Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2011 23:19 - 16 април 1925 – кървавият четвъртък
Автор: thetrooper Категория: Политика   
Прочетен: 4962 Коментари: 3 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Линк към оригинала http://www.livenews.bg/comments/s/249471004
  Десетки българи запалиха пред църквата „Света Неделя" тази вечер свещичка за убитите при атентата на днешния ден, но през 1925 година, 213 наши сънародници. Те намерили смъртта си под взривения от комунистите покрив на храма. image Снимка: Борислав Радославов image Снимка: Борислав Радославов image Снимка: Борислав Радославов image Снимка: Борислав Радославов        

imageНа 16 април 1925 година забранената по онова време партия на комунистите избива 213 поклонници в църквата „Света Неделя".

Това е най-тежкият терористичен акт в историята на България, а и за времето си – в историята на света.

След като избухва заложената на покрива на храма бомба, под руините остават разкъсаните тела на съществена част от представителите на тогавашния държавен и военен елит и на много жени и деца.

Тук са убити повече офицери, отколкото във всичките войниimage

Според хроникьорите само в този миг загиват повече български генерали и офицери, отколкото във всички войни в новата ни история. Голяма част от жертвите са ветерани, кавалери на ордена „За храброст" герои от Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни.

В историята остават 12 генерали, 15 полковници, 7 подполковници, 3-ма майори, 9-ма капитани, 3 депутати. Цар Борис III, който според някои е бил обектът на акта, не е в църквата, тъй като присъства на погребенията на убитите в атентата срещу него в прохода Арабаконак два дни по-рано.

Според някои документи терористичният акт в църквата „Света Неделя" няма общо с главните ръководители на комунистите и с партията като цяло, ами бил дело и решение на малка група луди глави. Ако мотивите за противопоставянето да бъдат взривени хората в храма са морални, то това не е отразено в аналите. Напротив. В едно окръжно до бойните групи се настоява за безпощадност: ...в гражданската война този от противниците ще има успех, който... не спазва никакви правила на хуманност и други дивотии...

Денят е четвъртък преди Великден

В храма са се събрали представители на държавната власт и висши военни, за да почетат паметта на убития, пак от комунистите, генерал Константин Георгиев два дни по-рано. За да увеличат броя на жертвите сред офицерството, организаторите разпращат фалшиви покани от името на Дружеството на запасните офицери.

Траурното шествие влиза в църквата в 15 часа. Службата се ръководи от софийския митрополит Стефан, бъдещ български екзарх. Първоначално ковчегът е поставен до колоната, която трябва да бъде взривена, но след това е преместен по-напред, поради големия брой хора, дошли на церемонията.

imageТака по случайност най-видните присъстващи са отдалечени от мястото на взрива.

Съгласно плана на атентаторите, когато хората са събрани и службата започва, Петър Задгорски, клисар на църквата „Света Неделя и до скорошен член на Комунистическата партия, дава знак на Никола Петров /до неговото име днес в енциклопедията пише просто „терорист", б. а./ да взриви експлозива, след което двамата напускат сградата. Часът е около 15:20. Експлозията събаря главния купол на църквата, затрупвайки вътре множество хора.

От този ден нататък съдбата на стотици семейства е променена.

Историятаimage

Всичко започва след провала на Септемврийското въстание през 1923 година. Тогава партията на комунистите е забранена, но продължава дейността си нелегално. Правителството пък арестува и убива без съд много нейни активисти.

В тези години на криза за комунистите обаче сила набира ултраляв уклон в БКП, именно тази група решава да отвърне на удара с ново насилие. Към Централния комитет на БКП е създадена Специална наказателна група със задача извършване на убийства на хора на възлови длъжности в армията, полицията и висши държавни служители. Военната организация на БКП организира малки терористични групи („шесторки"). Същевременно, полицията продължава относително успешно да унищожава нелегалната структура на БКП.

Специално за атентата в църквата „Света Неделя" планът е бил да бъде убит държавник или офицер, достатъчно високопоставен, тъй, че погребението му да събере максимално много представители на българския елит. Така за целта, два дни преди атентата е бил убит генерал Константин Георгиев, а погребението му събрало мнозина.

ЦК на БКП за Атентатът в „Света Неделя": "необмислено действие"

ЦК на БКП официално обявява атентата в „Света Неделя" скоро след извършването му за „необмислено действие, гибелно за антифашисткото движение".

Същата вечер на Велики Четвъртък в страната е обявено военно положение.

Сред убитите са ръководителите на Военната организация на БКП Коста Янков и Иван Минков. Част от организаторите на атентата, като Димитър Златарев, Петър Абаджиев и Никола Петров успяват да избягат през Кралството на сърби, хървати и словенци в Съветския съюз. Заловен часове след атентата от войскова част, Петър Задгорски, клисарят, прави самопризнания.

Животът на атентаторите свършва на бесилото

Делото за атентата е гледано от военен съд от 1 до 11 май в София.

imageСмъртни присъди получават Петър Задгорски, подполковник Георги Коев, в чиято къща се укрива и е убит Иван Минков, и Марко Фридман, ръководител на секция във Военната организация на БКП. Задочно на смърт са осъдени и Станке Димитров, Петър Абаджиев, Димитър Грънчаров, Николай Петрини и Христо Косовски. Интересно е, че последните трима вече така или иначе са били убити през предходните седмици.

Военното положение е отменено есента на същата година.

Снимки: www.lostbulgaria.com

 




Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. nkf - Светла им памет на загиналите. Н...
17.04.2011 09:44
Светла им памет на загиналите.Никога не трябва да се забравя що за сатани са комунистите.За съжаление,обаче, синчетата и дъщеричките на тези терористи продължават своите пъклени дела и до ден днешен.
цитирай
2. hatanasov - Поклон!
17.04.2011 23:46
Мир на праха им!
цитирай
3. zemaria - Поздравления!
18.04.2011 21:57
Атентатът в църквата"Св. Крал" не става за мит, затова, както и предположихме, и много-много не се знае за него. Телевизиите за него не правят филми. Защото комунистите спечелиха битката и сега пишат историята, както я пишеха преди 20 години и през последните 60.
Малко известни подробности
Кой носи политическата вина за атентата. Несъмнено, ръководството на БКП-цялото!
Пълни глупости са, че Димитров, Коларов и прочие не са знаели или са били против. Коста Янков е искал потвърждение ден преди атентата и "Благословия"отгоре. Той е бил умен човек и е бил наясно с последствията и е искал да знае кой ще носи отговорността. Малко известен е факта, че майка му е сестра на Райна Кнагиня.
Най-голяма вина за вземането на решението-неговата последна благословия- носи Тодор Павлов
Коминтерна и КГБ са били в течение-парите за злодеянието са дадени от Москва
В този смисъл атентатът може да се тълкува като дело на чуждестранни агенти, извършили диверсионен акт върху чужда държава
Физическите извършители са избягали в Москва-не е хванат нито един от тях.
Обесените Фридман и Коев са обвинени непряко от съда-те не са извършители, а съучастници.
Задгорски се предава сам, на другия ден, а не, както е известно-заловен , щото припаднал, непосредствено след събитието. Петров-Васко, запалил фитила, е щял да го убие, но Задгорски вече се е бил предал
При убийството на ген Константин Георгиев са убити и жена му и 8 годишния му внук.
За атентата всички участници и организатори са взели солидни суми.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: thetrooper
Категория: Политика
Прочетен: 2054613
Постинги: 264
Коментари: 3353
Гласове: 6456
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031