Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2009 09:25 - 30 Август - Въстанието на Петър Делян (1040—1041 г.)
Автор: gosho568 Категория: Технологии   
Прочетен: 2283 Коментари: 3 Гласове:
5

Последна промяна: 30.08.2009 09:26


Въстанието на Петър Делян (1040–1041). През 1040 г. е вдигнато въстание в западните български земи, начело на което застава Петър Делян, внук на цар Самуил. То започва в Белград и обхваща на юг земите до Тесалия, на запад до Драч и Охрид и на изток до Средец. Успехите на въстаниците стресват император Михаил IV, който решава да се справи с тях, като вмъкне свой агент в лагера им. За целта през есента на 1040 г. при Петър Делян в Остров пристига Алусиан, син на Иван-Владислав и внук на Самуиловия брат Арон. След падането на България под византийско робство той е откаран в Цариград, където му е дадена длъжността стратег на провинция.

Петър Делян приема на драго сърце Алусиан, като разчита на големите му военни способности. Той го причислява към най-близките си помощници и го посвещава в плановете си за борба срещу Византийската империя. Скоро след пристигането си Алусиан поема командването на 40-хилядна въстаническа войска и получава задача да овладее Солун.

При обсадата на крепостта Алусиан действа според наставленията на византийците. След неуспешно нападение над Солун той се оттегля, като оставя лагера си без охрана. Византийците нападат българските войски и ги разгромяват. Алусиан отива при Петър Делян и чрез хитрост успява да го ослепи. После поема командването на българската армия и е разбит още при първото сражение. Предателството е извършено докрай. Алусиан избягва при византийците.

През лятото на 1041 г., макар и сляп, Петър Делян отново застава начело на въстаниците, но армията му вече не е така силна. Борбата с въстаниците е оглавена от самия император Михаил IV, който настъпва от Гюмюрджина към Солун. При действията си той особено много разчита на наемните дружини на норвежкия принц Харалд Хардрад. Те нанасят първия удар срещу Петър Делян и възстановяват византийската власт както в Навпактската област, така и в някои други провинции. Срещу лагера на българите при Остров настъпват войските на императора. След упорит бой въстаническата армия на Петър Делян е разбита, той е пленен и откаран в Солун. Започва разгромът на въстанието. Много крепости, освободени от въстаниците, се съпротивяват упорито. Особено мъжествено се сражават значителни въстанически сили под командването на войводата Мануил Ивац, който укрепва пътищата към Битоля и Прилеп. Съпротивата на отделни крепости и градове продължава дълго. Крепостта Бояна край Средец начело с войводата Ботко последна прекратява съпротивата си.

След въстанието на Петър Делян през 1066 г. в Тесалия има нови вълнения. Шест години по-късно в Македония избухва масово въстание с център Скопие, което е оглавено от Георги Войтех. Въстаническите войски освобождават редица градове в Македония. Но постепенно византийците вземат връх и смазват въстанието. Съпротивата обаче продължава. През 1074, 1077, 1079 и 1084 г. избухват нови бунтове в различни краища на България – край Дунав, в Средецко, Пловдивско и пр.


image
 



Гласувай:
5



1. min11hetep - :)
30.08.2009 10:53
Значи не сме напълно "рая покорна" :)
и определено има много с какво да се гордеем!

Благодаря и слънчева неделя с много усмивки! :):):)
цитирай
2. gosho568 - min11hetep
30.08.2009 18:06
Има, но интересно, защо не го слагат в Избрани при условие, че постингат там е от 10 дена, а този е актуален и заслужава да бъде там! И за Камерън Диас е същото положение! Тя е Звезда и трябва да бъде в категорията, която на всичкото отгоре пак не е актуална! Не са си дали почивка модераторите, защото сменят някои категории, но за повече се ослушват! Поздрави и хубав ден! :)))
цитирай
3. panazea - Ами ,
31.08.2009 17:53
ние сме си те избрали и без тях ! Привет !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gosho568
Категория: Хоби
Прочетен: 1533043
Постинги: 470
Коментари: 2914
Гласове: 27939