Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2009 14:56 - Общият устройствен план на София - проблеми и решения (част осма)
Автор: thetrooper Категория: Регионални   
Прочетен: 1587 Коментари: 1 Гласове:
1



Днешната тема от рубриката за Общия устройствен план на София, е посветена на културния живот в столицата и по-специално на неговата концертна част. Един от големите недостатъци на София в това отношение е липсата на голяма сцена на открито - за концерти и фестивали. През последните години големите рок и поп концерти в столичния град се осъществяват основно на две места - Националния стадион "Васил Левски" ("Металика", Мадона, "Кис") и стадион "Локомотив" (Айрън Мейдън", "Депеш мод", Кайли Миноуг). Въпреки че споменатите концерти преминаха повече от успешно и зарадваха зажаднелите за музика от световна класа меломани, провеждането им на споменатите места предизвика и някои неудобства. Основната функция на стадионите е на тях да се провеждат спортни мероприятия, а не концерти. Провеждането на голям концерт и спортно събитие на един и същ стадион в рамките на няколко дни води до сериозни затруднения в организацията и пригодяването на спортното съоръжение за двете събития (класически пример бе състоянието на тревната настилка на националния стадион по време на мача България - Черна гора, изпотъпкана от публиката на концерта на Мадона седмица по-рано). Освен това двата стадиона са разположени в гъсто населени жилищни райони и високите децибели, породени от един концерт на открито нарушават спокойствието на живущите в близост до тези стадиони.

Поради тези причини се налага да се избере подходящ терен за открита сцена в София и това да залегне в новия Общ устройствен план. Този терен трябва да бъде извън компактната част на града и да се обособи като място за концерти, фестивали и пърформанси под открито небе.

Сцената трябва да бъде пригодена така, че броят на публиката, която може да се събира, да бъде минимум сто хиляди души. В момента големите поп и рок концерти се планират на база 20, 30, максимум 50 хиляди посетители и това налага сравнително високите цени на билетите. Наличието на сцена за 100-120 хиляди души би позволило да се пускат в продажба по-евтни билети дори и за концертите на най-големите световни звезди в музиката.

Недалеч от сцената би следвало да се построи палатъчен лагер за част от посетителите. При провеждане на тридневни фестивали този палатъчен лагер може да бъде на разположение на гостите с по-скромни финансови възможности, за които хотелските разходи представляват трудност.

Самият комплекс е добре да бъде изграден или в близост до езеро, или в район с минерални извори, където могат да се изградят и пуснат в експлоатация минерални басейни. Възможности за това дават Панчаревското езеро, Княжево, Банкя. Така през летните месеци посетителите на концерти и фестивали могат да комбинират посещението на културно събитие с отдих на открито и водни спортове.

С изграждането на подобен комплекс се налага и нуждата от създаване на събитиен календар. Всяка година този календар може да стартира с концерт на 3 април (датата, на която София е обявена за столица) и да завършва с тридневни празнични мероприятия, посветени на Деня на София 17-19 септември). През този период може да се организират концерти и пърформанси през почти всеки уикенд, като задължително трябва да се заложи и един тридневен музикален фестивал в началото на лятото. Местоположението на София практически в центъра на Балканския полуостров трябва обезателно да се използва и София да се превърне в притегателен център не само за меломани от страната, но и от съседните държави. Налагането на София като музикално средище на Балканите допълнително ще повиши инетреса на световните звезди да изнасят концерти тук.

Що се отнася до нуждата от нов закрит концертен комплекс в столицата - ето предложението на "Архитекти за София".




Гласувай:
1



1. анонимен - ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО В СОФИЯ!!!
24.01.2010 15:04
В А Ж Н О !!!

ЗА ЕДНА ПО-ХУБАВА И ПО-ЧИСТА СОФИЯ.

ВЕЧЕ ИМА НА КОГО ДА СЕ ОПЛАЧЕТЕ.

ЗВЪНЕТЕ ЗА ВСЯКАКВИ ПРОБЛЕМИ, ДУПКИ, НЕУРЕДИЦИ, РАЗБИТИ ШАХТИ И ТРОТОАРИ, БОКЛУЦИ, НЕПРАВИЛНО ПАРКИРАНЕ НА ТРЕВНИ ПЛОЩИ, БЕЗДОМНИ КУЧЕТА, БОКЛУЦИ ОТ СТРОЕЖИ И ВСЯКАКВИ АНОМАЛИИ И БЕЗОБРАЗИЯ В СОФИЯ НА ТЕЛ. 987-55-55 - СТОЛИЧЕН ИНСПЕКТОРАТ - 24 ЧАСА NON STOP!!!
9377464 0887-187-807
ЗА ЖАЛБИ И ПРЕПОРЪКИ : www.sofia.bg/virtdelovodstvo.asp

ВСИЧКО ЗАВИСИ ОТ НАС ГРАЖДАНИТЕ НА СОФИЯ. БЕЗПЛАТНО И ДЕНОНОЩНО. 987-55-55 - СТОЛИЧЕН ИНСПЕКТОРАТ.

ЗВЪНЕТЕ НЕ ГИ ЖАЛЕТЕ!

САМО ТЕ ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ!
ПРАТИ НА ВСИЧКИ ПРИЯТЕЛИ И ПОЗНАТИ!!!!!!!!
ПРЕДАЙ НАТАТЪК!!!!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: thetrooper
Категория: Политика
Прочетен: 2068168
Постинги: 264
Коментари: 3353
Гласове: 6456
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930