Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2009 08:38 - Другари, заврете си АЕЦ "Белене" отзад!
Автор: thetrooper Категория: Политика   
Прочетен: 2201 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 16.07.2009 09:01


Онзи ден при откриването на 41-ото Народно събрание лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че "Коалиция за България ще се противопостави на замразяването на големи инфраструктурни проекти, които имат огромно значение за българската икономика, и в частност в енергетиката" (цитирам по памет). Тоест, БСП ще настоява за изграждането на АЕЦ "Белене", независимо от международната финансова конюнктура.

Целта на настоящия постинг не е да влиза в дебат "за" или "против" ядрената енергетика в България. Просто в момента съществуват 4 неотложни действия, които трябва да бъдат проведени, а именно:

1. Първа задача на бъдещото правителсвто в този сектор е обновяването на електропреносната мрежа (заради нейното окаяно състояние в момента 22% от произвеждания ток се губи по трасето), преди изграждане на каквито и да било нови мощности. Обратното би имало значението на надстрояване на етаж от къща с неукрепени колони.

2. Нужна е държавна стратегия за енергийна ефективност. В промишлеността това означава извеждане от експлоатация на остарелите, енергоемки производства (заради тях българската индустрия изразходва 3 пъти повече от средната за ЕС електроенергия за произвеждане на единица БВП) и замяната им с модерни, енергоспестяващи машини и технологии. В битовото потребление това означава масово въвеждане на енергоспестяващи електроуреди (първите наченки на подобна политика бяха стартирани от кмета Софиянски и общинската администрация на София в средата на 90-те години, когато на социално слаби граждани се раздаваха енергоспестяващи ел. крушки) и саниране на сградния фонд (така домакинствата, които се отопляват на ток ще намалят разхода на електроенергия).

3. Приоритетно развитие на енергетиката от възобновяеми източници (слънчеви, вятърни, водни електроцентрали) - така или иначе според директивите на ЕС до 2015 година 16% от произвежданат в България ел. енергия трябва да е от такива източници. Една добра идея е покривите на къщите да се оборудват със слънчеви панели - така немалка част от българските домакинства ще си осигуряват поне част от нужната им ел. енергия.

4. Преди да се мисли за каквито и да било нови ядрени реактори, трябва да се изгради хранилище за ядрени отпадъци. Сегашната практика (отработеното ядрено гориво се транспортира в Русия) оскъпява енергията от АЕЦ и тя става неконкурентноспособна на фона на съседните страни.

Едва след изпълнението на тези 4 цели може да се мисли за нови ядрени мощности. С други думи, АЕЦ "Белене" не е приоритет на България за следващите 4 години.

Така че другари от БСП, които защитавате руските икономически интереси за сметка на българските такива - заврете си плановете за АЕЦ "Белене" отзад! След 4-годишни политически анални сношения  (с господарите на Кремъл и шайката на Доган) това едва ли ще ви затрудни...

(Едно уточнение относно видеоклипа: песента е посветена на мирното споразумение в Северна Ирландия от 1998 година и последвалото разоръжаване на воюващите католически и протестантски групировки. Изразява отношението на Ирландската републиканска армия към британското правителство, което силно напомня на заглавието на поста.

Не съм поддръжник на ИРА и не рекламирам каузата им, но текста на песента ми се струва много подходящ за случая. Просто някои имена и понятия трябва да бъдат адаптирани както следва:
разоръжаване (decommissioning) - изграждане на АЕЦ "Белене"
Тони Блеър и Мо Моам - Владимир Путин и Дмитрий Медведев
британска окупация на Ълстър (six counties) - енергийна зависимост от Русия
I.R.A. - Синята коалиция
RUC - БСП, Гоце и енергийната мафия)






Гласувай:
2



1. jblog - Поздрави!
16.07.2009 21:39
Освен всичко, което казваш, има и още един много очевиден аспект - по време на криза, държавата трябва да инвестира милиарди в някакъв мастодонт с неизвестно бъдеще! Айде, нема нужда...!
Големият проблем на всички комсомолци, които се опитаха да ни управляват е, че те просто не стават, не могат! Те са в матрицата на тяхното 50 годишно каране по инерция и няма как да очакваме от тях мислене и разумни действия. За щастие в момента не те определят какво да се случва, но пък... какви ли ще се окажат наследниците им?!
цитирай
2. thetrooper - Те не определят какво да се случва,
16.07.2009 22:21
но много често медиите ги фаворизират за сметка на смислените гласове
цитирай
3. анонимен - умно написано, аз ако зависеше от ...
14.09.2009 09:58
умно написано,аз ако зависеше от мен бих дори възложил на автора да намери това место на картата на бг където ще е депото за отпадъци и да отиде да го каже на местното население.това ще доведе наи малко до един добър резултат,макар и малко в страни от енергетиката.
цитирай
4. boristodorov56 - Води се полемика "за" и ...
26.02.2010 14:15
Води се полемика "за" и "против" АЕЦ Белене из медиите, в интернет, в политическите среди.
Кремъл иска да ни наложи АЕЦ Белене да се построи, без дори да се интерисува от нашия интерес. Тропат по масата, кихат под масата, променят мизата. Оставам с чувството, че ако държавата ни откаже този ТЕХЕН проект ще ни пратят главорезите си от Чечения да ни вразумяват. Мисля си, че до хвърляне на атомна бомба по България - все таки - няма да се стигне, имат здрава пета колона на вербувани от КГБ безродници и рубладжии.
Пределно ясно стана дори за неспециалисти - на нас не ни требе - малко скъпичко ни идва тази АЕЦ и съвсем не ни е по джоба точно сега в тази криза. Не можем 5 год. да заделяме по 2 милиарда евро при положение, че дупките в здравната система зеят непокриваеми, а пенсионната система ни съвсем е загазила. Само тези причини са предостатъчни за всеки разумно мислещ и наистина милеещ за страната си политик.
Но не би ... Всячески се търсят причини това национално харакири да бъде извършено като се развяват безумни аргументи.
Били сме вложили 1 милиард и поне още 0,8 милиарда обезщетение сме дължали. Е, да - ама не са 10-12 милиарда още!!! Да не говорим, че ползата съвсем не е никак ясна, дори пазар на произведената ел. енергия няма.
За Кремъл - това е страхотно изгоден и незаменим проект от всяка гледна точка на техните геополитически и енергийни стремежи. Само като се прибави факта, че след 15-20 години АЕЩ Козлодуй ще преустанови работа - изведнъж стават ясни подлите кроежи на "братска" Русия - па ако им я построим със заеми от тях - това ще бъде истинско и недвусмислено НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО И САМОУБИЙСТВО!
Из руските интернет издания се говори за 80 % собственост на Русия и само 20 % за България като за свършен факт.
Дори съм готов да им повярвам, че това май е наложено.

Мисля си, че има вариант да бъде факт АЕЦ-а и да бъде взаимно изгодно , `и за двете страни - като строежа стане на наша земя за сметка на Русия и срещу 49% от собствеността.
Просто, ясно и точно.

Д-р Б. Борисов се хвалеше наляво и надясно, че не търпи чуждо мнение да му бъде налагано със сила и който го познавал знаел, че при него това не минавало. Сега от официален Кремъл го притискат и искат да налагат темпото и стила, дори бих казал, че го мачкат с волно съчетоние на средства и похвати.

Е, докторе, защо не чуваме категорични мнения по въпроса за АЕЦ Белене, а го усукваш като обран евреин.

Трудно е нали - да дължиш състоянието си на Русия и да можеш да им откажеш?!

Промискуитет някакъв те е обладал и се криеш като шумкарин в обран бостан.

Ха, да те видим пич ли си или мижитурка(последната дума смятах да бъде друга)!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: thetrooper
Категория: Политика
Прочетен: 2054738
Постинги: 264
Коментари: 3353
Гласове: 6456
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031