Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2011 00:28 - За отец Иван и неговите клеветници
Автор: thetrooper Категория: Политика   
Прочетен: 3563 Коментари: 1 Гласове:
8

Последна промяна: 09.01.2011 00:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Редовните читатели на този блог сигурно са забелязали, че отдавна спрях да реагирам на злободневни теми и актуални събития. Някак си не виждам смисъл да се превръщам в един "тревожните мозъци", които се възмущават на всяка свинщина, простотия, наглост и безобразие - независимо дали авторите и са политици, журналисти, "общественици" или обикновени негодяи. А и те свинщините, простотиите, наглостта и безобразията са толкова много, че реално няма как да бъдат обхванати всичките.

Има обаче неща, които просто не могат да се отминат с мълчание. Неща като това, което днес прочетох в
блога на Галя. От известно време си мислех, че вече нищо не може да ме втрещи, но не - явно съм подценил способностите на нашенската жълта "журналистика". Честно да ви кажа, не очаквах, че могат да паднат толкова ниско. Е, изненадаха ме.

За какво става дума? Един вестник, чието име не заслужава да бъде споменавано (така или иначе сте го видели в линка) е публикувал пасквил, чрез който оклеветява уважавания отец Иван, управител на основания от него и поддържан само от дарения Дом за сираци край с. Нови хан. Авторът на пасквила обвинява отеца едва ли не във всички земни грехове - че е пребивал жените в дома и ги е карал да проституират, че е злоупотребявал с даренията за дома, че в миналото е сътрудничил на ДС и е лежал в затвора за измами и прочие дивотии... Съвсем естествено, отец Иван е твърдо решен да съди за клевета автора на това писание, макар че, според мен той трябва да съди главния редактор, който е допуснал публикуването на тази помия. А и отдалеч се вижда, че името Милен Зафиров, с което е подписан пасквила, е всъщност псевдоним.

Това, на което искам да обърна внимание, всъщност е друго. Да приемем, че отец Иван спечели делото и съдът принуди вестника да му плати обезщетение. И какво от това? Отецът няма да е първия, на когото "жълтурковците" (визирам жълтата преса като цяло, а не само това издание) ще трябва да платят заради това, че са публикували невярна информация. Със сигурност няма да е и последния. Помията върху него обаче е хвърлена. И много хора ще запомнят пасквила, а не евентуално спечеленото дело. Освен това, размера на обезщетението зависи в немалка степен и от качествата и професионализма на адвокатите на едната и другата страна. Не бих се учудил, ако издателят на вестника вече е прежалил тази сума.

Целта на това "активно мероприятие" не е просто да се стъпче в калта един свят човек, за когото наскоро БНТ излъчи филм. Клеветите към отец Иван всъщност са клевети към Църквата. Целта е тоталното маргинализиране на Българската Православна Църква и пълното разрушаване на остатъка от християнски устои в българското общество.  

Отец Иван е един от най-светлите примери за това как Църквата не е самоизолирала се институция, която мисли само за имоти и свещоливници, а е наистина сред нас, сред нашите проблеми и прави всичко по силите си, за да облекчи страданието на най-онеправданите от нас. И неговото омаскаряване цели окончателно да отвърне обществото от християнството и Църквата. Да, БПЦ днес може да има много кусури, но за сринатия и обществен престиж огромна заслуга имат определени политико-мафиотски кръгове.

Същите, които преди повече от 60 години избиваха свещеници без съд и присъда.

Същите, които въдворяваха свещеници в концлагери.

Същите, които забраняваха на хората да се венчават и да кръщават децата си, а вместо това налагаха абсурдните "граждански ритуали".

Същите, които на Великден замеряха свещеника и църковния хор в "Св. Александър Невски" с яйца и домати.

Същите, които стояха пред църквите и записваха кой влиза да пали свещ.

Същите, които предизвикаха разкола в БПЦ (защото уж били против "агентурното минало на патриарх Максим", а в един момент се оказа, че разколниците са агенти на ДС).

Същите, които и след официалното им падане от власт през 1989г. продължиха да налагат безбожие, фалшив морал и липса на каквито и да е ценности - само че този пред чрез масмедиите, които също се оказаха в техни ръце.

Малко храна за размисъл на онези "десни", които не искат да се асоциират с БПЦ, понеже била "червена"...

И сега - черешката на тортата. Вестникът, позволил си да охули отец Иван (респективно Църквата) е собственост на Алексей Петров (в момента под домашен арест, смятан за главата на "Октопода"), който от своя страна е пръв приятел на Яне Янев. Последният е лидер на партия "Ред, законност, справедливост", която се самоопределя като консервативна. Тоест, защитаваща християнските устои и авторитета на Църквата. Мисля, че тук коментарът е излишен...

Искрено пожелавам успех на отец Иван в съда. И много ми се иска да вярвам, че когато един ден в България дойде дясно управление, клеветниците към Божи служител няма да се разминават с глоби, а ще лежат в затвора за дълго.

А дотогава да се надяваме, че Божият гняв ще се стовари върху главите на тези, които посегнаха на името на отец Иван!





Тагове:   отец,   Иван,   клеветници,


Гласувай:
8



1. tit - Присъединявам се към възмущението Ви!
15.01.2011 23:22
Макар да съм убедена, че Бог не раздава справедливост на този свят!
Това трябва да е наше задължение!:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: thetrooper
Категория: Политика
Прочетен: 2068875
Постинги: 264
Коментари: 3353
Гласове: 6456
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930