
Ограничавам коментарите по чисто санитарни причини - за да не може никой да ръси глупости, да обижда или да пропагандира вредни, левичарски идеи. Самият ти знаеш каква лудница беше, преди да въведа модерация.

На теб обаче никога не съм спирал коментар, независимо че често сме били на противоположни позиции...
цитирай
7. thetrooper - @mamkamu
26.09.2010 11:02
Тук не става дума за кое съм прав и за кое не, а за това какво представлява консервативния светоглед. А той е тясно свързан с християнството.
цитирай
8. thetrooper - @templar
26.09.2010 11:11
Има си хас да не се съгласиш - сигурно една трета от точките са преписани от тебе...:)

Чувал съм, че Църквата е изпълнявала социални функции преди 1944г. В днешно време пък отец Иван от Нови хан е прекрасен пример. Отделно от това, под "Църквата" разбирам не само клира, а всички ние, които сме част от християнската общност. И ми се струва далеч по-добре благотворителното дело да е в ръцете на Божи служители, вместо на съмнителни фондации.

Иначе съм напълно съгласен за ролята на Църквата.
цитирай
9. thetrooper - @raylight
26.09.2010 11:12
Тогава може би твоята концепция не е чисто консервативна:)
цитирай
10. thetrooper - @vmir
26.09.2010 11:15
"Слабия хитрува и се опитва от милостинята да прави капитал за сметка на другите." - Напълно точно.
цитирай
11. raylight - Моята концепция,
26.09.2010 11:26
е вярна, не е как аз си представям нещата, а как действат
цитирай
12. monarchism - Не съм съгласен с точка 9. Няма та...
27.09.2010 10:10
Не съм съгласен с точка 9. Няма такова нещо като евро-атлантическа цивилизация.
цитирай
13. thetrooper - @monarchism
27.09.2010 15:24
Под "евроатлантическа" имам пред вид това, че християнската цивилизация се простира в Европа и Америка - т.е. от двете страни на Атлантика.
цитирай
14. monarchism - Под "евроатлантическа&q...
27.09.2010 15:50
thetrooper написа:
Под "евроатлантическа" имам пред вид това, че християнската цивилизация се простира в Европа и Америка - т.е. от двете страни на Атлантика.

Християнството създаде Европа, а реакцията срещу него - Британската империя и САЩ. Аз лично не бих сложил в един кюп Европа и Атлантическия Запад.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: thetrooper
Категория: Политика
Прочетен: 2054726
Постинги: 264
Коментари: 3353
Гласове: 6456
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031