Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2010 00:00 - ДСБ и въвеждането на Религия в училищата
Автор: thetrooper Категория: Политика   
Прочетен: 7978 Коментари: 13 Гласове:
3

Последна промяна: 03.10.2010 00:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Моята партия ДСБ подкрепи искането на Светия синод за въвеждане на обучение по Религия в училищата като задължителен предмет. Нарочно пиша "моята" защото държа да е ясно, че това не е просто позиция на "неколцина православни фундаменталисти в Националното ръководство на ДСБ", а се приема и подкрепя от християнската общност вътре в партията.

Изчаках близо седмица, преди да пиша по този повод, защото исках първо да видя реакциите в обществото и най-вече сред тези, които се възприемат като "десни". Естествено, разни хора вдигнаха врява до небесата - как това нарушавало светския характер на държавата, как училището насила щяло да индоктринира децата и прочие дивотии. Аргументи срещу предмета "Религия/Етика" не се чуха (то няма и откъде да ги намерят), но същите тези разбирачи (в голямата си част псевдо-десни либерали-безбожници) насочиха атаките си към самата партия ДСБ, а също така и към Светия синод на Българската Православна Църква.

Аргументът, че задължителното въвеждане на Религия в училище, ще направи децата религиозни (още повече против тяхната и на родителите им воля) е толкова несъстоятелен, че предизвиква по-скоро смях. Все едно задължителното изучаване на математика да е превърнало всички ни в математици, инженери или компютърни специалисти. Идеята на това начинание е съвсем друга.

Освен чисто образователна, училището има и друга, възпитателна функция. Да помогне на децата да се превърнат в ЛИЧНОСТИ. Личности, които могат да различават добро и зло и имат формирана ценностна система, поне на някакво базово ниво. И едва тогава, когато тези деца имат създадена ценностна система (плюс основни познания за световните религии), същите тези деца да могат да направят своя осъзнат избор - дали да бъдат православни, католици, мюсюлмани, атеисти, будисти или каквито самите те решат.

Тази възпитателна функция обаче отсъства от българското училище от 1944 година насам. И резултатите ги виждаме всекидневно - морална разруха, липса на ценности, агресия, наркомании, чалгаризация, опростачване и въобще всички екстри на българския "преход". Затова въвеждането на религия в училище би било първа стъпка към спиране на тези процеси и започване на една постепенна нормализация в българското общество. Първа стъпка, която обаче трябва да бъде подкрепена, а също и последвана от други стъпки - като въвеждане на часове по сексуално ограмотяване и най-вече на гражданско образование.

Противниците на религията в училище изтъкват, че искането на Светия синод било подкрепено и от агент Гоце. Да, това е така, макар че не искам дори да гадая какви са неговите мотиви. Само че когато религиозното образование започне да дава своите плодове (ако бъде въведено) Гоце отдавна няма да е президент на България и никой няма да се интересува каква е неговата позиция.

Към ДСБ се отправят и критики, че застанала рамо до рамо с "дискредитираната" БПЦ. Ами разбира се, че ще застане, нали Църквата е естествен съюзник на една истинска дясна партия. В цяла Европа консервативните партии са в тесни връзки с доминиращата Църква.

Вярно е, че днес БПЦ има много кусури, но това не значи, че с лека ръка трябва да отхвърляме християнските ценности - само заради истинските или мними недостатъци на този или онзи митрополит. Още повече, Църквата - това сме всички ние, които се чувстваме част от православната общност в България. Днес БПЦ, добра или лоша, е такава, кавато ние сме позволили да бъде. И съществуват начини тя да бъде реформирана, ако сред православната общност има воля за това.

А тези, които хулят БПЦ от позицията на външни за Църквата хора - да вървят по дяволите!



Тагове:   религия,


Гласувай:
4



1. nicodile - Именно затова ДСБ е "Д" ...
03.10.2010 02:23
Именно затова ДСБ е "Д" за да може да има различни мнения, които да бъдат изслушвани и уважавани. И след като така е решено, така да е.

Колкото за религиозното обучение - тезата, че "който е против е гаден безбожник" е съвсем несъстоятелна. Държавата трябва да върши държавните си работи, а църквата- църковните. Лекарите лекуват, учителите учат, инженерите правят машини и т.н. В тия две хиляди години църквата се е грижела за религиозните дела- не виждам защо някой друг трябва да й се меси.

Естествено, че религиозното обучение няма да направи децата религиозни - мен ме притеснява много повече че е възможно да постигне точно обратния ефект. Кой ще ги води тия уроци? Какво ще представляват? Погледнете резултатите от тестовете за грамотност. Наистина ли смятате че институция, която не може да научи децата, че 4 е цифра, а не буква е способна да им предаде трансцендентното?

Най-сетне: възпитанието е предимно работа на родителите. А църквата - да това че има кусури не бива да води до отричане на ценностите. Но да се решават кусурите на църквата като й се даде още власт- това някакси не се вързва.
цитирай
2. nakom - това което най ме-впечатли в постинга
03.10.2010 10:24
е силно християнският му завършек.След тази благословия, няма как да не подкрепим това благородно начинание, най-вече заради истинските християни които са в основата му.
цитирай
3. nkf - Напълно съм съгласен с изложеното ...
03.10.2010 11:18
Напълно съм съгласен с изложеното от теб в статията. Обаче мен ме претеснява факта,че ходжите застанаха рамо до рамо с християнски свещеници,че клирът на БПЦ е твърде комформистки спрямо мюсюлманите (настощият клир),че покрай Християнството ще се изучава и ислям,а това е абсолютно недопустимо,ако и да има мюсюлмани в България.
цитирай
4. chara - Децата и сега учат религия.
04.10.2010 12:12
В 20-то "Т.Минков" между 2002 и 2006 г процентът деца, които не посещаваха часовете бе пренебрежимо малък.
От миналата година в 41 -во "Св- Патриарх Евтимии" е същото.
Има други неща обаче, които демотивират/разколебават децата и родителите. За вторите класове например е необходима една книжка Библия за деца. Разпространявана е безплатно, но не може да се открие. Издателство "Слънце" едва ли скоро ще я отпечати отново и виж какво се получава. От 75 деца, които влизат в час по религия, не знам дали ще има и 5 които да притежват книжката.
А без нея, всичко се обезсмисля. По нея учат до 4-ти клас включително.
Специално за това училище, мисля си, е важно да се учи религия, защото на "гърба" на двора му е Първа евенгелистка църква на ул. Солунска. Вероятно и поради този факт, в двора на училището има изграден параклис.
цитирай
5. boristodorov56 - Само не разбирам -
05.10.2010 18:34
защо Религия, а не Вероучение?

Между двете категории има огромна разлика и пак ще се изманипулира в полза на атеистите. Гарантирано!
цитирай
6. ani101 - Изключително уважавам автора на ...
26.11.2010 10:57
Изключително уважавам автора на този блог, но в случея не споделям същото мнение.

Защо?
Първо не харесвам "монопола" на БПЦ, и аргумента, че православието било традиционната ни вяра, и затова тя е приемлива, а католицизма и протестанството - не.
Второ - факт е, че между трите основни течения в християнството (православие, католицизъм и протестнаство) има някои сериозни различия свързани с практиките и вярванията, които изповядват.
Трето - ако ще говорим за вероучение, как един атеист би могъл да предаде ценността да дадена религия ? Религията изисква вяра в даден Бог и от там това, което този Бога казва и изисква от хората.
Четвърто - какво ще стане в южните райони на БГ, където масово навлиза исляма, и нека не се заблуждаваме, че исляма е мирна и тиха религия. Дори мнозина мюсолмани да са миролюбиви и добронамерени, радикалистите никога не биха "пуснали" даден регион.
В този смисъл, някой може ли да гарантира, че в тези региони, на децата не желаещи да учат религия ще им бъде осигурена възможността да учат Етика или каквото друго се предвижда? Това би означавало назначаване на нов учител....

За да не става твърде дълъг коментара ми, спирам до тук.

цитирай
7. thetrooper - @ani101
27.11.2010 22:25
"ако ще говорим за вероучение, как един атеист би могъл да предаде ценността да дадена религия ?" - Точно заради това не се говори за вероучение, а религия - изучаване това какво е църква, тайнства, религиозни обреди, празници, история на християнството и т.н. Едва в гимназиалните класове, когато децата са вече информирани и донякъде осъзнати като личности, те ще могат да направят своя информиран избор.
цитирай
8. ani101 - Отново ще вметна, че разбирането за ...
29.11.2010 14:55
Отново ще вметна, че разбирането за църква, тайнства, религиозни обреди, празници и т.н. е различно в трите основни течения на християнството - православие, католицизъм и протестнаство.

Ако съм разбрала правилно, в училищата ще се представи гледната точка на Българската Православна църква, което не дава възвожност на децата да направят информиран избор.

цитирай
9. thetrooper - @ani101
01.12.2010 17:46
След като другите християнски църкви покрепят проекта на Светия синод, значи няма повод за притеснения.
цитирай
10. ani101 - Дано не звуча заядливо, но кои са ...
03.12.2010 15:26
Дано не звуча заядливо, но кои са другите християнски църкви? Защото аз знам около 20-тина, които не подкрепят...
цитирай
11. thetrooper - @ani101
03.12.2010 22:38
Под "другите" имах пред вид основно Католическата църква. Освен това, мен лично не ме интересуват тези около 20-ина църкви. Има ЕДНА БЪЛГРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА в Православна България.
цитирай
12. ani101 - Да, има само ЕДНА Православна цъ...
06.12.2010 15:47
Да, има само ЕДНА Православна църква, но откъде накъде България да е православна?!
До колкото ми е известно, всеки има свободата да избира в какво да вярва без да му бъде натрапвано със закон!!! Или греша?
Защото ако греша, сериозно ще се усъмня в дясната политика на ДСБ!

цитирай
13. thetrooper - До 1945-а година
12.12.2010 00:11
Православието е официална религия в Царство България.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: thetrooper
Категория: Политика
Прочетен: 2054500
Постинги: 264
Коментари: 3353
Гласове: 6456
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031