Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2009 15:58 - "СОФИЯ 2020" - идеи и дебат за бъдещето на столицата
Автор: thetrooper Категория: Регионални   
Прочетен: 5687 Коментари: 9 Гласове:
4

Последна промяна: 12.11.2009 16:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

На специална среща при Главния архитект на София Петър Диков, състояла се на 10.11.2009г., независимата група „Архитекти за София” представиха платформата за идеи и дебат "СОФИЯ 2020". Основните акценти на всяка от идеите бяха представени от инициатора на проекта арх. Димитър Паскалев. След това цялата група и арх. Петър Диков разговаряха. На срещата присъстваха много медии и навярно събитието ще бъде отразено.

„Щастлив съм, че младите колеги изграждат и поставят идеите си „За” сбъдването на нещо, а не „Против” случващото се. Не мога да не съм поласкан от техните предложения, тъй като до голяма степен те следват логиката на идеи и проекти, които съм поставял преди много години и които все още, за съжаление, не са се осъществили. Но това ще се случи и ще се случи заради такива активни хора като тях самите”, сподели след презентацията арх. Диков. „Идеите на „София 2020” съвпадат на 90 процента с вече поставената дългосрочна визия за развитието на Столицата”, заяви още той.

Според арх. Диков три са основните пречки пред превръщането на идеите в реалност – егоистичното мислене на професионалните среди, което води до по-трудно възприемане на чужди идеи, традиоционният български консерватизъм и съпротивлението срещу всякакви промени, и липсата на желание за сбъдване на общи цели за сметка на преследването на лични такива. Въпреки това, Главният архитект категорично заяви, че вярва в позитивното развитие на София и в това, че през 2020 г. тя ще бъде по-красив и по-качествен в архитектурно отношение град.

„Архитекти за София” е неформална група, в която влизат архитектите: Димитър Паскалев, Аспарух Марков, Християн Боров, Биньо Йовчев, Емилия Николова, Виктория Великова, Татяна Стефанова, Димитър Караниколов,Димчо Недев, Радомир Данков, Ирина Борова и Мирослав Терзиев. Групата е създател на платформа за публикуване и дебатиране на независими идеи за подобряване на градската среда в София - "СОФИЯ 2020". Платформата цели да предизвика администрацията и професионалните среди за реализирането на ново поколение градоустройствени мероприятия, широко подкрепяни от гражданското общество.

Целта на групата е да провокира изграждането на ДЪЛГОСРОЧНА И УСТОЙЧИВА ВИЗИЯ за столицата след 10, 20 и повече години. Затова и платформата е наречена "СОФИЯ 2020" - предствяне на визия за това как София може да изглежда след 10 години.


"Архитекти за София" предлага и 10 конкретни идеи за това как може да се подобри градската среда в столицата:



  image

Велоринг през парковете - свързване на "Южен парк", "Ловен парк" и "Борисова градина" с непрекъсната велоалея с дължина 10 км и изграждане на 4 моста за пешеходци и велосипедисти.


   image

Пешеходни зони - изграждане на подземни паркинги в зоната на малките улички в историческия център на София и превръщането на същите улички в пешеходна зона.


   image

Зелени трамвайни линии - отделяне на трамвайните трасета от платната за движение на МПС (или затварянето на трамвайните улици за за МПС) и смяна на бетонната настилка на линиите с тревна.


   image

Зелени градски тоалетни - изграждане на нови тоалетни в парковете и градинките на София, чиято конструкция да бъде покрита с тревна настилка.



     image

Портите на София - издигане на 60-метрови колони, символизиращи "Врата" на входно-изходните точки на града.



    image

Данък ЗЕЛЕНО ДЪРВО - принуждаване на всеки собственик на автомобил в София да засади по 1 дърво в околоностите на града.


image

Градската градина - затревяване на площта на мястото на взривения Мавзолей и изграждане на музей на комунизма в подземията.

   image

Форум Медиа - изграждане на модерен, мултимедиен площад-форум в пространството пред хотел "Рила". Площадът ще бъде стъклен "похлупак" на подземна експозиция на останките от древна Сердика, а също така и градски форум - място за срещи, отмора и изкуства.



     image

Нов концертен комплекс - изграждане на нов, модерен комплекс за концерти, звукозапис, библиотека, клубове, репетиционни, телевизия и др.


    image

Площад централна гара - покриване на гаровото пространство с площад и превръщането на района във вторичен градски център.




До 29 ноември 2009г. на алеята пред Билетния център на НДК продължава стартовата експозиция на "СОФИЯ 2020" под мотото "Годината е 2020. Мястото: София".

"СОФИЯ 2020" е предизвикателство към нашата инертност и закостеняло мислене. Група млади архитекти показват, че София може да заприлича на всеки друг модерен двумилионен град в света. Иска се само огромно желание и изпреварваща мисъл. Затова нека да подкрепим начинанията на "Архитекти за София" - от това зависи в какъв град ще живеем.

Поврече подробности за "СОФИЯ 2020" можете да научите на www.sofia2020.bg
Можете също така да изпратите и Вашата собстена идея за подобряване на живота в столицата.





 



Тагове:   дебат,


Гласувай:
4



1. monarchism - Начинанието е хубаво, идеите също, ...
13.11.2009 14:45
Начинанието е хубаво, идеите също, но като знам как "бързо" се строи в България, 2020 може да стане 2040.
цитирай
2. thetrooper - @monarchism
13.11.2009 15:04
В действителност темповете на строене на пряко свързани с темповете на финансиране, а вече не толкова с мързел и разтакаване на строители.
цитирай
3. monarchism - Нямах предвид мързела, а "...
13.11.2009 15:51
Нямах предвид мързела, а "потъването на парите" в нечий джоб.
Финансиране има и за магистрала "Люлин", но ходи виж докъде са стигнали и дали ще влезнат в срокове.
цитирай
4. thetrooper - @monarchism
13.11.2009 15:55
Да, потъването на парите е сериозен проблем. Но за да се борим с него, е нужен граждански натиск - както, междувпрочем, и да се приемат идеите на "Архитекти за София".
цитирай
5. monarchism - О, ако чакаш "гражданите&...
13.11.2009 16:12
О, ако чакаш "гражданите" да свършат нещо и 2040 няма да е реалистична цел.
цитирай
6. galinabg - Петър Диков
14.11.2009 16:00
е един невероятен човек! Сигурна съм, че каквото зависи от него ще го направи. Нека младите архитекти му вярват! Това е човек с глобален поглед и голяма Душа!
цитирай
7. thetrooper - @galinabg
14.11.2009 17:09
Не го познавам лично, може би е така. Но Общия Устройствен План на София, напречен планът "Диков", има много несъършенства.
цитирай
8. dagma - до Галина и thetrooper
15.11.2009 16:51
Не мога да споделя нито възхищението, нито надеждите, които възлагате на Диков. Явно отново е позирал и фразьорствал. Какво друго е направил освен да одобрява и подписва проекти за презастрояване и заливане с бетон? Облечен в елегантните си сака, адвокатства за правата на "инвеститорите", които ни завладяват с мултифункционалните си комплекси, но и дума не е продумал за правата на софиянци.

Много са приятни компютърните картинки, малко като пейзажи от "Гатака". Но лично аз ще съм благодарна и на по-дребни нещица: на тротоари без коли, на някоя и друга незастроена китна градинка, на червено покривче с накацали гълъби без незаконна антена на мобилен оператор. Преди време се удивлявах колко много хора в инвалидни колички има на Запад. Чак после се усетих за причината...
Та проекти като горния са малко "на голи цици - лисици".
цитирай
9. thetrooper - @dagma
16.11.2009 16:44
Аз не се прехласвам по Диков - смятам, че "неговият" ОУП има доста кусури. И в следващите няколко постинга ще обясня какво имам пред вид.

А за дребните и едрите неща - осъществяването на едните не пречи на реализирането и на другите:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: thetrooper
Категория: Политика
Прочетен: 2054608
Постинги: 264
Коментари: 3353
Гласове: 6456
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031