Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2009 23:01 - Общият устройствен план на София - проблеми и решения (част шеста)
Автор: thetrooper Категория: Регионални   
Прочетен: 1640 Коментари: 0 Гласове:
1



Следващата тема от рубриката, посветена на Общия устройствен план на София, е посветена на възможностите за спорт и отдих в рамките на столичния град. В миналата част бе обърнато внимание на проблемите пред образованието в София, както и на нуждата от политика в областта на ученическия спорт. Но тъй като спортът би следвало да бъде неразделна част от ежедневието на хората от всички възрасти (а не само на учениците), редно е да се замислим какво може да се направи с цел подобряване на спортната база в столицата и нейната по-голяма достъпност.

Тук можете да видите схема на териториалната и функционална структура на Система "Отдих" - част от измененията на ОУП. Посочени са места, където (може да) се развиват различни дейности, свързани със спорт, активен отдих и култуно-опознавателен туризъм. Очертани са границите на тематични паркове - балнеоложки климатичен парк "Жива вода" (района около Банкя), воден парк "Искър" (около р. Искър), исторически парк "Софийска света гора" (южните склонове на Стара планина с прилежащите църкви и манастири), парк "зелена памет на София", природен парк "Витошки", парк "Полето" (северна София), спортен парк "Студентски". Очертана е също така и строителната граница на град София. Къде тогава е слабото място на този план?

Огромна част от посочените атракциони (действащи или планирани)се намират извън компактната част на града. Обособените райони наистина могат да се пригодят за спорт, отдих и туризъм, но тяхната сравнителна отдалеченост от основните жилищни зони ги прави атрактивни само за уикенда. Нужно е да се помисли и за това как спортът да влезе в ежедневния живот на столичани.

От първостепенна важност е да се изгради система от спортни площадки в непосредствена близост до жилищата на софиянци. Във всеки квартал, село или микрорайон трябва да има игрища за футбол (на малки врати), баскетбол и волейбол. Тези спортни мини-комплекси трябва да са оборудвани с изкуствена настилка и електрическо осветление (за да могат да се ползват активно и след края на работния ден). Подобни терени вече се появяват в различни райони на София, но те са все още твърде малко.Спортни площадки могат да се изграждат и в градските паркове - така освен с изкуствена настилка, ще има и тревни терени.

Друг голям проблем са плувните басейни, или по-точно тяхната недостатъчност. В горещите летни месеци всички виждаме как наличните басейни се пръскат по шевовете - явно в столицата съществува пазарна ниша за обществени басейни. Пред вид на факта, че лятото в София трае средно 4 месеца, а възможностите на столичани да отидат на море не надхвърлят седмица-две, градските басейни са възможна алтернатива (дори и при нормалното разработване на Панчаревското езеро за воден отдих). Ето защо е наложително да се определят десетина терена за изграждане на открити басейни (същите вечер могат да се експлоатират като открити дискотеки). През зимните месеци пък басейните могат лесно да се преустроят на ледени пързалки.

Колоезденето също не бива да бъде подценявано като спорт в градска среда. Ето защо следващата част ще обърне внимание на възможностите за развитие на мрежа от велоалеи в столицата.

 



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: thetrooper
Категория: Политика
Прочетен: 2069079
Постинги: 264
Коментари: 3353
Гласове: 6456
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930